Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@LuCySekk píše:
Nejspíš to uděláme tak, že do té hypotéky půjdeme ale miminko až třeba za 2-3 roky. Mezitím si nasetrime a myslím že to zvládneme
Máme spořicí účet a nějaký ty penízky tam taky máme takže na nule úplně nejsme.
Jen jsem chtěla vědět jak to třeba zvládají ostatní rodiny a třeba si přečíst nějakou tu radu, tak všem děkuji za odpovědi
A těch 20% základ hypotéky už máte nasetreny a odložený bokem jo?
Ale jinak s tím co jsi psala je ta hypotéka + dítě, finančně nereálný. Však vidíš že by byly příjmy = výdaje, tzn každý měsíc určitě budete v mínusu. Jo, pokud si na tu dobu 2,5 let rodicaku našetřite a nebo pokud začneš dělat na nějaký částečný úvazek, tak leda pak, ale i tak bych měl strach, že to je moc na krev.
A rada a co dělají i ostatní, odložit nákup, duo do nájmu nebo k rodině a šetřit jak o život dokud to jde a čekat na lepší časy.
@SlečnaDahlia píše:
Mě by zajímalo, kolik si vy všichni, co tady děláte ramena, jak 23 tisíc je „na chlapa málo“ představujete, že jsou mediánové platy třeba v Ostravě nebo Sokolově. Kdo má 23, má se dobře.
To hej, ale zase tam stojí garáž 100-200 tis a ne mega a garsonka asi taky nebude za 5 mega ![]()
@Cenarius píše:
To hej, ale zase tam stojí garáž 100-200 tis a ne mega a garsonka asi taky nebude za 5 mega
Sežeň mi garáž v Ostravě nebo Sokolově za 100-200tis, beru všechny ![]()
@Zumpa píše:
Sežeň mi garáž v Ostravě nebo Sokolově za 100-200tis, beru všechny
https://www. sreality. cz/detail/prodej/ostatni/garaz/ostrava-slezska-ostrava-/130365532#img=0&fullscreen=false
A je jich tam víc. I levnější nebo dražší.
@Cenarius píše:
https://www. sreality. cz/detail/prodej/ostatni/garaz/ostrava-slezska-ostrava-/130365532#img=0&fullscreen=falseA je jich tam víc. I levnější nebo dražší.
Hezký dezolát
Beru zpět, že beru všechny ![]()
@JiříkMazlík píše:
S hypotékou bych počkal teď je na trhu s nemovitostmi hotové peklo a tenhle stav musí dosáhnou bodu zlomu. Když vše spěje ke jedné velké krizi
To je sice pravda, ale pokud budou nákup stále odkládat, ale nekoupí nikdy.
Navíc na krizi se těší strašně moc investorů, všichni se v penězích doslova topí.
@Zumpa píše:
Hezký dezolátBeru zpět, že beru všechny
Ale ke koupi jsou
jako dočasná varná perníku asi dobrý.
Vaše příjmy a splátka hypotéky by mne osobně naprosto děsila, pro mne zcela nereálné už bez dítěte - to byste i tak obraceli každou kačku, o dovolené si leda tak nechali zdát a položil by vás každý větší výdaj typu oprava auta za 15tisíc..
brát hypo a být na mateřské pak s vašimi příjmy je už nereálné úplně, to snad nemyslíš vážně? to vám nepokrývá ani základní výdaje, kde máš jídlo, drogerii, oblečení, vše ostatní?
Podle mne máte velké oči. Každý prostě na vlastní bydlení nemá a vy jste toho příkladem.
Není ostuda bydlet v nájemním nebo obecním bydlení..
Pokud na tom trváte, tak leda koupit něco hodně levného a menšího, hodně šetřit a vytvořit dost velkou rezervu, abys mohla být aspoň dva roky doma..
S vasimi prijmy je celkem sebevražda mit dite a takto vysokou hypoteku. Kde kupujete, ze vam s vasimi prijmy daji hypoteku?
@Wani píše:
S vasimi prijmy je celkem sebevražda mit dite a takto vysokou hypoteku. Kde kupujete, ze vam s vasimi prijmy daji hypoteku?
já myslím, že kdyby šlo opravdu do tuhého, tak jim nikdo tu hypotéku nedá. Navíc slečna sice píše, že něco uspoří, na nule nejsou, ale to nezní jako, že mají 10 nebo 20 % na základ, bez kterého to nejde. A pochybuji, že mají v záloze nemovitost, nebo jiné záruky, které by to vykompenzovali…
Osobně si myslím, že projeli kalkulačky na webu, z kterých vždycky něco vypadne, žejo… Ale reálně je to pro ně vzdušný zámek…
@neila píše:
já myslím, že kdyby šlo opravdu do tuhého, tak jim nikdo tu hypotéku nedá. Navíc slečna sice píše, že něco uspoří, na nule nejsou, ale to nezní jako, že mají 10 nebo 20 % na základ, bez kterého to nejde. A pochybuji, že mají v záloze nemovitost, nebo jiné záruky, které by to vykompenzovali…Osobně si myslím, že projeli kalkulačky na webu, z kterých vždycky něco vypadne, žejo… Ale reálně je to pro ně vzdušný zámek…
Budete se divit ale i s takovým platem člověk dostane hypotéku. 10 procent nemusíte vždy dávat ještě existuje 120% hypotéka. Nás finanční poradce nám řekl že tu hypotéku na sto procent dostaneme-neprojizdeli jsme pouze hypoteční kalkulačky
![]()
Ale jak říkáte, někdo na to má a někdo ne. A není žádná hanba bydlet v nájmu…
Přítel má velké oči a nenechá si to rozmluvit. Ale já bych to viděla spíš na ten nájem.
@LuCySekk píše:
Budete se divit ale i s takovým platem člověk dostane hypotéku. 10 procent nemusíte vždy dávat ještě existuje 120% hypotéka. Nás finanční poradce nám řekl že tu hypotéku na sto procent dostaneme-neprojizdeli jsme pouze hypoteční kalkulačky![]()
![]()
Přítel má velké oči a nenechá si to rozmluvit. Ale já bych to viděla spíš na ten nájem.
V klidu bych si založil rodinu, přečkal mateřskou a pak bych viděl možnosti. To vám neuteče. Js začal ve 30 a pořídil barák na hypotéku a rekonstrukci, pořídil dva špunty a teď jsem rozvedenej, páč ex nerozdýchala mou každodenní práci na baráku a ještě přípravu dříví v lese.Dnes hypo i realitní trh je pro kupující špatný.
Nevím, za jak dlouho plánujete děti, ale my to řešili následujícím způsobem.
Dokud jsme bezdětní, chceme splatit co nejvice z hypotéky. Takže jsme si splátku natáhli na úplné maximum co jsme v té době mohli = žádné úspory.
Před koncem fixace ( po 5 letech) jsem otěhotněla a ten zbytek hypotéky jsme si předělali na co nejmenší částku na 30 let a takto to zůstane než půjdu zpět do práce. Poté si splátku zase upravíme dle příjmů. Takže vlastně teď na RD toho ušetříme více než když jsem pracovala.
@LuCySekk píše:
Budete se divit ale i s takovým platem člověk dostane hypotéku. 10 procent nemusíte vždy dávat ještě existuje 120% hypotéka. Nás finanční poradce nám řekl že tu hypotéku na sto procent dostaneme-neprojizdeli jsme pouze hypoteční kalkulačky![]()
![]()
Neexistuje
a ten základ opravdu musíte mít. Jen se to obchází (když mají žadatele dostatečné příjmy) další půjčkou, třeba z stavebka, že se vezme úvěr na ten základ hypotéky. Ale vzhledem k přísnějším podmínkám u ČNB už s tímto jen tak lidé taky neprojdou.
Limit ukazatele DTI (celkový dluh žadatele vyjádřený v násobcích jeho čistého ročního příjmu) bude činit 8,5 (9,5 pro žadatele mladší 36 let).
Limit ukazatele DSTI (poměr mezi celkovou výší měsíčních splátek dluhu žadatele o úvěr a jeho čistým měsíčním příjmem) bude 45 % (50 % pro žadatele mladší 36 let). ČNB snižuje horní limit ukazatele LTV (poměr úvěru a hodnoty zastavené nemovitosti) na 80 % (90 % pro žadatele mladší 36 let).
@Cenarius píše:
Neexistujea ten základ opravdu musíte mít. Jen se to obchází (když mají žadatele dostatečné příjmy) další půjčkou, třeba z stavebka, že se vezme úvěr na ten základ hypotéky. Ale vzhledem k přísnějším podmínkám u ČNB už s tímto jen tak lidé taky neprojdou.Limit ukazatele DTI (celkový dluh žadatele vyjádřený v násobcích jeho čistého ročního příjmu) bude činit 8,5 (9,5 pro žadatele mladší 36 let).
Limit ukazatele DSTI (poměr mezi celkovou výší měsíčních splátek dluhu žadatele o úvěr a jeho čistým měsíčním příjmem) bude 45 % (50 % pro žadatele mladší 36 let). ČNB snižuje horní limit ukazatele LTV (poměr úvěru a hodnoty zastavené nemovitosti) na 80 % (90 % pro žadatele mladší 36 let).
My tu hypotéku řešíme už od listopadu, to bylo zase jiné kafe než je teď 🙂
A když říkám že my 10 procent nedáváme tak nedáváme milý pane 😀 Finanční poradce říkal že to není snadné, a že se to taky skoro nedělá, ale díky refinancování a spousta papírování nám to takhle zařídil a je to hotová věc. Kdybychom požádali o hypotéku teď v lednu tak je to opravdu jiné kafe.
Překvapuje mě jak každý hned všechno ví o každém 😀