Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@j.a.n.i1 píše:
No, evidentně oba někde bydlíte, takže místo přemýšlení nad další půjčkou by se to chtělo uskromnit a bydlet u jednoho z vás.
A přemýšlela jsi nad tím, že to teba neni možné? Já bydlím u našich, přítel u svých rodičů. Oba baráky jsou dvougenerační, kde bydlí 2 rodiny, u nás navíc bydlí má sestra. Takže jak jsem řekla už zezačátku, někdy zapřemýšlet než po někom hodit pro něj samozřejmý řešení. Ne vše je tak jednoduchý jak se Tobě může zdát
Říkáš, že dobře vyděláva, tak si nepůjčujte. Miminko nepotřebuje skoro nic, hlavně mámu. Já koupila výbavičku za pár korun. Třeba kočárek za blbý 2.000 z druhé ruky, a jsem ráda - v půl roce začala sedět, dala jsem sportovní korbu, teď má 8m a chodí kolem nábytku. Takže bych se kopala do hlavy, kdybych koupila nový kočár a skoro ho nevyužila. Vaničku jsem použila tak 10×, zbytečnost. Postýlku - nespí v ní. Jídlo - kojím. Pleny - to byla největší investice, látkový za 10.000. Oblečení - něco nový, něco bazárky. Kosmetika - DM Alverde. Bydlíme zatím v 2+1, od začátku října mám brigádu. Nejdražší byla a bude autosedačka. Možná je to u mě „na pohodu“, ale i tak dítě do roka moc nákladný není a pak zase už budeš mít kus dluhu splaceneho.
Chce si to sednout a propocitat..prijmy vás dvou a výdaje a pak výdaje kdyby jste měli insolvenci + další půjčku…
A hlavně to pak spočítat š tím že by jste měli další takže ty jen mateřskou nebo rodicak a výdaje na další dítě…
V dnešní době každý druhý má půjčku ale většinou je to v jednom a ne více a jak jsme psala záleží na vašich příjmech a výdajích..asi bych se zeptala í finančního poradce a ještě bych se s někým poradila…
Každopádně bych si tu půjčku a stěhování rozmyslela pak podle vypoctu
@NoeBi
I tak si pořád myslím, že ve vaší situaci by to byla chyba. Nebo bych si to minimálně velmi dobře spocitala, přítel bude asi taky velmi finančně gramotny, když bydlí u rodičů a má několik úvěrů.
Podle mě by se tedy měl vzchopit přítel, začít šetřit a alespoň na kauci a základní vybavení (klidně starší pro začátek) nasetrit než se dítě narodí.
Ale tak samozřejmě, každého věc, jen si nemyslím že ti tu kdokoliv, včetně mě, radí nesmysly schválně, spíš naopak.
@NoeBi píše:
A přemýšlela jsi nad tím, že to teba neni možné? Já bydlím u našich, přítel u svých rodičů. Oba baráky jsou dvougenerační, kde bydlí 2 rodiny, u nás navíc bydlí má sestra. Takže jak jsem řekla už zezačátku, někdy zapřemýšlet než po někom hodit pro něj samozřejmý řešení. Ne vše je tak jednoduchý jak se Tobě může zdát
Když je to potreba, tak lze bydlet v jedne mistnosti… A s tim premyslenim to od nekoho v insolvenci, kdo uz vymysli dalsi pujcku fakt sedi.
@NoeBi @NinaU. @j.a.n.i1 nu což, za rok tu bude diskuse - jsme oba dva v insolvenci, nemáme co jíst a sociálka nám vzala děti, komu není rady tomu není pomoci
Zajímal by mě váš věk. Ze začátku diskuze mi te bylo lito. Ale teď? Jeden horší finanční negramot než druhý. Pokud bydlíte oba u rodičů, co se sestěhovat k jednomu? Pochybuju že u rodičů platíte nájem jako v bytě. To je první věc na které se dá hodně ušetřit. Zvlášť když budete bydlet spolu. Uvědomujes si že budeš platit nájem, energie, a půjčku plus insolvenci? To asi přítel ze sveho platu nepoplati. On ten rodicak není žádná výhra, to je možná tak na jídlo a pleny.
A pokud má přítel už půjčky, není lepší je poplatit, ušetřit, a jít teda do bytu? Neznám vaše výplaty, ale teď bych se sakra otáčela místo nějakých půjček. Ještě jsem teda neslyšela že by si bral někdo půjčku na kauci.
To by snad mohl ušetřit z toho velkyho platu ne? ![]()
@NoeBi píše:
On je rozdíl platit půjček třeba 10 a nebo jednu, ze který ještě poplatím a zařídim co je třeba. Navíc to byla jenom uvaha. Jste někdy vážně hnusné…
Ale to taky neni vubec pravda. Ono je to jen na oko a dobre to vypada. Hlavne on jako zadluzeny dostane spatny score a vysoky urok. Takze je mozny, ze budete platit jen o trochu vic nez plati on ted, ale treba o 5 let dyl a preplatite majlant!
Dily vsem za rady a oznaceni negramota
pritel uz rozhodl. Mejte se dobre ![]()
@NoeBi no tak hodně štěstí při sešupu dolů, ať ten pád moc nebolí
@araw aspoň chápete, proč jsem skeptická ke tvrzení, že za dluhy může nekdo jiný. Normálního člověka v ibsolvenci by totiž taková blbost nenapadla. To dělají skutečně lidé bez spetky finanční gramotnosti. Nasekají dluhy a když nevědí jak z toho ven, seknou další.
@inkakřivák píše:
@araw aspoň chápete, proč jsem skeptická ke tvrzení, že za dluhy může nekdo jiný. Normálního člověka v ibsolvenci by totiž taková blbost nenapadla. To dělají skutečně lidé bez spetky finanční gramotnosti. Nasekají dluhy a když nevědí jak z toho ven, seknou další.
No to víš že jo. Já bych jim fakt pleskla. Už tak insolvencí „okradou“ věřitele, vrátí kolikrát 30% a pak si zase půjčují. Nechápu, do insolvence by měli jít lidé, co se tím poučí a jsou rádi, že dostanou druhou šanci. Tohle je hnus, ještě ani neskončila a už zase špekulují, jak se pěkně zadlužovat dál. Ale je to chudinka
Insolvence by měla být podmíněná kurzem finanční gramotnosti, jinak je to jak házet perly sviním
![]()
@araw píše:
No to víš že jo. Já bych jim fakt pleskla. Už tak insolvencí „okradou“ věřitele, vrátí kolikrát 30% a pak si zase půjčují. Nechápu, do insolvence by měli jít lidé, co se tím poučí a jsou rádi, že dostanou druhou šanci. Tohle je hnus, ještě ani neskončila a už zase špekulují, jak se pěkně zadlužovat dál. Ale je to chudinka![]()
![]()
![]()
Insolvence by měla být podmíněná kurzem finanční gramotnosti, jinak je to jak házet perly sviním
![]()
Ty znáš strukturu jejích dluhů, že si troufneš říct, že okrádá věřitele? Víš, kolik byla jistina, smluvní úrok, smluvní pokuty…?
Zakladatelka uhradí ročně téměř 20%, takže v době odchodu na mateřskou to pravděpodobně bude skoro 80%. A platit bude i pak, strhává se i z mateřské.
Mimochodem - pokud by byla v oddlužení podle nově platných pravidel, tak by stačilo, že by po třech letech zaplatila víc jak 60% a oddlužení by bylo úspěšně skončeno.
Pokus o vzdělávání lidí v oddlužení do letošní novely pronikl, naštěstí v praxi se tomu zatím všichni vyhýbají a nefunguje to. Jednak není dostatečná kapacita toho, kdo by to dělal a za co, jednak ty lidí mají být v práci a tohle by je mohlo nutit v krajní variantě až jednou za 14 dní někam chodit
. Myšlenka dobrá, ve schválené podobě nerealizovatelná.
@NoeBi
Finančního negramota, jen pro pořádek.
A nemáš zač, myslím že to tu všichni mysleli dobře.
@NoeBi nechci nijak rypat, ale fakt zeptat.. Myslíš, že tvůj přítel je finančně gramotny. Píšeš, že žije u rodičů, je pravda, že nevím kolik tam platí, ale má několik úvěru. Není cesta do ekel brát další úvěr na společné bydlení a nemít žádné rezervy??? Přítel je mladší než ty??