Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky
Chtela jsem se zeptat jestli mate nekdo zkusenosti s omezeni jidla v tehotenstvi.
Muj problem je ze jsem zacala strasne rychle nabirat, uz me za to zdrbala i doktorka, vim ze je to tim jak papam cokoladi kdyz oni me tak lakaj
![]()
Neznate nejakou dietu kterou reguluji muj vahovej pribitek a miminku nebude nic schazet…
Dekuji
![]()
Přímo dietu neznám, ale myslím, že se můžeš klidně držet ěnjakého „klasického“ zdravého jídelníčku s dostatkem bílkovin. Omezit sladkosti, sladké pití, smažené podobní jídla. Zařadit hodně ovoce a zeleniny ideálně ke každému jídlu a hodně pít.
Já třeba teď v sobě udržím jen pizzu a mandarinky
takže o nějaké zdravé stravě taky nemůže být řeč, no…
Ze své zkušenosti víc, že stačí vyloučit rychlé cukry, jíst 5-6×denně menší porce a zdravě. jakmile vyloučíš rychlé cukry - což jsou prostě sladkosti atd.tak přestaneš nabírat a možná půjdou kila dolů.
No to i ja ze zacatku tehotenstvi jsem zhubla kolem 6 kg ted uz je vse nabrane a jidlo mi zacalo chutnat. A ted posledne jsem nabrala za mesic kolem 3 kg coz je moc jsem ve 20 tejdnu
![]()
A uz jsem jak prasatko
Tak co solidně zabírá a je to v těhotenství bezpečné, je dieta držená při těhotenské cukrovce - jíst pravidelně v malých dávkách vyváženou stravu, vyloučit jednoduché cukry a ty složité si pečlivě hlídat. Ale není to sranda a popravdě kdybych nemusela, tak se na to vykašlu, protože ač jsem rozhodně hlady netrpěla, žádná radost to nebyla.
@13majda13 já taky nabrala v téhle době cca 3kg za měsíc. ale asi záleží jakou máš teď váhu… já jsem celkem vyžle. před otěhotněním 56kg, teď v 27tt mám 9kg nahoře… za poslední měsíc jsem nabrala 2,5kg. ale ten měsíc co jsem jedla to sladký šla váha dost rychle nahoru..
Ahoj tak můj zaručený recept, je žlučník
,bylo mi tak zle, že jsem jíst nemohla a pak taky stres z toho co zase u porodu bude
Poprvé jsem nabrala 10 kg, podruhé - to už bylo po tom žkučníku 7 a potřetí jen 2 kg (to byl žlučník i stres z porodu dohromady) - ale já zase měla z čeho dávat
Můj gyndař říkal, že to dítě mám jako redukční dietu. A teď nějaká ta rada, cíleně nehubni - tím myslím drsné diety, zkus se ovládat, jez pravidelně míň kalorické věci - nízkotučný jogurty, nejíst sladkosti, víc ovoce, nejez bílé rohlíky ale tmavé pečivo- taková ta klasika…Stani
Příspěvek upraven 26.10.12 v 16:02
@Verun83 No prave ja moc sladke nepapam ale mela jsem tejden co jsem fakt jedla na co jsem prisla
hruza a to sladke nemusim
@13majda13 zkus pravidelně jíst, zdravě, omezit ty sladkosti, nemá smysl hladovět. a uvidíš. já jakmile jsem vysadila úplně rychlý cukry, tak jsem za týden měla 1 kg dole. šlo to samo. taky bych měla dodržovat těhotenskou cukrovku, ale cukr v krvi mám ok, tak si občas něco sladkého dopřeju, ale už né v takové míře jako před glukozovým testem. místo čokolády si dej radši jablko ![]()
Milá zakladetelko, když si neumíš odepřít čokoládičku, tak myslíš že zvládneš dietu? ![]()
V těhotenství podle mě platí zlatá střední cesta. Jíst pravidelně a zdravě.
Jedině zdravá a střídmá strava s dostatkem bílkovin, zeleniny a minimem cukrů.
Velmi vhodná je dieta pro těhotné s curkovnou, jak už tady někdo psal. Stačí se mrknout na stránky tehotenskácurkovka. cz.
@ugluk píše:
Tak co solidně zabírá a je to v těhotenství bezpečné, je dieta držená při těhotenské cukrovce - jíst pravidelně v malých dávkách vyváženou stravu, vyloučit jednoduché cukry a ty složité si pečlivě hlídat. Ale není to sranda a popravdě kdybych nemusela, tak se na to vykašlu, protože ač jsem rozhodně hlady netrpěla, žádná radost to nebyla.
ugluk má pravdu jako při těhotenské cukrovce.
Jíst pravidelně a v menším množství hodně bílkovin a zeleniny.
Když už chceš čokoládu tak si jí dej dopoledne, ale nééé celou tělo cukry spálí. Ale odpoledne si už nedávej nic sladkého ani ovoce.
A choď hodně na procházky nebudeš tak přibírat než když ležíš doma na gauči ![]()
Začni tím, že vynecháš ty čokolády
a pak pravidelná strava po menších porcích a hodně zeleniny.
Z kvalitní čokolády se nepřibýrá..Ale u mě v těhotenství ze všeho, a to papám zdravě, pravidelně, dokonce jsem se naučila snídat a jím daaaleko min než jsem byla těhotná, a 20kg nahoře!!!
![]()