Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@jaia00 Děkuju za podporu
@NicknackEK Jasný..je to náročné, ale jak jsem psala…po týdnu kdy jsem krmila co půl hodiny, jsem přešla na dokrm s UM..Ale, odsávám když zrovna nekojim..a někdy neodsaju ani 20 ml!!A to třeba hodinu po kojení..Malý má dopito za cca 15 min z obou prsou a neteče nic..Tahá on, zkouším masírovat a tahat já, odsávat..nic..Další až za třeba hodinu, ale zase max 20 ml..Ráno je to lepší, to nakrmím malého..a za hodinu odsaju i 90 ml..když malý nepije..ale to je jen ráno..V noci se budí po 3 hodinách a naštěstí usíná po kojení..Už jsem začala brát i přírodní šafrán na uklidnění
no prostě, nemyslím si, že bych to jen tak hodila za hlavu..Proč taky, je to drahé, nedobré pro dítě a náročné
@Evis27 píše:
@jaia00 Děkuju za podporu@NicknackEK Jasný..je to náročné, ale jak jsem psala…po týdnu kdy jsem krmila co půl hodiny, jsem přešla na dokrm s UM..Ale, odsávám když zrovna nekojim..a někdy neodsaju ani 20 ml!!A to třeba hodinu po kojení..Malý má dopito za cca 15 min z obou prsou a neteče nic..Tahá on, zkouším masírovat a tahat já, odsávat..nic..Další až za třeba hodinu, ale zase max 20 ml..Ráno je to lepší, to nakrmím malého..a za hodinu odsaju i 90 ml..když malý nepije..ale to je jen ráno..V noci se budí po 3 hodinách a naštěstí usíná po kojení..Už jsem začala brát i přírodní šafrán na uklidnění
no prostě, nemyslím si, že bych to jen tak hodila za hlavu..Proč taky, je to drahé, nedobré pro dítě a náročné
Odkojila jsem tri deti a nikdy jsem nic neodsala.
To opravdu neni meritko.
Jestli UM fakt nechces, tak ho nedavej. Maly se ti rychle nauci na flasku a mas po kojeni.
15 minut na prsu je hromada casu, kojila bych klidne po te hodine. Ze breci je normalni, nemusi to byt vubec hlad, staci nespokojenost s tim, jak se meni sila proudu mleka.
Ve 3 mesicich je to opravdu typicky spurt a je potreba to proste vydrzet.
Dostatecne meritko jsou treba pocurane pleny, pokud se tohle nezmenilo, mleka je dost a bude to ok.
Jestli chces kojit, tak fakt vydrz, stoji to za to.
Jo a doktorky kojeni prd rozumi, tou bych se neridila.
@Evis27 Úplně tě chápu. Já u první dcery troska. Sebevědomí na nule, furt jen stres, absolutně jsem to miminkovský období nesnášela… prostě jsem furt jen odsávala, snažila se kojit, řešila její jidlo
. Když jsme přešli plně na UM, tak jsem měla dojem, že jsem selhala. Jasně - objektivně jsem nasekala asi bambilion laktačních chyb, ale měla jsem dojem, že se v rámci svých možností snažím na maximum.
U druhé dcery jsem si od začátku řekla, že budu ráda za kojení, ale tohle už zažít nechci a že při prvním náznaku stresu se na to vykašlu rovnou. A… světe div se…jsou jí dva roky a kojím stále. Nikdy neměla UM…a co já pro to udělala? NIC. Jen byla v klidu, nic si z kojení nedělala a dávala prso kdykoliv si řekla (v noci doposud po 2 hodinách, v prvních týdnech prakticky nonstop i v noci
)…ale vůbec jsem u toho nestresila a její miminkovský období bylo skvělý…
Co tím chci říct? První dcera je teď v první třídě a to, jak dlouho a jestli byla kojená, je najednou tak bezpředmětný a vzdálený, že vím, že nemá cenu to lámat přes koleno. Přes nepohodlí to cenu určitě má, ale přes pocit temnoty a nonstop sevřenej žaludek fakt ne ![]()
Takže klid, hlavně že se nají a zkuste si najít pro oba tu NEJ cestu bez ohledu na to, co je nej cesta někoho jinýho
![]()
@Lucie_Sx píše:
Maly se ti rychle nauci na flasku a mas po kojeni.
Vcelku suhlasim so vsetkym, co si napisala, ale zrovna toto je zbytocne strasenie. Moze to tak samozrejme byt, ale nemusi…
Jo a ako tu niekto pisal, ze deti su chytre a vedia, ze ak sa budu vztekat, tak dostanu UM, tak to je z mojej skusenosti pravda
ale uz niekolko mesiacov nezvysujem davku umeleho. Ako maly rastie, vypije si viac materskeho. Zavedenim umeleho mi moje kojenie do kopru nejde.
@Freya10 píše:
@Evis27 Úplně tě chápu. Já u první dcery troska. Sebevědomí na nule, furt jen stres, absolutně jsem to miminkovský období nesnášela… prostě jsem furt jen odsávala, snažila se kojit, řešila její jidlo. Když jsme přešli plně na UM, tak jsem měla dojem, že jsem selhala. Jasně - objektivně jsem nasekala asi bambilion laktačních chyb, ale měla jsem dojem, že se v rámci svých možností snažím na maximum.
U druhé dcery jsem si od začátku řekla, že budu ráda za kojení, ale tohle už zažít nechci a že při prvním náznaku stresu se na to vykašlu rovnou. A… světe div se…jsou jí dva roky a kojím stále. Nikdy neměla UM…a co já pro to udělala? NIC. Jen byla v klidu, nic si z kojení nedělala a dávala prso kdykoliv si řekla (v noci doposud po 2 hodinách, v prvních týdnech prakticky nonstop i v noci)…ale vůbec jsem u toho nestresila a její miminkovský období bylo skvělý…
Co tím chci říct? První dcera je teď v první třídě a to, jak dlouho a jestli byla kojená, je najednou tak bezpředmětný a vzdálený, že vím, že nemá cenu to lámat přes koleno. Přes nepohodlí to cenu určitě má, ale přes pocit temnoty a nonstop sevřenej žaludek fakt ne
Takže klid, hlavně že se nají a zkuste si najít pro oba tu NEJ cestu bez ohledu na to, co je nej cesta někoho jinýho![]()
Jedno srdce nestaci ![]()
@Evis27 píše:
Ahoj, chtěla bych se zeptat..mám syna 3 měsíce a cca 10 dnů přikrmuje mě UM.. Tabulkově nejedeme, vždy nakojim a cca do hodiny dám UM..dopoledne sní 90 ml odpoledne a večer psaných 180 ml.. poté jej ale musím zabavit, protože se mi zdá, že má stále hlad.Tak po dvou hodinách zase kojím..intervaly mezi UM se snažím dodržet 3 hod. a déle, ale někdy je to těžké..Je tady nějaká maminka, která také kombinuje MM a UM a jak? Moc děkuju..krmim Naše mlíko..malý má alergii na kravskou bílkovinu..a tohle mu sedloe
Díky
Ahoj, ty rady neber vážně. Evidentně ti píší holky, co s tím problém nemají. Řeším to samé, co ty, mam málo mléka. A to jsem měla doma i laktační poradkyni. Malý nám jen hubnul a vůbec nerostl a to jsem mohla kojit co hodinu a stavět se na hlavu. Teď vždycky kojím a potom mu dám UM množství podle návodu. Když už nechce, pít přestane (vydrží mi intervaly na jídlo minimálně 3 hodiny a v noci i více). Někdy vypije celou dávku, jindy ne, zbytek vylevam. Laktační mi říkala, že někdy to prostě nestačí a není to tva chyba. Ale je dobré kojit aspoň po troskách, je to dobré na imunitu mimca (to mám také od laktační poradkyně). ![]()
@Umík Děkuju za milou odpověď a rady
Samozřejmě dělám vše proto abych kojila co nejvíc..
@Freya10 Děkuju
Právě, stres ničemu nepomůže..a chci si to s malým užít, né být na nervy.. Takže, se budu snažit kojit co to půjde..a když to nepůjde, Svět se nezboří ![]()
@Lucie_Sx Kojila jsem přes týden co půl hodiny..to je i na spur dlouho..Pak až sem začala přikrmovat..Ale díky za rady..Zkusím ještě vydržet..
Ještě se tedy dodatečně doptám..když tedy dítě po nějaké chvilce kdy u prsu pije, se začne odtrhávat, vytékat a následně pláče..i když utisujo v náručí..a při masírování prsu mléko neteče, pak co dělat aby mimčo neplakalo, než se zvýší tok mléka? Střídám obě prsa..
@Evis27 Já (když takhle ve 3,5 měsících blbla mladší dcera) jsem ji vždycky než se spustilo mlíko musela zabavit (jakože ona na prsu, cucala a já (protože jsem cítila, že se ještě nenahodil vypuzovací reflex) jsem ji mezitím třeba jemně okusovala její ruku…jako zní to fakt ujetě, ale fungovalo to - ona se zabývala pocitama na své ruce a ne tím, že tahá a skoro nic neteče
. Když se reflex spustil, tak jsem přestala a ona se najedla
. Ono je blbý, že cca do těch 3 měsíců mlíko teče (a často stříká) samo od začátku kojení (dělají to hormony), kolem těch 3 měsíců prsa najíždějí na režim, kdy je tam mlíka trocha a proud se spustí až po chvilce sání miminka (opět hormonální reakce, ale tentokrát už na sání mimča, ne sama od sebe). Stres ale tu reakci blokuje a tak čím víc se bojíme, že nic neteče a minčo se mezitím vztekne, tím déle to trvá…na palici…
. A mimčo je z toho naštvaný, neb doteď to teklo samo a teď tahá a ze začátku nic- musí se naučit, že musí prostě chvilku počkat ![]()
Ještě se tedy dodatečně doptám..když tedy dítě po nějaké chvilce kdy u prsu pije, se začne odtrhávat, vytékat a následně pláče..i když utisujo v náručí..a při masírování prsu mléko neteče, pak co dělat aby mimčo neplakalo, než se zvýší tok mléka? Střídám obě prsa..
@Freya10 No,jen on netahá..po tom co dopije a neteče..a ještě chce jíst..Prostě se jen vzteká..sem tam zatáhne..a když neteče, tak spustí šílený pláč..Sem tam pomůže odejít a chvíli dělat něco jiného..ale když se vrátím třeba za 15 min. a pořád neteče, tak jedeme pláčem nanovo..
@Evis27 Je to těžký no. On nechápe, proč by měl tahat, když teče málo, nebo nic…asi fakt leda zkusit zaměstnat, než se začne vztekat a nebo tu cévku. Dá se koupit ve zdravotnických potřebách za pár korun jen cévka a k tomu stříkačka a nebo celej set od Medely. Ale řekla bych, že už je na to velkej a pozná, že má v puse i něco dalšího
.
Jako je fakt, že kdyby byl člověk to dítě a měl hlad (či chuť),tak co bude dělat spíš- tahat a snažit se u něčeho, co skoro neteče, nebo si dá lahvičku, kde to teče krásně a plynule? No taky bych se vztekala, kde mám tu lahev ![]()