Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
podle mě, je lepší pas, jeden nikdy neví, kdy bude chtít narychlo někam odjet. procedura stejná, stejně se tam musíte táhnout i s dětma, doklady je na to potřeba stejné, jen o 50,– víc.
Ahojky, já nechala dceři zatím udělat jen OP, chceme jet do Itálie. Obojí (alespoň si to myslím) platí 5 let anebo do té doby do kdy si je dítě na fotce podobné. Takže já nepočítám, že za rok si bude dcerka podobná s fotkou z 15 měsíců. A hlavně na OP nebyla taková fronta ![]()
@elen-ka dělala jsem synovi pas loni v 9m, teď mu je 20m a vypadá pořád stejně
Myslím, že nepodobný by byl akorát novorozenec a dítě tak do 3-4m… pak už jsou stejné, akorát mají víc vlasů.
Nečetla jsem to celé, jen pokud se opravdu v dohledné době nechystáte mimo EU tak doporučuji malým dětem spíše OP. Vyřízení je technicky sice stejné, ale třeba u nás se lze bez problémů objednat na termín na OP dopředu a člověk tam nemusí několik hodin s dítětem ve frontě čekat, kdežto na pas ano. O pasy je totiž větší zájem.
Teď budu mít asi hloupou otázku
ale když se v srpnu chystáme na slovensko malý bylo ted 7měs. (v ty dobe už jí bude 9.měs.)stačila by nám taky jen OP…??Jsem z toho všeho tak trochu zmatená.
A nevíte náhodou jestli je potřeba aby u toho byl manžel.On mi totiž jezdí kamionem do ciziny a je tu jen na víkendy tak by byl problém aby tam šel se mnou.Předem dík za info ![]()
Na Slovensko stačí OP i tobě, je to EU
Pas musíš mít jen mimo EU, třeba do Ruska, USA, teoreticky třeba i do Chorvatska, ale tam platí mezistátní dohoda, že Chorvati uznávají české OP. PAs sem s malým vyřizovala sama, tak předpokládám, že je to tak i u OP. Jen musíš mít (pokud jde o prvně vydaný pas a předpokládám že i OP) rodné listy všech - tedy obou rodičů i dítěte a v případě, že má dítě relativně mladé prarodiče (narozené všechny čtyři po určitém roce, který si najdeš na netu), tak musíš dodat pro ověření občanství i rodné listy všech 4 prarodičů (je to pakárna - ten náš stát by už měli zavřít, tohle snad není možné ani v Rusku!)
Teda tak s těma prarodičema mi to trochu vyrazilo dech
To asi zjistim přímo na stránkách magistrátu že jo??Dík za info
jak říkáš je to pakarna jak kdyby u takhle malých dětí nestačil rodný list…ale ne musí mít pas… ![]()
@Simona23 píše:
Teda tak s těma prarodičema mi to trochu vyrazilo dechTo asi zjistim přímo na stránkách magistrátu že jo??Dík za info
jak říkáš je to pakarna jak kdyby u takhle malých dětí nestačil rodný list…ale ne musí mít pas…
Od nového roku již tato povinnost dokládat státní občanství dítěte neplatí, takže je to v pohodě ![]()
Tak jsem se teda nikde nedočetla o rodných listech prarodičů..kdyby jsi měla někde nějaký odkaz o tom.Tak jestli by jsi ho sem přihodila díky ![]()
Juu…tak to je super jsem se úplně viděsila že bych musela dokládat RL prarodičů… ![]()
Já byla pro pas před třemi týdny a listy prarpodičů by chtěli, kdybych je měl mladší než narozené v roce 1954, ale to naštěstí nemám. POkud máš mladší rodiče tak tu povinnost máš. Najsi si to někde na stránkách vašeho magistrátu, třena na našem - Kladno je to docela přehledně napsané: Řízení o vydání cestovního pasu se strojově čitelnými údaji a s nosičem dat s biometrickými údaji
(v tomto případě se žádosti o vydání cestovního pasu a fotografie nepředkládají)
■rodný list nezletilého (originál nebo ověřená kopie) ■platný občanský průkaz zákonného zástupce ■cestovní pas, pokud byl nezletilý jeho držitelem ■V případě vydání prvního cestovního pasu podklady pro ověření státního občanství občana– rodné listy rodičů občana. Dále rodné listy prarodičů občana. Ty se nevyžadují, pokud alespoň jeden z nich je narozen před 1.1.1954. Pokud jsou všichni prarodiče narozeni po 1.1.1954, postačí rodný list jednoho z nich. Osvědčení o státním občanství se vyžaduje v případě pochybností např. jeden z rodičů je cizinec, po návratu z dlouhodobého pobytu v cizině apod.
http://www.mvcr.cz/…-642319.aspx?…
odstavec - co musíte předložit
„doklad o státní občanství (doklad o státním občanství se vyžaduje při vydání prvního cestovního pasu občanovi, který nemá trvalý pobyt na území České republiky) “
Pokud ještě někde vyžadují při vydaní pasu dítěti doklad o státním občanství, tak jsou jaksi mimo, od 1.1.2012 to již neplatí automaticky, jen v případě pochybností či trvalého pobytu mimo ČR
@Mafina5
Já mám rodiče narozené v roce 62 a 62, manžel taky tak a když jsme nechávali dělat pas malýmu před dvěma roky, tak rodné listy prarodičů po nás nikdo nechtěl. Zkusím dohledat informace, které jsem si jednou našla já, bylo to tam mnohem líp popsané a vysvětlené.