Imunoglobulin v 28.týdnu těhotenství

793
12.1.15 09:33

imunoglobulin v 28 tt

Ahoj holky potřebuji trochu info, jsem ve 28 tt a dnes mi mají píchat imunoglobulin, jsem 0- a přítel A+, krev mi odebírali za celé těhu jen jednou a hned mi řekli, že mi to budou muset píchnout, nikdo mi, ale neříkal, že za injekci budu něco platit, jako ostatním mým kamarádkám, tak jsem z toho jelen.
Také by mě zajímalo, kam se toto očkování očkuje do jakého místa a zda může nějak ohrozit těhotenství
moc děkuji za info

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9044
12.1.15 09:43

Nic se neplati a pichali mi to do zadku :) Picha se to kdyz ma matka Rh- kvuli protilatkam…
Me uz to pichali dvakrat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4132
12.1.15 09:46

@Beata_O Tuto injekci jsem dostala, dává se preventivně ženám s Rh-, neplatila jsem nic. Je to právě proto, aby těhotenství nebylo ohroženo tvorbou protilátek proti miminku (pokud miminko bude Rh+ po tatínkovi, což ty teď ještě nevíš). Pokud bude miminko Rh+ dostaneš po porodu ještě jednu kvůli dalšímu případnému těhotenství.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
417
12.1.15 09:50

Tato diskuze mě taky zajímá, jestli nebude vadit, že se přidám. Já mám skupinu A2B- a manžel A1RH+. V prním těhu mi to prý dávali po porodu, což nevím, jelikož jsem šla císařem. Teď u druhého mi dali taky nějaké ty protilátky po odběru plodové vody a ted jsem byla na cukru a znova mi dělali krev na protilátky a vyšel prý mírně pozitivní, ale že se to řeší až asi po 30 týdnu :nevim:, tak jsem z toho taky jelen a mám strach, aby to už teď nemělo vliv na miminko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
793
12.1.15 09:53

Děkuji holky trochu jste mě uklidnili, každý dr mi přijde, že to dělá jinak a pak člověk neví, jestli je to takto správně, nebo ne.
Po kamarádce chcou 1500 Kč za toto očkování na jiné gynekologii, což vůbec nechápu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
913
12.1.15 10:00

Ahoj, taky jsem zjišťovala kdysi (máme s přítelem taky 0- a on A+) a tahle odpověď mi přišla z pojišťovny (listopad 2013):

"Ano, propláceníme, ale jen pokud je to níže popsaným způsobem. Ten zveřejnila nedávno VZP, ale je obecně platný:
Cituji: "Hradí VZP u Rh-negativních žen preventivní očkování imunoglobulinem anti-D? Můj gynekolog mi nabídnul možnost zakoupení přípravku Rhesonativ na recept s tím, že si ho sama zaplatím a poté nechám pojišťovnou proplatit. Stačí tedy nechat si v lékárně vystavit doklad o zaplacení a s tím jít na pobočku?

Gynekologem navržený postup je zcela nesprávný a neměla byste na něj přistoupit. Zdravotní pojišťovna totiž léčivé přípravky obsahující humánní imunoglobulin anti-D hradí, přičemž jednou z možných indikací je právě preventivní podání anti-D imunoglobulinu Rh-negativním těhotným ženám ve 28. týdnu těhotenství. Při aplikaci u ambulantního gynekologa pacientka platí pouze případný doplatek, což je v současnosti maximálně 143 Kč u 1ml dávky přípravku Rhesonativ 625 (max. cena v lékárně může být 716,48 Kč a úhrada, kterou platí pojišťovny, je 573,36 Kč).

Pravidla pro vykazování a úhradu z prostředků veřejného zdravotního pojištění jsou ovšem přesně stanovena, a to vyhláškou MZ č. 63/2007 Sb., o úhradách léčiv a potravin pro zvláštní lékařské účely. Pro anti-D imunoglobulin platí, že je ze zdravotního pojištění hrazen smluvnímu zdravotnickému zařízení jako zvlášť účtovaný léčivý přípravek (ZULP). Přípravky v režimu ZULP sám lékař nakoupí na základě žádanky přímo od lékárny na fakturu a pak je ve vazbě na příslušný výkon aplikace konkrétní pacientce jako ZULP vyúčtuje (přeúčtuje) pojišťovně. Případný doplatek, tedy rozdíl mezi cenou v lékárně a úhradou od pojišťovny, zaplatí pacientka na místě přímo lékaři (na následné proplacení této částky není nárok, stejně jako např. u doplatků za léky).

Imunoglobulin anti-D (Rhesonativ) je tedy hrazen z veřejného zdravotního pojištění v případě, kdy je zdravotní pojišťovně účtován lékařem (zdravotnickým zařízením). Kdyby byl předepsán pacientce na recept, nesplňuje podmínky pro úhradu z veřejného zdravotního pojištění, a pacientka si ho při výdeji v lékárně hradí sama v plné výši. K takovému postupu ale není důvod! Navíc informace, že pojišťovna částku proplatí, je nepravdivá. Zdravotní pojišťovna pacientovi nemůže zpětně proplatit jím zaplacené zdravotní výkony, léky, zdravotnické prostředky apod., protože v legislativě není zakotven tzv. pokladenský systém, který by to umožňoval."

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8020
12.1.15 10:21

@Beata_O to neni očkování přeci
Mě dneska řekl doktor že jsou asi 4 preparáty a nejlevnější je bez doplatku, ale občas se může stát, že ho nemají aže největší doplatek co zatím byl na jakýkoliv je 100Kč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9044
12.1.15 10:27

Presne tak, to neni zadne ockovani…behem 5ti let me to pichali 3× a nikdy jsem nic neplatila

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
417
12.1.15 10:31

Můžu se zeptat, kdy tedy k tomu podání dochází? Co vím tak po porodu, ale někdo psal že i v tom 28 týdnu, ale na kontrolu jdu až ve 30 týdnu a pak to prý budeme řešit :nevim:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
793
12.1.15 10:33

@pucinka1 já jdu dneska a jsem 28 tt

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
793
12.1.15 10:35

Špatně jsem to označila ne očkování, ale píchání protilátky, no prý to po ní chtějí zaplatit, tak já nevím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9044
12.1.15 10:35

Poprve mi to pichali po odberu plodove vody…potom mozna i po porodu, ale nevim. Podruhe po odberu CVS a potreti po UPT

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8020
12.1.15 10:36

@Beata_O mě to přijde blbost. A hlavně takhle látka at zavolá na pojištovnu a zeptá se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
793
12.1.15 10:43

@luciekal mě také právě, řeknu jí to. díky za info

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1374
12.1.15 12:32

Taky jsem Rh-, manžel krevní skupinu netuší. Dělali mi jen kontrolní odběry na protilátky a ani nevím kdy, bylo to asi 2× a spolu s dalšími odběry. Protilátky jsem zatím nedostala a to jsem 37+4. Mě bylo řečeno, že po porodu automaticky zjistí krevní skupinu mimina a pokud bude Rh+, tak mi dají ty protilátky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí