Hypertonus a vojtova metoda

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
1823
27.10.10 00:13

hypertonus a vojtova metoda

Ahoj, dceři byl diagnostikovaný hypertonus. Je jí 6 měsíců. Nikdy se při pasení neopírala o lokty, zaťaté pěsti, záklon hlavy, prohýbání do luku. Máme nějaké protahovací cviky a pak jeden z Vojtovky, kdy leží na bříšku, držím hlavičku a zadeček u země a tlačím na loket. Prý aby se zapojily ramenní pletence.

Sama se otáčí a tak dlouho jsem u ní seděla a opravovala jí „luk“ až to dělá správně. Na bříšku chytá hračky, už se jí na bříšku i líbí, ale je malinko nestabilní a stále má zaťaté pěsti.

A teď k problému. V posledních 14 dnech vyrostla a zesílila a už jí při tom cviku nejsem schopná udržet. Zkoušela jsem zpívat, povídat, být zticha, změnu cvičícího místa, změnu místnosti, pořadí cviků. Nic nepomohlo. Navíc dřív brečela, teď vyloženě řve. Dál nechápu - hypertonické dítě se nemá stresovat, aby se nezvyšovalo napětí ve svalech, ale Vojta i když nebolí, tak je přece stresující. Takže mi přijde, že si doktoři protiřečí. Maminky, co máte hyprtonické děti, doporučovali vám doktoři také Vojtovku nebo i něco jiného?

Navíc dcera má podezření na epilepsii. Za 14 dní jdeme na EEG a neřekla bych že Vojtovka a epilepsie jdou dohromady.

Samozřejmě budu volat naší fyzioterapeutce, ale kdybyste někdo věděl o nějaké jiné metodě, tak bych se jí na to mohla konkrétně zeptat. Jde mi hlavně o zapojení ramenního pletence, protože to má prý hrozně slabý a na to má právě ten jediný cvik z Vojty. Díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3963
27.10.10 07:28

Ahoj Peti,
náš malý měl taky hypertonus,prohýbal se do luku všude,v postýlce,v kočárku byl to děs,takže tě docela chápu,mi cvičili taky Vojtovku,malý sice u toho neplakal vůbec,cvičili jsme dva cviky,4×denně po 2minutách z každé strany,pomohlo to a mě bylo řečeno,–i v praxi jsem se s tím setkala-že pokud děti pláčou je to skrz to že se jim ten daný pohyb a poloha při cvičení moc nelíbí protože tím se právě procvičují svaly které nezapojují a naopak odlehčily ty co by tolik zapojovat neměli…takže si myslím že ji nestresuješ,rozhodně bych pokračovala ve cvičení dál,nám Vojta pomohl,cvičili jsme asi od pátého měsíce až do roku,…držím palečky,ať i výsledky na EEG dopadnou dobře…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
429
27.10.10 08:22

Ahoj Petro, možná budu mimo mísu, ale měla bych pro tebe tip na jednu paní doktorku, ale pracuje na severu Čech nebo v Praze. Cvičí jinou metodu, než vojtovku a má neuvěřitelné výsledky. posílám odkaz na její stránky a držím moc palečky. Lenka :hug: :mavam:
http://www.pohybovestudio.cz/…vametoda.htm
PS: Moje děti nemají sice hypertonus, ale oba byli hodně zablokovaní a zkroucení po narození a tímto cvičením se vše srovnalo. Být tebou, zkusila bych to s paní doktorkou zkonzultovat po telefonu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
339
27.10.10 09:04

Ahoj,
my jsme taky meli diagnostikovany hypertonus - pri paseni konicku byla dcera taky spatne ohnuta v zadech a malo zapojovala ruce. Zacaly jsme cvicit Vojtovku v cca 2 mesicich a ve 4 uz jsme koncily, protoze se to vsechno krasne srovnalo. Nejdriv jsme mely jeden cvik, cviceni 5× denne 2minuty. Potom dva se stejnou frekvenci. Mala pri cviceni taky strasne rvala, ale nebylo to bolesti, ale vzteky - hrozne ji vytacelo, ze je zafixovana v jine poloze, nez by sama chtela. S tim krikem jsem si docela jista, bolesti plakala vzdycky uplne jinak. Jenom nevim, jak to zvladnout s vetsim ditetem. U nas nebyl s drzenim az tak velky problem. Kazdopadne drzim palce na EEG. A zkus vydrzet, pokud veris sve fyzioterapeutce, tak zkus vytrvat. Ja na Vojtovku nemuzu rict krive slovo :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1823
27.10.10 10:56

A během dne - když jste necvičili a miminko se třeba na dece otočilo a samozřejmě páslo blbě - seděli jste u něj a pořád jste ho rovnali? Nebo jste je nechali dělat si to po svém?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18584
16.7.14 17:43

Ahoj,
je tu někdo, kdo se teď s hypertonusem pere? Nechceme se prát sami ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
228
16.7.14 18:32

@miru81 ahoj, nás aktuálně čeká vojtovka, dcerka je hypertonická, ale ne moc dle neuroložky, má skoro 5 měsíců, akorát termín budeme mít asi až v září:-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18584
16.7.14 18:38

@Anaj37 tak to nám na to přišli naštěstí na 6-ti týdenní prohlídce, takže taky dobrý, fyzioterapeutka právě že je malý zdravý a absolutně v pořádku, jen nastimulovat prý správné svalstvo aby používal. Ale je to teda mazec…do toho mi holky říkali, že doma u toho cvičení mimča tolik nepláčou, ale doktorka povídala, že jeto tím, že to cvičí špatně…takže 3× denně bude doma citový boj…no, snad mu to brzy pomůže..

to máte termín docela dlouho tyjo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
228
16.7.14 18:41

@miru81 a můžu se zeptat, na základě čeho na to na té prohlídce přišli? díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18584
16.7.14 18:51

@Anaj37 sestřička chtěla Matyho změřit kolem hlavičky a on se strašně zakláněk v lehu s hlavičkou na boku, že ho ani nemohla pořádně změřit, tak jsem rovnou doktorce řekla, že občas, když ho dávám se pást, že je jak letadlo - zvedá hlavičku i ručičky i nožičky. No a tak se na něj doktorka mrkla, pak ho vzala i do ruky a zjistila, že se propíná, když si ho dala jakoby do ruky do ležatýpolohy, jde na hlavičku a patičky a propíná se do luku - to mi teda taky dělá jen občas.
No a od včera zase netočil hlavičku doprava, ale dnes po jedné rehabce jí dává sám krásně na obě strany.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
874
17.7.14 08:25

:mavam: mam podobne stareho chalpecka, ale naopak s hypotonii (nizsi svalove napeti). Narodil se s vetsi deformitou dolni koncetiny, tak byl hned po porodu v peci rehabilitacni a ta si vsimla, ze je i asymetricky a hypotonicky:( Takze uz mame za sebou tri tydny cviceni vojty - zatim mame jen dva cviky. Jeden co popisuje maminka v prvnim prispevku a pak lezi na zadech a macka se mu reflexni bod pod prsem. Malej u toho rve jako tur, ale rikam si, ze je to pro jeho dobro. Na zacatku jsem to nesla hur (jednou jsem to pak obrecela), ale ted uz je to ok. Snazim se ho cele cviceni chvalit a po cviceni hned dostane bastu, tak je pak spokojeny :srdce:
Ale dobra zprava je, ze na to fakt prisli brzy a dle slov doktorky muze byt do tri mesicu uplne ok. Jen je pry potreba poctive cvicit.
Jinak na rehabilitaci chodime do Motola a velka spokojenost.
Tak neboj, to zvladnete!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18584
17.7.14 08:30

@Lucieska asi si na to cvičení člověk zvykne po chvíli…tak snad ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102
24.3.21 08:37

Ahoj, máme stejný problém… Muzu se zeptat jak to u vás dal probíhalo? Malý je hodně uplakany, špatně pase, propina se do luku, je hodně dráždivý, pořád kope nožičkami a propina je… případně co jste cvičili? Děkuji za rady :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí