Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj,
je tu některá maminka, co má zavedenou podkožní antikoncepční tyčinku?
Mohla by mi říct, jestli se jí vyhnuly vedeljší účinky, popř. jaké má další zkušenosti a jestli je spokojená?
Děkuji mockrát,
Bubu
Ahoj Bubu,
já mám Implanon skoro 2,5 roku. Menstruace je strašně nepravidelná. Krvácím třeba týden velmi silně a bolestivě, pak týden nic a dalších 5 dní silně špiním. Pak mám třeba měsíc pokoj a zas nanovo. Výhoda je, že nemusíš polykat denně pilulky a prý spousta žen nemá menstruaci vůbec. Ale zrovna já si vybrala tohle.
Nejhorší je, že krvácím hrozně moc, břicho mě bolí taky hrozně moc a první dva dny je mi občas i zle od žaludku. A to nemluvím o tom, jak jsem přitom protivná.
Nicméně z jednoho případu nevyvozuj výsledky. Určitě se najdou i spokojené ženy. Jen to předem neodhadneš a máš to na 3 roky. Já už se těším až mi ho za pár měsíců vyndají. Jinak v ruce je to vidět, ale nijak to nevadí. Nebýt toho krvácení, tak super.
Ahoj Ariano,
děkuji mockrát za odpověĎ. Právě, že slyším z okolí samé (100% zaručené
) historky o tom, kolik má kdo vedlejších účinků a žádná velká spokojenost. Mě se taky líbí ta pohodlnost bez pilulek, ale toho krvácení se bojím. Teď mám po dobu kojení zavedeno nitroděložní tělísko a jsem na tom podobně - proto hledám jinou metodu antikoncepce.
Je¨tady ještě někdo s tyčinkou
?
Díky, Bubu
Ráda se podělím o své zkušenosti. Implanon jsem si nechala zavést hned po porodu. Dokud jsem kojila, bylo to fajn, cyklus pravidelný. Po skončení kojení už to nebylo tak úžasný. Menstruovala jsem zhruba po 20 dnech, silně, celkem asi 10 dní, během půl roku jsem přibrala 8 kilo a to upozorňuju, že OPRAVDU jím velmi zdravě, pravidelně malé porce, žádné sladkosti, bílé pečivo, hlídám tuky, denně se pohybuju tak kolem 5tis kJ, k tomu pravidelně cvičím, jezdím na rotopedu každý den 40min-1h, 2×týdně aerobic, lítání kolem dětí… a váha se nehne, nebo ještě popoleze nahoru. A přírůstkem svalů a úbytkem tuku to taky nebude, centimetry taky neubývaj. Doktor mi chtěl na:,–(it další hormony na srovnání cyklu, ale to už jsem si řekla dost, před týdnem jsem si to nechala vyndat ( po 2 letech) a uvidím co a jak. Prostě jednoznačný názor nemám, nedoporučuju ani vysloveně nezatracuju, jen to chce zvážit všechny varianty které mohou nastat, porovnat pohodu že se nemusí na nic myslet, cenu a eventuální „nesednutí“. Já OSOBNĚ už bych do toho nešla.
Ahoj, ja sama za sebe velmi doporucuji tento druh antikoncepce. Mam tuto tycinku zavedenou 6 mesicu. Mimo prvnich 14 dnu, kdy misto umisteni bylo citlive, nemam nic negativniho, co bych k tomu dodala. Minimalizace menstuace byl snad jen vysnenym pranim a implanon to dokazal. Zhubla jsem 5 kg , bez starosti kazdodenniho polykani pilulek jem stastna. Jen bych jeste rada dodala, ze tycinka je pouhym okem neviditelna, jen hmatem je zjistitelna. ![]()
Kéžbych i já měla takové štěstí, já si ji nechala dát před rokem. Dalo by se říct, že mám menstruaci, nebo špinění co týden, bolestivý sex a přibraba jsem 17 kilo a to se snažím cvičit, až teď mi došlo že to je tou tyčinkou, v úterý si ji nechám dát pryč. ![]()
Ahoj, ja sem si inplanon prave ted vytahla. Kdyz mi to doktor zavedl, tak se mi to vubec nechtelo hojit. Mam to furt zarudly, i kdyz si to mazu mastickama. Skoro po roce mi sel krasne vytahnout, tak jsem si ho vytahla. A taky jsem zjistila, ze mi to nesedlo, protoze si moje telo na to nedokazalo zvyknout. Menstruaci jsem nemela, jen obcas jednou asi za tri mesice slaboucky spineni, a mam spoutu jebaku, coz jsem na to nikdy netrpela. Jinak antikoncepce dobra, zvlast pro me, co jezdim s nakladakem. Ale uz bych si to nezavedla, radsi se vratim na naplaste. Ty mi prisly lepsi.
DULEZITE!!
Ahoj ja mam inplantovanou tyčinku uz po 3, tedy 7 rok. Nemala jsem zadne viditelne problemy. To ze je nepravidelna menstruace, to je vzdycky ale nemel by to byt problem, konzultovala. CO JE PROBLEM! nemela jsem zadnou pauzu mezi tim!! musi se delat pauzy. Tedy ničí to moje organy! zeslabilo mi to energeticky drahy, znicilo to muj MOCOVY MECHYR, ktery mam extremne citlivy a horsi se to a to mi udelala antikoncepce. potvrdil mi to nejlepsi lecitel v cesku, ze mi to znicila ta tycinka. Antikoncepce je chemie, ktera nas velice ovlinuje, nasi drahu krve, enrgie. Fungujeme pak na 70% a nicime si pomalu nase orgamy, delohu, mocove cesty, vajecniky. Dnes se o tom uz muzeme docit hodne.
Ale mame to tezke, jak se branit!!!