Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky všem, ráda bych se zeptala maminek, které mají zkušenosti s hypertonusem u svých miminek a jejich následnou rehabilitací, na pár věcí. Ve třech měsících byl našemu cvrčkovi paní doktorkou diagnostikován mírný hypertonus a asymetrie. Byla nám doporučena rehabilitace. Na rehábku nám paní fyzioterapeutka ukázala dva cviky, které máme cvičit 4× denně. Chtěla bych se zeptat, jestli máte zkušenosti s tím, že vám cvičení pomohlo a za jak dlouho. No a můj druhý dotaz je, jak poznám, že daný cvik cvičíme dobře? Malý leží na bříšku na kraji stolu, má otočenou hlavičku ode mne, já mu fixuji předloktím hlavičku a zadek a druhou rukou ho mačkám na loktu. Náš malej se po dnu cvičení u toho přestal vztekat a prostě jen tak leží, občas zatne prďku, jak poznám, že nedělám něco špatně?
Já jsem s dcerou cvičila do 2r. Pokud máš pochybnocti tak volej na rehabilitaci. Dcera se semnou strašně prala a než jsem se to naučila chodila jsem i 2× - 3× týdně,abych se to naučila správně. V podstatě jsem sní dělala to co ty cvičila jsem na zádech a na břiše, další cvik nám přidala komm 6m na boku a pak na kolenou atd. Nakonec jsme cvičily na míči.
Moje dcera je už úplně v pořádku a dohnala svoje vrstevníky dnes jsou jí 3r.
Ahoj Hani, dcera měla taky diagnostikovaný mírný hypertonus, ale naše neuroložka řekla, že je jinak šikovná a že ji nechce trápit, že to nevypadá nijak hrozně a že to zkusíme bez cvičení. Takže jsme si s ní jenom hráli na balóně a nosili ji, doporučila nám dělat všechno pomalinku, aby byla co nejvíc uvolněná, takže zpívání, houpání a tak a opravdu se to spravilo sama. Začala se otáčet chvilku později, ale do roka byla naprosto v pořádku a ve 13m začala chodit, teď všechno bez problémů ![]()
Přeju hodně štěstí ![]()
Edit - neradím Ti, abys necvičila
, jenom přidávám svoji zkušenost. Rozhodně bych zavolala na rehabku a poptala se, jestli to děláš správně ![]()
Děkuju
vzhledem k tomu, že je pátek, tak už tam nikdo není, no a příští týden tam jdeme ve středu, tak pokud to přes víkend bude stejný, tak tam v pondělí zavolám. Já bych byla tak ráda, aby nám to zabralo, mám strach, aby nebyl nějak do budoucna postižený. Ještě jsem se chtěla zeptat, povídali si vaše děti v tom třetím měsíci hodně? Náš malej brumlá jenom když je hodně spokojený a nebo když si s ním povídám já. Jinak je to takový „nemluva“.
a Fen-fire, vy jste byli na neurologie? Nám rovnou pediatrička napsala rehábko, kde malýmu udělali vstupní vyšetření a převzali do péče, na neurologii nás nikdo neposlal.
handulinda píše:
a Fen-fire, vy jste byli na neurologie? Nám rovnou pediatrička napsala rehábko, kde malýmu udělali vstupní vyšetření a převzali do péče, na neurologii nás nikdo neposlal.
Jojo, nás pediatrička poslala na neurologii a neuroložka malou vyšetřila a cvičení zamítla, řekla nám to co jsem Ti napsala výš. Pak jsme chodili na kontroly každý měsíc a teď už nemusíme vůbec ![]()
Hani neboj, ten hypertonus se určitě spraví. Kdyby to bylo opačně, bylo by to horší, hůř se cvičí na posílení svalů, než na uvolnění ![]()
ahojky.. tak my mame taky hypertonii.. +predilekce pravej strany.. pediater nas poslal na neuro a neuro na rehabko.. tam nam na prvej navsteve dala jeden cvik.. stlacanie bodu ako keby pod bradavkou.. mala pri tom strasne rvala.. az som to skoro spustila aj ja
ked sme skusali cvicit doma vobec nekricala namiesto toho sa na mna usmievala a povidala
tak som si myslela ze to delam spatne ale aj napriek tomu som to cvicila dalej tak ako som vedela a pockala do dalsej navstevy (asi 5 dni).. tam sme jej to museli predviest ja i tatinek a povedala ze to delam spravne ze neplace lebo je doma a iba s maminkou tak je spokojna
tak nam pridala dalsi cvik - v podstate to same akurat na druhej strane a musim jej pri tom drzat rucicku pri tele.. pri tom snad rvala jeste vic
a horsie je ze pri tom rve jak tur i doma a mne to uplne trha srdce.. tak sa priznam ze necvicime poctive 4× denne ale len 1-2
a vlastne na to ani nie je 4× cas ked je vonku uz hezky a travime tam docela dost casu..
a k vysledkom.. mala nepokladala jedno ramienko na podlozku takze nemohla ani spinkat normalne na zadickach pretoze sa stale lekala ako nemala stabilitu a po tom tyzdni jedneho cviku sa to spravilo a je stabilnejsia dokonca spinka na zadickach
teraz je problem ze ked je na tych zadickach a zveda nozicky tak ich nema na strede ale naklonene do prava.. preto mame aj ten druhy cvik
no uvidime ako dopadneme v stredu na kontrole ![]()
Já taky začala nejdřív jen cvičit a až rehabilitační nás poslala na neurologii. Zvedla telefon a domluvila to. Musíš hlavně důvěřovat rehabilitačí. Hodně štěstí.
Ahojky, tak my cvičíme třetí den, cvičím poctivě 4× denně 4 minuty a řekla bych, že malej už pase o chloupínek lépe. Už nemá takový „špek“ za krčkem
občas tam není žádný. Tak doufám, že to není moje toužebné přání, ale že se opravdu trošinku lepší. Chtěla jsem se zeptat, mám ho pokládat hodně na bříško i když pase špatně? Nebo ho mám nějak opravovat?
hodne na brisko.. ja som si myslila ze ju nemam davat ked spatne pase a rehab povedala ze co najcastejsie nevadi ze to nie je „dokonale“ ![]()
a tie pokroky su urcite naozaj
my sme to tiez mali tak akurat teraz po tom druhom cviku z toho nemam moc dobry pocit
nevidim ziadne pokroky ani pri tom cviku nerobi ani nahodou to co sa po nej chce tak neviem.. v stredu mame kontrolu tak uvidime.. ![]()