Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky potřebuji trochu info, jsem ve 28 tt a dnes mi mají píchat imunoglobulin, jsem 0- a přítel A+, krev mi odebírali za celé těhu jen jednou a hned mi řekli, že mi to budou muset píchnout, nikdo mi, ale neříkal, že za injekci budu něco platit, jako ostatním mým kamarádkám, tak jsem z toho jelen.
Také by mě zajímalo, kam se toto očkování očkuje do jakého místa a zda může nějak ohrozit těhotenství
moc děkuji za info
Nic se neplati a pichali mi to do zadku
Picha se to kdyz ma matka Rh- kvuli protilatkam…
Me uz to pichali dvakrat
@Beata_O Tuto injekci jsem dostala, dává se preventivně ženám s Rh-, neplatila jsem nic. Je to právě proto, aby těhotenství nebylo ohroženo tvorbou protilátek proti miminku (pokud miminko bude Rh+ po tatínkovi, což ty teď ještě nevíš). Pokud bude miminko Rh+ dostaneš po porodu ještě jednu kvůli dalšímu případnému těhotenství.
Tato diskuze mě taky zajímá, jestli nebude vadit, že se přidám. Já mám skupinu A2B- a manžel A1RH+. V prním těhu mi to prý dávali po porodu, což nevím, jelikož jsem šla císařem. Teď u druhého mi dali taky nějaké ty protilátky po odběru plodové vody a ted jsem byla na cukru a znova mi dělali krev na protilátky a vyšel prý mírně pozitivní, ale že se to řeší až asi po 30 týdnu
, tak jsem z toho taky jelen a mám strach, aby to už teď nemělo vliv na miminko.
Děkuji holky trochu jste mě uklidnili, každý dr mi přijde, že to dělá jinak a pak člověk neví, jestli je to takto správně, nebo ne.
Po kamarádce chcou 1500 Kč za toto očkování na jiné gynekologii, což vůbec nechápu
Ahoj, taky jsem zjišťovala kdysi (máme s přítelem taky 0- a on A+) a tahle odpověď mi přišla z pojišťovny (listopad 2013):
"Ano, propláceníme, ale jen pokud je to níže popsaným způsobem. Ten zveřejnila nedávno VZP, ale je obecně platný:
Cituji: "Hradí VZP u Rh-negativních žen preventivní očkování imunoglobulinem anti-D? Můj gynekolog mi nabídnul možnost zakoupení přípravku Rhesonativ na recept s tím, že si ho sama zaplatím a poté nechám pojišťovnou proplatit. Stačí tedy nechat si v lékárně vystavit doklad o zaplacení a s tím jít na pobočku?
Gynekologem navržený postup je zcela nesprávný a neměla byste na něj přistoupit. Zdravotní pojišťovna totiž léčivé přípravky obsahující humánní imunoglobulin anti-D hradí, přičemž jednou z možných indikací je právě preventivní podání anti-D imunoglobulinu Rh-negativním těhotným ženám ve 28. týdnu těhotenství. Při aplikaci u ambulantního gynekologa pacientka platí pouze případný doplatek, což je v současnosti maximálně 143 Kč u 1ml dávky přípravku Rhesonativ 625 (max. cena v lékárně může být 716,48 Kč a úhrada, kterou platí pojišťovny, je 573,36 Kč).
Pravidla pro vykazování a úhradu z prostředků veřejného zdravotního pojištění jsou ovšem přesně stanovena, a to vyhláškou MZ č. 63/2007 Sb., o úhradách léčiv a potravin pro zvláštní lékařské účely. Pro anti-D imunoglobulin platí, že je ze zdravotního pojištění hrazen smluvnímu zdravotnickému zařízení jako zvlášť účtovaný léčivý přípravek (ZULP). Přípravky v režimu ZULP sám lékař nakoupí na základě žádanky přímo od lékárny na fakturu a pak je ve vazbě na příslušný výkon aplikace konkrétní pacientce jako ZULP vyúčtuje (přeúčtuje) pojišťovně. Případný doplatek, tedy rozdíl mezi cenou v lékárně a úhradou od pojišťovny, zaplatí pacientka na místě přímo lékaři (na následné proplacení této částky není nárok, stejně jako např. u doplatků za léky).
Imunoglobulin anti-D (Rhesonativ) je tedy hrazen z veřejného zdravotního pojištění v případě, kdy je zdravotní pojišťovně účtován lékařem (zdravotnickým zařízením). Kdyby byl předepsán pacientce na recept, nesplňuje podmínky pro úhradu z veřejného zdravotního pojištění, a pacientka si ho při výdeji v lékárně hradí sama v plné výši. K takovému postupu ale není důvod! Navíc informace, že pojišťovna částku proplatí, je nepravdivá. Zdravotní pojišťovna pacientovi nemůže zpětně proplatit jím zaplacené zdravotní výkony, léky, zdravotnické prostředky apod., protože v legislativě není zakotven tzv. pokladenský systém, který by to umožňoval."
@Beata_O to neni očkování přeci
Mě dneska řekl doktor že jsou asi 4 preparáty a nejlevnější je bez doplatku, ale občas se může stát, že ho nemají aže největší doplatek co zatím byl na jakýkoliv je 100Kč.
Presne tak, to neni zadne ockovani…behem 5ti let me to pichali 3× a nikdy jsem nic neplatila
Můžu se zeptat, kdy tedy k tomu podání dochází? Co vím tak po porodu, ale někdo psal že i v tom 28 týdnu, ale na kontrolu jdu až ve 30 týdnu a pak to prý budeme řešit
.
Špatně jsem to označila ne očkování, ale píchání protilátky, no prý to po ní chtějí zaplatit, tak já nevím.
Poprve mi to pichali po odberu plodove vody…potom mozna i po porodu, ale nevim. Podruhe po odberu CVS a potreti po UPT
@Beata_O mě to přijde blbost. A hlavně takhle látka at zavolá na pojištovnu a zeptá se.
Taky jsem Rh-, manžel krevní skupinu netuší. Dělali mi jen kontrolní odběry na protilátky a ani nevím kdy, bylo to asi 2× a spolu s dalšími odběry. Protilátky jsem zatím nedostala a to jsem 37+4. Mě bylo řečeno, že po porodu automaticky zjistí krevní skupinu mimina a pokud bude Rh+, tak mi dají ty protilátky.