Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Nepročítala jsem všechno..Ale chtěla bych tě možná trochu uklidnit. Takového agresora mám doma ale ne jako dítě ale je to můj muž. Už ve školce měl na svědomí první zlomený nos, vystřídal několik základních škol, držel učitelku pod krkem… no děs a hrůza..zlomilo se to až nástupem na učňák(před tím ho vyšetřovala kriminálka).. ALE vyrostl z něho uplně normální chlap, který chodí do práce, stará se o rodinu možná je trochu prudší(nechá se lechce vyprovokovat a pak křicí, nadává..) ale nikoho nebije, nenapadá a není z něj žádný kriminálník. Taky chodil po vyšetřeních přišli jen na to že je nadprůměrně inteligentní…Víš rodiče ho taky drželi hodně zkrátka a nic mu nedovolili a možná to taky byla chyba(neměl jejich důvěru tak proč by se snažil. Nesměl na školu v přírodě, navštěvovat kroužky.. protože by tam zlobil..). Sám říká, že hodně pomohl sport(ale chodil až tak od 13) dvakrát týdně tréning a výkendech zápasy. Já bych ho víc zapřáhla ať nemá čas na lumpárny..Ještě bych chtěla říct, že taky mluví o tom, že učitelky ho neuměly zaměstnat neměli autoritu tak si dělal co chtěl..ale také měl takové, které s ním neměly nejmenší problém..všechno je o lidech a já bych pro něj hledala takové kteří ho zvládnou..
@Msip ještě jednou ahoj, teprve jsem dočetla tvůj úvodní příspěvek. MySlím si, ze by krůček ke zlepšení nastal, pokud změnite nejen vy, ale taky učitelky způsob komunikace s ním. Tzn žádné nálepky-ty jsi ostuda, zlej kluk apod, žádné stížnosti od učitelek typu „ten váš Bonifácek zase dneska zlobil“..požádejte učitelky, aby naopak vyzdvihly vždy jen to6 dobré, třeba i zdánlivou kravínu-např. Bonifácek dnes udělal nejméně 10 kotoulu a pak zazpíval sám prší prší. Vyhýbala bych se „když budeš hodný, dostaneš odměnu“,protože ostatní přece žádné odměny za své chování, které je v norme, nemají. a tím dítěti vlastně rodič říká, ze chovat se slušně je nadstandard. Někdo zmínil asistenta a malý kolektiv.to určitě zvaž, individuální přístup pomáhá skoro vždy. Omlouvám se za absenci uvozovek v přímé řeči, jsem lina to pořád přepinat…
Brko, v tom přístupu s tebou naprosto souhlasím, o tohle už jsem několikrát usilovala, aby na něj i děti v šatně neukazovali a neříkali: „Hele mami, to je ten Pepík, co všechny bije a hrozně zlobí.“ A maminka: „Aha, tak to je ten Pepík..“ „jojo, to je ten zlej Pepík“…Chvilku to funguje, občas se ho snaží i pochválit, ale nakonec se to zase vrátí do starých kolejí
A také si myslím, že by neměl dostávat odměnu za standardní věci. Víš to, že je osobitý a potřebuje autoritu, o to prosíme už od začátku, protože jsme měli strach, abychom my, jako rodiče neudělali chybu, aby nám včas ve školce řekli, že je něco špatně a jak to případně začít napravovat…a ejhle, někde jsme museli udělat botu jak vrata ![]()
Anonymní, manžel to měl asi podobně, rodiče ho dokonce vyhodili z domu. Já byla taky samorost. O to víc bychom si přáli, aby byl prcek v pohodě a vyrůstal v pohodové rodině, aby nám mohl důvěřovat. Jenže, on má názor, že by měl poznat, jak to bolí, když někomu ublíží…, naštěstí zůstalo jen u štípanců, k fláknutí autíčkem přes obličej by už ani on nepřikročil
No a v tomhle se nám názor rozchází…Jinak je to super chlap a opora, navíc tím, že nemáme babičky, je vlastně díky hlídání, kdy jsem já v práci, poloviční matka a myslím, že to zvládá moc dobře. Snaží se s malým hodně mluvit, jenže pokud to nezabírá, časem to v něm vzkypí a je oheň na střeše.
@Msip tvůj manžel by měl v tomto zkusit změnit přístup. Pokud byl i on tzv problémove dítě, tak si špatné vzorce výchovy nese do živoTa. A ANO stipani, oplaceni bolesti to fakt NENÍ v pořádku. tím se eště nikdo nenapraviil. Ještě jsem ti chtěla napsat, ze návrat ke špatnemu chovani se nazyva regrese a téměř vždy tomu neco předchází. Nečekejte změny hned, pokud se chlapcovo chování zlepší, nepolevujte, nenechte se odradit. změna bývá až za dlouho. Ještě jsem se chtěla zeptat, zda jste se mu za ten výprask, les a dětsky domov omluvili a vysvětlili mu, ze ho nikdy nikde nenecháte. To je totiž dost důležite.
Hele, ale čím dál víc jsem přesvědčena, ze vás zachráni změna školky.
@Msip ono totiž pokud dítě dostane nějakou nálepku, tak se podle toho většinou chová. A co zkusit respektujici výchovu? Nám pomohla-mám sice neagresora, ale určité problémy tam byly a změny k lepšímu jsou patrné.
@Msip, nečetla jsem celou diskuzi a naštěstí toto nemusím řešit.
Jen mě po přečtení napadla jedna věc. Jestli jsem to dobře pochopila, tak tento problém začal až ve školce. Jak jste řešili to, že váš syn byl otloukánek? Měl pocit, že se to řeší? Nemohl současný stav způsobit to, že první rok byl otloukánek a viděl, že těm co ho bijí to prochází?
No já nevím, nejsem pedagog ani psycholog, ale přijde mi, že používáte celkem standardní výchovné metody (jako vyhrožování a nálepkování je dle mě špatně, ale na druhou stranu to ve svém okolí vidím hodně často a ty děti přesto fungují normálně, výchově navzdory). Váš syn vám asi holt dá víc práce a budete třeba muset vynaložit dost úsilí na to, abyste dosáhli toho, co někteří mají „zadarmo“. Vy to třeba děláte skoro dobře, na běžné dítě by to fungovalo, ale ten psycholog by vám měl říct (na zcela konkrétních situacích), v čem ty maličkosti spočívají, jak to třeba trochu změnit, abyste to dělali dobře. Moc nechápu, proč odmítáš toho asistenta nebo ten individuální péči v malém kolektivu. Přijde mi, že syn není žádný „hajzlík od kosti“, ale neví a neumí si v těch situacích poradit, jak to dělat jinak, správně, nejdřív byl otloukánek a pak si ze všech příkladů možných reakcí, co viděl kolem sebe v okolí (ve školce), vybral ty špatné (agrese). Tak mi přijde, že jemu by dost pomohlo, kdyby mu holt někdo pořád stal za zadkem a neříkal jen „takhle ne, ty ostudo“, ale spíš udělej to takto a na to v běžné školce asi není prostor. Navíc ve stávající již má evidentně nálepku a učitelky už to asi vzdaly.
Brko: Změnu školky nám doporučují už všude
Jenže 1/žijeme na vesnici, 2/ s tou nálepkou a diagnózou ho asi nikde moc chtít nebudou :/ Za odvoz a vše kolem jsme se mu samozřejmě omluvili, nemyslím, že u něj došlo k nějakému poškození duše, ale respekt v něm zůstal a i přes to, že ví, že bychom ho nedali, nám každý den, od té doby, nezapomene říct, jak moc nás má rád a že by si nikdy jiné rodiče nepřál. Víš, ona trpělivost většinou nedojde nám, ale právě ve školce. Mám pocit, jakoby čekali, že se změní lusknutím prstů a pokud to tak není, zas je to TEN PEPÍK, co na něj žalujeme rodičům. Je to jako boj s mlýny. Respektující výchovu najdu na netu? Pod tímhle pojmem? Kouknu, díky.
elen-ka: Oni se tam skutečně mydlili jeden, jak druhý. Tahle generace kluků je problémová
Paní učitelka, ta která skončila, byla naprosto odevzdaná a jak se potom ukázalo, vlastně ty děti už nemohla ani cítit. Ty další na tom byly podobně, moc se řešit nedalo. Další rok proběhla výměna ředitelky, i personálu. Jen jedna je tam doposud a stále nedokáže vymezit hranice neposlušným dětem a mít u nich respekt, zřejmě je to hodná ženská, ale někdy je znát, že už toho má plné zuby a ani se jí nedivím. O tom už jsem mluvila i s ředitelkou, ta každý rok mění učitelky, protože to tam nezvládají. Ti nejhorší kluci jsou už ve škole, jen ten náš zůstal. Navíc učitelky mají doporučeno, aby rodičům „neztrpčovaly život“ informacemi o špatném chováním svých dětí. O spoustě prohřešků jsme se dozvěděli až dlouho po tom. Poslední dva roky to dochází tak daleko, že je nám lehce naznačováno, že prcek zlobí, my jsme relativně v pohodě, protože je to asi docela dobré a pak bum! Asi by bylo dobré, kdyby přešel do jiné školky, protože je nezvladatelný a děti i rodiče si stěžují…a my jsme v šoku. Naznačováním myslím, že se my zeptáme, jestli byl v pohodě a odpověď je, no nic moc. A co provedl? No, moc nás neposlouchá. Při procházce místo chůze hopsá. Kopl Terezku. Nechce spát. Ale to není každý den, prostě jednou za čas…Pak už učitelky ani nevychází, aby nám nemusely odpovídat, protože my se opravdu ptáme den co den, rok co rok…
Tak já se na toho asistenta při příští návštěvě psychologa zeptám. Chtěla bych dotlačit i školku, aby si pozvali někoho z PPP a vypracoval zprávu. Jenže ta komunikace ![]()
PPP je o ničem, to spíš SPC. ale nechápu, co to máte za školku-říct mi učitelka, ze malej na procházce hopsal jako příklad toho, co není ve školce přípustné, tak si hledám jinou školku už dávno. Nevim, proč by vás jinde nevzali, kadrovy posudek mít syn nebude. Kromě toho existují školky, které se na takové děti specializují. Můj syn chodil do dětské skupiny, tam jedním slovem paráda. o respektujici výchově se dočtes na netu a jsou i knihy o tom. Ale přístup vaší školky mě zarazil, a jen mě to přesvědčilo, ze státní školku, kde je nutné, aby dítě bylo stádova ovce, fakt nechci.
@Msip píše:
Brko: Změnu školky nám doporučují už všudeJenže 1/žijeme na vesnici, 2/s tou nálepkou a diagnózou ho asi nikde moc chtít nebudou Za odvoz a vše kolem jsme se mu samozřejmě omluvili, nemyslím, že u něj došlo k nějakému poškození duše, ale respekt v něm zůstal a i přes to, že ví, že bychom ho nedali, nám každý den, od té doby, nezapomene říct, jak moc nás má rád a že by si nikdy jiné rodiče nepřál. Víš, ona trpělivost většinou nedojde nám, ale právě ve školce. Mám pocit, jakoby čekali, že se změní lusknutím prstů a pokud to tak není, zas je to TEN PEPÍK, co na něj žalujeme rodičům. Je to jako boj s mlýny. Respektující výchovu najdu na netu? Pod tímhle pojmem? Kouknu, díky.
elen-ka: Oni se tam skutečně mydlili jeden, jak druhý. Tahle generace kluků je problémováPaní učitelka, ta která skončila, byla naprosto odevzdaná a jak se potom ukázalo, vlastně ty děti už nemohla ani cítit. Ty další na tom byly podobně, moc se řešit nedalo. Další rok proběhla výměna ředitelky, i personálu. Jen jedna je tam doposud a stále nedokáže vymezit hranice neposlušným dětem a mít u nich respekt, zřejmě je to hodná ženská, ale někdy je znát, že už toho má plné zuby a ani se jí nedivím. O tom už jsem mluvila i s ředitelkou, ta každý rok mění učitelky, protože to tam nezvládají. Ti nejhorší kluci jsou už ve škole, jen ten náš zůstal. Navíc učitelky mají doporučeno, aby rodičům „neztrpčovaly život“ informacemi o špatném chováním svých dětí. O spoustě prohřešků jsme se dozvěděli až dlouho po tom. Poslední dva roky to dochází tak daleko, že je nám lehce naznačováno, že prcek zlobí, my jsme relativně v pohodě, protože je to asi docela dobré a pak bum! Asi by bylo dobré, kdyby přešel do jiné školky, protože je nezvladatelný a děti i rodiče si stěžují…a my jsme v šoku. Naznačováním myslím, že se my zeptáme, jestli byl v pohodě a odpověď je, no nic moc. A co provedl? No, moc nás neposlouchá. Při procházce místo chůze hopsá. Kopl Terezku. Nechce spát. Ale to není každý den, prostě jednou za čas…Pak už učitelky ani nevychází, aby nám nemusely odpovídat, protože my se opravdu ptáme den co den, rok co rok…
ale budou..
i za cenu že ho budete vozit do města tak to fakt zkuste uvážit.. musíte přerušit cyklus - „pepík“ zlobí a nic jiného neexistuje.. jestli chceš napiš mi sz.. myslím, že k tomuto mám co říct ale sem už ne, aby kdejaká anonymka si nechladila na mé upřímnosti žáhu ![]()
Rodiče agresivního dítěte musí navštívit SPC nebo SVP a s dítětem pracovat. Tlačit na ně musí učitelky v MŠ nebo v ZŠ, pokud si rodiče stěžují. Nějaké metody typu počkám si na něj a zmlátím to dítě jsou nepřípustné a ubohé. I kdyby takové dítě bylo agresor všech agresorů, dospěláka, který sáhne na dítě za účelem vymlátit z něj agresi (vidíte ten nesmysl?), bych nechala zavřít.
Příspěvek upraven 30.09.15 v 16:48
@hanka.br. píše:
Rodiče agresivního dítěte musí navštívit SPC nebo SVP a s dítětem pracovat. Tlačit na ně musí učitelky v MŠ nebo v ZŠ, pokud si rodiče stěžují. Nějaké metody typu počkám si na něj a zmlátím to dítě jsou nepřípustné a ubohé. I kdyby takové dítě bylo agresor šech agresorů, dospěláka, který sáhne na dítě za účelem vymlátit z něj agresi (vidíte ten nesmysl?), bych nechala zavřít.
100% souhlasím
Přiznám, ze celou diskuzi nečtu, takže úplně přesně nevim, co máte za problém. Předpokládám, ze se jedna o agresivního chlapečka ve třídě, kam chodí i tvůj syn? V tom případě bych DŮSLEDNĚ a VYTRVALE tlačila na rodiče dítěte-klidně i přes učitelky, aby s dítětem šli k psychologovi např. Nebo je to chlapec někoho z příbuzných? V tom případě bych se prostě s nimi nestýkala, protože pokud jsou k problému laxni, tak by mi za nějaké udržování vztahů nestáli.