Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj holky,
máte někdo zkušenosti s imunologicky podmíněnou neplodností a druhým dítětem. S prvním miminkem jsem otěhotněla po dlouhé léčbě Medrolem, chráněným stykem a nakonec IVF-PISCI. Pak jsem brala Medrol cca do 15tt. Těhotenství pak už probíhalo v pohodě a narodil se nám zdravý syn. Zajímalo by mě, jestli se třeba imunita „neumodří“ a druhé dítě půjde třeba přirozeně. Měla jsem zvýšenou aktivitu Nk buněk proti spermií i trofoblastu a nižší AMH (1,01). Jinak vše ostatní v pořádku. I manžel OK.
Díky za odpověď…
Měla jsem to podobně. První dcera z druhého IVF - porucha buněčné imunity, vysoké protilátky proti spermiím, medrol do 12tt. Když jsme se rozhodli pro druhé dítko, tak jsem šla rovnou na imunologii, abychom se dohodli, co dál, jestli to zkoušet přirozeně, nebo se chystat na ET. Moje výsledky byly mnohem horší než před prvním těhotenstvím, přibyly mi vysoké NK buňky a mnoho dalšího. Takže mi nasadili Medrol a imunoglobuliny a bylo mi řečeno, že přirozeně to nemá cenu, že to začneme chystat k ET. Ještě než došlo k ET, tak jsem přirozeně otěhotněla, ale pravděpodobně jen díky lékům. Opět jsem brala Medrol do 12tt a imunoglobuliny až k porodu, stejně jako u prvního těhu.
Být tebou, také to začnu řešit nejprve na imunologii, abyste věděli, na čem jste.
Díky za tvojí zkušenost… já právě volala rovnou na imuno do Podolí, a tam mi sestřička řekla, že musím mít znova žádanku od doktora, jako že nám to nějakou dobu zase nejde
Že když jsem porodila dítě, tak začínám jakoby znova. Tak mě to naštvalo, protože jsem si říkala, že když se budu snažit v budoucnu otěhotnět bez Medrolu, abych si tu imunitu zase nevydráždila…No asi to nechám pár měsíců odležet a pak vyrazím za ženskou doktorkou, jestli mi bude ochotná žádanku napsat. To mě právě děsí, že když budu to jen tak zkoušet, že třeba i otěhotním, ale tím, že nebudu mít léky, tak potratím, nebo skončím s preeklampsií…
Pěkně mě to štve.
A my se snažíme o dítě delší dobu a nejde nám to. Přitom jsme oba v pořádku, takže nevím proč.
@wendulinaa a ty se na něco ptáš, nebo si jen chceš postěžovat. Pokud to první, tak se klidně ptej…pokud to druhé…tak chápu, jak se asi cítíš…užila jsem si to taky.
P. S. zřejmě není něco v pořádku, když se nedaří otěhotnění
No já se spíš ptám, jestli jste to taky některá zažily. Máme vše možné vyšetření, a jsme v pořádku, ani nemám v těle srůsty, které prý můžou taky bránit. Partner je v pořádku, takže bude asi nějaká chyba ve mě. Možná je to i o tom, že moc chci a tělo se brání, kvůli tomu napětí.
Já nevím jak by jsi si mohla pomoci. Dát se do klidu se asi řekne lehce. Tak zkus koupit době i partnerovi kiwu wuki na plodnost. Třeba vám to pomůže, že vám chybí jen nějaká drobnost v těle.