Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Učitelky dětem léky dávat nesmí. Nejsou lékaři. Ano, je to blbý, že ho tam nechcou, když jde „jen o kasel“, ale nehazej vinu na učitelky. Sama píšeš, že syn žádný záchvat nikdy. nemel. Pokud má od dr papir, že jeho kašel je alergický, tudíž ne infekční, tak by s tím neměl být problém, o to jediné bych se hadala.
Holky, tohle mi poslala ta kamaradka, co ma ve vedlejsi skolce chlapecka s astmou. Strikaji mu denne ve 12 kortikoidy a plne bez problemu. Mame stejnou dr. A podle popisu i obdobne doporuceni. Jenom maji jiny lek a jine davkovni, oni denne, prave aby zachvaty vubec nemel, protoze ma silne astma. A pry uplne v pohode stacil papir ucitelce s tou odpovednosti rodice. Ze pry ani neresili s reditelkou, ze s tou to probrala ucitelka.
Urcite podam prihlasku do tehle skolky, jenom neni spadova na nasi ulici
zajdu tam asi osobne a poptam se na toto. Ale kdyz bude jeste nuceny zustat tady, musim to nejak vyresit.
@Lalitaluky No, nejspíš ještě nemají špatnou zkušenost, že je kvůli tomu některý z rodičů popotahoval… smutné, leč realita.
@nonina ano zachvat jsem napsala, ale v papiru je prave tento zachvat popsany jako silny kasel trvajici cez 20min, dr tam. opravdu vsechno popsala. Moje chyba ve vyjadreni tedy, pardon.
Pokud dítě potřebuje vzhledem ke zdravotnímu stavu (cukrovka, epilepsie, těžší potravinové a jiné alergie) zvýšený dohled během běžného denního režimu (myslí se i jenom dohled na to, aby se jeho zdr. stav nezhoršil) a chce navštěvovat běžnou MŠ, ale týká se to i ZŠ, musí mít osobního asistenta.
@chaela nehazim vinu na ucitelky vyhradne. Spis jde o reakci, ktera me absolutne necekane zaskocila. Po nemoci jsem je informovala a odevzdala papir (mam preci povinnost informovat o zmene zdravotniho stavu atd, aby vubec vedeli). A oni mi hned v te sekunde udelali skoro scenu. Upozornuji, ze jsem je nijak nedrazdila, jenom jsem je v 5ti vetsch asi informovala, klidne atd a oni na mne vybehli. Absolutne neadekvatni reakce… a jeste to vylouceni kvuli inhalatoru. Proste me to zaskocilo, protoze doted problem nebyl… ja jsem se ani nekonfrontovala hned, protoze jsem nevedela co muzou a co ne. Proto jsem zalozila tuhle diskuzi.
Moje dr nam dala papiry a rekla, ze takhle toto dela vzdy a ze je to bezna praxe. Takze jsem absolutne necekala, na co jsem narazila…
Ja s nimi nechci bojovat, o to prece nejde, ale potrebuju znat sve prava, aby mohl maly chodit skolky a nebyl omezovan nejakou…
(protoze me opravdu tym bezduvodnim jecenim konsternovala).
Kazdemu dekuji za nazor a rady a je mi jasne, ze tohle je asi oblast, kde budou vzdy dva protinazory, ale jestli to nejak a nekde jde, tak jenom potrebuji vedet co a jak. Aby to neskoncilo tak, ze budu mit dite doma kvuli tomu, ze ma alergii s nabehem na astma. Rozhodne neni jediny takovy a urcite to pak neznamena, ze kazde dite s nejakym problemem ci lekama nebude kvuli tomu navstevovat predskolni zarizeni. To mi prijde fakt jako mimo… spis jak to ctu a beru nazory dvou stran, je to o ochote reditelky a ucitelky. Hlavne kdyz je v papirech napsano, ze zodpovednost plne prebira rodic a predepisujici lekar.
A je jasny, ze v urgentu by volali rz. Jenomze ja mam papir na ten ventolin a tim padem i problem s dochazkou z jejich strany, protoze to neakceptuji…
Tak uvidime. Necham to ted dva dny odlezet a pak se zeptam, ci muzu mluvit s reditelkou a podam pristi tyden prihlasku do te vedlejsi skolky, kde s tym problem nemaji.
Učitelky nesmi podavat ze zakona zadne leky. My proto resili skolku se zdravotnikem za ltereho priplacime a maji i preventivni program ve skolce inhaluji vincentku chodi do sauny vyrivky masaze atd. Astma se mu rozjelo az v prubehu roku po zapalu plic. Kasle nekolik mesicu v kuse ma seretide a ventolin. Dnes synovi i kapali do oči aby ho neboleli po zanetu. Zkuste pohledat skolku se zdravotnim zamerenim
@sloninka nepotrebuje zvyseny dohled. Je to pro pripad nahody, kdy bude hodne kaslat v pylove sezone jako ted. Aby pak nekaslal 6hod v kuse ve skolce, nez si pro nej prijdu (to se prave stalo nez sme zjistili alergii a rozhodne mi nevolali, nebo nas nekontaktovali. Jenom mi pri vyzvednuti rekli, ze cely den hodne kaslal a je nemocny. )
A ted prave obcasne zakasle a nechteji, aby do skolky chodil. Jenom dr nam rekla, ze obcasne pokaslavat bude cca jeste mesic. A ventolin davame uz jenom jednu davku na noc. A dle dr je to plne postacujici, ma kontroly kazdy tyden ted absolvovat. Pri zhorseni zustane doma. Ale kdyby nahodou, tak aby proste tam to bylo ve skolce k dispozici, ze to tak davaji. Tot vse o co slo…
Jinak my taky narazili kdyz jsme skolku hledali pred rokem. Do jedne ze ho nevezmou s alergii na mleko jedine ze by tam neobedval a ja ho do 11 vyzvedla. V te nasi mu vari zvlast a vse mu upravuji aby skoro nic nepoznal. Chodi tam i multialergici a ty si nosi jidlo z domu to same cukrovkari tem se zas vse vazi meri a picha inzulin
@Anonymní píše:
Učitelky nesmi podavat ze zakona zadne leky. My proto resili skolku se zdravotnikem za ltereho priplacime a maji i preventivni program ve skolce inhaluji vincentku chodi do sauny vyrivky masaze atd. Astma se mu rozjelo az v prubehu roku po zapalu plic. Kasle nekolik mesicu v kuse ma seretide a ventolin. Dnes synovi i kapali do oči aby ho neboleli po zanetu. Zkuste pohledat skolku se zdravotnim zamerenim
Muzu vas poprosit o kontakt na danou skolku? A berou i deti jen s alergii jeste bez rozbehnuteho astmatu? Velice dekuji.
@Lalitaluky Vzhledem k tomu, ze jsem musela podavat Ventolin pres masku, se reakci ucitelek nedivim. Spravne sestavit vycistenou masku, kdyz to nikdy nedelaly nebo delaji jednou za mesic, odvickovat a protrepat Ventolin, umistit masku spravne na oblicej a poznat, zda dite dostatecne vdechlo davku - chce to trochu cviku, spolupraci a duveru ditete. Prestoze doma dite spolupracuje, ve skolce s cizim clovekem, ktery mu nevhodne tlaci masku na oblicej, to muze byt slusny boj.
Ale samozrejme chapu, ze je ted tezke vyresit, co a jak v ramci predskolniho vzdelavani dal.
@tulipán to je pravda. Masku ale mame slozenou primo z lekarny, ukazka učitelce by bylo jasny,… vsechno. Cisteni mame sprej, to bych pravidelne cistila ja.
Nase učitelka ma ale sama syna lehkeho astmatika, kteremu ventolin resp. kortikoidy strika denne, takze vi jak to pouzit. Tohle jsem tu zapomnela zminit.
Jako ja to fakt chapu. Jenom sem takova… ze proste nechapu, ze nekde jinde to jde a mne tak sepsuli jakokdybych ja nevim co udelala…
Co jsem nasla, tak podle vyhlasky o tom rozhoduje reditel ci jo nebo ne…
A taky to, ze alergicke ci astmaticke dite nemuze byt vyloucene z dochazky pokud neni k tomu vysloveny duvod (nemuze behat po dvore, nezvladne bezne ukony bezneho dne atd).
Takze sonduju co a jak. Nemuzu si ho ze dne na den nechat doma dlouhodobe,…
@Lalitaluky Ja ti rozumim, situace se musi vyresit ke spokojenosti ditete. Podle me ho nevylouci, ale nic mu podavat nebudou. Vite, jak dlouho ho bude pyl trapit, znate konkretni alergeny? Pracujete doma vsichni nejak daleko od skolky? Ze bys navrhla, kdyz budou vyhrozovat, ze do pul hodiny jste nekdo tam a latku aplikujete? Pochopila jsem, ze stav neni kriticky, ale zvysi se intenzita kasle, takze nehrozi bezprostredni nebezpeci. Dalsi vec je, ze treba nebudou schopny vyhodnotit, kdy je aplikace vhodna. ![]()
U nas ve skolce nepodaji nic, take vim, ze odmitali podavani nejakych leku na srdce. Myslis to dobre, kdyz se chce, tak to jde. Nicmene maska slozena nema byt, ma se kvuli dlehavosti sestavit pred aplikaci (takto me instruovali), musi se kouknout na vnitrni chlopnicky, atd. Syn bude z kasle znicenej, omylem se ozene, maska se rozpoji, konkretni uca bude zrovna na skoleni a zadna jina to dohromady neda. Nakonec mu daji dejchmout a vyfuci mu to bokem. U nas to nikdo krome me aplikovat nechtel, vsichni se bali.
Jak daleko od školky s mužem pracujete? Nebylo by možné domluvit se na tom, že v případě dlouhotrvajícího kašle vám zavolají a lék podáte vy?
Jj, uca na mne hned rano misto pozdravu vystekla, ci nekasle moc, nastesti teda ne. A ze nemuze do skoly v prirode a ani na zadne vylety se skolkou. Chjo… a to se tesil.
Dala jsem navrh toho dojezdu a jako ze to urcite musim a pak si ho vzit rovnou domu a vratit ho za par dnu az v pripade, ze nebude hrozit zadny kasel. A kdyby se to zopakovalo, tak proste nebude moct chodit uz do skolky.
Vubec nebyla mila. Dneska jsem se snazila byt jeste hodne slusna, stale jsem toho nazoru, ze nechci vystupovat proti ucitelce pred detma. Ale jako…
Nechci resit situaci silovou konfrontaci, ale kurna ma alergii ne lepru.
Ja vubec nechapu tu promenu jeji, nikdy nebyl problem, teda ani sme nijak prilis nekomunikovali, to je pravda. Mezi detma sice neni oblibena, ale nikdy nebylo nic k reseni.
Dneska odpo jdu do te vedlejsi skolky, zda by byla vubec moznost prestupu, nebo jaka je sance prijeti na prihlasku, kdyz nejsme spadova ulice.
Kamaratcin syn jede jako silny astmatik i do skoly v prirode s nimi, tak ja nevim. A neni to zadna specializovana skolka…
A kdyby byl jeste nejaky neadekvatni vystup pred synem (ten se ted pta, co udelal spatne, ze ho pani ucitelka uz nechce a chce ho ze skolky vyhodit), tak pujdeme i za reditelkou.
Smutne je, ze proste nemuzeme mluvit na urovni. Ze se chova takhle…