Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Ahoj, chystáme se koupit pozemek a začít stavět vlastní bydlení, samozřejmě na hypotéku. Zajímalo by mne jaké zkušenosti máte s urč. společnostmi. Překlenovací úvěr nechceme. Problém je jen v tom, že já jsem na MD a ještě 3 roky budu a manžel podává jako OSVČ daňové přiznání, které vzhledem k tomu, že podniká krátce je nedostačující.
Díky za reakce
hodně bank nabízí hypo bez příjmů, ale zaplatíte o dost víc na úrocích
měli jsme to přesně tak jako vy, ale to bylo v roce 2008 nevím nakolik to spřísnili. Nám by snad nepůjčil nikdo, tak máme úvěr od lišky a to jen díky tomu, že jsem tam měla naspořeno něco málo. opreavdu málo tak 20000 kč, ale viděli, že u nich už něco mám, no a ještě nám museli jít rodiče jako ručitelé, jinak bychom nedostali asi nic ani tam. Brali jsme si 1 500 000 kč.
to je naprd být 0SVĆ. sice hezké, že daně neplatěj skoro žádné, ale nikdo pak nic nepůjčí a kdy onemocní je to v prd… Fakt jsme na tom byli stejně
Určitě hypotéku od banky, v žádném případě né od nějaké nebankovní společnosti. Měli byste buď obejít banky nebo se obrátit na makléře, před MD jsem pracovala v bance a podle mých zkušeností byli nejprofesionálnější např.v Golemfinance - ti dělají snad pro všechny banky a ušetří vám to obcházení.
Něco málo už jsem zjišťovala,manžel je plátce DPH a to platí celkem vysoké částky. Z toho se dá jeho příjem zjistit, nevíte o tomto způsobu? Rodiče mají čím ručit,ale nechceme je do toho zatahovat …
Ještě by mne zajímalo, jak je to s postupným čerpáním, když je to na stavbu.....
LenkaPT píše:
Ještě by mne zajímalo, jak je to s postupným čerpáním, když je to na stavbu.....
Může to fungovat třeba tak, že zastavíte pozemek a dostanete 70% z hodnoty pozemku, z toho si sami zafinancujete základovou desku, pak přijde odhadce z banky (a protože jste navýšili hodnotu pozemku/stavby) uvolní banka další peníze, vy zase stavíte a tak to jde dál. Poslední část peněz vám uvolní po kolaudaci nebo udělením souhlasu s užíváním stavby (když stavíte na ohlášku). Taky záleží jak stavíte, jestli svépomocí nebo na to máte firmu, pak se to řídí podmínky Smlouvy o dílo, všechno musí navazovat.
až takový zkušenosti sice nemám,ale jedno vím jistě:hlavně né hypoteční banku.Pokud si chcete stavět na klíč,tak v žádném případě Ekonomické stavby.Mě se zdá dobrá banka unicredit.
rybkabezvody píše:
Při hypotéce bez dokládání příjmů jí nepůjčí 100% zástavní hodnoty, ale asi jen 50-60 %. Takže by musela mít fakt hodně našetřeno. ![]()
LenkaPT píše:
My bychom ale potřebovali zafinancovat i ten pozemek
no, ale jestli nemáte jak doložit příjmy, tak musíte mít jinou nemovitost do zástavy (třeba rodičů nebo jiného příbuzného), říká se tomu americká hypotéka, dostanete % z odhadu zastavené nemovitosti a to můžete použít na cokoliv - takže i na nákup pozemku
koblizek0434 píše: …Mě se zdá dobrá banka unicredit.
Tam to myslím nejde ani „podle obratu“, ani „bez příjmu“…
Wiolla píše:rybkabezvody píše:Při hypotéce bez dokládání příjmů jí nepůjčí 100% zástavní hodnoty, ale asi jen 50-60 %. Takže by musela mít fakt hodně našetřeno.
A to nemá ![]()
Tak v tomhle případě je to hodně individuelní, takže to chce zkušeného hypotečního makléře. Ona každá hypotéka je jiná, každý řeší trochu něco jiného. Když půjdete do bank, tak přímo na přepážce sedí většinou poradci, kteří se na hypotéky nespecializují, takže byste rovnou měli chtít někoho, kdo dělá jenom hypotéky. Nebo zkusit nějakou tu makl.firmu. Zkuste ty GolemFinance, za mě je můžu jen doporučit (dělala jsem v bance a tahle firma si zakládá na kvalitě)
Ze své ukušenosti - ono je to teda už pět let, co bydlíme - ale když jsme začínali, sepsali jsme si otázky do takové tabulky a pak obešli několik bank. A ne jen jednou, kolikrát se nám stalo, že jsme měli doplňující otázku a žhavili sjme telefony a pokládali poradcům další a další doplňující dotazy. Byli z nás štajf, protože jsou asi spíš zvyklí, že něco nabídnou a klient, jak nemá představu, co může chtít, tak je rád, že vůbec půjčku dostal a vezme to. Natož aby dohadoval detaily. Které jsou pak ale podstatné. Pak člověk něco podepíše a dostane se do pasti. (Tím nechci říct, že by to banka dělala úmyslně. To vůbec ne. Jen že klient podepíše něco, co jemu nevyhovuje.)
Já nejsem finanční poradce. Chci spíš upozornit na to, abyste si předem právě ujasnili, jak se banka zachová, když … v našem případě to třeba bylo, my jsme stavěli svépomocí, a banka nám porplácela materiál. A většinou je zvyklá, že přijde faktura na 300 000 za střechu, tak jí proplatí a vezme si az to 20 korun poplatek. jenže my tam chodili s cementem za pět stovek, za lepidlo za tři stovky, atd. A za každou účtenku, kdyby si strhávali dvacku, tak to se nedplatíme. A dál, jedna banka (nevím která) řekla jasně, že předem uvolní cca 70% hypotéky a zbytek až po kolaudaci. No to by nám taky bylo dost na prd, když my počítali s tím, že za hypotéku uděláme jen hrubotu a část čisté stavby (jako podlahy a omítky) a že se pokusíme dospořit třeba na fasádu. A další a další detaily. no. A můžu ti říct, je to fakt banka od banky.
Musíte si shánět informace, jakým způsobem chcete stavět, co chcete postavit, materiály, technologie, kolik to bude asi stát (nezávazně nabídky od stavebních firem, abyste měli vůbec představu o cenách), a pak na základě tohohle si zjistit podmínky financování. Aby se třeba nestalo, že stavbení firma vám postaví základní desku, bude za to chtít o sto litrů víc, než jste se domluvili (totální klasika!!!), a vám ta stovka pak bude chybět třeba na střechu.
A nebo o tohle výběrové řízení požádat nezávislého člověka. A to jak na financování (aby vám opravdu vybral a zařídil nejvhodnější pro vás), a stejně tak co s etýče stavby. My museli mít stavební dozor (i když v našem případě to byla jen podpesaná persona, manžel nešikovné řemeslníky vyhazoval sám a pak to po nich předělával), tak třeba by tohle byl ten váš člověk, který by se o to staral.
Mimmochodem, i na toho finančního poradce jsme se taky obrátili. A náš konkrétní problém, naši představu o financování, nevyřešil. respektive nám nabídl něco, co nám taky těžce nevyhovovalo. A nebylo to tím, že by na trhu nebyl produkt, který jsme chtěli, ale protože prostě jsou zvyklí nabízet standardy a klasiky a jak říkám, jka se jim někdo začne šťourat v ceníkách, proč proboha chtějí dvacet korun za položku, už se kroutí. Jak říkám, z tý dvacky pak narostou šílený peníze k tý hypotéce navíc! (teda - u nás by tomu tak třeba bylo. U vás třeba ne.)