Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj všem. Máme velmi špatný spermiogram. Minulý měsíc celkový počet 7,5mil. a z toho 5% normálních a tento měsíc celkový počet 3mil. a 0% normálních. Partner bere měsíc Fertilan, Kotvičník a udělal spoustu dalších změn. Přesto se spermiogram výrazně zhoršil. Dostali jsme doporučení k IVF. Partner si ale myslí, že pokud bude léky užívat 3 měsíce, že by se mu mohl spermiogram zlepšit. A tak chce čekat… Máte někdo zkušenost? Myslíte, že je reálné, aby se spermíci dali za 2 měsíce natolik do kupy, aby se nám IVF vyhlo a stačilo by třeba jen IUI? Mě to moc reálné nepříjde.. Já osobně to spíš vidím jen jako další ztrátu času. Nějaké rady? Díky!
Ahoj, ted jsem to psala do jine diskuze. Je dulezte, co bere a vitiaminy, kazdopadne. Zamerili jste se na upravu jidelnicku? co uzeniny, tucna masa, tavenaky, bila mouka…? Kolik sni orechu a seminek? Lustenin? Kolik komplexnich sacharidu? Koureni? cukr? Kava? to vse se pocita.
Nutricni poradci garantujii pri zmene jidlenicku otehotneni do 6 mesicu. Samozrejme pokud neni zavazny zdravotni problem.
@Mikina33 Může a nemusí.
Manžel má také špatné spermio. Bral 5 měsíců všechny možné vitamíny, hlídali jsme jídelníček a 1. IVF dopadlo katastrofálně. Dali jsme si pak rok pauzu, nebral vůbec nic a spermio na další IVF bylo několikanásobně lepší. ![]()
Každopádně mi příjde, že by se mu to muselo opravdu hooodně moc zlepšit, já bych s takovými hodnotami do IUI nešla ![]()
Ahojky, taky jsem psala do jiné diskuze, tak to zkopíruju:
Nám vyšlo katastrofální první spermio, nedali nám šanci na přirozené těhu, po 3 měsících braní vitamínů a lehké změny živ. stylu nám vyšly Normospermie, (2. spermiogram byl po 2 měsících od prvního) že takové spermio už dlouho neviděli, nevěřila jsem vlastním očím ![]()
Akorát jsme měli stanovit termín IVF, který nebude.
Muž bere: Selzink – 2 x denně, Reproman – 2× denně,(ten bere už rok) vitamin E 400 mg 1× denně, L carnitin 500 mg 1 x denně. Nenosí slipy, nosí vlné kalhoty, nekoupe se v horké vodě, pouze vlažná sprcha.
Hodně štěstí ![]()
@Ivca80 píše:
Ahoj, ted jsem to psala do jine diskuze. Je dulezte, co bere a vitiaminy, kazdopadne. Zamerili jste se na upravu jidelnicku? co uzeniny, tucna masa, tavenaky, bila mouka…? Kolik sni orechu a seminek? Lustenin? Kolik komplexnich sacharidu? Koureni? cukr? Kava? to vse se pocita.
Nutricni poradci garantujii pri zmene jidlenicku otehotneni do 6 mesicu. Samozrejme pokud neni zavazny zdravotni problem.
Cože??
… kdyby to bylo tak jednoduchý, tak CARy vymřou ![]()
Muž měl diagnozu Teratozoospermie, teď má jen po 2 měsících Normospermie.
dali nám 3 měsíce na přirozené těhu, když nic, udělají mi laparku a IUI. Zlepšit se to dá, i kdyžnám říkali, že v našem případě ne, protože morfologie spravit nejde a ono jde ![]()
@Kikuška90
jo, tomu verim ![]()
Protoze malokdo hleda pricinu i v jidle. Aktualne mam zkusenost z nemocnice. Strava na nefrologii by zkolila i zdraveho jedince, ne tak uz nemocne deti!
@Whynot Však já neříkám, že nedá. Ale že se nedá spoléhat na ty vitamíny viz. můj přípěvek ![]()
@Ivca80 Tak nám v CARu hned kromě vitamínů doporučili i změnu jídelníčku.
Ale jak píšu, nám pomohlo „kašlat na to“ ![]()
Pár kroků jsme určitě podnikli. Zas jsem ho nechtěla nutit do extrémů. Ale dost věcí změnil. Přesto se spg rapidně zhoršil. Nyní stojíme před rozhodnutím, zda čekat a znovu se ještě výrazněji pokusit spg změnit a nebo se pustit do IVF. Bohužel každý máme na věc jiný názor. A čas plyne…Patřím do té skupiny nad 30 let a děti nemám… Děkuji za radu a názor. PS: kdyby jsme na spg viděli alespoň malé zlepšení, určitě by nás to oba „nakoplo“ a dodalo nám sílu, to ještě vylepšit. Ale to rapidní zhoršení byla tak trochu „podpásovka“. Nevím, jak se k tomu postavit a co dělat… A tak alespoň sbírám informace…Děkuji.
@Whynot prosím tě, a ty už jsi měla požádanou pojišťovnu o IVF? Mě by totiž zajímalo, jak to chodí, když už máš zažádáno a pak se třeba spg zlepší? Pak tedy IVF padne a podstupuje se IUI?
Ahoj, změna životního stylo je určitě důležitá. Zda-li čekat nebo nečekat hodně záleží i na vašem věku. Nám taky vycházeli katastrofální spg- OATS (měli jsme i doporučení jít do dárce). Nicméně příteol šel na urologii/andrologii, kde mu přišli na varikokélu, tu doporučili operovat. Nicméně říkali, že kdyby nám bylo 35 a výše tak by doporučili ivf hned, tím že jsme mladší a máme čas na to čekat jestli operace pomůže nebo ne, tak šel na operaci. První kontrolní spg po 3 měsících - katastrofa nikde nic. Další kontrolní za 14 dní byl již normo. Teď čekáme na zahájení prvního ivf (je promlém i na mé straně). Na podporu bere už skoro rok profertil… jinak sportuje a kouření omezil (bohužel to nedá aby uplně přestal…)
@ReTraktor no právě
, mě je 33 a jemu 34
. A už se snažíme hodně dlouho. Nemám už sílu zase čekat… ![]()
neměli jsme zažádané, teprve jsme si měli stanovit termín a potom vyřizování.
taky nějak moc nevím, jak to chodí. Ale mně řekli, že na IVf to není, jen pokud bych měla nějaké srůsty, které by se odhalily při laparce. Takže počkáme, pak IUI, když ani IUI, tak asi IVF, nebo nevím ![]()
@Mikina33 ja se ti nedivím, navíc 2 měsíce je krátká doba na zlepšení, doktoři říkají minimálně 3. Navíc bych se nespoléhala na samoléčení…
Příspěvek upraven 27.03.15 v 11:25