Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobre poledne maminky, chtela jsem se zeptat, jestli je mezi vami nektera, ktera ma dite, ktere uz chodi, ale mate diagnozu „congenital benigne central hypotonia“?
Muj syn se narodil cisarem v tydnu 41 kvuli polohy PK, mel 4720g, 56cm. Byl nam v porodnici sledovan krevni cukr kvuli te velke porodni vaze, ale jinak probihaly vsechny kontroly v porodnici i posleze dobre. Ja si ovsem vsimla, ze maly nesnasel lezeni na brisku, hlavicku nezvedl a v naruci mel takovy odtazity postoj s pazema natazenyma dozadu jako tucnak. Taky mi pripadal jako pytlik brambor, ale podle zdravotni sestry pri KO bylo vse OK. Potom nastala ledova sprcha v podobe 8mesicni prohlidky pediatrem, ktery upozornil na snizeny svalovy tonus. V te dobe jsme jeste ani nesedeli, ani se neotaceli. Sama jsem si tu vybehala privatniho neurologa v hruze, ze to muze byt DMO. To mi bylo lekarem vyvraceno po prohlidce. Nicmene gumovi jsme zustali a tak jsem na:,–(ila dalsi paky a vybehala si Vojtovku, kterou tu takrka neznaji. Cvicili jsme asi 2 mesice a opravdu to pomohlo. Potom nasledovala fyzioterapie, ktera byla v Theove 1,5 ukoncena se slovy, ze uz neni potreba. Nas motoricky vyvoj byl takovy, ze jsme se zacli otacet v tech 8,5 mesicich, sedli jsme si v 10 mesicich, plazit po brisku asi taky tak nejak, po ctyrech v roce, postavili jsme se taky v roce (s oporou) a chodit jsme zacli v 18 mesicich. Proc ale pisu......
I kdyz uz chodime zhruba 4 mesice, porad mi pripada, ze Theo ma problemy s rovnovahou. Jakoby byl priopily. Nekdy sebou placne, zniceho nic, jakoby do nej nekdo strcil. Taky jsem si vsimla, ze zacina naslapovat spickami dovnitr (kozi nohy, neboli x-ky), vytaci kotniky tak, ze slape vice po vnitrni strane nozek, z cehoz se mu uz stacili udelat poradne otlaky na patickach (v necelych 2 letech je asi prilis maly na pedikuru
).
Rada bych vedela, jestli mate nektera podobnou anamnezu u sveho ditete a jak se to u vas dale vyviji. Byla bych moc vdecna za jakoukoliv informaci.
Mozna bych mela jeste dodat, ze ma Theo rovnez hypermobilni klouby, coz je pry vetsinou s hypotonii spojeno. V pohode dodnes spi na brisku na zabaka. Na moje apelace jsme s nim byli taky na KO u neurologa, delali nam nektere zakladni testy na svalove enzymy (asi aby vyloucili svalovou dystrofii), taky nejake rozbory stitne zlazy a potom jeste neco, na coz si uz bohuzel nevzpomenu. Jsem si vedoma, ze hypotonie jako takova neni zadna poradna diagnosa, ale muze byt pruvodnim symptomatickym projevem mnoha jinych , v nekterych pripadech hodne vaznych a osklivych, systematickych onemocneni. Ta se muzou projevit az v pozdejsim veku. Proto tady sonduji, jestli by mi nekdo neporadil s tou jeho narusenou rovnovahou. Mam holt obavy, ale pripada mi, ze me tady (tim myslim Finsko) nikdo moc vazne nebere.
Moc diky, Marketa a Theo
Ahojky my jsme meli hypotonii, syn se narodil v 35tt
nepasl konik,y neudrzel hlavicku, zacali jsme cvicit vojtovku, dost brzy, okolo 3,mes, strasili nas ze nikdy nebude chodit......neplazil se zacal rovnou chodit, v 7 mes, sedel asi v 5tem…mel koordinacni poruchu, zakopaval o spicky, meli jsme diky…tomu jeden osklivy uraz, vsechno j epryc, byl si jistejsi a jsitejsi, jsou mu tri chodi perfektne, do schodu uz chodil kolem roku, sam!!!!!!
nulovy pud sebezachovy, to bylo spatne obdobi, protoze si prave rizika neuvedomoval, no ahypermobilni klouby mame take, takze zadne lyze, prozatim atd, jen prolezacky a posilovat.....
jake dalsi spjate problemy s tim muzou byt…?
diky
mum+m2
jo uz jsme se prihlasila huraa
tad yje popsany nas „nemily“ úraz, ktery se stal v dusledku koordinacni poruchy, o ktere jsme se ale dovedela potom, ze ji ma, a bylo mi doporuceno ho nepoustet vubec na silnici, asfalt atd, jen na travu, pisek. pres svou jistotu dokazal opravdu velmi nesikovne spadnout, diky vtaceni nozicky.......
https://www.emimino.cz/modules.php?…
Ahojky Mumko, no ja jsem zatim precetla jen kousicek te nehody, ale mrazi me uz ted. To jak pises o nulovem pudu sebezachovy, to je presne ono. Theo se vecem ani nesnazi vyhybat, chodi mi po koberci pres rozhazene knizky, na kterych zarucene uklouzne a uz jsme na prdeli (pokud se zadari, jindy taky treba na obliceji). Fakt me nekdy mrazi, kdyz ho vidim, jak se mi tu kolem potaci. Tu jednu spicku vtaci taky, je to jeho leva noha. Kdyz zacal chodit, tak ho na rehabce pochvalili, jak pekne rovne smatla, ale ted se to uz par mesicu tahne s tim vtacenim dovnitr.
Muzu se zeptat, jak to mate s jemnou motorikou a mluvou? Tu mame totiz zpozdenou taky, coz je pry u hypotoniku taky bezne. Theo kouse tak na oko, vetsinou vsechno polyka ve velkych kusech, tak jsem ho uz taky parkrat triskala do zad, kdyz se mi dusil. Bude mit v cervnu dva roky a mluvime tak, ze umi par slov, ale vetsinou pouziva jen prvni pismena a slabiky slov, takze se musim hodne domyslet.
Asi mam nejvetsi obavy s tou rovnovahou, protoze to clovek holt neuhlida. Muze totiz sebou prastit docela necekane kdykoliv a ja mu za zadnici non-stop stat nemuzu.
Jeste k te diagnoze.......pokud jste zacali chodit uz v 7 mesicich, tak to jste za vodou. Ja jsem si pres net hledala duvody hypotonie (coz nikomu neradim) a byla jsem z toho, co jsem si precetla, na cvokhouse. Je toho tolik, co hypotonie provazi a nektere nemoci jsou fakt desne. Kazdopadne je fajn, ze vam to odchytli tak brzo a ty jsi mela sanci s malickym zacat cvicit uz ve trech mesicich. Nam mudra do Thevych 8 mesicu tvrdila, ze nektere „deti zkratka nerady pasou koniky“.
![]()
Preji krasnou stredu, Marketa
Prosim te Mumko, mohla bych se te jeste zeptat, jak se diagnostikovala a potvrzovala ta koordinacni porucha tveho chlapecka. Jake byly pruvodni projevy a jak jsi postupovala? Prisel na to lekar, nebo jsi musela tlacit na pilu ty?
Moc d. Marketa
no samozrejme, tlacit na pilu, jinak to nejde.......
ale na te rehabilitaci to rekla doktorka, byl takovy rozevlaty, jakoby „nejisty“, kdyz nekam zatacel tak ho nekdy setrvacnost hnala jinam, nebyl proste zkoordinovany, nevim jakto popsat…
nicmene je to neco co se upravi udajne samo, vekem, a to muzu rict…lepsilo se to postupne, az nabil tu jistotu.....a hodne mi doporucovali ty prolezacky a lezeni po ctyrech aby „zesilil“.......ale prvni vec co mi rekli na rehabce kdyz sem tam byla poprve, ze neudrzi hlavicku, bylo ze je otazka jestli vubec bude nekdy chodit, nevim, me se to nijak dramticke nezdalo.....kazdy ma na vojtovku jiny nazor…jinak napis mi prosim, jak jsi to myslela, s temi ostat.projevy v pozdejsim veku.....
diky mum
Markét a nejezdíte někdy do Čech, že byste malého nechali vyšetřit tady? Na Vojtovu metodu tu máme docela odborníky.
Mockrat diky Alco a Mumko za vase odpovedi. To vite, ze jsem mnohdy uvazovala, ze si maleho necham vysetrit v Cechach. Potom jsem ale sehnala tu pani na Vojtu tady a prislo mi, ze ji muzu verit. Docela byla renomovana, zaucovala se jeste u samotneho pana Vojty v Nemecku. Pry to byl velice charismaticky clovek. No, tak kdyz nam rekla, ze uz neni potreba, tak jsem ji to verila. Asi nas brala za lehci pripad…nevim.....jak mi tvrdila, neurologicka porucha to neni a hypotonie to byla slabsiho druhu. Asi dela prevazne s hodne postizenymi detmi, kde jde o otazku chodit-nechodit, u nas to bylo asi jen o tom, kdy zacnem a v jake „jakostni tride“. V tom nazoru na slabsi druh hypotonie bych ji docela verila, protoze jinak to snad neni mozne, ze by si toho nikdo za tech 8 mesicu pred prvni poznamkou doktora o povolenem svalovem tonuse nevsiml. To, co Mumko popisujes jako silu odstredive sily pri brani zatacek.....to znam velice dobre. Theo jeste nebeha.....je to jen takova kureci rychla chuze.....jako kdyz stara babicka „bezi“ na autobus, ale i tak ho to bere v zatackach z trasy.
Nam taky pomohla osteopatka a ta rovnou rekla, abychom ho v zadnem pripade nedavali na kontaktni sporty jako fotbal, hokej atd, spise na neco, kde je potreba makat na koordinaci a rovnovaze.
Moje poznamka o pozdejsich priznacich nemoci bylo spis to info vyctene z netu. Ja jsem totiz v tech Theove 8 mesicich zacala sama patrat, co s nama muze byt, protoze na statniho neurologa jsme meli cekat 2 mesice!!!! A tak jsem se docetla o moznosti DMO a jinych nemocich, kde je kojenecka hypotonie prvopocatecnim priznakem. Na konto toho jsem naklusala k privatnimu neurologovi a zacla cvicit toho Vojtu. Zkratim to…staci si peres Googl hodit do vyhledavace „priciny hypotonie“ a doctes se veci
Me to totalne rozhodilo.....vetsina detalnich informaci je v anglictine. Zkratka at ti lekari reknou, co chcou, hypotonie pry neni diagnoza, jen „diplomaticke ostemplovani tveho ditete“, kdyz v podstate doktori nemaji ani sajnu, co malemu je. Je to zkratka jen priznak, treba jako horecka, nebo bolest hlavy, to taky nejsou samo o sobe diagnozy, jen pruvodni jevy ruznych stavu. Ve spouste pripadu se nikdy na duvod hypotonie neprijde a ten dotycny se s tim jen musi naucit zit (taky uz jsem akceptovala moznost budoucich urazu v dusledku nestability telesne konstrukce). V to pevne doufam i ja. Modlim se, aby se nezacly ukazovat dalsi pruvodni priznaky, ktere by svedcily o necem vaznejsim. Nwebudu se tu Mumko rozepisovat, nechci nikoho zbytecne plasit, nebo mu brat nadeji a optimisticke naladeni. Jestli chces a mas konkretni dotazy, muzes pisnout SZ. Pokud ale rikas, ze ti drobek capkal uz v 7 mesicich, tak mas opravdu vyhrano. Asi se mohlo jednat jen o hypotonii zpusobenou predcasnym porodem, coz se nekdy muze stat. ![]()
Tak preji krasny vecer, Marketa
Ahoj Marketo,
zkusim te trosku uklidnit. Mam stejne starou dceru, ktera se narodila jako ctyrkilova, s hypotonii, na jejiz pricinu taky nikdo neprisel. Taky jsem gooooglila o sto sest a taky na me sly mrakoty, az mi jedna detska sestra rekla - bodej by mala nebyla hypotonicka, kdyz je takovej cvalik a vy jako za dva kudla, jednoduse nemela prostor k pohybu. Od te doby tomu verim. Nevim, jakou postavu mas ty, ale nemohl by to byt i vas pripad?
Co se tyce pudu sebezachovy, nekdy se mala boji sestoupit z nizkeho schudku, jindy se rozebehne a seskoci z gauce a jak dlouha a siroka sebou placne, pres rozhazene hracky na drevene podlaze beha pravidelne, dovedes si predstavit ty konce. Nechci nejak zlehcovat tve starosti, ale myslim, ze zrovna v tomhle je tvuj syn jako vesechny deti, nekdy proste nedomysli dusledky.
S mluvenim si myslim, ze jste taky v pohode. Hadam, ze maly zije v dvojjazycnem prostredi a tyto deti obecne zacinaji mluvit pozdeji, casto az po druhem roce.
Vytaceni nozicky bych resila s dobrym fyzioterapeutem, podle mych zkusenosti spis v cechach, treba by se to spravilo dobrymi botickami. Davas mu pevne, kotnickove? Jsou potreba i na doma. Eva H
Ahoj, jsem Vám vděčná za tohle téma. Syn je taky hypotonický, zjistilo se to náhodou na plavání, byl to šok, byl živý, obracel se sice až po 6. měsíci, ale lezl normálně v 8, pak se hned stavěl, první krůčky ve 13 měsícíh… Takže šok.
Hlavně dík za info o botech. Dávala jsem dceři na doma kožené capáčky, co dávaly zahraniční kamarádky. Synovy teď automaticky taky. Rehab. sestra řekla sandály. Mám je doma, ale nedávala jsem mu je. Už chápu, proč je musím dávat. Díky.
Snad nejsme vážný případ, cvičíme jen na míči, Vojtovku cvičit zatím nemusíme… Do syna by to fakt nikdo neřekl, je sice trochu „střemlav“, ale když už spadne, tak VĚTŠINOU (ťuk ťuk), celkem dobře, jen předevčírem venku dobržďoval nosem, ale to bylo poprvé…
No tak doufám, že to snad je „jen“ z císaře (z důvodů zhoršených ozev, ale Apgara měl 10 10 10…), nebo přebytku horčíku v těhotenství (až 10 tablet Magnesia Lactici 250 mg, kontrakce od 20 tt…). Druhé vysvětlení neurolog zavrhnul, ale je to i vpříbalovém letáku…
Ad boticky pro Tanulku:
Pokud vim, v zahranici se toto moc neresi, ale protoze mam znamou fyzio, byla jsem predem informacne vybavena. Tak napriklad pro lezeni se nesmi davat boticky zadne, nanejvis tak latkove capacky, aby se procvicovaly vsechny svaly na chodidlech a spravne vytvarela nozni klenba (vsimni si, jak pri lezeni chodidlo pracuje).Az zacne prevazovat chozeni, tak potom do trech let pevne kotnickove. Ja vim, ze nekde ve svete se ani treba kotnickove sandalky nesezenou, tak si je holky nechavaji posilat z Cech.
Mám dotaz- dcerka -15 měsíců, pod kontrolou neurologa,Do roka jsme zvládli jen plazení, po roce začlo vše naráz-sedla si, stoupla, začla lozit po 4, chodí kolem nábytku už pár týdnů, teď občas zkouší sama stát. U stání či chození křiví kotníky, stojí na vnitřní hraně, máme podpůrné cviky a máme mít pevné botky i na doma. Včera na ko neurolog, když jsem řekla, že se pořád hrbí, když sedí s nohama nataženýma(řeknu ji narovnej se, narovná se,ale za chvilku se zas uvolní) mi řekl, že prostě s tímhle už bude mít problémy vždy, že hypotonie je diagnóza na celý život. Já tak nějak doufala, že se z toho vylíže. Tak bych chtěla vědět, co máme čekat? Že nebude atlet, s tím se snadno smířím,ale nerada bych, aby měla problémy v běžném životě. Dr. říkal, že může být třeba problém se správným úchopem tužky a ukázal mi, jak má malá uvolněný kloub na palci- když si zatlačíte na svůj palec, jakobyste ho chtěli zatlačit do ruky a zároveň dát co nejdál od ruky, tak vás kloub nepustí a u malé-trc trc na obě strany, jak kvedlák v hrnci. Stejně nemá problém roztáhnou nohy do rozštěpu apod. Tak jsem z toho všeho docela smutná, chtěla bych pr ni udělat co nejvíc a chtěla bych vědět, na co se připravit. Jaké jsou tyhle děti jako školáci, je velký rozdíl s vrstevníky? Jinak malá je bystrá, žvatlá, strašně chce vodit za ruce, nohy má kupodivu správně pokládané, vykročuje jak kovboj s nohama od sebe, to říkal, že je správné.
Sieto - ona sama chodí? Nevoďte pokud možno za ruce. U hypotonika extra platí, že nechat vývoj a co dokáže, dokáže. Hypotonici dostanou často na nožčky dlahy, aby si neničili kotníky při chůzi.
O školu se neboj. Tělo každýho z nás má nějaký tonus. Normotonus, hyper nebo hypotonus. Záleží, proč je způsobený a postupně se to upravuje. Podle toho, co píšeš, je malá celkem šikovná. Ona to ve škole zvládne.
Co se hybnosti týče. Syn je hadrovej a neobratnej rozhodně není. Vyleze na strom, skáče z vysoký palandy. Ale je už trochu těžší hypotonik a hledáme příčinu. My se školou nejspíš problémy mít budeme. Ale stále doufám, že nee.
Třeba na mě když se fyzioterapeut podívá, jsem taky hypotonická. Manžel taky a to letos běžel triatlon. ![]()
ahoj, dcera je taky hypotonicka, jsou ji teprve 2 roky, tak nevim jak se to bude vyvijet, fyzioterapeutka nam taky rikala, ze je to na cely zivot, ze ji v tom nemame podporovat - cvicit jogu, ale naopak sportovat to jo, treba plavani, taky jsem si vsimla, ze chodi trochu po vnitrni strane chodidla, ono to proste jen tak nevymizi, taky to ma pry po me..uvidis jak poroste, myslim, ze kazde dite to ma jine, me taky dcera prijde bystra, ale chodit a vse ostatni zacala pozde..