Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Ahoj. S mým mužem jsme se dostali do situace, kdy řešíme, zda si vzít hypotéku, koupit domek nebo chatu k trvalému bydlení. Bydlíme sice v rodinném domku, který je psaný na mého muže, protože je to dar jeho matky. V roce 2009 se jeho matka rozhodla, že přepíše dům i se zahradou na mého muže s tím, že tam dožije. V katastru nemovitostí je to zapsané. Ale nyní jako asi všude dochází k velkým hádkám. Můj muž se svojí matkou nemluvíů. A ta vyhrožuje, že požádá o zpětvzetí daru. Pořád jen samé výhrůžky, co uděláme na zahradě, tak nám zničí (rozkope, rozšlape, atd.). Dům je po rekonstrukci, kdy do něj vrazil něco kolem miliónu korun. Včera jsme se bavili a shodli jsme se, že bude asi nejlepší odejít. Dívali jsme se na domky. Chceme si koupit něco malého. Mému muži je 40 a my stojíme před otázkou.
Je opravdu tak starý, že hypotéku nedostane? Co se týká dluhů, tak ty žádné nemáme. Vše je řádně splacené.
Prosila bych o radu. Je opravdu tak starý? Zajímalo by nás, jestli je šance dostat ty peníze, co vrazil do baráku. Ty bychom totiž použili buď ke koupi nebo k doplacení hypotéky. Záleželo by, jestli by se mu podařilo je dostat zpátky a kdy. Děkuji za každý Váš názor. Nikdy jsme se nezajímali o to, že bychom potřebovali si půjčovat na dům. Ale nyní to vypadá, že asi budeme muset. ![]()
Proč by měl být starý? Hypotéka se dá nastavit do 70 let věku…
Starý určitě není a díky zápisu v katastru má i čím ručit. Postavit, nebo nechat si postavit nový domek je dneska otázka měsíců a budete mít klid. Dar po matce pak můžete v budoucnu prodat a hypotéku uhradit.
Tak u hypotéky problém s věkem určitě nebude, záleží na příjmech atd. Peníze z baráku asi těžko dostanete, dyt je to přece manželův majetek, tak od koho byste ty peníze měli dostat.. od matky? Barák můžete tak maximálně prodat, s tím že tam maminka dožije, ale podle mě je to s tímto břemenem neprodejný.
Jde o to, že on tím barákem nemůže ručit. Mají to napsané ve darovací smlouvě. Protože si tam tchýně dala podmínku, že nesmí dům zatěžit dluhy či ručením na něco. Muž je z toho špatný. ![]()
@lenusek11111 ahoj, ono spis zalezi na vysi prijmu domacnosti nez na veku - na tom teda taky, ale nejaky prostor jeste mate.
Co se tyka penez vvrazenych do domu tvoji tchyne, tak to asi bude na jeji dobre vuli, pokud to nemate smluvne osetrene ![]()
@lenusek11111 budete rucit nemovitosti, kterou budete kupovat.
Má v plánu říct matce, že jí to přepíše zpět s tím, že ho ona vyplatí. Ale i když šetří, tak si myslím, že by na to neměla. A o příjmy by tak ani nešlo. Protože máme dost.Ale i když šetříme, tak nemáme šanci najednou schrastit měga a půl. ![]()
@lenusek11111 Tak budete ručit tou chatou/barákem, kterou si vyberete, takto to dělá každý, kdo nemá žádnou jinou nemovitost. Barák po mamince holt ted necháte tak jak je a až maminka nebude, pak ho prodáte.
@lenusek11111 píše:
Má v plánu říct matce, že jí to přepíše zpět s tím, že ho ona vyplatí. Ale i když šetří, tak si myslím, že by na to neměla. A o příjmy by tak ani nešlo. Protože máme dost.Ale i když šetříme, tak nemáme šanci najednou schrastit měga a půl.
Jako že by si na stará kolena kupovala svůj dar zpět? To se vám leda vysměje. Podepsat smlouvu s takovou podmínkou moc moudré nebylo - nikdy nevíš, kdy nepotřebuješ velkou půjčku (co já vím, třeba na protonovou léčbu) a pak je vlastní dům jako záruka to nejlepší. Mít barák a nemít možnost jím ručit - to se úplně nepovedlo.
@lenusek11111 píše:
Má v plánu říct matce, že jí to přepíše zpět s tím, že ho ona vyplatí. Ale i když šetří, tak si myslím, že by na to neměla. A o příjmy by tak ani nešlo. Protože máme dost.Ale i když šetříme, tak nemáme šanci najednou schrastit měga a půl.
Poraďte se s právníkem. Za určitých okolností se dá věcné břemeno zrušit soudně. Ale je fakt, že jste měli s nezávislým právníkem projít i tu darovací smlouvu.
Taky můžete vás byt v domě pronajmout a sami jít do nájmu. ![]()
Mmch - proč by měl být ve 40 starý?
@hanka.br. : To je její problém. Když dělá pakárnu, tak ať jí dělá dál. Ale sama sobě. No přepisovali to ještě v době, kdy jsme my dva o sobě ještě ani nevěděli.
Příští týden jde chlap za právníkem a uvidí, co mu na to řekne. Každopádně ode mě ví, že to, co podepsal, byla naprostá hloupost.
Je to tam napsané takto:
Darovaný ( můj chlap) nesmí nemovitost oprávněné (moje tchýně)zcizovat, nesmí zatěžovat ve prospěch třetí osoby, provádět závažné zásahy do popsaných nemovitostí jež by změnily podstatně jejich ráz. Obdarovaný musí po dobu užívání dodržovat zásady slušného chování a dobré zacházení vůči dárci.
Takhle to je uvedeno v darovací smlouvě. ![]()
On se tak cítí. Nevím, co ho k tomu vede. A i když se mu to snažím vyvracet, tak jeho myšlenku, že je starý mu nemám šanci vyvrátit. Je to můj trumbela.
![]()
@lenusek11111 To je spíš váš problém, ne její. Ona má smlouvou zajištěno, že se o nemovitost budete starat vy, ale že se k ní musíte chovat s náležitou úctou. Nemovitost je s ní neprodejná, ona má hlavní slovo, ale vás tam má, abyste se starali o dům a o ni. Je to velmi chytré. Vy můžete maximálně dar vrátit(což by však už teď asi taky dvakrát moudré nebylo) - ale rozhodně ne prodat.
@lenusek11111 pro banku stary neni, ale mozna se citi stary na to, aby se na X0 let zadluzil. Co si budeme povidat, on to zadny med neni a jinak se shani prace v 25 a jinak v 50 - 70letech.