Interpretace výsledků testu v PPP

Anonymní
17.3.22 18:02

Interpretace výsledků testu v PPP

Chci se zeptat, zda máte někdo zkušenosti s interpretací Wechslerových testů inteligence, které se aplikují v PPP.

Syn je podstoupil nedávno podruhé. Poprvé mu vyšel celkový výsledek ve středním průměru, s tím, že byl v té době věkově na hranici a test nedokončil kvůli nepozornosti (ADD). Nejhorší výsledek měl v poslední části testu (performační inteligence), kde byl jeho výkon na dolní hranici normy.

Tentokrát se mu podařilo test dokončit, performační složka je však stále docela špatná („širší norma“). Ostatní výsledky se pohybují okolo vyššího až středního průměru, až na složku zaměřenou na abstraktní uvažování, kde dosáhl vysokého nadprůměru. Celkově je hodnocen jako průměrný. Školní výsledky má asi průměrné (už od 2. třídy několik dvojek, teď je ve 3.třídě). Vyniká v AJ, je celkem dobrý i v matematice, ale dělá chyby z nepozornosti.

Prosím, jak si mám tyto výsledky interpretovat? Jsou takové rozdíly mezi jednotlivými složkami inteligence běžné? Mám se smířit s tím, že dítě nebude asi moc studijní typ? Já i otec dítěte jsme akademicky úspěšní, ale nemám s tím problém. Jen bych nerada něco zanedbala a chci rozvíjet potenciál dítěte tam, kde to bude mít smysl.

Píši sem o našich potížích již delší dobu, takže někteří mě asi poznají, ale přesto preferuji tentokrát zůstat v anonymitě - děkuji všem za pochopení.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9282
17.3.22 18:16

Je úplně normální, že člověk je v něčem dobrý a v něčem jiném ne. Fakt málokdo vyniká úplně ve všem a úplně stejně. Celkově hodnocen jako průměrný znamená, že je prostě průměrný. V něčem skvělý, v něčem horší, dohromady tedy v průměru. Nic, co by bylo třeba řešit. To, že ty s manželem jste „akademicky úspěšní“ neznamená, že vaše děti musí být taky takové. Ale i „prumerny“ člověk může mít VŠ, to bych ve třetí třídě fakt neřešila. My máme prvnaka, co má z PPP potvrzené nadání a ani to vůbec nic neznamena. Se školou dost bojujeme, a to je to teprve první třída…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.3.22 18:30
@Midaku píše:
Je úplně normální, že člověk je v něčem dobrý a v něčem jiném ne. Fakt málokdo vyniká úplně ve všem a úplně stejně. Celkově hodnocen jako průměrný znamená, že je prostě průměrný. V něčem skvělý, v něčem horší, dohromady tedy v průměru. Nic, co by bylo třeba řešit. To, že ty s manželem jste „akademicky úspěšní“ neznamená, že vaše děti musí být taky takové. Ale i „prumerny“ člověk může mít VŠ, to bych ve třetí třídě fakt neřešila. My máme prvnaka, co má z PPP potvrzené nadání a ani to vůbec nic neznamena. Se školou dost bojujeme, a to je to teprve první třída…

Díky za odpověď. Kdyby se pohyboval ve všech oblastech kolem průměru, tak bych si to v sobě uzavřela tak, že je prostě průměrný. Ptám se na význam toho výrazného rozptylu v jednotlivých subtestech (od dolní hranice normy až po vysoký nadprůměr), protože nevím, jak se ty hodnoty počítají. Plus má dítě diagnostikovanou poruchu pozornosti. Sice se všude píše, že by to nemělo mít na výkon v IQ testu vliv, ale vzhledem k tomu, že test trvá hodinu, tak se mi tomu nechce úplně věřit, protože sama žádnou poruchu nemám a takto dlouho se plnohodnotně nesoustředím.

Nicméně, vzhledem k tomu, že test zadávali dva různí odborníci, domnívám se, že byl proveden správně. Objektivně se ale dítě v některých dovednostech průměru vymyká (v obou směrech).

• Citovat
  • Upravit
2653
17.3.22 18:31

Na VŠ nás učili, že Wechsler inteligenci spíše nadhodnocuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6795
17.3.22 18:35

Neprikladala bych tomu velkou vahu, ja byla vsude hodnocena jako nadprumerne inteligentni a nadane dite. Ovsem pile, vule a sebekazen nula. Vysokou skolu jsem nedodelala, nekolikrat. Brzy jsem otehotnela. Proste - neres to, nech ho delat, co ho bavi, ale spatne vysledky neomlouvej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.3.22 18:44

A motivační složku ten test umí nějak zohlednit? Nebo se předpokládá, že motivaci mají všechny děti stejnou?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
17.3.22 18:51
@Midaku píše:
Je úplně normální, že člověk je v něčem dobrý a v něčem jiném ne. Fakt málokdo vyniká úplně ve všem a úplně stejně. Celkově hodnocen jako průměrný znamená, že je prostě průměrný. V něčem skvělý, v něčem horší, dohromady tedy v průměru. Nic, co by bylo třeba řešit. To, že ty s manželem jste „akademicky úspěšní“ neznamená, že vaše děti musí být taky takové. Ale i „prumerny“ člověk může mít VŠ, to bych ve třetí třídě fakt neřešila. My máme prvnaka, co má z PPP potvrzené nadání a ani to vůbec nic neznamena. Se školou dost bojujeme, a to je to teprve první třída…

A s čím máte konkrétně problém (pokud se ti o tom chce rozepisovat)?

• Citovat
  • Upravit
Janli
17.3.22 18:53

Fakt potřebuješ na dítě papíry? Potřebuješ ho mít zaškatulkovanýho? Proč? Nech to dítě dýchat a rozvíjet se po svým. Sám se vyprofiluje.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
17.3.22 19:07

Tohle je ulet a nic to nerika. Ja na takovem tedtu teda nebyla. Ale na zakladce jsem pusobila dost podprumerne. V prvni tride jsem dokonce mela i trojku na vysvedceni.

No a dnes? Jsem akademicky nadprumerna, vedec, 3 vysoke skoly, doktorat a ted delam docenturu.. A vystudovala jsem matematiku..

Nech ho zit. Najde si cestu sam.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
17.3.22 19:09
@Janli píše:
Fakt potřebuješ na dítě papíry? Potřebuješ ho mít zaškatulkovanýho? Proč? Nech to dítě dýchat a rozvíjet se po svým. Sám se vyprofiluje.

Papíry hlavně vyžaduje od nás škola, protože se jedná o žáka s diagnózou a podpůrnými opatřeními. A já potřebuji znát realitu na to, abych neměla přehnaná očekávání. Ale zároveň se chci postarat o rozvoj jeho potenciálu, protože nečekám, že to za mě někdo jiný udělá.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
17.3.22 19:10
@Anonymní píše:
Tohle je ulet a nic to nerika. Ja na takovem tedtu teda nebyla. Ale na zakladce jsem pusobila dost podprumerne. V prvni tride jsem dokonce mela i trojku na vysvedceni.

No a dnes? Jsem akademicky nadprumerna, vedec, 3 vysoke skoly, doktorat a ted delam docenturu.. A vystudovala jsem matematiku..

Nech ho zit. Najde si cestu sam.

Díky za pohled z druhé strany!

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
17.3.22 19:19

Dcera měla taky velký rozptyl, celkově vyšla v lepším nadprůměru. Ale byly oblasti, které kdyby byly hodnocené jen samostatně, tak je to pomalu na zvláštní školu. U nás dané i celkovou nezralostí a nerovnoměrným vývojem už od malička, diagnostikované ADHD. Prakticky to znamená, že v některých předmětech by mohla chodit o dvě třídy výše a např. psaný projev je na úrovni první třídy a už se ani nevyvíjí. Dál to znamená, že jsou učitelé a učitelky, kteří ji milují a pak druhá strana, která ji nesnáší a výchovná poradkyně např, přemlouvala tělocvikáře, ať jí nedává na vysvědčení trojku a nekazí ji vyznamenání :lol: a to aritmeticky jí vycházela čtyřka. Pro moje dítě bylo podstatné posilovat silné stránky a rozvíjet je, aby zažilo úspěch. A hlavně celkově posilovat psychickou odolnost, že mi rodiče se ze trojky z těláku rozhodně neosypeme.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
17.3.22 19:21

Prosím ponechat anonym. Manželův syn na tom vyšel podobné jako zakladatelčin, tedy trochu hůř, protože nevydrží sedět ani 30 minut, hodinu rozhodně ne. Ve škole bojujeme. Do PPP šel právě z důvodu ADHD a nároku na asistenta ve škole.
Manžel má 2 VŠ, matfyz a chemku, ale bere to sportovně. Synek půjde na učňák, to už je jasné teď, ovšem netušíme jaký obor by mohl studovat, když není nadaný na učení, ani není manuálně zručný, spíš je dost nešikovný co se týče motoriky. Je dobrý ve sportu, tak ho vedeme tímto směrem, ale živit se sportem není pro každého, spíš pro úzkou skupinu „vyvolených“ a jen po velmi omezený čas.
Tak doufáme že se to třeba ještě otočí a aspoň něco ze školy jej začne bavit.
Jeho bratr je přesný opak, klidný a nadprůměrnými výsledky, nikdy se doma neučil, jde mu to samo.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
17.3.22 19:52

Syn v první a třetí třídě vyšel ve většině oblastí ve vysokém nadprůměru (97.-99. percentil), kromě paměti na jména (nebo něčeho podobného), kde byl s odřenýma ušima na 40. percentilu. Takže ten rozptyl být může. I když celkově vyšel na 98. perc., tak se školou od první třídy bojujeme. Sice se učí rychle, chápe rychle, ale je nesoustředěný, nemotivovaný, dělá chyby z nepozornosti…

• Citovat
  • Upravit
9282
17.3.22 20:52
@Anonymní píše:
A s čím máte konkrétně problém (pokud se ti o tom chce rozepisovat)?

Vypadá to na nějaký dys… plete pismena, hlavně ae, pbd, mn.. což ovlivňuje čtení i psaní. Hodně zapomíná psát tečky a čárky. Celková úprava katastrofa. Je hrozně zbrklej, napřed jedná (napíše, přečte, vypočítá) a pak až myslí, někdy asi nemyslí vůbec :mrgreen:. Takže pak má půlku věcí blbě, i když to ví a umí… No a bojuje i s matikou, už se lepší, asi jen potřeboval víc času, aby to pochopil, přitom zrovna logické myšlení má údajně ve vysokém nadprumeru (a tak nějak se to i projevuje všude, kromě té matiky…). Bude teď chodit na doučování ke speciální pedagozce, tak jsem zvědavá na výsledky… a taky pořád něco ztrácí a zapomíná, už to ani neřeším… zakovskou, několikrát ISIC, rukavice čepici, kalhoty, jednu papuci… jednou v té škole nechá i hlavu asi. Ale škola ho baví, chodí tam rád, má kamarády, super kolektiv, super učitelku.. celkově je to dobrý, jen to nejde úplně hladce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí