Hyperaktivní raubíř

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
24.7.18 12:33

Hyperaktivní raubíř

Zdravím, jak zabavit 4-5 letého chlapečka. Je to hrozný raubíř. Potřebovala bych nějaké tipy, co by ho mohlo chvíli bavit dělat venku.
U ničeho dlouho nevydrží, je drzý, zkouší hranice. Když se na začne mluvit sprostě a bacat do mě. Jsem jeho teta a občas ho hlídám, trávíme čas hlavně venku. Nevím jak na něj. Nejlíp se mi s ním komunikuje, když společně něco kujeme.
Poradíte prosím? Chtěla bych si s ním udržet pozitivní vztah, nejde mi o výchovu, to ať si zařídí jeho rodiče.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
26574
24.7.18 12:35

Pokud ho hlídáš, tak by jsi se měla snažit i o výchovu, ne? Aby byl drzý a „bacal“ tě? 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.7.18 12:56

Jako první bych nastavila hranice. Je jedno, že s ním „jen trávíš čas“, ale dítě nesmí bouchat nikoho a ani by nemělo nikomu nadávat. Kdokoliv, kdo se o dítě stará, musí vychovávat. Píšu to z pohledu matky 4leťáka, u kterého je podezření na ADHD (hyperaktivita) a taky nás bouchá a nadává nám. Je často na hlídání u tety a ta vychovává stejně jako my. Rozhodně bych s ním nejednala jako s miminkem. On vás „nebacá“, to je vyjádření hodné batolátka, ale ne kluka, co za své chování už nese do jisté míry odpovědnost. Pokud mu řekneš „nebacej mě“, tak z tebe bude mít jen legraci a dobrý vztah nebude, protože si z tebe bude dělat dobrý den.

Nejlépe se zabaví tím, co ho baví a na to musíš přijít sama. My bagrujeme na písku, chodíme ven na koloodrážedle, jdeme na hřiště, podívat se na kačenky. Protože máme zahradu, tak tam má bazének, když to jde, tak mu napustím vodu do kýble, dám mu konev 2-3 bábovky a mám od něj hodinu pokoj (ale pak je všude mokro). Jako další ho baví pomáhat, takže zaléváme, rveme plevel, sklízíme ovoce (do pusy :lol: ). Pak miluje auta a zbraně. Na radu psycholožky neděláme ze zbraní tabu, ale nastavili jsme přísná pravidla a „střílí“ si po zahradě.
Kromě toho je dobrá investice míč.

• Citovat
  • Upravit
2330
24.7.18 13:18

@Celina Proč by měl být hned nevychovaný fracek? Radu nedáš, ale hlavně že urážíš. Zakladatelka o něm napsala tři věty, ty už z toho hned rozpoznáš jaké má zázemí, jak je vychovávaný, jaké má nebo nemá hranice? Rozhodně si nemyslím, že by měl kluk na někoho sprostě pokřikovat nebo „bacat“, ale většina dětí nesedí tiše na místě a nemaluje si. :roll: Potřebuje se „vybít“ a pokud se mu nedostane dostatečné aktivity, prostě ji zkouší projevit jinde - na to ani nemusí být nutně hyperaktivní, přijde mi to normální. :nevim:
Jinak těžko říct, co zrovna ho bude bavit, ale jestli se potřebuje pořádně vyřádit, tak les s potůčkem - čistit klackama, házet kameny, šišky - zábava na půl dne, obecně dlouhé vycházky, zajímavá hřiště, skákat gumu, panáka, hrát si s balonem, na písku, rozhledny, hrady, výlet vlakem, nějaká farma, nějaké dětské zábavní centrum, nebo „zaměstnat“ na zahrádce, vytrhávat plevel, sbírat ovoce, to už v klidu zvládne i takové dítě. Taky záleží jestli ho hlídáš hodinu nebo celý den, kde, kolik do toho jsi ochotná investovat atd. Tipů na zajímavé činnosti i místa je plný internet, zkus to třeba víc upřesnit. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.7.18 15:02

@Celina a co když má opravdu to 4-5leté dítě nějakou dg. Jak jsem psala, syn má jen podezření s tím, že to sama dál neřeším, protože to k životu nepotřebuju. Ale podle psycholožky, logopedky a dalších to na to vypadá. Řešit to budeme až se školou, případně v době, kdy už to nebude únosné.
Rodině nevykládám, co máme za problémy, protože jsem se poučila, že to pak akorát zneužijí.
Kdybys měla moje dítě pár dní, taky by sis myslela, že potřebuje vychovat, protože neví, co může a co ne… Přitom hranice má vymezené, ale taky nevydrží, nadává, bouchá, hází věcmi. On se navíc vzteká a je impulzivní.
Zkus méně soudit, když neznáš podrobnosti a dané dítě jsi nikdy ani neviděla ;)
Jinak myslím, že dítě, které dělá, to co popisuje zakladatelka, se hlavně nudí, takže potřebuje hodně zabavit. Nerozpakovala bych se ho zabavit prací. Ona pak ta hra hned vypadá jinak, když si jí dítě váží :mrgreen:

PS: Ono to může být i tak, že dítě se chová relativně běžně, ale bezdětná teta neví, co může od dítěte čekat. Ono dítě ve 4 letech má ještě malou pozornost. Hlavně u činností, které ho hned tak nezaujmou. Případně testuje tetu, co vydrží.
Třeba i to bouchání a nadávky může být jen testování hranic a doma to nedělá. Dítě to okoukne ve školce a testuje to na okolí. To dělal ve 4 letech starší syn, že testoval „vyjde-li to“. Doma mu to neprošlo, tak to zkoušel na babičky a tety. U jedné babičky mu to nezarazili a dodnes tam s ním mají problémy. Přitom to je jinak abnormálně hodné dítě.

Anonymní z 12:56

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí