Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Můj manžel by ti napsal, že na 5 let. Já jsem konzerva a brala bych 10 let. Podle mě teď půjdou delší dobu úroky nahoru a očekává se krize…
My máme 10ti letý fix. asi na 2,7 nebo tak nějak. Fin.poradkyne se k němu taky klonila.
Mame 5 let fixaci u 10lete hypo a asi 1,7 urok. Dali jsme si to proto, ze jsem pocitala, ze na vyroci fixace hypoteku doplatime:)
Řeším teď refinanc. Fin.poradce mi tvrdí, že to půjde nahoru, ale že max na 5 %
. Tím mě vyděsil, takový úrok jsme měli před 10ti lety a myslela jsem, že už to tak neporoste. Neporadím, za sebe bych ale brala delší dobu fixace.
Pokud máte hypotéku podle starých pravidel, volila bych kratší fixaci. Nikdy nevíš, co se v životě vyvrbí, jestli nebudete chtít dům prodat nebo vložit mimořádnou splátku. Pokud ji máte už podle nových, jděte do desetiletého fixu.
@Janli na tohle jsem se vylozene ptala a tvrdili mi, ze pri refixu se to prenasi do nových pravidel.
mam deset let. Pak to chci splatit (2,6%)
V situaci zakladatelky bych premyslela kterou moznost a taky prave podle toho, jestli ocekava nejakou zmenu v prijmech a moznost mimoradne splatky nebo podobne.
@Ornwen tak tím bych si tak jistá nebyla. Já má starou hypo a jede podle starýho režimu fixace, nefixace. Pokud by jsi refinancovala u nové banky, tak ano. Ale pokud ji necháš u staré, tak ti zůstanou podmínky za kterých jsi ji uzavřela. Tohle bych si od nich nechala potvrdit písemně, ne jen per huba.
těžko říci, ale 3% na 10 let je taková jistota úroku, 5 let uteče jako voda… taky jsem slyšela o krizi, nic příjemného.
My jsme meli prvni fixaci na 3 roky a pak uz jenom rocni, abychom tam mohli dat kazdy rok mimoradnou splatku a co nejdriv ji mit z krku. Takze ja bych volila max tech 5 let.
@Janli Při obrátce po konci fixu už to začne spadat pod nový zákon o spotř. úvěru. My teď konec fixu řešíme a dokonce, ačkoliv pod novým spotřebákem ještě nejsme, i tak už se k nám tak chovají (nabídka nové sazby s předstihem atd.). Zřejmě se jim to nechce rozlišovat.
@Ijen Teď už se dají dávat mimořádné splátky bez sankce každý rok i během fixace, max. 25%ročně - platí to teda pro ty, komu už hypotéka běží pod novým zákonem o spotřebitelském úvěru.
My volili fix 10 let, úroky mají teoreticky růst, teď nejsou nijak hrozne. My tedy mame 1,87
Já bych šla do 5ti let. Ale ne kvůli odhadu vývoji úrokových sazeb, ty můžou jít nahoru a fakt víc, než 3%. Ahle kvůli flexibilitě - možnost nemovitost prodat, doplatit hypo…
Ahoj, máme hypotéku s úrokem 3 % doba fixace 10 let. Kdyby jsme si zafixovali na 5 let, tak úrok 2,7%. Co by jste udělali, fixaci na 5 let nebo na 10? Možná bude lepší na těch 5 let ne? Úroky už přece nemůžou jít tak nahoru, nebo teď jo, ale pak to musí jít dolu přece.
Díky za tipy.