Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím všechny maminky. Mám na vás pár otázek ohledně shánění informací ohledně všech úskalí těhotenství. Odkud jste sháněli informace (porodnice, způsob porodu, kojení, šestinedělí..) - u lékařů, na kurzech, v článcích, v diskusích? V čem myslíte, že míra a relevance informací nejvíce pokulhává, v jakých odvětvích? Co byste si teď zpětně přály, abyste věděly před porodem, ale nevěděly jste? Přišlo vám shánění informací k mateřství složité a komplikované? Proč? Budu moc ráda za všechny odpovědi. Co se týče vylepšení informačního systému ohledně těhotenství a mateřství v ČR závisí hlavně na zkušenostech vás - současných matek, proto opravdu budu ráda za jakékoli připomínky. Díky! ![]()
@mangojuice informací k mateřství je víc než dost, nechybělo mi nic, spíš naopak
Vyjadřuji pouze a jen svůj názor, byť se nebude asi všem líbit. Já jsem mluvila hlavně se svou doktorkou, až byla dcera na světě tak s pediatričkou a dětskou sestrou, před porodem jsem dostala nějaké brožurky ap. Stejně mi s kojením pomohli v porodnici, po 14 dnech jsem ale přestala. Nikdy jsem si nepřišla neinformovaná - naopak. Dnes je všude všeho mraky, až mi přijde, že bez návodu na všechno nemůžeme přežít… a ono to tam spěje.
Mně strašně překvapilo, a to hodně negativně, že o šestinedělí se obvykle mluví pouze kladně. Zadejte si do Googlu tenhle výraz a prekliknete na obrázky. Pred 4 lety to byla záplava úsměvů, srdíček, sluníček, lásky, pohody, prostě paráda. Byla jsem skoro zralá na psychiatra a trvalo mi, než mi došlo, že je normální, co prožívám. Jinak já moc info neshanela, mám za to, že každá prožívá tyhle věci jinak. Jen je podle mě důležitý moci sehnat info cp vše je možné a že to je ok…
@SibyllaTrelawney ano, to samé cítím já, vždyť mateřství je přirozené, intuitivní - a opravdu dnes se bez e-návodu nedokážeme ani vykadit
@PaníKadrnožková za účelem zjistit, jak by se dalo hledání informací k těhotenství a porodnictví zjednodušit a zefektivnit v rámci sociologického projektu
@lebambule
tak se podívej na web Vitalia z března 2016, hned mi to vyjelo po zadání „šestinedělí“ - je tam, že v šestinedělí jsou maminky plačtivé, bojácné a úzkostlivé a že 4. - 6. den po porodu se u poloviny rodiček rozjede poporodní blues, je to velmi obsáhlý článek a je tam vše
@stinga píše:
@lebambuletak se podívej na web Vitalia z března 2016, hned mi to vyjelo po zadání „šestinedělí“ - je tam, že v šestinedělí jsou maminky plačtivé, bojácné a úzkostlivé a že 4. - 6. den po porodu se u poloviny rodiček rozjede poporodní blues, je to velmi obsáhlý článek a je tam vše
Ale to je možný, já jen odpovídám tazatelce. Asi jsem tehdy nebyla schopna hledat dal, už si to nepamatuju… 🙄
Ja jsem tak nejak sledovala aplikaci Nutrimimi. Je tam vse o tehotenstvi, porodu, sestinedeli, kojeni a dal az po batoleci rady vcetne. Kdyz potrebuju vedet vic, pak zkousim google s konkretnim problemem. Hodne veci ale delam i podle sebe, pocitove.
Čím víc informací člověk hledá, tím protichůdnější jsou. Téměř na všecko. Ani doktoři se kolikrát neshodnou. Plus se všecko mění v čase, mám mezi dětma 7 let a leckteré informace jsou zcela odlišné. Takže dát mi někdo přesnou příručku, že je to tak a ne jinak, asi s ní rovnou mrsknu do koše.
Přijde mi, že spousta lidí se dneska bez přesných instrukcí pomalu bojí na svoje dítě sáhnout a někam se vytrácí takovej základní mateřskej instinkt.
@mangojuice píše:
@PaníKadrnožková za účelem zjistit, jak by se dalo hledání informací k těhotenství a porodnictví zjednodušit a zefektivnit v rámci sociologického projektu
OK. Tak za mě: můj gynekolog a další pracoviště - porodnice, specializované pracoviště na screeningy, mé okolí (rodina, přátelé), jedna rozsáhlá kniha, google, emimino ![]()
držím palce, jsem zvědavá, jak to z těch nahodilých odpovědí dáte dohromady
Já hledala info asi nejvíc na internetu a predporodnim kurzu - který byl v centru pro maminky, na kurz v porodnici jsem nechtěla, protože od jiných vím, že v některých porodnicich řeknou hlavně věcí které s jejím hodí a o „alternativnich“ věcech často pomlčí. Trochu mi přijde že se pořád o sestinedeli mluví tak nějak mlhavě. Ano mluví se o poporodnich depresich a laktační psychoze. Ale až na kurzu jsem se dozvěděla jak partner pozná začínající lakt. psychozu a co má dělat. Nebo myšlenky které mě v noci u plačícího novorozence napadaly a já se za ně styděla a bála se, že jsem cvok, a až když jsem po několika týdnech dostala odvahu a svěřila se mamce, mi řekla, že to je běžné…
Dneska je tech informaci naopak az moc a clovek narazi na spoustu bludu. Ja shanela informace na internetu a v knihach + jsem chodila na kurz se svoji porodni asistenkou a dalsi skupinou tehotnych, kde jsme hodne diskutovaly o vsem moznym. Z informaci jsem si pak vybirala co mi bylo intuitivne nejbliz a co jsem citila ze je spravne. Co jsem podcenila byly informace o kojeni, myslela jsem ze to pujde prirozene a intuitivne ale byl to celkem boj a utrpeni ty prvni tydny. Nastesti jsme to zvladli
za nejvetsi uskali povazuju ty informace trochu filtrovat neb na internetu je hromada kravin co spis uskodi..
Nechybělo mi nic. Co mě zajímalo jsem si našla nebo se zeptala, ostatní jsem vypoustela