Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
@Králičice je to na palici. Dneska si hodil válecí scénu, protože si namočil punčocháče a chtěla jsem, aby se převlékl.
U nás dnes vcelku pohodový den, ale nic se nemuselo..jsem zvědavá na pondělí - po dlouhé době půjde do školky…
@Anonymní píše:
@Králičice je to na palici. Dneska si hodil válecí scénu, protože si namočil punčocháče a chtěla jsem, aby se převlékl.
Tak jsem nějak narazila na tuhle diskuzi,a u nas 4roky to samé od skolky do večera i 100problémů.jako dr mi řekla že je zdravá až moc jen je to obdobim.asi jo ale jak to přežít abychom přežily obě to už mi neřekla
![]()
@miskakr - syn má trochu problémy se zdravím - záněty středouší a je tam extrémní fixace na otce..
@Králičice syn má ucho pichle asi 12×, má i trubičky a mandle pryč. Do toho je fixovaný na mě a asi to trochu souvisí s tím jaký je, ale je hodně fixovaný na domácí prostředí. Každá dovolená s ním je nápor na nervy.
Ale lepší se. Teď jsme v nemocnici a až na několik scén, že chce domů tu celkem funguje. Dřív by nechodil na WC, nejedl a ani nespal.
Ale teď jsem o tom uvažovala a jestli tě to potěší, tak proti 3 letům to je u nás o mnoho lepší. Jsou dny, kdy je naprosto v pohodě. Ve 3 letech byl šílený. Napr. na zápis do školky budu vzpomínat do konce života.
@miskakr ono to je časté u dětí. U nás to je kombinací hodně věcí. Hlavní je povaha, kdy je extrémně citlivý a tvrdohlavý. Do toho rozmazlenost kvůli častým nemocem a jako třešnička na dortu je diagnóza.
@Anonymní píše:
@Králičice syn má ucho pichle asi 12×, má i trubičky a mandle pryč. Do toho je fixovaný na mě a asi to trochu souvisí s tím jaký je, ale je hodně fixovaný na domácí prostředí. Každá dovolená s ním je nápor na nervy.
Ale lepší se. Teď jsme v nemocnici a až na několik scén, že chce domů tu celkem funguje. Dřív by nechodil na WC, nejedl a ani nespal.
Ale teď jsem o tom uvažovala a jestli tě to potěší, tak proti 3 letům to je u nás o mnoho lepší. Jsou dny, kdy je naprosto v pohodě. Ve 3 letech byl šílený. Napr. na zápis do školky budu vzpomínat do konce života.
@miskakr ono to je časté u dětí. U nás to je kombinací hodně věcí. Hlavní je povaha, kdy je extrémně citlivý a tvrdohlavý. Do toho rozmazlenost kvůli častým nemocem a jako třešnička na dortu je diagnóza.
Mě šly děti dnes po měsíci do školky.. A já se modlím, ať jsou co nejdéle zdraví.. ať třeba trpím jak pes při hysterácích, ale ať jsou zdraví..
@Anonymní píše:
Tvrdohlava je taky,celá já😒 a pak se divim,taky zkousi moji povahu kdy duslednost mi nekdy dost chybi.dnes zase zkousela ze spat ve skolce nebude i kdyz sme se vcera bavily ze bude.(poo jde zitra i ve stredu)takže dohady v šatně
Já už občas přemýšlím jestli bychom neměly jít k psychologovi, ale jak tak čtu, asi je to normální. U nás to slečna umí docela dobře maskovat - napomenu jí - „trochu“ se sekne, ale tak, aby nebylo nic vidět, ještě se scéna nekoná. Ale např. dneska se to stalo při oblíkání bundy. Takže jakoby trochu přestane spolupracovat. Já pak řekla, ať mi podá ruku, že jí oblíknu rukavici - á příležitost ukázat mámě pořádně že mě naštvala - stojí, nereaguje, neslyší. Tak říkám Oukej tak jdeme bez rukavic. Hysterák jako kráva. Máma mi to vrátila. časový presík je každý ráno, takže míváme fakt bezvadný rána. Njn. A odpoledne po školce jede scéna klidně až do večera.
Já si myslím že se nemá učit, že pomocí scén a řvaní někoho přiměje k tomu aby ostatní skákali podle ní, ale když se jí ptám jak bysme to mohli vyřešit, jestli něco potřebuje atd., nebo jí řeknu když vidím že se sekla „Ty jsi na mě naštvaná viď“ tak nic neřekne, akorát dává najevo svou uraženost, ale nechce se se mnou „bavit“, takže jí často holt nechám řvát, ale nevím ona v tom svým stavu jakoby chce mermomocí zůstat a mně připadá že už se tím taky neučí moc to „správný“.
Mě dnes udělal malý takovou scénu při odchodu ze školky po obědě(co jsem pochopila, tak chtěl aby zůstal ve školce a já s ním), že rozbrečel prvorozenou
a já trochu ztratila nervy a víte co? jestli to viděly učitelky ze školky, tak se mám na co těšit
Nebyla jsem ho to ne, ale některá slova asi nebyla nejvhodnější..
A pak cvak a byl zas milované dítě..
@Králičice jeee tak moje Dáša ze školky je zlatá, i když se mi vždy vše nepovede tak ona mi klidně řekne Odpočiňte si v práci a přijďte až ve čtyry a tak ![]()
To „správný“ myslím hlavně tak, že teda já se hodně snažím když se chce vztekat a dělat scénu, tak na chodbě. Představuju si, že někdy pochopí, že řevem svého nedosáhne. Ale s tím jak jakoby chce zůstat v tom naštvaným stavu, tak si říkám, že se z toho učí jediné - že jí máma nemá ráda když řve a že bude pořád na chodbě.
Na druhou stranu ta máma se jí taky snaží, zatím bezvýsledně, naučit, že se můžeme domluvit. Asi je i na ní, jestli chytne tu nabízenou rukavici. Já nevím. Výchova je hrozně těžká
@JáDante mam podobný pocit a po dnešní megaakci zakončením ztracené dcerky mam totální syndrom rodičovského vyhoreni.Problém začne většinou už v šatně školky a nabaluje se.dneska sem potrebovala dojit pro drobnost do obchodu a ukecala me na.bonbóny.no ma chyba se potvrdila záhy za kasou kdy ztropila scény ze bonbony nechtěla ale chtěla lizatko.Takze sem ji řekla že příště si to musí lépe promyslet a sla z kramu pryč čekat ven válela se hystericky za pokladnama.potom co sem venku napocitala do 100/do 10 bylo málo/ jsem ji vyvedla ven kde to cestou necestou ke kontejneru se sklem pokračovalo jak kafemlejnek.tahla sem ji za ruku a do toho kočár se synem.no uklidnila se a ze pujdem na tanecky .mely sme čas tak sme se poflakovaly u domu kde jsou tanečky.a ona že to obehne.je to velky dům ale z druhe strany je jakoby zahradka.obihala to uz nekolikrat tak sem ji rekla at kde ze tady se synem počkám.no stalo se něco co sem nepredpokladala ani ce snu.i.kdyz sem na ni volala a sla ji naproti dcera byla pryč.no 20min sem ji hledala v okoli a po.meste(hřiště,druhé hřiště) a nic.bydlime na malem městě tak sem se uklidnovala ze treba nekoho potká.no běžela sem kazdopadne domu pro telefon a dcera urvana sedela u dveří u bytu…v prvni chvili sem ji.mela chut zabit vzteky ale po 20minutach pláče sem na ni byla pyšná.řekla mi že se rozhlidla přes silnici a pak se ptala nějaké pani a ta ji prevedla na druhe silnici a ona ji řekla ze bydlime ve tretim patře.dole v baraku pak potkala uklízečku co ji zna a pak uz cekala u bytu,rikala uklizecka.no uz jen doufam ze se to nestane.upozornuju ze ji sou 4
Holky, popíšu scénu - syn 3 roky, začíná teprve mluvit. S dcerkou jsou ve školce každý v jiné třídě. Vyzvednu dcerku, jdu pro syna. Ostatní děti ve školce usínají, syn si uvědomí, že nemá dnes kombinézu, ale bundu.. chce kombinézu
Fajn, sejdeme patro, synovi přeskočí a 5 minut řve ve vestibulu školky, která je plná usínajících dětí. Snažím se zjistit proč, nereaguje a řve ještě víc..Řeknu dceři, že jdeme domů, že malého nesnáším (vím, to jsem neměla, ruply mi nervy)
a ať si tam klidně zůstane. Dcera začíná bulet a přemlouvá bráchu, ten řve ještě víc. Násilím ho beru na ruce a vztekajícího hysterického nesu domů. V půlce cesty se malej uklidní a zbytek odpoledne je minimálně přijatelný.
![]()
@miskakr - panebože, tak snad je dcerka poučená ![]()
@JáDante - mě došlo, že malému kolikrát vyjdu vstříct jen proto, aby už zmlkl a netrpěla tím dcerka - je hodně citlivá. Na druhou stranu tím z něho dělám rozmazlence.
@Králičice to je taky dobrý.myslím ze v tomhle období odpiskame i dovolenou.loni jsem chtěla dobrovolně už ve středu z italie odjet.naopak na chalupe s bandou dětí to bylo v klidu