Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Anonymní píše:
To by mě zajímalo, kde stojí byt milion dvě stě???
To by mě zajímalo, co je na tvé otázce tak osobního, že musíš rýpat jako anonym.
Příspěvek upraven 13.10.20 v 23:44
Do hypotéky bych šla určitě.
Bude Tě vyplácet, jak budete mít rozdělenu péči o děti.
Plat je malý, děti se započítávají jako výdaj. Nepíšeš věk.
Pokud si manžel nechá nemovitost, zažádej si o hypotéku na byt s tím, že on bude spolužadatel.
Byty v ceně přes milion jsou k mání celkem určitě. ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj maminky, měla bych otázku a byla bych ráda, kdyby jste mě na ni dokázali odpovědět. S manželem se budeme rozvádět. Máme dva syny 7 a 4 roky. Manžel zůstane v domě a já se budu stěhovat. Momentálně zvažuji co bude pro nás nejlepší a jestli bych mohla mít nárok na hypo. Můj plat je 17.500,–. Byt stojí 1.200.000,– a já mám 200.000 našetřeno. Má smysl chodit do banky? Děkuji
Jenže ber tak, že i na samotné přídavky dosáhnou lidé, kteří mají zkrátka hlouběji do kapsy. Připadne mi celkem kontraproduktivní ptát se na hypotéku a zároveň řešit, že přídavky a ptát se v bance, jestli se třebas započítávají do příjmů. To určitě nezapočítávají a u banky si jejich pobíráním určitě „nešplhneš“. Nutno navýšit příjem. Jiná či lepší práce či spolužadatel.
@Anonymní píše:
@mamina89 Plat je v čistém + alimenty a přídavky. U nás být 2+1 stojí 1.200.000 z domu mě manžel vyplatí ale pokryje to vybavení bytu na víc nemám nárok.
Tak pokud dům je manželův a pouze tě vyplatí z oprav domu za dobu manželství a ty, ty peníze použiješ na vybavení bytu, tak stále máš málo peněz. 17500 je málo, i když si myslíš že alimenty do toho zahrneš. Může se stát, že ti přestane alimenty platit a pak budeš v háji. A pokud ti je bude platit, tak ti je bude platit pouze 10 let, dokud děti budou studovat. A pak to potáhneš bez alimentů a přídavků sama dalších 20 let. Ale stejně je lepší dojít na nějakou pobočku banky a oni ti to tam vysvětlí.
Ano, plat je dost nízký, když máš výdaje za 3 lidi, nicméně hypotéka 1 000 000 není moc. Za mě lepší splácet hypotéku, než dávat třeba 12 000 za nájem cizím lidem.
@elan píše:
Tak pokud dům je manželův a pouze tě vyplatí z oprav domu za dobu manželství a ty, ty peníze použiješ na vybavení bytu, tak stále máš málo peněz. 17500 je málo, i když si myslíš že alimenty do toho zahrneš. Může se stát, že ti přestane alimenty platit a pak budeš v háji. A pokud ti je bude platit, tak ti je bude platit pouze 10 let, dokud děti budou studovat. A pak to potáhneš bez alimentů a přídavků sama dalších 20 let. Ale stejně je lepší dojít na nějakou pobočku banky a oni ti to tam vysvětlí.
Ono na druhou´stranu. Hypo na 1M bude kolem 4 - 4,5 tis cca. Tak je potřeba si spočítat, jak na tom bude zakladatelka někde v tržním nájmu, pokud nesežene nějaký obecní byt. A samozřejmě energie a pojištění.
Záleží i jak žiješ, jaké jsou výdaje, alimenty… Někdo má tak nízké alimenty, že to skoro nepokryje ani jídlo pro děti a žena tak defakto platí vše sama, jiný má alimenty že žena z toho nakoupí vše pro děti a ještě jí zbyde… Všechno je potřeba vzít v úvahu, nicméně v mém městě, kde člověk nesežene pod 12 000 byt, ani takový, který nebyl od 80. let zrekonstruovaný, nepřichází v úvahu pro samoživitelku táhnout sama nájem, pokud nemá přes 20, 25 čistého.
@Kristynka22 píše:
Záleží i jak žiješ, jaké jsou výdaje, alimenty… Někdo má tak nízké alimenty, že to skoro nepokryje ani jídlo pro děti a žena tak defakto platí vše sama, jiný má alimenty že žena z toho nakoupí vše pro děti a ještě jí zbyde… Všechno je potřeba vzít v úvahu, nicméně v mém městě, kde člověk nesežene pod 12 000 byt, ani takový, který nebyl od 80. let zrekonstruovaný, nepřichází v úvahu pro samoživitelku táhnout sama nájem, pokud nemá přes 20, 25 čistého.
Pokud zakladatelka píše, že sežene byt za 1,2 m, tak pochybuju, že bude nájem za 12. U nás ve městě dáš 12 tisíc za min 3+1 kompletně po rekonstrukci.
Řešil někdo podobný případ? Koupě bytu, kde je na katastru zástava v hodnotě víc jak polovina ceny, kterou majitel požaduje. Kupec si chce vzít hypotéku, potřebuje tento byt jako zástavu. Řešení, které mě napadají nejdou-nejde vyplatit původní zástavu, prodávající, ani kupující nemají peníze v hotovosti. Nejde zastavit jiná nemovistost kupujícího, žádnou nemá.
Existuje nějaké řešení? Např. příslib banky kupujícího, že peníze vyplatí…původní banka zruší zástavu dříve, než dostane peníze. Převedení hypotéky majitelů bytu na kupující s tím, že rovnou zůstane zástava na ten byt a navýší se výše hypotékyna požadovanou částku?
Ahoj
chci se prosím zeptat s kterou bankou jste byli spokojeni, co se týká hypotéky na dům v tomhle roce a kterou byste nedoporučili vůbec? Z hlediska délky vyřízení, odhadu… Přemýšlím o KB, protože tam mám účet, ale možností je mnoho, ráda si od Vás, co už si tím vším prošli, nechám poradit. ![]()
My jsme s manželem obešli banky ve městě nejen ty, kde jsme měli účty, ale i další a nechali jsme si udělat nabídky. Pak jsme vybrali tu nejlepší pro nás. Zajímavé bylo, jak ani v jedné bance co jsme měli účty, nám nic extra nabídnout nemohli, ale jak pak volali, když jsme u nich zrušili účty a šli jinam.
@Anonymní píše:
Ahojchci se prosím zeptat s kterou bankou jste byli spokojeni, co se týká hypotéky na dům v tomhle roce a kterou byste nedoporučili vůbec? Z hlediska délky vyřízení, odhadu… Přemýšlím o KB, protože tam mám účet, ale možností je mnoho, ráda si od Vás, co už si tím vším prošli, nechám poradit.
Máme finanční poradkyni už léta. Vše prošla a porovnala. A vybrali jsme podle toho.
Také máme finančního poradce, který nám předložil 3 nejlepší nabídky od bank a vybrali jsme si. Taky záleží na tom, o jakou nemovitost jde. Třeba když stavíš barák, některý banky dělají zbytečný problémy. Osobně máme hypotéku na stavbu domu u Raifky a jsme spokojení. Při vyřizování si nepamatuji na žádnej problém. Nebyla to sice nabídka s nejnižším úrokem (ale rozdíl byl minimální), ale nedělali problémy s proplacením při stavění. Rozhodovali jsme se mezi raifkou, KB a českou spořitelnou.
Osobně opravdu doporučuji se známých poptat jestli nemají finančního poradce, ale se kterým jsou opravdu spokojeni, ne že bratranec bratrance to dělá, tak ho zkuste. Někoho ověřeného ![]()
@Anonymní píše:
Anonymní-uvádím příjmy.
Chtěla bych požádat o radu ohledně hypotéky.
Když jsem si brali před lety úvěr na dům, tak situace byla naprosto odlišná. Nynější „trh“ s hypotékami zatím nemáme moc prozkoumaný.
Dcera s manželem si chce koupit byt. Finanční poradce jim poradil-ale zdá se mě vše divně jednoduché a bezproblémové, tak jak jim to on vysvětluje. Byli jsem s manželem na jejich schůzce také.
Dcera příjem 32 hrubého, její manžel „ofiko“ 22.500,–Bohužel v jeho oboru-gastronomie-je složité sehnat práci, kde bude vše oficiálně. I ve velkých, zaběhnutých hotelech, kde bych to nikdy nečekala. Oba hodně chodí na brigády, ale to samozřejmě do příjmu nepočítám, to se v žádosti o hypotéku neuvádí.
Vlastní úspory cca 500 tisíc.
Poradce jim radí, že nemají vůbec používat svoje peníze na koupi nemovitosti. Že je lepší si všechny půjčit a to co zbyde, tak investovat do fondů, kde je vysoké zhodnocení. Což se mě nelíbí-tam kde je dnes vysoké zhodnocení, tak i riziko. Které on samozřejmě popírá s úsměvem, že se tomu musí rozumnět a on jim poradí.
Prý existuje 100 % hypotéka. On jim radil, že se při jejich příjmech vejdou do hypotéky na 6 milionů, ale že by on vzal zatím 4,5 mil, koupil byt pro sebe na bydlení a druhý hned jako investici.Jim by primárně stačilo cca 2 -2,5 milionu. Když by do toho nevkládali svoje peníze. Ale zalíbilo se jim, jak jim říká, že dnes jde všechno cenově nahoru a že mají začít investovat do nemovitosti. I za cenu, že nájem jim nepokryje výši hypotéky.
Opravdu existuje 100 % hypotéka, když se všude uvádí, že už banky nesmějí dávat 100 % prostředků na koupi.On se usmívá a říká, že dávají i 120% a dá se tím koupit třeba i auto. Prý stačí, když se bance dá větší zajištění, než je hodnota půjčených peněz.
Příklad-vezmou si hypotéku na 2 mil. Zastaví bance byt, který budou kupovat. A my jim poskytneme zástavu další nemovistot, takže banka bude mít do zástavy nemovitosti v hodnotě třeba 4 milionů. Tak potom není potřeba mít žádné svoje peníze a i když byt stojí 2 miliony, tak banka klidně vyplatí i 2,4 mil s tím, že se nemusí dokládat účelovost na těch 400 tis..
Dcera se ptala, zda je jistota, že hypotéku dostanou-když se jim bude líbit byt, tak zda mohou složit jistinu, aby peníze opravdu dostali.On vše dával do PC, kde měl program MONETA Money Bank a říkal, že když mu program ukáže, že jsou bonitní, tak je vlastně předschválený. A pokud nemají nikde žádné dluhy, nejsou v registru dlužníků, tak je hypotéka bez problémů. Že nemůže nastat žádný zádrhel.
Co mě ještě překvapilo-že sjednání hypotéky je zdarma, odhad dvou nemovistostí ohledně zástavy je zdarma. Taktéž vedení hypotéky je zdarma.Byla bych ráda za každý postřeh. Zda je to opravdu tak jednoduché-což mě přijde divné. Zda je opravdu vše zadarmo?
Prý když obejdou sami banky, že se chtějí poptat na hypotéku, tak si je zavedou do systému, dají jako že mají zažádáno a potom když v jedné z těch bank chtějí začít vyřizovat hypotéku, tak jim nedají s tím, že všude mají záznam, že žádali…A vše se zdrží tím, že se musí oslovit všechny banky, aby si zrušili jejich poptávku.
Manžel dela v hypocentru. Tohle resi dnes a denne. Klidne posli soukromou zpravu a treba by ti byl napomocen ![]()
@mamina89 Plat je v čistém + alimenty a přídavky. U nás být 2+1 stojí 1.200.000 z domu mě manžel vyplatí ale pokryje to vybavení bytu na víc nemám nárok.