Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky nemáte nějaké tipy na hry jak zabavit dvouleťáka? Jeho nejoblíbenější hra je zatím demolovat byt ![]()
myslíš jako hry s tvojí asistencí? naše malá miluje dělat kolo kolo mlýnský, pak číst stylem že jí říkám co má v knížce najít ( u toho vydrží fakt dlouho), jakýkoliv výtvarný činnosti - pastelky, razítka, modelína, prstový barvy, nůžky apod - u toho ani nemusím asistovat, jen pak dlouho uklízím
z hraček si dlouho vydrží sama hrát s Duplem, kuchyňkou a i celkem puzzle maj úspěch.
U nás je to to samé - ale osvědčuje se mi vzít ho demolovat byt k sousedům ![]()
Ale chce to takové, kteří na to mají nervy.
Jinak vydrží u knížky? Někdy dává můj mladej aj 15 minut, nebo prstové barvy, také zhruba tak dlouho. Někdy hraju divadlo s plyšákama - teda fakt vopruz a laciný fóry, ale zabíraj. Jinak klasika, kostky, auta, pianko.....no, nečekejme zázraky, evidentně máme doma živé stříbro, jak říkavaly naše babičky. A třískat do hrnců už ho neba?
U nás stačí vytáhnout plastelínu (Play Doh třeba zmrzlinovač, lis, mlýnek, pizzerii, nůžky atp) a je klid minimáně na hodinu. Nebo dám malou do ohrádky plné plastových balonků (ohrádka má 150×150 cm a balonků je v ní 150) nejlíp s noťasem (dětským) v ruce. Úspěch mívá i začít s ní malovat na tabuli (z jedné strany na křídy, z druhé na fixy a dá se malovat i na papírovou roli). Chvilku maluju s ní, pak ani nezaregistruje, že jdu vařit oběd nebo uklízet. Během dne neustále vozí kočárky s plyšákama (kočárky máme 3
), stele plyšákům nebo jim vaří svačinku. Miluje Lego duplo, stavebnici Seva nebo dřevněné či pěnové puzzle pro dvouleťáky.
Kopíruji svůj příspěvek z dřívější diskuze, třeba se Vám něco zalíbí:
Krom zapojení do běžných denních činností doma a procházek se nabízí:
navlékání korálků, stavění kostek do vláčku, přesypávání drobných věcí z jedné nádobky do druhé (např. korálky, hrách), hry s míčem, pexeso (nezakrývat, hledat stejné obrázky), trénovat pojemenování barev (kostky, dá se i s pexesem – udělat doma vlastní), učit a trénovat písničky/básničky/říkadla (doplňovat slova, znakovat – dle komunikačních dovedností dítěte), dřevěné puzzle, stavebnice, vkládání tvarů, hra na honěnou, malování pastelkami/vodovkami, omalovánky, učit stříhat plastovými nůžkami, dávat nejrůznější úkoly (trénink porozumění – jdi někam a přines něco), odrážedlo, plavání.
Odkaz na diskuzi:
Závidím, moje si vydrží hrát sama maximálně 10 minut. Jednou jsem stopovala, jak dlouho vydrží s plastelínou a výsledek je 7 minut ![]()
Ale hrozně ji bavilo přesypávání (třeba rýže), samozřejmě „čtení“ v knížce, říkadla, taky kreslení do krupice (na tmavý tácek nasypat v tenké vrstvě krupici a kreslit), různé vkládačky, plastelína.
na schovávanou, akorát u toho nic moc neuděláš, ale můj syn se tím baví náramně a sám si vymýšlí úkryty:-)
@jizvíková píše:
ja dat krupici, tak mi to sezerou .)
Neuvařenou?
![]()
Zkoušíte někdo s dvouletým dítětem skládat jednoduché věci z papíru? Čepici, lodičku, parník, vlaštovku..... V tomto věku je to ale sázka do loterie. Někdo se chytne, někdo ne…
Kamarádův dvouletý klučina měl vždycky největší srandu z toho, když zrušil lodičku nebo vlaštovku (šipku), kterou jsem pracně poskládal. Prostě jedním máchnutím to rozbalil na čistý paír. A ještě u toho pokřikoval „znyčit krtkááááá“… ![]()
@Jura007 píše:
Zkoušíte někdo s dvouletým dítětem skládat jednoduché věci z papíru? Čepici, lodičku, parník, vlaštovku..... V tomto věku je to ale sázka do loterie. Někdo se chytne, někdo ne…
Zkoušíme
Rychlostí blesku to zmuchlá ![]()
I když teda s vlaštovkou si chvilku háže a zmuchlá ji, až když se naštve, že jí to nelítá a mámě jo ![]()
jé tak to naše malá se mnou strašně ráda uklízí. Utírá lžičky a skládá je do šuplíku, dám ji hadru a utíráme prach, vytíráme…má svůj kýblíček, rukavičky - taková malá hospodyňka. Chodí se mnou sbírat prádlo, nebo mi mokré podává a já věším. Už chodíme i na zahrádku, tak spolu sadíme, ryjeme atd. Jinak hry u nás poslední dobou - básničky, písničky, tanec, vaření pro medvídky, krmení všech potvůrek doma
česání psa, hra na schovku a venku šťourání do všeho možného.