Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Danielss píše:
Fondy schvalují, sami máme hypotéku a zároveň fond s výnosem 6% ročně. Pořád se nám to vyplatí i s placením hypotéky, i kdyby byl úrok 3%Ale jejich příjmy rozhodně nejsou na hypotéku na 6 mil. A dle mého laického názoru, ani na 4.
Na 4m to vychází cca 13 tis splátky. Bych tipla. A na to nemají ani 20% nasetreno.
@Anonymní píše:
To je to, co mě přijde divné. Čistého jim to vychází 40 tisíc. Co mohou doložit. Jinak on dostává něco bokem +oba brigády. Ale to banka neuzná. A hlavně jim říkám, že při nemoci či úrazu z těchto peněz nejde nemocenská. Že s penezi okolo nemůžou vůbec kalkulovat.Jsou to peníze jako přilepšení a nedá se na ně spolehnout, jako na stálý přjem. A zrovna situace okolo koronaviru je tím příkladem-chodí na různé akce, kde jsou v gastronomii. Teď akce nejsou, nebudou. Dcera má občasnou brigádu na letišti-což je nyní také pasé. Splátka na 4,5 mil vychází 19 tisíc, což mě přijde šílený.30 let platit tak vysokou částku. Ano, jeho grafy jsou masáž na klienty-nemovitost roste o 3 % ročně, platy také, za 30 let bude tak vysoký plat, že splátka bude vlastně jen pakatel.
Oni se nadchly tím, že budou mít rovnou i investici, že ceny lezou hodně nahoru.
Já jim chci pomoci, ale nemám z těch jeho rad dobrý pocit. A ráda bych měla argumenty, že není dobré si brát hypo na dva byty.Oni jsou nadšený návrhem, my s manželem méně. Moc bych si přála, aby na tak nesmysnou hypotéku nedosáhli. Aby měli klidnější život.
A děti už mají nebo plánují?
@zrcadlo píše:Děti právě teprve plánuji. To je další riziko, co je čeká.
A děti už mají nebo plánují?
@matkabagristy píše:
Zavrene hospody uvedou mlade do reality
Zeťák pracuje u veliké firmy, kde dělá zaškolovani personálu na zařízeních, které firma prodává. Občas i on dělá nějaké objednávky, za to má provize bokem. Takže druhotně se ho také karanténa dotkne. Bude se méně investovat do zařízení v gastronomii.
@Anonymní píše:
Zeťák pracuje u veliké firmy, kde dělá zaškolovani personálu na zařízeních, které firma prodává. Občas i on dělá nějaké objednávky, za to má provize bokem. Takže druhotně se ho také karanténa dotkne. Bude se méně investovat do zařízení v gastronomii.
nedelej si z lidi prcu, v gastromomii maj lidi penize bokem. Ale jsou to ti na place ![]()
@matkabagristy píše:
nedelej si z lidi prcu, v gastromomii maj lidi penize bokem. Ale jsou to ti na place
Bohužel jsou to i ti v kuchyni.Tam také pracoval. A v provozu, kde bych to vůbec nečekala-veliký, známý hotel. Část výplaty ofiko na pásce, další část na smlouvu o odvedené práci s paušální daní 15 % a přesčasy bokem. Nyní má také peníze bokem-ofiko plat 22.500,– hrubého, k tomu služební auto. A něco bez pásky. Práce se mu líbí, je zajímavá, kreativní, měnit jí nechce. Už několikrát jí měnil s tím, že mu slíbili plat celý na pásce a nedodržel nikdo. Doposud vařil-má hotelovku-a nyní pracuje jako školitel.
@Anonymní píše:
Na 4m to vychází cca 13 tis splátky. Bych tipla. A na to nemají ani 20% nasetreno.
Ale tady nejde jen o to, zda na to mají nemají nasetreno 20%
Navíc 20% se bude zvedat. Ale i o to, že solidní finanční poradce bere c potaz to, že plat je nízký na takovou hypotéku a při výpadku jednoho jsou v háji… Čemuž ten náš se chce vyhnout vždycky. Aby se lidi nedostávali do dluhu
@Danielss píše:
Ale tady nejde jen o to, zda na to mají nemají nasetreno 20%
Navíc 20% se bude zvedat. Ale i o to, že solidní finanční poradce bere c potaz to, že plat je nízký na takovou hypotéku a při výpadku jednoho jsou v háji… Čemuž ten náš se chce vyhnout vždycky. Aby se lidi nedostávali do dluhu
Tak to je jasné. To nepopírám. My hypotéku taky řešili. Ale sedlo jsme s poradcem a nastavili splátky tak, abychom věděli, že to vyjde a úspory jsme rozprostřeli.
Koukám, že narazili na poradce, který bude chtít prodat i eskymákovi ledničku… ![]()
Ale když vidím, že místo hypotéky jim cpe spousty smluv v co nejvyšší hladině, tak mě napadá, že mnohem víc ho zajímají vlastní provize a ne zájem klienta - šel bych rovnou do banky pro hypo jenom na svůj byt a nechal si čistou hlavu, protože třeba investiční nemovitost braná s vidinou výtěžnosti z nájmu ve výši splátky hypotéky je sice lákavá, ale neřeší případné neplatiče, prázdný byt a zvýšení placení do fondu oprav, pokud družstvo vlastníků rozhodne o rekonstrukci čehokoliv… A navíc čas věnovaný dalším aktivitám taky může začít mrzet… Já bych zůstal na zemi, případně začal podnikat na vedlejšák v něčem svým, ale tohle fakt ne…
Ahoj maminky, měla bych otázku a byla bych ráda, kdyby jste mě na ni dokázali odpovědět. S manželem se budeme rozvádět. Máme dva syny 7 a 4 roky. Manžel zůstane v domě a já se budu stěhovat. Momentálně zvažuji co bude pro nás nejlepší a jestli bych mohla mít nárok na hypo. Můj plat je 17.500,–. Byt stojí 1.200.000,– a já mám 200.000 našetřeno. Má smysl chodit do banky? Děkuji
Ahoj anonymní. Ty se budeš stěhovat ze společného domu? Vyplatí tě nějak manžel? Plat je v čistém? Jaké dostaneš alimenty? Upřímně bych v tvé situaci do bytu šla. Hypo milion není zase až tak moc a myslím, že bys to měla utáhnout. ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj maminky, měla bych otázku a byla bych ráda, kdyby jste mě na ni dokázali odpovědět. S manželem se budeme rozvádět. Máme dva syny 7 a 4 roky. Manžel zůstane v domě a já se budu stěhovat. Momentálně zvažuji co bude pro nás nejlepší a jestli bych mohla mít nárok na hypo. Můj plat je 17.500,–. Byt stojí 1.200.000,– a já mám 200.000 našetřeno. Má smysl chodit do banky? Děkuji
To by mě zajímalo, kde stojí byt milion dvě stě???
@Anonymní píše:
To by mě zajímalo, kde stojí byt milion dvě stě???
Sorry, ale třeba na Náchodsku, ve vesnici, stojí 3kk 600tis. O co ti jde? Nebo jsi tak mimo, že si to neumíš najít? ![]()
A manžel tě bude z domu vyplácet, když ty odcházíš? 17500,– je malý plat, půjčka 1 mil, splátka může být 5 tisíc + poplatky za byt. 10 až 12 tisíc na živobytí je málo pro 3 lidi.
Neboj tolik jímá ani nikdo nepůjčí. Vždyť je to skoro celý plat. A argumenty máte taky dobré. Ale nabít ústa si musí každý sám. Takže bych je v tom nechala, ale bez vaší zástavy.