Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Chtěla bych se zeptat, zda tu není někdo, komu byl zjištěn v těhotenství Hydrocefalus(vodnatelnost mozku) a rozštěp páteře? Potřebovala bych si s někým komu se stalo to, co nám popovídat. Děkuji
Moje maminka měla něco velmi podobného. Myslím že nějak „anescefalus“…
Přeju hodně síly, chci jen říct, že byť se to zdá samozřejmé, na ukončení těhotenství nikdo nemusí (pokud neohrožuje jeho život, např. mimoděložní těhotenství), ačkoliv to čeští lékaři rádi prezentují jako jedinou možnost. Viz http://www.ceskatelevize.cz/…tezsi-volba/
Držte se ![]()
Ano, toho jsem si samozrejme vedoma. Avsak dite s takovou vadou by prezilo sotva par dni, pokud by se mi ho nahodou podarilo donosit. Alespon mi to tak potvrdili 3 lekari. Proto jsme zvolili potrat avsak dost neradi a tezko se s tim s manzelem srovnavame, jeste k tomu to melo byt nase prvni dite a vysneny chlapecek..:-(
Eliiie: video mi bohuzel nejde pustit, zkusim to zitra na PC. Dekuji
Zkuste se na to podívat, vím, že je to strašně těžké, vůbec si to nedokážu představit a nevím, jak bych se zachovala, jen ten dokument je přesně o Vaší situaci, tak mě napadlo, že Vám třeba pomůže. ![]()
@Eliiie píše:Úžasný dokument, všechny 3 ženy tam mluví s takovou moudrostí a pokorou, hluboce před nimi smekám.
Přeju hodně síly, chci jen říct, že byť se to zdá samozřejmé, na ukončení těhotenství nikdo nemusí (pokud neohrožuje jeho život, např. mimoděložní těhotenství), ačkoliv to čeští lékaři rádi prezentují jako jedinou možnost. Viz http://www.ceskatelevize.cz/…tezsi-volba/Držte se
@berushka2 ve kterem jsi tydnu? Je to smutne, ale myslim, ze neni o cem premyslet. Preruseni je jedinym resenim. ![]()
@berushka2 hydrocefalus je slučitelný se životem ale rozštěp páteře je pokud si to pamatuji dobře fatální postižení:(. Je to hrozně těžké
přeji hodně sil.
@berushka2
Ahoj. Moc mě to mrzí. Měli jsme to podobně. do 22tt vše ok, žádný ani náznak, ze by něco bylo špatně. Ve 23tt jsme šli na velký utza těšili se, ze nám řeknou pohlaví a vše bude ok. Doktor dlouze měřil a prohlížel a pak nám oznámil, ze miminko (u nás holčička, taky první tehotenstvi) ma hydrocefalus, cysticke ledviny, snad i chybějící mocovy mechyr a ze by zřejmě nepřežila ani to 7měsíce tt. Ani nnám nedali na vybranou. Hned začal kolotoč dalších vyšetření, papíry do nemocnice, plodovka, krev kvůli genetice. To bylo v pátek a v úterý jsem nastupovala do nemocnice na ukončení. Je to uz 11 let, ale pořád si říkám, ze by ji uz (zrovna teď v rijnu) bylo 11 atd.. Je mi smutno. Ale to postižení v našem případě bylo opravdu zásadní, ze by nemla šanci, ikdyz ano, cervicek hloda, ze se zázraky můžou dít a ze by třeba…
Každopádně, kdyby se to nestalo, neměla bych sve další 2 úžasné a zdravé děti, za což jsem nesmírně šťastná a vděčná.
Posílám ti hodně sil. Vím, jak těžké to je.
Anonym snad pochopitelný.
@berushka2 Ahoj. Moc mě mrzí, co se vám stalo. My jsme přišli o syna v březnu 2014 kvůli hydrocephalu. Ráda si s tebou popovídám.
Rozstep patere byt fatalni nemusi. znala jsem rodiny, kde dite rozstep melo.ale samozrejme bylo tezce telesne i mentalne postizene.plus se pridala epilepsie.dite bohuzel zemrelo v tusim 7letech vdechnutim zvratku pri zachvatu. pitoma smrt:( bylo to vesele a prima dite ![]()
@krtek7489 Byla jsem v 17 týdnu, přerušení mám již týden za sebou. Podle nás jiné volby nebylo, ikdyby miminko nějakým zázrakem přežilo a narodilo se, nezvládli bychom se o něj postarat. ![]()
@zelenoockaa19 Děkuji, všichni tvrdí, že to zahojí čas, snad to tak bude..
Anonymní: Ano přesně tak jsme to měli my, všichni nás uklidňovali, že je to jen preventivní vyšetření a vše bude v pořádku. Bohužel opak byl pravdou a proto to byl pro nás takový šok. Pak také následoval odběr plodovky, krve… Do nemocnice mě odvezli ihned, ovšem porodit se mi podařilo až za neuvěřitelně dlouhé 4 dny… Také mě to hlodá, mám výčitky apodobně, pořád se utvrzuji, že to bylo nejlepší rozhodnutí z těch nejhorších variant, co jsme měli na výběr. A mohu se zeptat, jak Vám dopadlo to genetické vyšetření? Jsem jak na trní, čekat dva měsíce, abych se dozvěděla, zda můžeme s manželem zplodit zdravé dítě či ne, zda to byla jen náhoda, nebo genetický problém. Děkuji za Váš příběh..
@barabrambora Ahoj, děkuji, také mě moc mrzí, co se ti stalo. Jaké jsou tvé pocity po té době, dá se s tím vědomím žít? Máte už jiné miminko?
@zolycka Ano samozřejmě záleží na tom, v jaké oblasti, jak je závažný atd. 7 let je opravdu dlouhá doba s tímto postižením, ti lidé museli být opravdu silní, když se zvládli o takové dítě starat. A ten smutek, přežít své vlastní dítě musel být opravdu příšerný.. ![]()
@berushka2 je mě to líto ale ukončení bylo rozumné, i kdyby miminko přežilo tak to postižení je moc velké a nakonec by jste se trápili všichni ![]()
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.