Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj, v úterý mi dcera přišla do styku s miminkem, které mělo nešťovice, tak počítám, že to chytne..jen mne zarazilo, že inkubační doba má být 2-3 týdny a dneska už dcera měla docela vysokou teplotu i jsem našla asi 2-3 červené flíčky..ne, že by to bylo extra důležité, nešťovice nějak zvládneme, ale zajímá mne ta inkubační doba, bylo by to vůbec možné?
Ahoj-inkubační doba neštovic je 10-14 dní.Na toto téma jsem si zrovna vytáhla před lety maturitní otázku…Nejvíc infekční jsou cca 1-2 dny před vysypáním pupínků.Tzn. že pokud nyní neštovice řádí,nejspíš je dcera chytila od někoho jiného o pár dní dříve.Je dobře,pokud by je měla nyní na podzim,na jaře je to horší díky opalování v létě,to by mohly zůstat nevzhledné fleky.
No nevím, ono asi jak které dítě. Když jsem já v dětství měla neštovice, tak mamka nás děti držela v blízkosti co nejvíc, jelikož moji starší bráškové neštovice neměli. Mamka chtěla, aby si to odbyli v dětství a nedostali je jako dospělí. Nepovedlo se, kluci byli v pohodě.
anonym. vidíš, to mne nenapadlo, nebo to může být od zubů, taky jí rostou, jinak u syna to vloni probíhala celkem v klidu, tak doufám, že se to zopákne..
madi, tak to byli bráchové dost odolní, prý to je hodně nakažlivé a šance to chytit v přítomnosti nakaženého je veliká..ale fakt lepší v dětství, než v dospělosti, to potom radši už to očkování
nevím sice, jak se to stane, ale někdo je proti nákaze imunní - můj švagr je od mého muže nedostal ani když se spolu váleli v jedné posteli a nedostal je ani letos od svých dvou dětí, které je měly přesně po sobě… mojí tchýni je přes 65 a taky neštůvky neměla…
ink doba je co já vím 14 dní a synovec je dostal 7 dní od kontaktu … jeho ségra pak měla nějakou zvláštní kopřivku, až si všichni mysleli, že jde o neštovice, takže když je pak skutečně dostala, bylo to překvápko… ale bylo to přesně ten týden, co se její brácha úplně vyloupal… takže po 14dnech…
Neštovice nemůže mít nikdo dvakrát v životě,po prodělání je tělo chráněno napořád.Ale na druhou stranu-při oslabení se ten samý bacil,co způsobuje neštovice-projeví jako pásový opar.Dcera to tak měla.A pokud je někdo až tak imunní?Může to být i tím,že neštovice prodělal ve velice malé formě,stačil jeden až dva pupínky a opět je ochráněn.Mohly se udělat ve vlasech a ani se nepostřehlo,že to neštovice jsou.I když několik lidí je tak odolných,že nikdy neštovice nedostanou.
Inkubační doba neštovic je až 3 týdny. Dcera je chytla od syna 18. den.
no, neštovice nikdo 2× prodělat nemůže, (právě proto se všichni divili a usoudili jsme že to první byla kopřivka…) ale třeba po očko proti neštovicím jsou zaznamenány případy prodělání neštovic ve velmi slabé formě…
pásový opar a neštovice způsobuje stejný druh viru, nějak se liší, už nevím jak, do stejné kategorie nemocí patří i 5 a 6 dětská nemoc apod…
vím, že jsme se rozmýšleli nad očko proti neštovicím u vojty, ale jen z důvody ochrany proti pás. oparu, jelikož v rodině se vyskytuuje (tchýně a manžel), nakonec jsme ale neočkovali…
ahoj
tak my právě máme:o) tedy ten starší a mladší se začíná už asi taky osypávat . Starší to chytl přesně 11 dní po styku s nakaženou holčičkou ve školce - byli jsme první od toho 11tého dne pak vypukla epidemie:o) u ostatních dětí - zhruba tak po 14 dnech to schytalo asi nejvíc dětí:o)
Pokud prodělá dítě neštovice do dvou let a má je velmi slabé - tak zdejší dr. říká že je může dostat znovu - a má pravdu už dvě holčičky kamošek je mají podruhé (jedna je měla v roce druhá v roce a půl a u obou šlo jen asi o 5 pupínků u kterých jim dr. potvrdil že jde o neštovice a zrovna je upozornil že je pravděpodobně dostanou ještě jednou - že si tělo nevybuduje imunitu)
Ale u nás na Brněnsku to řádí celé léto - takže záleží odkud jsi - mohli jste se nakazit už dřív od někoho jiného
M.
MAKA a to znovunakažení se týká pouze dětí které měly slabé neštovice do dvou let věku? Dcera je měla ve 14ti měsících, ale opravdu hrozné. Zůstalo jí i dost jizev hlavně na oblčeji
, ale syn měl málo vyrážek po těle cca 10-15, ale chytl to 1 den po odstarnění nosních mandlí takže ložisko se dle dr: vytvořilo hlavně v krku, kde vznil i velký zánět. Tak mě napadá jestli i on by je mohl dostat znovu (měl tehdy necelé 4 roky) ale zase když to měl v tom krku… ![]()