Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Billi Mikádo - není to sice přímo na držení tužky, ale na jemnou motoriku a pinzetový úchop, což si myslím by mohlo pomoci i při té manipulaci s tužkou.
Na barvy a tvary ( ne geometrické) hra Duchová v koupelně. Já jsem tu hru viděla jen hodně zběžně, když ji tchyně hrála se synem, ale prý ji hrají často v družině, kde je tchyně vychovatelkou a děti baví.
Na geometrické tvary stavebnice Magformers, která je teda dost drahá, ale levnější verze jde sehnat na Ali. Naši kluci ji dostali na Vánoce,od té doby staví pořád a i tříletý už pozná a pojmenuje třeba lichoběžník nebo kosočtverec.
Já se teda chci zeptat na to dobble. Máme ho taky, dokonce dětskou verzi se zvířaty, ale ani jednoho syna nebaví, hrozně dlouho (pokud vůbec) jim trvá, než něco najdou. To máte tak bystré děti, nebo jim pomáháte hledat?
![]()
@Tamtama píše:
Já se teda chci zeptat na to dobble. Máme ho taky, dokonce dětskou verzi se zvířaty, ale ani jednoho syna nebaví, hrozně dlouho (pokud vůbec) jim trvá, než něco najdou. To máte tak bystré děti, nebo jim pomáháte hledat?![]()
Pětiletý syn už je občas opravdu rychlejší než já (někdy to fakt vystřelí do pár vteřin), tříletá dcera to srovnání dvou kartiček ještě nedává, tak to občas hrajeme tak, že otočím a rozložím na zemi třeba pět karet a řeknu „Kdo najde psa?“ nebo „Kdo najde dva tygry?“ a oni jen zabodávají prst (v tom i ta tříletá někdy nad bráchou vyhraje).
@Tamtama na sedmiletého už nemám. U mladšího občas pomáhám, ale hodně už zvládá sám.
Dobrý, tak mám divný děti, oba do toho vždycky čumí jak husa do flašky a nic. Sestřence je 11, je přebornice, ale já ji porazím, tak se mnou taky hrát nechce. Vlastně nikdo z rodiny. ![]()
Začali jsme hrát karty UNO, Černého Petra, pexeso
Pokud máte vstřícnou logopedku, vzala bych tu knihu k ní aby koukla a řekla jestli je to k něčemu
@bublinek nemáme. Aktualne chodíme na nápravu řeči k legopedce - učitelce.
Edit: Ta je skvělá, ale vzhledem k věku, to nezná a neporadí.
Dceru v 5 letech bavil brainbox, ubongo, pexeso, z časopisu takové ty spojovacky čísel a něco ti vznikne.
holky, rozdíl v logico picolo a logico primo je v tom počtu puntíků, co zařazujete?
Chtěla bych koupit pro 4 letou, tak nevím jaké zvolit. Popř. i karty, doporučíte?
Na bazárcích se to asi sehnat nedá…
@smutná máma na FB je skupina a tam se občas dají sehnat použité. Primo je pro menší děti, je tam 6 puntíků = úkolů a jsou jednodušší úkoly. Piccolo je pro předškoláky a starší.
Někde se dají sehnat sady z Polska, jsou levnější, obrázky stejné a co s tím, pochopíš a dítěti vysvětlíš.
@Billi jojo, děkuji, už v tom mám jasno. FB nemám , takže nic…
Jaké hračky a hry máte ověřené u předškoláků na rozvíjení základních dovedností (barvy, počítání, paměť, držení tužky…)?
Z her často hrajeme Loto, Hmatové Loto, Zajíce v pytli, Dobble, Grabbolo, Pexeso, Trpaslíky.
Pak máme Logico Primo. Pokud máte ověřené karty jak k Primu, tak k Piccolo, tak si nechám doporučit.
Na nacvičení vybarvování jsem pořídila sametové omalovánky a silné trojhranné pastelky.
Pak máme i Albi tužku.
Z hraček má nejraději Duplo.
Máte zkušenosti s logopedickými hrami a knížkami k Albi tužce? Pomohlo to vašim dětem ke zlepšení, nebo to je k ničemu? (Na logopedii samozřejmě chodíme).
Co je u vás oblíbené u vás i u dětí?