Hypotéka u KB

430
9.3.13 15:23

Hypotéka u KB

Ahoj,

najde se tu někdo, kdo v nedávné době vyřizoval hypotéku u KB. Jde mně o to, jak velkou částku jsou schopni s danými příjmy půjčit. Našla jsem i jednu kalkulačku, ale zdá se mně to divné (vyšlo mně, že na hypotéku 2.900.000 by měl stačit pro rodinu 2+2 příjem cca 23 tisíc, což se mně zdá malý příjem vůči tak vysoké hypotéce).
Takže - nemáte trošku přehled nebo odkaz na ověřenou a aktuální kalkulačku? Je mně jasné, že posoudí individuálně, ale spíš jen tak pro orientaci.

Děkuji :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
352
9.3.13 16:00

To je rozhodně chybný výpočet, protože splátka 2,9mil. hypo na 25 let vychází na ~14.000,– Navíc je nutné si uvědomit, že úroky jsou nyní rekordně nízké. Jakmile za 5 let (pravděpodobně) poskočí, splátka poletí o 2.000,– nahoru a je nutné s tím předem počítat.

U vás se navíc bavím o Praze, a banka tak bude pro 4 lidi počítat náklady minimálně 16.000 měsíčně. Spíše více díky rozpočítaným nákladům na chod domácnosti. Na takovouto hypo by jste tedy potřebovali mít cca 39.000 příjem.

jinak - KB bych moc z vlasní zkušenosti nedoporučoval. Zkuste se spíše poptat u UCB, nebo kupodivu ČS nemá vůbec špatné podmínky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
430
9.3.13 16:25

@BukajAktobos děkuji za informaci. Mně se to zdálo málo, nicméně pravda je, že tím byl myšlený příjem, který měl být navýšen o hodnotu měsíční splátky - tedy v tom výpočtu 23 + cca 15 tisíc měsíční splátka, tedy 38 a to tak zhruba odpovídá tomu, co píšeš.

Ještě se zeptám - pro rodinu 2+1 banka zhruba bere plácnu 15 tisíc měsíční náklady? Jinak nerozumím tomu výpočtu 39 tisíc, když náklady jsou 14 hypo + 16 rodina.

Je mně jasné, že KB nemá nyní úplně ideální podmínky, resp. jsou i lepší bankovní ústavy v současnosti, ale my jsme bohužel situací vázaní jen a konkrétně ke KB.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14210
9.3.13 16:58

My mame hypo u KB ale jen milion a sjednanou pres poradce mimo banku, ktery nam vyjednal zvlastni podminky. Ja tenkrat bez prijmu a manzel jako OSVC mel oficialni cisty prijem cca 12 tisic :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5601
9.3.13 17:01

Ahoj, no je to většinou tak, že KB chce příjmy ve výši cca dvojnásobku splátky + to minimum, což je v Praze cca 4 tis. za dospělého a 2-3 tisíce na dítě, podle věku. Takže mně to vychází 2×15 000 a minimum pro čtyřčlennou rodinu cca 11 000, když beru nějaký střed, takže lehce přes 40 000 příjem… A ještě je hodně důležité, jestli chcete 100% hypotéku, nebo nižší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
430
9.3.13 17:02

@Jolynka píšeš „tenkrát“ - je to nějak čerstvější zkušenost?
Jinak také děkuji za informaci, každá se hodí.
V pondělí budu volat do banky, ale teď nevydržím jen tak sedět a čekat do pondělí :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
430
9.3.13 17:04

@nettie také děkuji za info.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14210
9.3.13 17:04

@Brouk Pytlik pred rokem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1782
9.3.13 17:08

My si brali u kn loni v breznu. Pritel osvc prijem 50 cisteho muj prijem 18tis cisteho a max by nam pujcily 4 250 000, splatka 19500 a uz s nami meli problem. Byli jsme bez dluhu. Nemeli jsme na vyber ale priste by jsme sli jinam, nejsou zase tak vyhodny

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
430
9.3.13 17:26

@Kačka H u OSVČ je čistý příjem braný jako příjmy - výdaje? Čili pokud jsou výdaje procentem, tak příjmy - dané procento výdajů?
Jinak také děkuji!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
352
9.3.13 17:28
@Brouk Pytlik píše:
Jinak nerozumím tomu výpočtu 39 tisíc, když náklady jsou 14 hypo + 16 rodina.
Jenže ty výpočty v bankách nefungují tak, že máš 16k náklady a 39k rozpočet, tak si můžeš vzít splátku za 23k. Splátka může činit ve většině bank jen 80% toho co ti zbude.

Jinak koukal podle kalkulačky UCB rozpočet pro 2+2 (v dalším postu píšeš o 2+1???) je 16.000 osobní náklady a 5.700 náklady na domácnost v Praze s Středočeském kraji. Tzn. na tu splátku těch cca 14.000 potřebuješ mít lehce přes 39.000 rodinné příjmy.

EDIT: U OSVČ záleží na tom, co máš v přiznání. Proto každému doporučuji když už optimalizovat (což je pochopitelné, kdo v tomhle státě neoptimalizuje, tak je blázen), tak na 180.000,– ročně, protože z toho pak vypadne cca 12.000,– čistého měsíčně a na tom se už dá stavět. Přitom to nijak nedativně neovlivní odvody na soc, zdrav a daně.
Když pak za mnou přijde někdo, kdo rok co rok vykazuje „ztrátu“, že potřebuje hypo/leasing/úvěr ze SS tak se s tím toho moc dělat nedá.

Příspěvek upraven 09.03.13 v 17:33

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
430
9.3.13 17:33

@BukajAktobos no ano, my jsme 2+1, ale ty obecné kalkulačky jsou nastavené na průměrnou 2+2 rodinu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2272
9.3.13 17:34

Mi byli 7 let u ČS a nikdy více…refinancovali jsme ted právě ke KB a spokojenost

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
352
9.3.13 17:36

Tak pro 2+1 je to domácnost 5.100 a 12.100 osobní spotřeba a pak to vychází mít zhruba 35.000,– měsíčně.
Pak se samozřejmě dá natahovat doba splatnosti ještě o 5 let, což zase uvolní další prostředky a zase to bude vypadat trochu jinak.

Nicméně, zase je nutné upozornit, že do budoucna je dobré být připraven na vyšší splátky, takže se nedá jít na krev.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
430
9.3.13 17:38

Otázka kterou banku zde vážně není. Jsme v situaci, kdy musíme ke KB, takže spíš sháním info, zda vůbec můžeme přemýšlet o tomhle projektu a zatím se zdá, že můžeme :palec:
Ještě otázka - zdá se mně, že máme v KB opravdu dobrého poradce, je výhodnější obracet se na nějakého externího fin. poradce mimo banku? Umí zařídit lepší podmínky? My jsme u KB dlouho, myslím že i máme pro ně velmi dobrou klientskou bonitu, tak jestli nám externista umí zařídit lepší situaci, když tam nejdeme jako nový klient, ale někdo, kdo jim přinese ještě víc peněz než doteď de facto.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel