Hypotéka u KB

Napsat příspěvek
Velikost písma:
430
9.3.13 17:41

@BukajAktobos myslím si, že ani teď bychom nešli na krev, ale abych objasnila - máme u KB hypotéku, u které nám zbývá doplatit něco málo, ale otočka je za 2 roky. Nyní jsme si vyhlídli něco a potřebujeme „překlopit“ hypotéku na tu novou s tím, že máme nyní našetřeno 2× tolik, co máme doplácet na tu stávající hypo. A samozřejmě až prodáme stávající, tak bychom měli být schopni více méně odmazat 3/4 nové hypotéky. Bohužel je nešťastné načasování, takže sháním informace, zda vůbec přemýšlet o „upgrade“ bydlení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
352
9.3.13 17:46

Znám kvanta lidí co jsou dlouhodobými klienty a banka na ně stejně s..e. Nedělej si o tom žádné iluze.
Minulý týden jsem tu měl refinancování 1.9mil. hypo u KB. Původní nabídka byla 3.79%, pak že 3.59% + účet na 1/2 roku zdarma a lepší už to nebude. Přitom hypo tam měl 5 let, účet jak on tak manželka, hrnou jim tam peníze a dostanou tohle.

Klient došel za mnou a má nyní 2.89% fix na 5 let (float by byl za 2.20% p. a.). K tomu u UCB mají asi tak o tři řády lepší spořící účet, kde rodina drží cca 120.000, takže je určitě lepší mít o víc jak procento lepší zhodnocení.

Záleží na tom, co si sama dokážeš ujednat (hlavně když píšeš, že u KB být musíš), ale spousta firem má další slevy. Já například můžu od mého brokerpoolu dávat dalších 0.20% slevu… Takže je lepší se na někoho obrátit. Jen je třeba nenechat se pak zlomit na nějaké krásné investiční spoření na stáří :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
430
9.3.13 17:52

Jenže moje představa je to do těch 5ti let odmáznout - s prodejem a s fin. obnosem, který očekávám v dohledné době - celé a to se prostě s poplatkem za předčasné překlápění hypotéky (současné) jinam nevyplatí. Pokud se Ti zdá, že ano, tak budu ráda za názor, ale mně dle mého hrubého propočtu vychází, že bude nejlepší vše sjednávat s KB, i kdybychom měli třeba na ty 3,5 let fixace horší podmínky. Přece jenom ta úroková sazba je tak příznivá, že se to dá. U druhé otočky jsme měli 5,5%, to už je maso.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
352
9.3.13 17:58

Jo a mimochodem, já mám v bance pokud vím taky možnost využít jakéhosi poradce, ale do toho bych vážně nešel…

To je stejné, jako bych si šel za „pojištovacím poradcem“ nebo „poradcem stavební spořitelny“ že potřebuji poradit jak dlouhodobě investovat na horizont 15 let.

Jeden mi řekne ať si uzavřu investičko a druhý mi řekne, ať si založím stavebko… Oproti tomu já si zhodnotím své priority, a budu posle toho vymýšlet, zdali půjdu do podílových fondů, koupím si přímo nějaké korporátní dluhopisy, risknu akcie, koupím nemovitost, koupím kus lesa… Myslím že pro představu to stačí :)

Jinak to co tu píšete - pokud na to máte, tak není nic jednoduššího, než zažádat o další hypo, koupit nemovitost a tu stávající se v mezidobí snažit prodat i s hypotékou.
Vy ji momentálně pokud je ve fixu nevyplatíte. Respektive vyplatíte, ale s takovým penálem, že se vám z toho zatočí hlava. A nebo to možná jen blbě chápu, tohle je přeci jen na čistě psanou formu už trochu komplikovanější situace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
430
9.3.13 19:05
@BukajAktobos píše:Jinak to co tu píšete - pokud na to máte, tak není nic jednoduššího, než zažádat o další hypo, koupit nemovitost a tu stávající se v mezidobí snažit prodat i s hypotékou.
Vy ji momentálně pokud je ve fixu nevyplatíte. Respektive vyplatíte, ale s takovým penálem, že se vám z toho zatočí hlava. A nebo to možná jen blbě chápu, tohle je přeci jen na čistě psanou formu už trochu komplikovanější situace.

No a to právě říkal ten náš správce hypotéky, že by byli ochotní překlopit stávající hypotéku na novou nemovitost. Čili bychom se zbavili první hypotéky a měli jen jednu. A bylo by to (prý tedy - tenkrát jsme jednali čistě teoreticky) bez penále za změnu smlouvy mimo fixaci - což tedy doufám, kdybychom jim tam z hypo 500 tis. šli s hypotékou na 3 mio.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
352
9.3.13 22:08

„Překlopit“ běžící hypo na novou nemovitost - to není jako že si ráno vezmete čisté ponožky… Jestli jsem to pochopil - vy si u nich sjednáte novou hypo na nový byt a oni vám dovolí předčasně splatit tu současnou z těch peněz, co vy nyní máte? Jestli tam zbývají jen dva roky, tak se ani nedivím, protože úroky už mají v kapse a nyní platíte jen jistinu.

Jestli tomu tedy rozumím dobře, tak vás to mimo jiné staví do nevýhodné pozice při sjednávání té nové hypo. Pokud si totiž nemůžete dovolit platit dvě hypotéky zaráz, po ty dva roky, tak jste vlastně nuceni kývnout na to jejich řešení i za cenu vyššího úroku.
Další hypo vám totiž jiná banka na 99% nedá, i kdyby jste se tam zapřísáhli, že máte hotovost na splátky té současné a zvládli by jste tak živit i tu novou.

Osobně bych zkusil obejít jiné banky, co by se dalo dělat. Potažmo ještě lépe, zkusit kontaktovat nějakého poradce (já bych k vám klidně dojel, ale moje cesta do Prahy a ušlý čas, to by se vám prodražilo ;) )
Sice nejsem vysloveně proti velkým společnostem typu Partner nebo Broker Consulting, i já tam kdysi dávno začínal, ale podíval bych se spíše po tzv. brokerpoolech. To jsou vlastně jen velkoobchody pro poradce a tím poskytují větší volnost a možnosti. A hlavně vám potom nemusí prodávat IŽP a rizikovky, aby splnili plány prodeje.
Zkuste kouknout na společnosti jako INSIA nebo Broker Office. Ono díky známostem v bankách se kolikrát dá kouzlit. Navíc díky tomu, že uvidí vaši situaci přímo z první ruky a můžete se o tom bavit, možná naleznete i další řešení :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.6.13 11:58

Holky my si také budeme brát od KB hypošku. Nyní jsme prvním kolem úvěrového řízení prošli a banka si žádá doložení dalších dokladů. Jako jsou OP a moje potvrzení o rodičáku. Nevíte jak dlouho ještě vyřizování úvěru potrvá? A myslíte, že nám to můžou ještě zamítnout?

• Citovat
  • Upravit
1342
5.6.13 12:24

Zamítnout klidne můžou, nam zamítli u uni credit a to uz sme meli i zaplacenej odhad bytu… U kb to bylo bez problému, vyrizeno asi za mesic a pul…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.3.14 15:19

šance na hypo

Ahoj, máte někdo nějaké další nové zkušenosti se 100% hypotékou u KB??? My ted budem žádat 1 500 000. Ale budu to žádat se sestrou, protože přítel, příjmy nemá přiznané. :-/ sestra bere 12 000 hrubého plus 8 000 odměny (každý měsíc) Já beru 15 800 hrubého, plus další úvazek cca 2000 čistého. Tak že cca 15 tisíc průměr čistého měsíčně. Měl ste to někdo podobně??

Poradkyně říkala že zaleží na naší bonitě a to si myslím že máme dobrou, jinak je to prý tak 50/50. Co myslíte??

Omlouvám se za anonymitu, je to kuli příjmu sestry.

• Citovat
  • Upravit
344
10.3.14 15:31

Záleží jestli máte kreditní karty, kontokorent (i nevyužívaný) nebo nějaký úvěr a jaké máte záznamy v registrech. Taky záleží na odhadu ceny nemovitosti - často je nižší než kupní cena.

Tady je porovnání hypoték i s vyhodnocením bonity (pravděpodobnosti poskytnutí)
 http://www.gpf.cz/…i-kalkulacka

100% hypotéka je dost riziková, je třeba mít dostatečnou rezervu pro případ, že se něco přihodí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
10.3.14 15:36

Já nevím, oni se všichni často tváří, že to určitě půjde a pak začnou vyplouvat problémy. Kamarád si v Praze s příjmem cca 26 000 Kč bral hypotéku 1 600 000 Kč, chtěl víc, ale i když odhad vyšel dobře, nechtěli dát 100% hypotéku, ale jen 85%. Jinak nevím, co všechno se zkoumá u bonity, určitě to, jestli máte děti a nějaké jiné úvěry, jinak netuším. Hlavně bacha na to, že ty procenta na kolik je hypotéka se neodvíjí od kupní ceny, ale odhadní hodnoty nemovitosti, bohužel jsem často viděla, že ji odhadli na méně, záleží na bance a odhadci, někde se dá domluvit, ale někde ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7240
10.3.14 15:50

Upřímně 100% hypotéka je podle mě strašná pitomost. Riziková. Zvládnete to, když vám vypadne jeden plat? Máte nějaké úspory bokem? Nebo vás v nejhorším jistí rodina?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14112
10.3.14 16:19
@Anonymní píše:
Ahoj, máte někdo nějaké další nové zkušenosti se 100% hypotékou u KB??? My ted budem žádat 1 500 000. Ale budu to žádat se sestrou, protože přítel, příjmy nemá přiznané. :-/ sestra bere 12 000 hrubého plus 8 000 odměny (každý měsíc) Já beru 15 800 hrubého, plus další úvazek cca 2000 čistého. Tak že cca 15 tisíc průměr čistého měsíčně. Měl ste to někdo podobně??

Poradkyně říkala že zaleží na naší bonitě a to si myslím že máme dobrou, jinak je to prý tak 50/50. Co myslíte??

Omlouvám se za anonymitu, je to kuli příjmu sestry.

my máme 100% hypotéku splácíme 3.rokem a vše v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.3.14 17:12
Nezlob se na mě, ale moje otázka zněla uplně jinak a myslím, že je uplně jedno jestli je hypotéka 100% nebo 80%. Důležitá je částka kterou splácíme (jestli jí zvládáte platit) a rozhodně bych nešla do něčeho co si nemůžu dovolit. Ptám se spíš proto, že se mi ten byt líbí a těším se. Jen mám strach, že nám to neschválí protože v dnešní době je každýmu zatěžko přiznat celý příjem.
@rejžička píše:
Upřímně 100% hypotéka je podle mě strašná pitomost. Riziková. Zvládnete to, když vám vypadne jeden plat? Máte nějaké úspory bokem? Nebo vás v nejhorším jistí rodina?
  • Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.3.14 17:13
A měli jste ty příjmy o hodně vyšší než my??? Měli jste děti atd…?? Díky :)
@MisTer píše:
my máme 100% hypotéku splácíme 3.rokem a vše v pohodě.
  • Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel