Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Ahoj holky, přemýšlíme s manželem o úvěru, ale moc tomu nerozumíme. Máme stavební spoření u lišky a chtěli bychom si vzít úvěr na byt cca 2mil., ale jelikož tam nemáme naspořenou dostatečnou částku, budeme si muset nejdřív vzít meziúvěr. Ale z něj mám strach, nevím jak to je, ale nepřeplatí se na meziúvěru moc? Já vím, že kamarádka má úvěr a taky neměla dostatečně naspořeno, chtěli něco kolem 1,6mil a naspořeno měli asi 30tis. Teď platí na meziúvěru cca 7tis. úroky a 3tis. na spoření. Když to spočítám, tak pokud se nepletu, pro splacení meziúvěru a přidělení cílové částky musí zaplatit 35% z toho 1,6mil, to tak budou cca 15 let platit 7tis. úroky než doplatí ten meziúvěr, což je strašná darda, to jsem myslela, že úvěr ze stavebka je nejvýhodnější. Kdyžtak mě poopravte a poučte jak to je, mám z toho zamotanou hlavu, nerada bych takto přeplatila hodně přes milion.
zajdi někam do lišáckého centra a nech si to přesně spočítat i včetně toho, kolik přesně přeplatíš. Ale ono je to tak,že všude - stavebko nebo hypotéka - přeplatíš zhruba polovinu půjčené částky
pokud si to bereš na delší dobu. opravdu z meziúvěru přeplatíš za poměrně krátkou dobu hodně. My si brali milion a meziúvěr jsme platili 6 let ( a zaplatili jsme zhruba 2/3 veškerých úroků za celou dobu, co budeme dlužit) a úvěr budem platit 11 let. U meziúvěru platíš po celou dobu stejné úroky (jak jsi psala těch 7 tis) a u úvěru se úroky každý rok snižují v závislosti na dlužné částce.
My máme meziúvěr, prvni roky platime 5000 na uroky a 2500 na sporeni, jakmile doplatime 40procent cilove casty, pravidla se meni na klasicky uver. Takhle kdyz to napises, zni to brutalne, ale opravdu je to vyhodnejsi nez hypoteka. Zalezi jakou zvolis variantu: kratkodoba, dlouhodoba, taky muzes posilat vetsi castu na dosporovani, a tim si skratis dobu placeni uroku a bla bla. My preplatime taky celkem peknou cifru, ale kdyz jsme si to nechali spocitat i u hypoteky, byly ty cisla mohem vyssi.. Nejlepsi bude zajit si do bank, nechat si to predbezne ukazat, sejit se s lisakem, zjistit moznosti a pak se rozhodovat. Brat si hypoteku je docela sila, ale s porovnanim se spotrebitelskymi uvery je to jeste v klidu.
Jo a taky je dost zasadni, jak stara je sporici smlouva. Pokud se nzveda vyse cilove castky, meziuver se pocita podle pravidel tehdy podepsanych (jako je treba statni podpora, sporici urok atd)
Ahoj asi je tu řeč o překlenovacím úvěru, teď nám ho nabídla naše fin. poradkyně s tim, že v realitce nám řekli, že tento typ je jeden z nejhorších, který může být
nějak se pořád rozhodujeme a nevím od koho si to vzít, protože od té Lišky mi to přijde jako pěkná zlodějina ![]()
Ahoj,
od Lišky bych si nevzala ani leták, natož meziúvěr nebo jakýkoliv úvěr. Nemovitost bych kupovala na klasickou hypotéku od nějaké banky a stavebka vypověděla. Být vámi, tak zajdu za nějakým fin.poradcem a ten vám napočítá různé varianty. Liška jsou podvodníci a to jejich jednání je hnus. Muž nemohl ani vypovědět to jejich debilní stavebko, nechtěli mu dát peníze, jen když si u nich rovnou založí nové.
Tady od osoby bych si moc radit nenechala, hypo je určitě horší než stavebko, ale taky záleží na době spoření, jaké máš hodnotící číslo (je na výpisu), výše cílovky… Má to hodně ukazatelů, a nedá se to tak jednoznačně říct co je lepší. Jednoho Lišáka mám doma a radím se s ním naprosto o všem (právě si u něj vyřizuju úvěr dokonce na malou dceru a to je panečku variant!). Určitě si, raději než tu, nech poradit od odborníka, pěkně to s Tebou namodeluje, ukáže možnosti a Ty se v klidu rozhodni!
Souhlasím s @raddysl, nejlepší je finanční poradce, nezávislý, at vám poradí… já si na Lišku nemůžu stěžovat, vyšli nám líp vstříc než když jsme žádali o hypotéku, kde nám tvrdili, že za takovou cenu nepostavíme, že je blbost, že to zvládneme vlastními silami… Liška s tím problém neměla a ted už máme po kolaudaci
dokonce jsme pozemek co byl na hypotéku přeúvěrovali k Lišce, jelikož nám po skončení fixace nabídli nehorázný úrok, sice po našem odmítnutí ho snížili, ale i tak se nám nelíbil
ale opravdu každému vyhovuje něco jiného, záleží na tom, na co to je a za jakých podmínek…
U stavebka máš jistotu, že víš, kolik budeš platit, máme teda jen určité období po šesti letech, že je nejistá úroková sazba než splatíme meziúvěr (ten je dražší než úvěr, to je pravda), ale po tomhle už ted víme, jaké budou splátky… ale tyhle modely opravdu udělá jen finanční poradce…
Úvěr by vám měli namodelovat v centru lišky, jsou ale dost podanští. Řešit se to dá x způsoby, není na to jednoznačná odpověd. Jde o to aby bylo na splátky dlouhdobě, taky počítat s pojištěním nemovitosti a s náklady na bydlení, což úvěr může být 15tisíc+náklady dalších 5tisíc(elektrika,plyn atd.)ono to vyleze tam kde si to člověk ani neuvědomil.A kupujete nový nebo budete rekonstruovat? to vše se musí pořádně promyslet.To je idální si nad to senout se solidním poradcem a hledat možnosti jak to vyřešit, u lišky vám namodelují to co nabízí oni, nic víc.
ahoj, chtěla bych se zeptat, jestli je snadné od Lišky dostat hypotéku, příp. jak moc kontrolují příjmy jako jestli mají nějakou danou částku, od které poskytnout hypotéku. Díky.
Ahoj chtěla jsem se zeptat na meziúvěr od lišky.Máme s nimi už nějaké zkušenosti,ale ted nabízejí i trošku lepší úroky.Chceme refinancovat.Jde mi z toho hlava kolem a jssem zoualá.Nevím jak se rozhodnout.Tím že mám zkušenost jen s Liškou a ne s jinýma bankama mám strach přejít jinam,ale na druhou stranu Liška má jeden z nejhorších úroků.šla bych do něj jedině tehdy abych natáhla co nejvíce roky(30 let) a měla co nejnižší splátky.Splátky zůstávají nízké,ale může se tam kdykoliv poslat peníze navíc.Co u banky není tak jednoduché.Může se jen určitou chvíli po fixaci a pak zase čekat na fixaci další.Do 30 let bych šla jen proto abych mohla zkracovat.Jinak ne.Nebo co říkáte na plovoucí úrok?Je to lákavé ale toho se teda bojím.Díky za rady,tipy.
Chtěli bychom s přítelem hypotéku 100% + na opravu kupované nemovitosti.
Jsme dva dospělí (25,26)
máme dvě děti (3,6)
náš čistý měsíční příjem dohromady je 27000 kč
měsíční závazky máme: expres půjčka ge money-3900 kč (zbývá doplatit 60000)
expres pujčka ge money-700 kč (zbývá doplatit 22000)
money card -400 kč (zbývá doplatit 10000)
karta KB (T-mobile)-800kč (zbývá doplatit 14000)
platíme si dále -investiční životní pojištěni ING -500 kč (máme ho 5 let)
investiční životní pojištění AXA- 500 kč (máme ho 5 let)
spoření a urazové pojištění od ČESKÉ POJIŠTOVNY-dohromady 540 kč
Chtěli by jsme vědět jestli by všechny uvedené pujčky šli splatit tou hypotékou, tudíš by jsme pak platili jen hypotéku.
Vyhlédli jsme si nemovitost za 935000 kč, chtěli by jsme ještě něco na opravu asi 300000 + zaplatit ty pujčky, takže celkově cca 1350000 kč.
Nemáme žádnou nemovitost ani žádné naspořené peníze
Myslíte že by jsme měli nějakou šanci? popřípadě kolik by jsme měli celkově splátku a výši hypotéky? a jak by to probíhalo.
Nejsem zadnej uverovej guru, ale podle me nemuzes hypotekou smaznou jine uvery. Hypoteku mas na potreby bydleni(nakup, rekonstrukce atd.)I kdyz jak by rekla ma fin. poradkyne vsechno jde ![]()
No vlastne me napadla americka hypoteka, kdy penize muzes pouzit na vse.Ale ty uroky ![]()
Mo mi jsme koukali na americkou ale tam chtej rucit nemovitosti. napsala jsem par poradcum a nektery ze by ty dluhy sly smaznout a jiny zas rikaj ze ne ze jedine uver. chteli by jsme splatku tak max 8000.nebo pockat rok a pul a pujcky budou splaceny.ale to uz tak levnej baracek nesezenem
Lucko, pokud prokážete, že ty půjčky byly na bytové účely, tak je šance vyšší. Ale aby bylo jasno - chcete hypotéku na 100% ceny nemovitosti + ještě něco navíc na rekonstrukci + ještě něco na zaplácnutí dluhů? A teď to nejdůležitější - na kolik je odhad na tu nemovitost a kolik byste teda chtěli půjčit?