Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Pěkný den všem,
mám problém ohledně hladu. Žena 40 let, výška 16/, váha 58 kg. Vzhledem k potravinovým alergiím nesmím nic s obsahem pšeničné, kukuřičné a žitné mouky včetně bezlepkových potravin. Můj jídelníček se skládá z ovoce, zeleniny, dost masa, vejce, mandlová mouka, luštěniny, sýry, ořechy atd, jím opravdu velice zdravě. nechala jsem si jako samoplátce vyšetřit různé minerály včetně cholesterolu a vyšel mi zvýšený. Celkový 5,5 a ten špatný myslím 3,7. Zatím jsem to nekonzultovala s obvodním, k němu jdu až 1.6. Můj problém je ovšem to, že mám neustále hlad. Vlčí hlad. Musím neustále něco jíst. jakmile vynechám nějaké jídlo a mám větší pauzu mezi jídly, začnou se mě třepat ruce, začnu být dezorientovaná, motá se mi hlava a buší srdce. Musím okamžitě něco sníst. Jídlo nosím všude s sebou. Doktor mě řekl, že to je psychicky, at si vezmu neurol priste
nakonec zvážil, že by mi mohl kolísat cukr v krvi, ale dál to neřešil. V noci chodím často na wc, opravdu hodně moči. Jsem unavená. V mládí jsem se léčila na neplodnost - PCO syndrom a před otěhotněním jsem brala léky na cukrovku metformin- je to jaksi propojené s poruchou inzulinove rezistence ci co. Těhotenskou cukrovku jsem neměla. Mohlo by se jednat např. o diabetes? Nebo je opravdu normální takovéto kolísání hladiny cukru během dne? Normálně má přece člověk hlad, kručí mu v břiše, ale já musím třeba i o pulnoci vylézt z postele a jít si něco dát, jinak hladem neusnu. Těch potravin, které mohu jíst ke všemu moc není, o to je to horší. I když se ale normálně najím,. stejný oběd jako manžel, on vydrzí několik hdin a já po chvíli chodím a opět hledám, co sním. Strašně mě to unavuje. Celý den pořád myslet na jídlo. Pochopitelně přibírám:(. Děkuji za zkušenosti. Ještě doplním, že mám léčenou hypotyreozu, hormony mám na spodní hranici, ale v normě.
No spíš si začni hlídat složení makroživin, abys měla dostatek sacharidů. evidentně ti lowcarb nedělá dobře a něco mi říká, že to nemáš nařízene od lekaře, ale je to důsledek tve orthorexie - tipuju že se zbavuješ kvasinek a nebo jedeš paleo že?
A ne, při diabetu nekolísají hladiny cukru.
A ano, velká část tvých problemu bude souviset s křehčí psychikou a hodně nezvládnzutými mechanismu zvládání úzkosti, ktere tě dovedly do toho že jíš tak, že si ubližuješ, ačkoliv máš pocit, že se tím lečíš.
Takže prober s endokrinologem případne srovnání leku na štítnou žlázu, to v tom taky může hrát dost velkou roli a najdi si nutričního terapeuta/ku a dejte dohromady nějkaký příčetnější jídelníček kde budeš mít vyvážený a adekvátní poměr tuku, sacharidu i bílkovin tak, aby to tvemu tělu dělalo dobře. Tvoje současná dieta mu dobře nedělá.
No a vstup do psychoterapie - tím že se naučíš zvládat úzkost a kompenzovat zátěž, dost ulevíš jak trávení, tak hormonálním mechanismům, protože nebudou muset neustále řešit zplavení stresovými hormony.
nebo na tu nutriční stránku - ozvi se poradkyním z Anabell, ty budou asi nejkvalifikovaanější v tom, že s tebu budu fakt hledat individuální cestu ke zdravemu přístupu k jídlu a k tomu, aby si jedla tak, jak vyžaduje tvůj zdravotní stav umí zvládat i složitější psychiku klientů.
Já si low carb nevybrala jako životní styl. Já mám alergici na proteiny v mouce a teď mě vyšla i na lepek, mohla bych mít bezlepkovou stravu v případě, že bych to neměla kombinované s tou alergii na obilné proteiny. Jde o to, že i bezlepková mouka obsahuje obilné proteiny, které nemůžu…nezbývá nic jiného, než se stravovat stylem low carb - mandlová, lněná a podobné mouky nevadí. Jiné pečivo nemůžu. Stejně tak těstoviny, pouze rýžové. Proto tedy nechápu, ž čeho ten vysoký cholesterol. Děkuji za radu, ale co se týče psychiky, tak tam to mám srovnané. Jen mě strašně unavuje číst složení každé potraviny, ptž se všude navíc vyskytuje kukuřičný škrob. Takže nezbývá, než si vše připravovat sama a často opravdu, když někam jedeme např. na výlet, nemužu si dát ani ň.
Ahoj, opravdu bych se zaměřila na cukr a šla na odběry až kdyby vše vyšlo negativní bych se zaměřila na psychiku, s tím hladem bych zvýšila příjem luštěnin, přeci jen ty nestrávíš za chvilku a hodně zasytí, držím palce
@zuzuza u žen je cholesterol povětšinou hodně spojen s genetikou. Ty ho navíc máš v normě a slušnem poměru, cholesterol potřebuješ pro základní fungování těla, jen nechceš aby ldl byl příliš vysoký na úkor hdl. To nemáš, tím není potřeba se stresovat.
ale tobě evidentně lowcarb nedělá dobře, potřebuješ najít nějakou cestu jak mít dostek složitých sacharidů, což zjevně nemáš, jinak bys neměl hypoglykemicke stavy.
jinak pokud to jaksi není celiakia, ale nesnášenlivost, tak tam je pak jsou na místě případne intervence za cílem stabilizovat mikrobiom (nějaka eliminační dieta (např. lowfodmap) a následně zavádění jednoltivých složek postupně, stejně tak jako případně nějaká imunomodulace těch alergií.
Současný starvovací režim ti evidentně stav spíš zhoršuje, je potřeba hledat jine řešení.
Bohužel to nebude žádne jednoduche řešení a bude po cestě spousta šarlatánů. A fakt se nedá vyloučit aspekt psychiky. Není to tak že si to vymýšlíš a nebo stačí něco nedělat a o něčem se rozhodout. Ale spolu s hledáním řešení ktere umožní tělu, aby funogovalo, je potřeba i ošetřit psychiku. Ostatně osa střeva mozek je reálná…
Vzdyt ani nevis, jestli hypoglykemii mas, tak zacni treba tim, ze si koupis v lekarne glukometr a zmeris se. Noa jestli mas ty stavy i po tech lusteninach nebo ryzovych testovinach, tak pochybuu, ze je to diky nejakemu LC. Jak casto tohle jis?
No a samozrejme bych vyloucila jine problemy, zda ten cholesterol neni geneticky danny, nebo treba nechapu proc jsi brala metformin pred otehotnenim?? ![]()
@zuzuza Ten cholesterol můžeš mít dědičný. Moji rodiče jsou celý život štíhlí a sportovní, vcelku zdravě se stravující, a mají jej oba (zejména mamka) dost zvýšený - a já to mám bohužel po nich. A to mi řekla i naše doktorka, že bych si to samozřejmě špatným životním stylem mohla zhoršit, takže je dobré, že se snažím žít zdravě a aktivně, ale prostě to mám poděděné a sebezdravější stravou se toho nezbavím. ![]()
No tak podle těch příznaků, že se mě začne motat hlava, třes, zamlžené vidění, bušení srdce, jakmile se najím, za chvíli je to ok. Metformin jsem brala při plánovaném těhotenství, protože u syndromu polycystických vaječníků může být inzulinova rezistence a tudíž se nasazuje metformin, má to prý pomoci otěhotnění.
A ten cholesterol asi máte pravdu, moje mamka je o něco menší než já a váží 53 kg. Nekouří, nepije, ujde 20 km bez problému a cholesterol má také zvýšený
.
Tyhle záchvaty vlčího hladu (kdy mu bylo najednou slabo, omdlíval, musel doslova holou rukou hrabat do zákusků a cpát se) měl jeden známý a byl to hysterik. Taky myslel na jídlo celé dny a nemluvil skoro o ničem jiném. Dělal si svačinky v noci.. Byl i obézní, ale ne těžce. Pomoc bych hledala v jiné náplni života, než je jídlo.
@zuzuza píše:
No tak podle těch příznaků, že se mě začne motat hlava, třes, zamlžené vidění, bušení srdce, jakmile se najím, za chvíli je to ok. Metformin jsem brala při plánovaném těhotenství, protože u syndromu polycystických vaječníků může být inzulinova rezistence a tudíž se nasazuje metformin, má to prý pomoci otěhotnění.
Mne proste udivilo a porad udivuje, ze daji metformin, ze inzulinova rezistence MUZE byt.
No a kolik tak sacharidu denne snis? Mas tam ovoce, lusteniny, ryzi…
Vis jiste, ze ta hypotyreoza je lecena dost? Vzdyt mas a hlad a pritom pribiras.
Ale pro doplneni, pri diabetu samozrejme hladina krevniho cukru kolisa. To nevim, kde ou vzala.
Děkuji za rady, jestli jste četla ale dřívější příspěvky, já jsem v jídle omezená a to hodně a proto si musím vybírat, co vlůbec mpůžui a co ne, proboha. Fakt nejsem typ, co žije pro to, aby jedl!!! Dokázala jsem se vzdát veškerého pečiva, zákusků, buchet, sladkostí, mám o mnoho střizlivější jídelníček než celiak, ti mohou totiž aspoň bezlepkovou pizzu a pečivo či zákusky. Já si mohu koupit maximálně zákusek low carb!! A pizzu - jo tak leda bych sui ji udělala na křehký plátek knockebrotu!! Tak děkuji za rady tipu, že nemám žít jen pro jídlo, opravdu, kdybych si mohla dát krajíc tmvého chleba a zasytit se tak bych byla štastná, ale tudy fakt cesta nevede!
@Lenka_Hal píše:
Mne proste udivilo a porad udivuje, ze daji metformin, ze inzulinova rezistence MUZE byt.No a kolik tak sacharidu denne snis? Mas tam ovoce, lusteniny, ryzi…
Vis jiste, ze ta hypotyreoza je lecena dost? Vzdyt mas a hlad a pritom pribiras.
Ale pro doplneni, pri diabetu samozrejme hladina krevniho cukru kolisa. To nevim, kde ou vzala.
No ano, mám hlad a tím, že teda pořád něco do sebe cpu, tím přibirám. S Mudr. už jsem hypotyreozu řešila, řekl, že TSH je ok, mám 0,5..norma je 0,3 az 3-4. Tak ukázka dnešního jídelníčku. Ráno jsem měla knockebrot z čočky, pqak mandlovou kaši do mléka se sušeným ovocem. Obed jsem dnes nachystaný neměla, takže 5 kousků křehlého chleba z dýnových semen, teď vidím, že je tam na těch 5 kousku 35g sacharidů, k tom u čerstvý mazací sýr, a jednu velkou hrušku. Asi je tio málo, protože opět cítím, že jde na mě hlad:(
Teda nejsem odborník na stravování, ale přijde mi, že tam máš hodně cukrů (po kterých má člověk hlad) a málo bílkovin. Co třeba tvaroh, vajíčka, maso, brambory? Jako přílohu si dáš místo chleba zeleninu a je to.
@zuzuza píše:
No ano, mám hlad a tím, že teda pořád něco do sebe cpu, tím přibirám. S Mudr. už jsem hypotyreozu řešila, řekl, že TSH je ok, mám 0,5..norma je 0,3 az 3-4. Tak ukázka dnešního jídelníčku. Ráno jsem měla knockebrot z čočky, pqak mandlovou kaši do mléka se sušeným ovocem. Obed jsem dnes nachystaný neměla, takže 5 kousků křehlého chleba z dýnových semen, teď vidím, že je tam na těch 5 kousku 35g sacharidů, k tom u čerstvý mazací sýr, a jednu velkou hrušku. Asi je tio málo, protože opět cítím, že jde na mě hlad:(
Aha, no celkovy TSH je pri snizene funkci praveze vyssi
No do toho nebudu vrtat.
Mne to tvoje jidlo prijde spis jak makrobioticka strava nebo jak se to jmenovalo. A co kdyz snis poradny kus masa, to mas taky potom hned hlad?