Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
V souvislosti s mým předchozím tématem mně napadlo, kde myslíte, že se láme hranice kdy by rodič u intimních problémů neměl už zasahovat, ale jen doprovodit dítko k lékaři?
Třeba mi přijde už nepřiměřené, aby 12 letému klukovi koukala matka na penis jestli je vše ok. Pro mně je ta hranice tak maximálně 10, pak už bych ho jen doprovodila.
Jak to máte vy?
Tak nejspíš do doby, dokud to není nepříjemné samotnému dítěti.
@Fjodorka píše:
Nepříjemné je to podle mně v každém věku (když nepočítám před 3-4 rokem). Právě kde je ta hranice, když už je to nepříjemné příliš.
Moje kolegyně třeba stále koupe svého syna… je mu 12 let, to mi už také přijde dost na to, aby mu u toho asistovala a dohlížela na jeho hygienu. Ale tak každý to máme v rodině jinak, mně mamka vždycky tak od 7 let napustila vanu, párkrát mě přišla zkontrolovat a bylo to…
@Fjodorka píše:
Asi jsme v tom divná, ale mně právě přijde lepší ten „cizí“ člověk. Protože 5 minut nepříjemné a už ho nemusím možná nikdy vidět.
Hm, moje dcera má 10 let. Koupe a sprchuje se sama. Ale má dlouhé vlasy a nezvládne si je umýt, takže 1-2 krát týdně jí myju hlavu. A protože po spláchnutí, by se houbou zase namydlila i na vlasech, tak ji rovnou celou umyju (že by se první umyla a já pak přišla jen na vlasy nehrozí, protože je loterie jak dlouho u nás na baráku vydrží teplá voda, podle toho jak se dole sprchují tchánovci, takže teplou využít na vlasy a pak už je to buřt). Ale intimní místa řeším tak, že ji na ruku kápnu její Lactacyd girl a ona se tam umyje sama. Pak se sama opláchne, jak skončím s mýdlem, už to má zase ona sama ve své režii. Ale zase čekám s ručníkem, abych ji mohla osušit to její háro. Vysuším vlasy a odcházím, ona si tělo doutírá sama. A asi dvakrát za mnou přišla večer po sprše, že ji pálí/svědí pipinka. Z mýdla to nebylo, používá ten zmiňovaný lactacyd a oplachuje se hodně a všude. Tak jsem ji na prst dala Imazol a ona se mázla sama. Vždy to přešlo, takže jsem nemusela řešit dál. Kdyby to nepřešlo, podívala bych se, jen pohledem, nikde bych „nehrabala“, jestli je to zarudnuté, zkontrolovala v koši na prádlo její kalhotky kvůli výtoku a řešila s dr.
@Apaji Ano, vidím to podobně. Pokud to dítěti není extrémně nepříjemné tak kouknout ano, ale jakékoliv zkoumání přenechat do rukou lékařům.
@Darulka
Právě, že dcera se přede mnou nestydí, spíše se chce porovnávat se mnou, její babičkou, chce se dívat jak si převlékáme podprsenky („protože všechny jsme ženy“ - tím uzemnila mou tchyni, když se převlékala do divadla
) - asi je to tím, že ji začalo růst prso, tak ji začaly zajímat i podprdy
Ale před svým taťkou (jiné muže, co by s ní byli kolem koupání a převlékání nemáme), to se stydí. Někdy zapomene, hlavně, když se koupe a chce mu ukázat všechny dinosaury a mořské panny, co má ve vaně
. Ale běda, jak manžel zapomene a nezaklepe na dveře koupelny, když si chce umýt ruce a ona se jen sprchuje. To je hned v dřepu, ruce kolem hrudníku - sice se směje, ale chlap se na ni kouknout už nesmí. Nu, začala dospívat a je čas začít ji klepat na dveře pokojíku apod. A ještě před chvilkou to byla moje malá prdelka ![]()
Syn je zatím malý, ale až odplenkuje, nechci jeho holé pozadí, ba ani popředí vidět.
@Františka85 A kdo mu bude to popředí a pozadí mýt? Nebo ty poslepu?
Do patnacti je nutne stejne dite k lekari doprovazet, protoze ho bez pritomnosti rodice nevysetri, ani neosetri…
No a pokud ma dite problem na intimnim miste a nema problem, aby jsem letmo zkontrolovala, tak klidne zkontroluju… Zatim s komunikaci v tomto smeru problem nemame, mozna to bude s vyssim vekem horsi…
Ted je ji deset…
Do 6 let jsem synovi při hygieně asistovala, do 9 přihlížela a teď už jen občas hodím dotaz. U lékaře na preventivní prohlídce v 11 letech doktorka nevyžadovala ukázku, jen se zeptala, jestli je vše v pořádku.
@boball píše:
A kdo mu bude to popředí a pozadí mýt? Nebo ty poslepu?
třeba bude mít plínu až do doby, než se zvládne umýt sám ![]()
Myslím, že to je individuální. Ale i tak bych viděla preventivní kontrolu genitálií tak max. do 6-7 let, později - pokud děti něco trápí - už to i řeknou sami. Potom bych mrkla (zda se nejedná o něco vážného) klidně do 12ti, ale k lékaři bych už brala. Přece jen v tom věku jsou děcka hodně citliví a hlavně stydliví. Jako já se málem propadla studem, když jsem asi při čůrání venku ve 13ti nebo 14ti chytla klíšťáka a přisál se mi na stydkém psyku
Šla jsem za maminkou, ale při té vzpomínce se ještě teď červenám ![]()