Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky ![]()
mame doma hyperaktivni miminko, jsou mu 3 mesice. Kdyz byl malinkatej tak se nanapkal, sup s nim do zavinovacky, rucicky mohl mit klidne i venku a spinkal..to asi dela kazde miminko, kdyz je malinkate
Jenom ze jak roste, tak jeho aktivita rucicek a nozicek nemela konce, chapu, ze objevuje svet, objevil rucicky a nozicky, je to uzasne, kdyz nimi dokaze machat nekdy i nekolik hodin denne, ale ma to taky sve minus
Jak rostl tak po papani, kdyz usnul jsem mu musela trosku vic na pevno zavinout rucicky do zavinovacky, aby jsi milacek nas pospinkal, jinak se budil tim, ze vytahl rucicky a sup s nimi do obliceje a bylo po spanku..spinkal zhruba 15 minut..jeste se to dalo..jenom ze ted je mu zavinovacka mala a na jeho rychle a silne rucicky nestaci…Nekdy spinkal se mnou v posteli, ale jenom kdyz byl mensi, ted krasne usne po nakojeni v naruci, nekdy az v postylce s usinackem na obliceji
jak usina tak sebou mete z jedne strany do druhe, zveda nozicky, samozrejme perinka je skopana
a rucickami macha kolem obliceje, chapu, ze je mel celou dobou pred oblicejem, kdyz byl v brisku, ale musi taky spinkat..takze ja cekam pobliz postylky, nekdy mu ty rucicky musim taky lehce drzet, aby se nebudil a kdyz usne tak mu je zavinu do vetsi plenky, zakryju a spinka..nestihnu si lehnout a uz je ma venku a zase u obliceje mava nima a budi se..tak ja zase vstanu a zavinu mu je a tak to nekdy jde dokola
a ja za noc vstanu milionkrat
takze se moc nevyspim a kdyz uz zaberu tak je potreba nakojit to nase ditko
ktere se rehta, kdyz se probudi, je to rostak…samozrejme, ze jsem zkousela mu rucicky nechat i venku, to byla hruza, rval, ze nemohl usnout
takze nekdy skonci zase u nas v posteli, aby jsem alespon na par minut zavrela oci
Jinak je hodnej a doktor rekl, ze je hyperaktivni tak nevim, co bude dal…moc nebreci, kdyz neni duvod…A taky jenejlepsi, kdyz si chce po kojeni vykladat i 2 hodky a ja uz klimbam
to ho miluji nejvic ![]()
Prosim Vas teda o radu, co a jak by jsem jeste mela vyzkouset, aby spinkal a nebudil se rucickama? Dekuji
Neverim ze to nejaky doktor rekl. Kdyz ho to tak budi, zavinuj lepe. A teda slo by to snad napsat nejakyma normalnima vetama, ne? Vubec jsem nemela chut to docist.
Já jsem měla mimino podobně „šermující“, až byla větší, zavinula jsem ji třeba do osušky a ty ruce ještě převázala páskem ze županu. Na mašličku ![]()
Přešlo ji to až někdy po půl roce…
Tohle není hyperaktivita.
@Sibyla0 Jo, o hyperaktivitě se dá mluvit až tak po 2 roce. Zatím to bude „jenom“ dráždivé mimino.
Pevně zavinout (třeba plínou svázat fakt fest ruce, pokud se nechá), nebo uspávat v pevném obětí. A čekat až dítěti dozraje nervová soustava.
Před spaním nerušit, navodit klid aaž bude na přkrmech, tak nedávat sladké.
@Yasminele nic jako hyperaktivní mimino neexistuje. Opravdu pevně zavinuj, to mu pomůže
Existují zavinovačky a pytlíky pro mimina, aby se ručičkama nebudili.
Hledej zavinovačky Kiddopotamus, woombie swaddle blanket apod.
Malej sebou mete celej den, neni chvilku v klidu a i kdyz je po kojeni tak sebou mete az blinka a je jedno jestli lezi na vyvysenem nebo rovnem a ano zkousela jsem zavinout i na pevno a to breci jak blazen, ze se nemuze hybat, prijde mi to, ze ho tyram
Nekdy nepomuze ani pevne objeti ![]()
@Yasminele starší byl to stejné. Prostě od probuzení do usnutí jel jako dráha. Kolem 4 měsíců jsme ho museli s chlapem zalehnout. Do 5 měsíců jsem zavinovala do tetraosušky, že se nemohl ani pohnout. Když začal odmítat, tak jsem zavinula po usnutí.
A víš co? Teď mu jsou 3 roky a rozhodně není hyperaktivní. Je to normální akční kluk, spíš klidnější.
Teď mám druhého kluka a taky to je aktivka, i když proti bráchovi je spíš klidnější, ale přesně jak popisuješ, pořád jede rukama, nohama, blinká z toho. Zavinutí nesnese, tak ho mám na péřovém polštářku (polovysypaný, leží prakticky na matraci, ale polštář ho „objímá“), zapadne tam a spí lépe. Máme za sebou období, kdy usnul jedině v případě, že jsem ho uvozila v košíku.
Naší malé je 5 a půl měsíce a znovu zavinuju od cca 3 měsíců, kdy objevila ručičky
Nenechaj jí chvilku v klid. Zavinuju do tetra osušky přestřižené napůl, aby jí nebylo vedro a ještě šoupnu do spacího pytle a normálně zapnu na ramínkách. Jinak se mi z toho v noci vyboxovala a brečela. K tomu pouštíme bílý šum. taky je dráždivá. Přes den teda usne, ale max.na 20-30 minut. Nejdýl spí venku v jedoucím kočárku. To nechápu, že tam jí ty ručky nevadí
Až začne odmítat zavinutí, netuším jak jí uspím, už teď je to někdy „boj“.
@Yasminele Ahoj, narazila jsem na to voje tama a u nas to vypada uplne stejne jako u tebe v prosinci. Chtela jsem se zeptat jestli se u tebe neco zmenilo, propadne jak jste resili? Ja uz jsem zoufala…mam 4m holcicku a vecer bez pevneho zavinuti neusne, jenze v nci se mi z toho vykopava
a ted zacaa i blbnout v kocarku
jak uz neni v dece a ve fussaku a ma tam vic mista, tak je to boj..porad sermuje a nespi
Pokud neco pomohlo, prosim o radu ![]()
@ivalinka u nás se zavinovalo do 6 měsíce a kousek. Teď je malé 8 a půl měsíce a už usíná téměř sama bez zavinutí, ale pořád pouštíme bílý šum (vysavač).Bez toho to ještě nejde
Zkoušela jsi? Do čeho zavinuješ?
@bberanka
jj bílí šum jsme pouštěli a už jsme ho odnaučili, hraje nám beruška cca 20min a pak klid. Zavinuju do velke pleny…jen nevim co s ni v kocarku…asi budu muset poridit tenci deku, kdyz uz je tepleji…Mam kolikrat pocit, ze se snd nikdy nenauci spavat sama a budu ji zavinovat jete v 15
Je to silene, neusne mi ani pres den volne ![]()
@ivalinka taky jsem měla ten pocit, že jí budu zavinovat ještě v 18
Mně teda přes den usnula, ale jen tak na 20 minut a konec. Pořád šermovala, vyrážela si dudlík, lekala se vlastních rukou. Zavinovala jsem do tetra pleny a ještě jsem jí dala do pytle, aby to neměla tak jednoduché
Ale časem se sama začla uvolňovat, ze začátku jí to budilo, ale nakonec si zvykla. Přiznám se, že první noc, co jsem se rozhodla nezavinout byla masakrální
Ale za tři dny to bylo ok. Našla si svojí polohu na bříšku, tím si zalehla ruce a byl klid
Věřím, že se to vyřeší i u vás, až se začne prcek víc hýbat.
@bberanka takze myslis, ze ji mam jeste porad zavinovat a v noci vztavat a zavinovat? nebo ji roste nechat dve-tri noci a nauci se to?
Pres den mi usne v houpatku, ale to ji musim drzet ruce, nohy a houpat…da si svych 20min a pak sebou skubne a je vzhuru…
Deci me to, ze nevydrzi spat v kocarku..byla zvykla spinkat i 4h…ted by spala, ale jak vytahne ruce, tak je konec…
Jsem z toho zoufala…
@ivalinka tak jí zkus stáhnout i v kočárku. U nás už se taky nespí venku. Naučila se to doma, má svoje pohodlí, většinou se usídlí na bříšku a spí i dvě hodiny, jak kdy. Dřív, když jsem chtěla aby se vyspala, musela jsem dvakrát denně ven a jezdit a nezastavovat.To byla schopná dát i 3 hodiny.
Jestli ti to není proti srsti, zavinovala bych dál a neboj se, že si na to zvykne a nebude chtít nikdy jinak. Až „dospěje“ do fáze, že to chtít nebude, dá to najevo ![]()
A když se ti v noci vymotá, vzbudí se? Je schopná znovu usnout, nebo až po zavinutí?
My zavinovali cca měsíc po narození. A pak jsme začli zase kolem 3.měsíce společně s šumem, páč se to nedalo. Nespala mi jinak než v náručí (v sedě). Jak jsem jí chtěla někam položit, neskutečnej řev. Spíte spolu v místnosti, nebo má svůj pokoj?