Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
pavla002 píše:
ahoj, dcera je taky hypotonicka, jsou ji teprve 2 roky, tak nevim jak se to bude vyvijet, fyzioterapeutka nam taky rikala, ze je to na cely zivot, ze ji v tom nemame podporovat - cvicit jogu, ale naopak sportovat to jo, treba plavani, taky jsem si vsimla, ze chodi trochu po vnitrni strane chodidla, ono to proste jen tak nevymizi, taky to ma pry po me..uvidis jak poroste, myslim, ze kazde dite to ma jine, me taky dcera prijde bystra, ale chodit a vse ostatni zacala pozde..
Díky, no uvidíme, snad to bude dobré
mamičky hypotonických detí. Možno vám pomôže moja skúsenosť so starším hypotonickým dieťaťom. Moja dcérka má zanedlho 11 rokov, v 3. mesiacoch nám diagnostikovali hypotoniu, neskôr aj iné veci - hypermobilné kĺby, skoliózu a lordózu chrbtice, ploché nohy…Dcérka bola od mala ako handrová bábika, neudržala hlavičku, potom zhruba od 4.mesiacov sme cvičili vojtovku, od 1.roka sme chodili na rehabilitačné cvičenia (fytlopta, cvičenie s náradím…) a plávanie a vodné masáže. Dcérka takisto mala neistú chôdzu, zakopávala, pár krát spadla na hlavu… Taktiež jemná motorika (držanie pera, ceruzky bola horšia).
Postupne sa to zlepšovalo, i keď hypotonická bude celý život.
Náš momentálny stav: dcérka chodí a vyzerá „normálne“, chodí v škole na bežný telocvik, patrí dokonca k tým lepším v telocviku, v šplhu na lane je v triede dokonca najlepšia
, veľa športuje, venuje sa folklórnemu tancu, turistike, herectvu, bicykluje, korčuľuje, od 8 rokov aj lyžuje…
Len pri lepšom pozorovaní vidno, že chodí trošku ako handrová bábika, pravou nohou ešte stále trochu zakáša, chrbticu nemá práve najrovnejšiu. Ale snažíme sa, svaly má pevné, možno nie také pevné ako iné deti, čo ani zdaleka toľko nešportujú. V živote ohľadom toho možno nedostala najlepšie karty, ale robíme čo sa dá a dcérka je často pohybovo lepšia a šikovnejšia ako mnohé zdravé deti. Čo odporúčam: športovať, športovať, športovať - hlavne „silové“ športy ako bicykel, plávanie, turistika, tanec (ale nie balet či podobné tance), posilovať brušné a chrbtové svalstvo (kvôli chrbtici), doma zavesiť lano či rebrík, kúpiť fitloptu, švihadlo, aby sa dieťa mohlo posilovať aj doma keď je zlé počasie, chodiť veľa po tráve, piesku, kamienkoch na posilovanie klenby…
držím palce. B.
Ahoj Bodko,
díky za zvednutí nálady. ![]()
Můžu se tě zeptat, kdy dcera začala chodit? Jak to bylo s mluvením? A od kolika začala chodit do školy?
Jsem moc ráda, že znám někoho, kdo má už větší hypotonické dítě. Ať se dceři daří.
Jonáš je taky pohybově nadaný. Vyleze díky hypermobilitě tam, kam zdravé dítě nevyleze a k nějakému sportu ho určitě povedeme. Zatím vyhrává koloodrážedlo. ![]()
No Sonička vzhľadom na hypotoniu chodila dosť skoro, už na 13 mesiacov, vravela mi potom doktorka, že to mohlo byť aj tou vojtovkou, že tá niekedy až príliš urýchli motoriku, ale kedže bola hypotonická, tak tá chôdza bola dosť divná, pri chôdzi prakticky šliapala na vnútorné členky, až do 6 rokov nosila ortopedické kovové vložky a ort.topánky. Už by som to asi teraz riešila ináč - menej vojtovky a viac posilovanie, Bobath na spevnenie svalstva. Pre hypotonikov nie je dobré, keď priskoro začnú chodiť. Čo sa týka reči, Soňa rozprávala skoro a veľa - bola v tomto vysoko nad priemerom. Ale reč súvisí aj s vývojom rečových centier v mozgu, čiastočne aj s inteligenciou a povahou dieťaťa. Toto mala Soňa v poriadku, hypotonia mala možno vplyv na dosť veľkú patlavosť v reči zhruba do 5 rokov (šušlala, nevedela vysloviť niektoré hlásky) a dosť dlho som jej stravu musela mixovať, nevedela dlho kúsať potravu. Ale toto mávajú aj zdravé deti bez hypotonie, tak neviem, či to s tým súviselo.
Do školy išla normálne, bez odkladu, do bežnej štátnej, napokon už ako 5-ročná si čítala, lúštila si na 5,5 roka detské tajničky, hrebeňovky, atď. takže ďalší rok v škôlke by sa asi ukúsala nudou
.
Len som učiteľku upozornila, že zrejme budeme mať trochu problém s písaním, kedže Soňa dlho držala ceruzku či lyžicu ako „prasa kosť“ . Našťastie sme mali chápavú učiteľku, brala na ňu ohľady a doma sme písanie veľa trénovali, kedže v podstate v ničom inom v škole nezaostávala, skôr naopak.
Viem že niekedy je hypotonia ako súčasť iných, vážnejších postihov, aj mentálnych, ale u nás to bolo čisto len o pohybovej stránke.
Celkovo každé hypotonické dieťa je originál, každé ma „postihnuté“ iné skupiny svalstva a v inom rozsahu. Ešte na jednu vec som chcela upozorniť, že hypotonia často postihuje aj svalstvo zvierača močového mechúra, aspoň u nás to tak bolo, takže mnohé hypotonické deti mávajú problém s nočnou enurézou, aspoň u nás to tak bolo. S. sa pocikávala až do 7 rokov. Takže treba byť na to pripravení, že môžu mať s tým tieto deti problém (i keď nemusia) a netlačiť zbytočne na nich ohľadom plienok, ono sa to postupne časom upraví samo, dajú sa cvičiť aj tie Kegelove cviky na spevnenie panvového dna a zvieračov. majte sa, B.
mám vo svojom fotoblogu moje dve deti ako športujú - tá staršia je Sonička. To koloodrážadlo je dobré, pomáha k stabilite aj posiluje. Aj naša Soňa športy, kde je potrebná obratnosť (lezenie, plávanie…) zvládala dobre, tie kde je potrebná stabilita, jej išli ťažšie (bicykel, korčule…) ale napokon ich zvládla a v pohode. Kulturistka či druhá Fibingerová z nej nebude, ale to ma najmenej trápi
.
Tak to je malá šikovná. Moje malá, když nemá boty, tak taky stojí na vnitřní straně noh, máme podpůrné cviky od neurologa, tak já doufám, že se to srovná.
No jo, Jo má taky dlahy. Už se hodně zlepšil. Ale když si začal stoupat, stál prakticky na tom, co je na noze shora a ještě je vytáčel od sebe jak Čaplin.
My se bohužel trochu bojíme i o tu mentální stránku. ![]()
Ale v noci je už bez plen. Dávám ho sice vyčůrat, když jdu spát. Ale dobrý.
Dnes malá v 15,5 měsících udělala první krůčky. Udělá tak 3-4 se šťastným výrazem, no máme velkou radost
![]()
Dobrý den. Syn má 8 měsíců a nedávno mu zjistili hypotonii. OS 5. měsíce cvičíme Vojtovu metodu. Chtěla jsem se zeptat zda se ten stav zlepší a jak to bude s chozením. Už se pretaci na bříško. Moc děkuji za odpověď. Ještě chodíme na neurologii.
@Malekotatko ahoj,take mame hypotonii, malemu je 11,5,uz 3 mes plazi.je to beh na dlouhou trat, ale urcite to bude v poho…musime jen mit hodne trpelivosti, ja mam ted zase horsi obdobi, protoze cekam az se rozleze a blbe snasim vojtovku, cim dal tim hur, jak malej uz bojuje.
Ahoj, moc děkuji za odpověď. Malý má sice 8 měsíců a už má docela silu takže je to už horší s tim cvičením. Presne tak s tou trpělivosti. Ještě nás čeka magnetická rezonance a EEG tak jsem zvedava ale vůbec jsem netušila, že nás něco takového potká. Proto jsem ráda, že tvůj malý chlapeček se plazi.
My mame za sebou take ruzna vysetreni eeg,metab.vady,svalove dystrofie, ruzne dalsi odbery, vit b12,sono mozku…nic prijemneho, to cekani na vysledky hl.tech metab. vad, to jsem byla zrala na bohnice, cetla jsem na internetu vse mozne a videla na nem vsechny priznaky…ted uz je to lepsi, neurolozka rikala, ze kdyz se nenajde pricina, zese jedna o prostou hypotonii a tady se musi jen cvicit a cvicit.tak snad uz nam nic nenajdou…to plazeni prislo z niceho nic, ze dne na den, ani jsem si neumela predstavit, ze by to zvladl…tak doufam, ze lezeni bude totez, ale mrzi me, ze do roka uz to asi nestihneme, ma narozky 1.6.:) no takze se od uk.9mes plazi, od te doby pokroky v tom, ze se krasne opre o natazene ruce a zvedne i cele brisko, jde na kolinka, ale spis jen na predloktich, malo na natazenych rukach, ted se trochu zacina pritahovat do vysky, maloucko a leze na nizkej taburetek a na krabici od dostihu
…motoricky je na urovni zac.8mes, psychicky na roce, ukazuje, paci paci, papa to ale vse az poslednich 14dni…je to malej uzasnak
hrozne usmevavej, neplace, krasne spinka jen ta vojtovka nas moc trapi oba…porad si rikam, ze uz to nevydrzim a koncim, ale jedeme porad dal…to jsem se rozepsala
ale jen abys treba videla, jaky je posun u jinych hypotoniku…a drzim palce, at vam vysetreni dopadnou dobre
Tak to je moc šikovný
urcite nic nenajdou. My ještě čekáme na výsledky do srpna. Malý byl na vyšetření PLP genu. Takže je to docela síla čekat tak dlouho. Taky jsme byli na sonu. Moc děkuju
jsem ráda, že máte tak Velké pokroky. Doufám že my taky budeme mít. Taky jsme tak na úrovni 6 měsíců co se týče motoriky. Mužu se jen zeptat odkud jsi? Já jsem z Prahy.
No my cekali na ty vady skoro 3 mesice
copak je plp gen? Ja jsem z Litvinova…Vas se urcite taky rozjede, uz ted mu kolikrat nadavam, lez, neutikej mi, kdyz ho chci prebalit, obleknout, ale pak si vzdycky vzpomenu jak jsem se trapila, ze jen lezi a nic nedela a jsem rada, ze je takovy ![]()
Nám právě neurolog řekl, pokud obchází nábytek a chodit za ruce chce, že to nevadí, hlavně dbát na ty boty
jinak samozřejmě většinu dne si lozí sama po 4, za ruce ji někdy vezmu venku