Inteligentní dítě?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
26.3.22 00:37

Na kurzu první pomoci nám říkali, že mámy vycítí, když je něco špatně. A že i když v nás hlodá červík, ať něco neřešíme zbytečně, máme dát na náš instinkt. Pokud máš pocit, že je s kloučkem něco špatně a chtěla bys mu lépe rozumět, doporučuji to řešit s odborníky. Není nutné hned hledat diagnózy, ale stačí trošku nakopnout, jak se synem pracovat, získat nadhled. Já mám taky dceru, která od malička byla jiná. Hodně podobná tvému popisu syna. Jen s tím rozdílem, že doma byla v pohodě hravá se sourozenci, tak jsem si jen myslela, že se mezi dětma stydí. My jsme problém odhalili až ve škole, kdy se stala podprůměrným žákem a nezapadla do kolektivu. U ní se odhalily SPU, rozumové nadání a podezření na aspergerův syndrom. Nicméně letos konečně, po 2 letech běhání po poradnách, má nastavenou takovou péči (sdílená asistence, individuální plán a sezení u spec.ped a psych.), že funguje téměř jako normální děti. A třeba ještě nedávno moc nezapadala do kolektivu a teď je velmi oblíbená a přátelská - vysvětluji si to tím, že si konečně může pokecat i s vrstevníky (10+) o tématech, co ji zajímají. Dřív vyhledávala jen dospělé a povídání s dětma jí přišlo stresující.

Jinak já si taky hodně věcí načetla, ale teprve odborníci mi zodpověděli otázky, proč se chová jak se chová. Např. jsem měla pocit, že se potřebuje vybít, že má moc energie a pořád jsem jí vymýšlela pohybové aktivity, ale ty nepomáhaly. Ale když mě v poradně naopak navedli na relaxaci a klidové činnosti, tak to zabralo skvěle.

• Citovat
  • Upravit
515
26.3.22 06:29

Moje dcera nesnesla děti. Ráda si hrála sama a běda jak se k ní přiblížili. Buď se otočila a dělala že tam nejsou, nebo začala jecet. Snesla děti od 5ti let.
Přešlo ji to ve školce.
Narodil se mi syn a je úplně to samé 🤣 O tom aby si mohl děti jako mrňata hráli s ostatními se mi může zdát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
26.3.22 06:51

S tím mluvením to měla dcera stejně a bylo to tím, že vyrůstala mezi dospělými. Nikdo se na ní nepitvořil, nešišlal a její slovní zásoba byla neuvěřitelná. Taky mi pár lidí řeklo, že má fakt fištróna, ale ve čtyřech letech něco vyvozovat mi přijde nesmyslné. 99% dětí se s nástupem do školy srovná a ty odlišnosti nejsou tak markantní. Nechala bych ho být, dál bych ho brala jako čtyřleté dítě a jestli ho baví knížky a ne kolektiv dětí, tak ať.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5613
26.3.22 07:35

Mimořádně nadané dítě je „diagnóza“, která se určuje v pedagogicko-psychologické poradně. Ve čtyřech letech je podle mě brzo, souvisí to až se školou, kdy PPP doporučuje, jak s dítkem pracovat. Ale asi bych zbystřila ohledně autismu (Asperger?) a pokud by se projevovaly znaky PAS, vyhledala bych psychologa. Ale třeba jsem mimo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.3.22 07:37

Syn ve 4 letech četl 4 ciferná čísla, sčítal a odečítal s přechodem minimálně do 50. Obecné znalosti mel na úrovni tak 4. třídy. V MŠ se nezapojoval, nehrál si. Slovní zásobu měl neskutečnou. Sice šišlal, ale vyjádřit se uměl skvěle. Do školy šel s tím, že plynule četl a psal tiskacím (znal i některá pravopisná pravidla - po háčku je i)…
Teď mu je 10. Nadání jsme neřešili, ale podle mě nadaný je. Je někde vysoko nad zbytkem ostatních dětí svého věku. Aktuálně se ptám já jeho, když něco nevím.
Plánujeme gympl.
Sociálně je slabší dodnes. Kamarádů moc nemá. Má spoustu svých „libůstek“. Nejspokojenější je sám doma.
Pokud to bude dělat problémy, půjdeme k psycholožce nebo do PPP.

• Citovat
  • Upravit
3596
26.3.22 07:45
@Anonymní píše:
Chtěla bych se zeptat.
Myslím si o synovi že má určité schopnosti, které ostatní děti v jeho věku nemají, alespoň to tak vnímám(možná přehnaně jako jeho matka )
Má skvělou paměť, fotogenickou paměť, je schopen mluvit v souvislých dlouhých větách bez takové té dětské hatlamatlatiky, vést delší konverzace. Ze všeho nejraději prohlíží knihy. Doma jsme nakoupili spoustu hraček od fisherprice ale nemají úspěch. V tomhle všem vyniká skvěle, ale problém nastává když se má vidět s ostatními dětmi. Hraje si sám, když někdo prijde, nemá zájem. Řešila jsem to s dcerou mého kamarada které je 20 a studuje psychologii, její názor je takový, že by to s vyšší inteligenci mohlo souviset, také to ale může souviset s nějakou ‘ poruchou ‘ jako je autismus. Někdy mě to dost děsí, kolikrát mám pocit že doma nemám dítě které mě potřebuje, vše si udělá sám. Něco jsem si o tom přečetla a nejsem z toho moudrà, některé články radí, dite nadále rozvíjet : nejednat jako s dítětem a podporovat jeho koníčky. Bylo to ale psané takovým stylem, jako bych ho měla do něčeho tlacit, a ze je Škoda nevyužít možný potenciál, který mu může do budoucna zařídit hezky život.. další článek psal zas o tom že by se mělo tlačit do socializace mezi dětma, protože to může mít za následek, problém ve škole v kolektivu.
Co si o tom myslíte? Měla bych to řešit? Synovi jsou 4 roky.
A pokud mužů poprosit o slušnou diskuzi, kolikrát to tu čtu a nerozumím tomu proč jsou na sebe cizi lidi zlý. :kytka: Dekuji za případné rady :kytka:

Tak to je skvělé, může tě časem doučovat… vtip. Promiň musela jsem po přečtení slovního spojení FOTOGENICKÁ PAMĚŤ :kytka: Teď vážně, podporuj ho, spousta dětí má něco extra, ale časem to vymizí, případně se to srovná s ostatními novými dovednostmi úměrně věku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5613
26.3.22 07:45
@Anonymní píše:
Syn ve 4 letech četl 4 ciferná čísla, sčítal a odečítal s přechodem minimálně do 50. Obecné znalosti mel na úrovni tak 4. třídy. V MŠ se nezapojoval, nehrál si. Slovní zásobu měl neskutečnou. Sice šišlal, ale vyjádřit se uměl skvěle. Do školy šel s tím, že plynule četl a psal tiskacím (znal i některá pravopisná pravidla - po háčku je i)…
Teď mu je 10. Nadání jsme neřešili, ale podle mě nadaný je. Je někde vysoko nad zbytkem ostatních dětí svého věku. Aktuálně se ptám já jeho, když něco nevím.
Plánujeme gympl.
Sociálně je slabší dodnes. Kamarádů moc nemá. Má spoustu svých „libůstek“. Nejspokojenější je sám doma.
Pokud to bude dělat problémy, půjdeme k psycholožce nebo do PPP.

Většina škol bohužel neumí s mimořádně nadanými žáky pracovat a tak se tváří, že žádné nemají. Neinformují rodiče, co by měli dělat. Je to šedá zóna. Přitom tyhle děti si zaslouží stejnou péči jako žáci se speciálními vzdělávacími potřebami. V republice se tomu věnuje snad jenom 10 lektorů, ve většině škol nefunguje pro tyto děti podpora. Přitom není to sranda. Tyto děti můžou trpět psychicky, můžou být úzkostné, většinou mají potíže v sociální oblasti a nakonec svůj obrovský potenciál nevyužijí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1421
26.3.22 07:50
@Anonymní píše:
Chtěla bych se zeptat.
Myslím si o synovi že má určité schopnosti, které ostatní děti v jeho věku nemají, alespoň to tak vnímám(možná přehnaně jako jeho matka )
Má skvělou paměť, fotogenickou paměť, je schopen mluvit v souvislých dlouhých větách bez takové té dětské hatlamatlatiky, vést delší konverzace. Ze všeho nejraději prohlíží knihy. Doma jsme nakoupili spoustu hraček od fisherprice ale nemají úspěch. V tomhle všem vyniká skvěle, ale problém nastává když se má vidět s ostatními dětmi. Hraje si sám, když někdo prijde, nemá zájem. Řešila jsem to s dcerou mého kamarada které je 20 a studuje psychologii, její názor je takový, že by to s vyšší inteligenci mohlo souviset, také to ale může souviset s nějakou ‘ poruchou ‘ jako je autismus. Někdy mě to dost děsí, kolikrát mám pocit že doma nemám dítě které mě potřebuje, vše si udělá sám. Něco jsem si o tom přečetla a nejsem z toho moudrà, některé články radí, dite nadále rozvíjet : nejednat jako s dítětem a podporovat jeho koníčky. Bylo to ale psané takovým stylem, jako bych ho měla do něčeho tlacit, a ze je Škoda nevyužít možný potenciál, který mu může do budoucna zařídit hezky život.. další článek psal zas o tom že by se mělo tlačit do socializace mezi dětma, protože to může mít za následek, problém ve škole v kolektivu.
Co si o tom myslíte? Měla bych to řešit? Synovi jsou 4 roky.
A pokud mužů poprosit o slušnou diskuzi, kolikrát to tu čtu a nerozumím tomu proč jsou na sebe cizi lidi zlý. :kytka: Dekuji za případné rady :kytka:

Zkus si najít něco o Aspergrove syndromu, to by sedělo, zvlášť, když máte autisty v rodině…s pediatrem bych to vůbec neresila, to ví kulove, chce to kvalitního dětského klinického psychologa, z je zaklad

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.3.22 07:50
@Veveří píše:
Většina škol bohužel neumí s mimořádně nadanými žáky pracovat a tak se tváří, že žádné nemají. Neinformují rodiče, co by měli dělat. Je to šedá zóna. Přitom tyhle děti si zaslouží stejnou péči jako žáci se speciálními vzdělávacími potřebami. V republice se tomu věnuje snad jenom 10 lektorů, ve většině škol nefunguje pro tyto děti podpora. Přitom není to sranda. Tyto děti můžou trpět psychicky, můžou být úzkostné, většinou mají potíže v sociální oblasti a nakonec svůj obrovský potenciál nevyužijí.

U nás s ním nikdo nepracuje. Škola ho nebaví. Taky se bojím, aby nezakrnel, proto ho rozvíjíme doma a chceme gympl.
Pokud to bude příští rok neúnosné, tak půjdeme do PPP, ale stejně to je k ničemu. Bude mít papír a nic z toho. Úkoly nad rámec jsou jen o tom, že třída dostane 10 příkladů a on dalsich 30, když to nejde dělat, tak asi moc nadaný nebude a navíc bude líný.

• Citovat
  • Upravit
30384
26.3.22 08:24
@Anonymní píše:
U nás s ním nikdo nepracuje. Škola ho nebaví. Taky se bojím, aby nezakrnel, proto ho rozvíjíme doma a chceme gympl.
Pokud to bude příští rok neúnosné, tak půjdeme do PPP, ale stejně to je k ničemu. Bude mít papír a nic z toho. Úkoly nad rámec jsou jen o tom, že třída dostane 10 příkladů a on dalsich 30, když to nejde dělat, tak asi moc nadaný nebude a navíc bude líný.

Samozřejmě - od toho jste rodiče, abyste své dítě rozvíjeli, to je úplně v pořádku. Základní škola je už svým názvem povinna poskytnout základní vzdělání. Pak jsou na řadě děti znevýhodněné, cizinci, teď Ukrajinci. I když souhlasím s tím, že nadané děti péči potřebují, tak prostě rodič nemůže očekávat, že dítě vrazí na běžnou základku s třiceti dalšími dětmi a bude předpokládat, že tím je péče o jeho nadané dítě zajištěna. Sportovně nadané dítě taky nebude chodit pouze na školní tělocvik a očekávat, že se tam bude rozvíjet ke špičkovým výkonům. Bude rozvíjet svůj talent hlavně mimo školu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5613
26.3.22 08:50
@hanka.br. píše:
Samozřejmě - od toho jste rodiče, abyste své dítě rozvíjeli, to je úplně v pořádku. Základní škola je už svým názvem povinna poskytnout základní vzdělání. Pak jsou na řadě děti znevýhodněné, cizinci, teď Ukrajinci. I když souhlasím s tím, že nadané děti péči potřebují, tak prostě rodič nemůže očekávat, že dítě vrazí na běžnou základku s třiceti dalšími dětmi a bude předpokládat, že tím je péče o jeho nadané dítě zajištěna. Sportovně nadané dítě taky nebude chodit pouze na školní tělocvik a očekávat, že se tam bude rozvíjet ke špičkovým výkonům. Bude rozvíjet svůj talent hlavně mimo školu.

No tak to nemáš pravdu. Mimořádně nadaný žák je terminus technicus a škola je povinna mu vytvořit na doporučení PPP individuální vzdělávací plán stejně jako dalším dětem s SVP. To, že to nefunguje je věc druhá. Školy s tím neumí pracovat, chybí širší metodická podpora. Rodiče také odmítají s dítětem jít do PPP na vyšetření z obavy z traumatu nebo že se dozví, že mají „jiné“ dítě. Je to skutečně ve školách šedá zóna, o které se roky jenom žvaní a nic z toho. Zabíjení talentů.

Příspěvek upraven 26.03.22 v 08:51

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
26.3.22 08:51

Mám dceru 3,5 roku. Umí všechny možné barvy včerně zlaté, lila, stříbrné odliší světlou od tmavé. Umí počítat do 20 (opravdu spočítat kolik je jakých předmětů) umí všechny možné tvary a umí je i nakreslit (čverec trohuhelník) umí se podepsat a napsat dalších asi 10 písmenek. Jinak písmenka pozná, ale má pro ně své názvy, protože si je pojmenovává sama (neučím je z knížek ani z tabletuú prostě jdeme po ulici čekáme až přejedou auta ona uvidí značku a jede co je to za písmenko? říkám E hm ale to vypadá jako hřebínek. Atd takže když je někde nápis tak si jede hřebínek, váza, SSSSS (tak dělá had) O, stříška atd. Staví momentálně puzzle o 100 ks
Aktálně je její oblíbený serál Byl jednou jeden život. A pořád se mě na něco ptá. A má velkem výrazný smysl pro humor.
Geniální není - nemá po kom oba s mužem máme IQ v pásmu (115-do 120) já v rámci gymplu měřená mensou tuším měla jsem 116 muž má těch 120. (ne testy doma co vyjdou klidně 140)-
Je prostě hodně hodně zvěvadá jako opice. Náročný to s ní je, protože zásadně když se do něčeho zabere tak nechce tu činnost opustit stříhání, stavění, malování…chytá hysteráky.
Do těch 5-6 let se to špatně určuje a často jsou případy, že to dítě se srovná do průměru, protože třeba matka se mu hodně věnovala a má akcelerovaný vývoj atd.. a napak pomalejší děti se pak zrychlí.. hlavně u kluků je to pak markantní.. ale ti se pak zrychlují klidně až v 4-5 třídě.

• Citovat
  • Upravit
5613
26.3.22 08:53
@Anonymní píše:
Pokud to bude příští rok neúnosné, tak půjdeme do PPP, ale stejně to je k ničemu. Bude mít papír a nic z toho. Úkoly nad rámec jsou jen o tom, že třída dostane 10 příkladů a on dalsich 30, když to nejde dělat, tak asi moc nadaný nebude a navíc bude líný.

To přidávání příkladů je typické, ale žáka to neposune vůbec nikam. Je to takové to „tu máš a neotravuj“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
26.3.22 08:57

@Veveří Ono je to vždycky o učiteli… a o jeho možnostech.. pokud bude mít ve třídě učitel 3é dětí z toho 5 speciálních dis na vše ADHD někdo s asistentem a pak se tam objeví jedno opravdu nadané dítě, nemyslím si že by měl takový učitel nějaký extrémní prostor se mu nějak víc věnovat. Samozřejmě když je chut a vůle jde lecos.

• Citovat
  • Upravit
5613
26.3.22 09:09
@ludmilaadamkova píše:
@Veveří Ono je to vždycky o učiteli… a o jeho možnostech.. pokud bude mít ve třídě učitel 3é dětí z toho 5 speciálních dis na vše ADHD někdo s asistentem a pak se tam objeví jedno opravdu nadané dítě, nemyslím si že by měl takový učitel nějaký extrémní prostor se mu nějak víc věnovat. Samozřejmě když je chut a vůle jde lecos.

To, že to je ve třídách masakr a bude ještě větší s Ukrajinci, je holý fakt, se kterým nejde nesouhlasit. Jen jsem chtěla říct, že mimořádně nadaný žák má právo na podporu. A to, že si s tím nikdo neví rady, je druhý fakt. A hrozná škoda pro toho člověka i společnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí