Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
obracím se na vás, protože na internetu jsem nic podobného nenašla. Dnes se zjistilo, že máme v paneláku ve vodovodních trubkách bakterii legionellu. Já jsem v 6. měsíci těhotenství, žádné problémy nemám, dítě mi kope. Vodu jsem nikdy nepila, jen převařenou v čaji, čistila jsem si jen zuby a koupala se, ale i to prý může být nebezpečné. Zjistili to na tom základě, že někdo v domě onemocněl. Nechci se stresovat, ale mám samozřejmě strach o miminko. Nemáte některá podobnou zkušenost? Odbornice, jaký může mít případný vliv tato bakterie na těhotenství? Děkuji.
Radím pít radši balenou vodu a to i na čištění zubů. jinak čekat až bakterii zneškodní. Způsobuje onemocnění odobné chřipce, při kterém musíš být v nemocnici.
Já tu vodu nijak nepoužívám, jen ty zuby a koupání. Teď už bohužel nemůžu dělat nic. Tak doufám, že bude vše v pořádku. ![]()
Já bych doplnila, že bakterie nepřežije teplotu 50°C, a je docela dobře možné, že už máš protilátky, onemocnění u neoslabených jedinců často proběhne bez příznaků. Měli byste dostat informace od příslušné hygienické stanice a ty bys měla informovat svého gynekologa, který určí další postup (např. test na protilátky).
Legionářská nemoc ve své nejhorší formě (zápal plic) postihuje nejčastěji jedince oslabené kouřením, alkoholismem, s nízkou imunitou. Léčí se antibiotiky.
Já si troufám říct, že imunitu mám výbornou, jen jsem těhotná. Člověk se snaží dávat si na vše pozor a pak zjistí, že je špatná voda. Děkuji za informace.
Já měla určité potíže s uzlinami, testovali mě na všechno možné, zjistili legionelu, nasadili mi silná antibiotika, dvojnásobnou dávku oproti obvyklé a musela jsem je brát 20 dní. Celkem rok trvalo, než to celé proběhlo, aby mi na konci řekli, že jsem žádnou legionelu neprodělala, že test byl falešně pozitivní. ![]()
@Nicus ahoj vím, že je to stará diskuse, ale kojim půl roční princeznu bez příkrmu jelikož máme všichni kašel rýmu a vysoké teploty
Já si řekla, že když mě škrábe v krku dám si radši teplou vodu na zapití léků z vodovodu.
Před 2 roky na Novodvorské což je za 2 rohy se tato bakterie vyskytla.
Myslíte, že pokud ji mám je to nebezpečné při kojení. Doktor mi dal na 40,1 teploty dál ospen antibiotika.kašel který teď ke konci týdne už nepřestává. Rozjelo se mi to před silvestem. Zimnice atd, všechny příznaky až na poslední zatím krev nekaslu ale plíce už mám vykaslane po císaři necvicim valim se na gauči a břicho už nemá sílu na kašel a jizva se ozývá.
Už mi klesly horečky. No nebudu rozpytvavat kdo vse to má. Manžel se z toho dostal 3 letý syn je na tom blbě a miminko zatím odolává
Je tedy nebezpečná Legionella při kojení?
Mám ji vůbec. Lékař když dával antibiotika tak zápal plic vyloučil je to na průduškách a dělám něco divného inhalaci poprvé v životě