Inhalátor ve školce

Napsat příspěvek
Velikost písma:
323
29.4.19 17:34

@nonina bral ted ventolin 3tydny v kuse nekolikrat denne s velice dobrou odezvou a ted uz par dni strikame jednu davku na noc. Proto nastoupil do skolky, ale dostali sme papir od dr., aby v pripade silnejsiho kasle vstrekli 2streky pres masku. Nic vic. Jelikoz je ve skolce cely den, vyhodnotila dr, ze je vhodne, aby ucitelky meli ventolin u sebe. Astmaticky zachvat nemel. Ma jenom nabeh na astma, ktery muzeme cilenou lecbou (mimo skolku) udrzet v klidu. Ted je bohuzel ale pylove obdobi a syn pokaslava.
Ok, chapu postoj u vaznich komplikaci atd, vaznejsich stavu… ale syn ma papir na alergii.
Spis me zarazila reakce, ze jsem to oznamila, zeptala se na to a reakce jako bych slapla na kobru a ta jedna ucitelka na mne primo jecela (apropos bezduvodne, protoze ja jen neco opravdu klidne podala _ jsem flegmatik a klidas) takze jsem z toho desne zarazena, ze co to…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41142
29.4.19 17:35
@nonina píše:
Zavolají RZP. A rodiče samořejmě. To samé by se dělo ve škole.

a ten lék mu nedají?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41142
29.4.19 17:38
@j.a.n.i1 píše:
No, asi takhle, pokud mu ho nedají a zavolají RZtu, tak jsou z obliga, pokud mu ho dají, tak je rodiče mohou popotahovat, že něco pokazily. A teď si vyber…

to je ale fakt na hlavu…co když to dítko bude mít doživotní následky, nebo nedej bože zemře, než sanitka dojede :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6116
29.4.19 17:46
@Keyllah píše:
to je ale fakt na hlavu…co když to dítko bude mít doživotní následky, nebo nedej bože zemře, než sanitka dojede :think:

Nemusí čekat, až sanita dojede. Stačí, pokud se chce krýt, zavolat: „Jsem učitelka, mám tady dítě s podezřením na alergickou reakci, má předepsán Ventolin, můžu mu ho podat?“ a je to.

Nezdravotník nesmí podávat léky, které nejsou vázány na lékařský předpis, typu Ibalgin. Léky po indikaci lékařem podávat smí a lék, který zabrání např. zúžení dýchacích cest (při té alergické reakci je to ten Ventolin), podat přímo musí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4332
29.4.19 17:47

@Keyllah pokud mu učitelka lék podá a nedejbože by dítě mělo alergickou reakci na lék, tak co bude rodič dělat? Hledat vinníka - a zde bude vinník na snadě - učitelka, která podala ten lék, který si rodiče vynutili podávat.

Ne, popisujeme zde situace ad absurdum, ale bohužel člověk se ve školství setkává s lecčím a musí chránit i sám sebe. Také jsem jak pedagogický asistent, tak ale prvořadě máma těžce postiženého dítěte. Nenechám se popotahovat, natož zavřít do vězení za to, že jsem vyšla rodičům vstříc. A vedení se nezastane, protože tohle je opravdu velmi tenká hranice zákona - ten mluví jasně. Lék může podávat pouze zdravotnický pracovník, či tedy proškolený rodič. Čtyřleté dítě nedokáže posoudit, zda jeho stav již je na podání léku, či nikoliv. A učitelka nedokáže odhadnout situaci tak jako máma.

A v případě astmatického záchvatu bych stejně volala RZP, ti by mi tedy poradili co dělat - i když sama vím co a jak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4332
29.4.19 17:51
@SlečnaDahlia píše:
Nemusí čekat, až sanita dojede. Stačí, pokud se chce krýt, zavolat: „Jsem učitelka, mám tady dítě s podezřením na alergickou reakci, má předepsán Ventolin, můžu mu ho podat?“ a je to.Nezdravotník nesmí podávat léky, které nejsou vázány na lékařský předpis, typu Ibalgin. Léky po indikaci lékařem podávat smí a lék, který zabrání např. zúžení dýchacích cest (při té alergické reakci je to ten Ventolin), podat přímo musí.

Prosím, kde to je v zákoně uvedeno, že předepsané léky smí podávat kdokoliv?

Proč tedy jako rodič musím u lékaře podepsat, že jsem byla proškolena v dávkování a přebírám plnou zodpovědnost za správné dávkování léků dítěti. Nic takového přeci nemohu chtít po učitelkách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6116
29.4.19 17:55

@nonina Taky jsem pracovala jako asistentka (osobní, ne pedagoga). Ten zákon je napsán tak, aby nezdravotník nemohl podat dítěti svévolně lék, o kterém nemůže vědět, jak ho dítě snáší. To je typicky lék bez předpisu, doplněk stravy, lék proti bolesti atd. Lék, který má dítě prokazatelně předepsán, perorálně podat může a žádný postih mu za to nehrozí. Lék, který se používá při záchvatech a může dítěti zachránit život nebo zdraví, naopak podat musí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6116
29.4.19 17:59
@nonina píše:
Prosím, kde to je v zákoně uvedeno, že předepsané léky smí podávat kdokoliv?Proč tedy jako rodič musím u lékaře podepsat, že jsem byla proškolena v dávkování a přebírám plnou zodpovědnost za správné dávkování léků dítěti. Nic takového přeci nemohu chtít po učitelkách.

Nemusíš to po nich chtít, ale můžeš. Ony to nemusí akceptovat, ale mohou. Je dobré vědět, proč je ten paragraf napsán tak, jak je napsán. A nevím, proč u lékaře podepisuješ, co podepisuješ, po mně náš pediatr nikdy nic takového nechtěl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65168
29.4.19 18:00
@Keyllah píše:
jen přemýšlím, jak by to bylo u předškoláka :think: kdyby zkolaboval tak mu ten lék prostě nedají? :think:

volají rychlou, to je jasný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
323
29.4.19 18:01

@nonina tady se jedna o kasel alergicky a ne astma zachvat. Plne chapu vase nazory, ale u nas je to prave tak, ze ma JENOM nabeh a kdyz se mu ten ventolin v pripade opravedove nutnostu nestrikne, tak prave tu astmu postupne dostane. To ale muze byt treba 5× za rok, ne denne a ne casto. Kdyby byl problem, tak by zustal doma a ani by do skolky samozrejme nesel. Problem ted byl v jenom v kasli, ze proste hodne kaslal…
Ja plne chapu kriticke situace, ze ucitel nechce prevzit na sebe odpovednost, ale v papiri od dr mame jasne napsano, ze za davkovani a podani leku ucitelem plne prejima odpovednost rodic s predepisujicim lekarem. A ventolin ma byt podan v pripade silneho kasle, ktery trva dele nez 20minut.
Doktorka nas ubezpecila, ze i kdyby strikli jenom tak, tak ventolin mu nikterak neublizi. Nejedna se o kortikoidy na zachvat nebo neco. Jenom lek na rozsireni prudusek prave proto, aby se nevytvorilo trvale zuzeni a to by prave vedlo k astme.
Jenom pro vysvetleni, co presne resim ja. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65168
29.4.19 18:03
@SlečnaDahlia píše:
@nonina Taky jsem pracovala jako asistentka (osobní, ne pedagoga). Ten zákon je napsán tak, aby nezdravotník nemohl podat dítěti svévolně lék, o kterém nemůže vědět, jak ho dítě snáší. To je typicky lék bez předpisu, doplněk stravy, lék proti bolesti atd. Lék, který má dítě prokazatelně předepsán, perorálně podat může a žádný postih mu za to nehrozí. Lék, který se používá při záchvatech a může dítěti zachránit život nebo zdraví, naopak podat musí.

Není pravda, jedná se o jakýkoliv lék. Školil nás chlap, který pracoval v nějaké skupině na ministerstvu, tvořili pokyny pro školy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6116
29.4.19 18:03
@vokishka píše:
volají rychlou, to je jasný.

Dispečink zpravidla okamžitě řekne, že pokud na to má dítě lék (řekne se konkrétně jaký), má ho učitelka podat. Pokud by tak neučinila, nejspíš by to bylo klasifikováno jako neposkytnutí první pomoci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6116
29.4.19 18:06
@vokishka píše:
Není pravda, jedná se o jakýkoliv lék. Školil nás chlap, který pracoval v nějaké skupině na ministerstvu, tvořili pokyny pro školy.

Taky nás školil chlap. Zdravotník, autor příruček první pomoci, co nám před lety dával školení v jedné sociální službě (a dává je dodnes). Dám ti kontakt, můžeš se ho zeptat sama.

Takový výklad zákona by mimo jiné znamenal, že některé děti by vůbec nemohly využívat sociálních služeb.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65168
29.4.19 18:11
@SlečnaDahlia píše:
Taky nás školil chlap. Zdravotník, autor příruček první pomoci, co nám před lety dával školení v jedné sociální službě (a dává je dodnes). Dám ti kontakt, můžeš se ho zeptat sama.Takový výklad zákona by mimo jiné znamenal, že některé děti by vůbec nemohly využívat sociálních služeb.

jenomže zdravotník to nebere z právního hlediska. Prostě náš ředitel si to ověřoval i u právníka, pokud jakýkoliv lék učitel podá, je to na jeho zodpovědnost. Pokud mu na 155 řeknou, dejte mu to, tak už je to pod dohledem lékařského personálu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4332
29.4.19 18:16
@Lalitaluky píše:
@nonina tady se jedna o kasel alergicky a ne astma zachvat. Plne chapu vase nazory, ale u nas je to prave tak, ze ma JENOM nabeh a kdyz se mu ten ventolin v pripade opravedove nutnostu nestrikne, tak prave tu astmu postupne dostane. To ale muze byt treba 5× za rok, ne denne a ne casto. Kdyby byl problem, tak by zustal doma a ani by do skolky samozrejme nesel. Problem ted byl v jenom v kasli, ze proste hodne kaslal…
Ja plne chapu kriticke situace, ze ucitel nechce prevzit na sebe odpovednost, ale v papiri od dr mame jasne napsano, ze za davkovani a podani leku ucitelem plne prejima odpovednost rodic s predepisujicim lekarem. A ventolin ma byt podan v pripade silneho kasle, ktery trva dele nez 20minut.
Doktorka nas ubezpecila, ze i kdyby strikli jenom tak, tak ventolin mu nikterak neublizi. Nejedna se o kortikoidy na zachvat nebo neco. Jenom lek na rozsireni prudusek prave proto, aby se nevytvorilo trvale zuzeni a to by prave vedlo k astme.
Jenom pro vysvetleni, co presne resim ja. :)

V prvním zakládajícím příspěvku je psáno, že při ZÁCHVATU mu mají vstříknout Ventolin - samotnou mne zarazil Ventolin při záchvatu, když tam jsou jiné léky pro astmatiky.
Samozřejmě je to o tom, aby učitelky byly ochotné vzít na sebe riziko. Možná by pomohlo, aby při žádosti o podání léku, který jako matka sepíšete budeta samá věta, nejlépe potvrzena i lékařem. Ne JENOM ve zprávě o medikaci.

@SlečnaDahlia píše:
Nemusíš to po nich chtít, ale můžeš. Ony to nemusí akceptovat, ale mohou. Je dobré vědět, proč je ten paragraf napsán tak, jak je napsán. A nevím, proč u lékaře podepisuješ, co podepisuješ, po mně náš pediatr nikdy nic takového nechtěl.

Třeba proto, že se jedná právě o léky, které mohou mají primárně zabránit epileptickým záchvatům či zachraňující život - např u epileptických záchvatů (rektální Diazepam). A i tohle nakonec nebyl v naší speciální škole problém, jsou tam na to zdravotnicky školení lidé. A i tak bych spíše očekávala, že v takovém případě bude jako první teleofnát na RZS a jako druhý nám rodičům s touto zprávou.
Já to použila proto, že prostě ani všechny léky na předpis nemůže podávat dítěti kdokoliv neproškolený.

Samozřejmě, pokud půjde o lék zachraňující život a bude v tu dobu v dosahu, tak volám první pomoc a po jejich ujištění podám lék. Ano, alibisticky se kryju z výše zmíněných důvodů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek