Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak jsem koupila Imunoglukan, dcera začala chodit do školky.. normálně nic takového nekupujeme a umělé vitamíny nedáváme, ale víte, jak to chodí při nástupu do školky na podzim.. Jenže jsem si nepřečetla složení, až doma. Jako konzervant kyselina benzoová? Proč je v preperátu, který kupují většinou maminky pro děti kyselina benzoová, patřící mezi nebezpečná éčka? Fakt dobrej fór, tak mě přešla chuť dítěti tohle dávat.
Si přečti i jiné léky a přejde tě chuť na všechny
V jídle se to velice řeší, ale složení léků nikdo nečte, tak se tam toho vejde…
Léky jako takové to ještě beru jako nutné zlo, např. atb apod., však taky berou se jen občas, ale zrovna u takového preparátu, co se prsí posilováním imunity a kupuje se pro prcky mě to velmi zklamalo..
Mno jo, kdyz ono to neni tak jednoduche, nejak to konzervovat musi… jinak si koupis lahvicku leku/preparatu, otevres a za tri dny muzes vylit… ![]()
@jamoni jestli jsi to dnes koupila v lékárně a pokud jsi to neotevřela, zkus se tam hned zítra zajít domluvit, řekni, že ti vadí ta kys. benzoová a že by´s to ráda vyměnila za MultiImun (složení je dost podobné, je to pro děti od 1 roku, taky betaglukany z hlívy ústřičné, k tomu colostrum a vit C a bez kys. benzoové, je tam jen nějaké přírodní aroma, ale blíže nespecifikované). Není jejich povinnost ti to vzít zpátky, vlastně se to správně ani nesmí, ale s dobrou vůlí lze oči přimhouřit, kor když to budeš chtít vyměnit a ne vracet peníze. Zkus zahrát spíš zkroušenou než naštvanou.
Jinak s tebou souhlasím, zbytečně cpát denně po x týdnů až měsíců do dítěte kys. benzoovou, když to jde bez toho..
V MultiImun Baby je uvedeno „konzervační látky: sorbát draselný, benzoát sodný“, jaky je tedy rozdil?…
Dnes jsem totiz teze zakoupila Imunoglukan, obsah konzervantu jsem odhalila jiz v lekarne, ale rikala jsem si, ze bez toho to asi nepujde… ale kdyby neco takoveho existovalo, bylo by to jen fajn ![]()
@lekarnicka28 Díky za tip, pro mě příště ponaučení - než něco koupím, přečtu si složení. U jídla to tak dělám, ale u tohohle mě to nenapadlo
ale asi je to tím, že tyhle preparáty jinak nekupujem. No já tam už nepůjdu, strčím to manželovi, když by se cítil marod, tak to třeba přes zimu spotřebuje on.
@soney aha, takže na jedno brdo oboje… akorát v tom druhém je sůl té kyseliny, tak to ať si strčí někam.
Akorát mi došel Imunoglukan a chystala jsem se pro další flašku. Na složení jídla čumím, ale tady jsem to fakt projela…
Co teda koupit? Kolostrum? Prý docela funguje… Nebo tbl. z hlívy? Já to do teď nijak víc neřešila, prostě jsem servírovala Imunoglukan právě proto, že nám výborně fungoval. To mě teda štve, že je v něm sajrajt…
Zkus sehnat hlíváček sirup, ten by měl být přírodní… zajímalo by mě, jestli taky v dětským coldexu je taky aspartam.. jinak malej měl loni echinaceový sirup a to by taky mělo bejt bez éček
Ono je to paradox, v preparátech pro děti sajrajty, v těhu vitamínech umělá sladidla, fakt hnus. Koupila jsem si nevědomky rozpustné magnézium a jasné, že tam byly nacpané um. sladidla. Takže číst složení u všeho.
@soney @jamoni Mám multiimun pro děti od jednoho roku a žádný benzoát ani sorbát v tom není! A na obalu je dokonce výslovně uvedeno, že je to bez konzervačních látek. Takže nejsou na jedno brdo, tento rozdíl, který se tu řeší, tam je.
Jinak já osobně třeba rozpustné magnesium v těhu zásadně nedoporučuju,, je jasné, že aby to šumělo, vonělo, chutnalo, bude tam k hořčíku spousta „mňamek“ navíc. To je jako s rozpustnými granulovanými čaji.. maminky se hrozně diví, když je upozorníte, čím vším dítě cpou, že to není jen samotný čajík.. A co by asi tak tvořilo ten granulát, že..
Ale je třeba pravda, že miluju Preventan, coby úžasný virosyzahánějící prostředek a když firma došla s dětskou variantou, nacpanou umělými sladidly, taky mně hoodně zklamali. Člověk musí číst a číst a prověřovat.
@lekarnicka28 mas recht, koukala jsem na kapky a tam konzervanty jsou, u sirupu je neuvadeji, tam jsou „jen“ umela sladidla, tak pardon za blud
ja zustanu u toho imunoglukanu, u prvniho syna velmi pomohl ![]()
@soney tý jo, já se nechci dohadovat? Ale jaké je v multiimunu uěmlé sladidlo? Já vidím jen glukozu a fruktozu.. Já nechci hanět Imumoglukan, on je dobrý, vyzkoušený a určitě pomáhá, loni jsem ho synovi taky dávala. Ale je pravda, že ta benzoová mně tam taky štvala. Ráda jsem letos sáhla po multiimunu, který mi přijde složením příznivější (jak co do účinných látek, tak těch pomocných) a doufám, že účinek bude stejný nebo ještě lepší ![]()