Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Podle příznaku bych řekla, že tu celiakii máš. Já měla také často problém s žaludkem, nadýmání, chudokrevnost, občasná zácpa a strašně nízkou váhu. Nikdo mě na toto vyšetření neposlal, všichni mi říkali, že jsem anorektička a posílali k psychiatrovi. Šla jsem na alergologii z jiného důvodu, tak jsem mu o potížích řekla a že bych chtěla test a on mi ho udělal. Tam se to potvrdilo, tak mě poslal na gastro a tam mi byla zjištěná celiakie. bylo mi to zjištěné ve 20 letech.
Nemuselo se to projevit. znám případy celiakie diagnostikované i ve 40 letech. potíže máš dlouho, odpovídají příznakům celiakie (ale i řadě jiných nemocí). poslouchej lékaře, ne mámu ( tomhle evidentně ví velmi málo..). a vyčkej výsledků, ty ti dají jasnou odpověď. ![]()
jinak pokud máš celiakii, i ten „kousek“ lepku uškodí!!! nesmí se žádný. ![]()
@offi Díky. Váhově problém nemám. Naopak - od mala jsem byla vždy dobře živené dítě, až jako dospělá jsem se sebou začala něco dělat a podařilo se mi dostat se do normy, ale hubená nejsem, ani nějak rapidně samovolně nehubnu. I když mi jednu dobu máma říkala, že jsem zhubla rychle a že vypadám hrozně ( 176/69 ).
@Anonymní píše:
@offi Díky. Váhově problém nemám. Naopak - od mala jsem byla vždy dobře živené dítě, až jako dospělá jsem se sebou začala něco dělat a podařilo se mi dostat se do normy, ale hubená nejsem, ani nějak rapidně samovolně nehubnu. I když mi jednu dobu máma říkala, že jsem zhubla rychle a že vypadám hrozně ( 176/69 ).
Každý má jiný příznaky, takže na tu váhu nekoukej. Někdo má průjem někdo zácpu někdo je hubený někdo tlustý, mojí tetě to zjistili letos a je při těle.
Zaadatelko, takhle ti nikdo nerekne, jestli mas celiakii… a nasadit dietu pred eventualnim endoskopickym overenim biopsii je non lege artis postup, diagnosu znemoznis.
Takze vyckat odberu krve, to je rychle, par dnu, hlavne doufam, ze mas odebrano aTtg a a-endomysium IgA vcetne celkoveho IgA… to pak uvidis v papirech. Pri pozitivite biopsie a az POTOM dieta. Nebo uz jsi i po biopsii a jen cekas na vysledek tohoto? Tam se da i podle endoskop. obrazu odhadnout, jestli je strevo ok nebo ma viditelne zmeny, ale histologie je zaklad.
Ale funkcni bolesti bricha jsou mnohem castejsi, takze zatim klid a vyckej vysledku.
@Anonymní píše:
Hezký den všem.
Měla bych dotaz na vás, kterým zjistili intoleranci lepku ( alergii, celiakii ) v pozdějším věku ( nikoli v dětství ). Je mi 27 a dlouho ( cca 5 let ) trpím zažívacími obtížemi ( průjmy, občas zácpa, nadýmání, apod., přidali se i potíže se spánkem ). Nejdříve jsem to přikládala stresu, špatným stravovacím návykům a nedostatku pohybu - došlo ke změně, ale změna trávení se moc nekonala. Byla jsem na několika vyšetřeních, kde nic nenašli. Nakonec jsem doslova donutila doktora, aby mě poslal na gastro, kde zatím čekám na výsledky. Ještě mě čeká alergo na potravinové alergie. Nicméně, po vyšetření mi lékař na gastro doporučil lepku se vyvarovat, že tam nějaká pravděpodobnost dle příznaků je. No a když jsem to oznámila mámě, tak mi bylo řečeno, že to lepek nebude, protože už by se to muselo projevit dávno a že to bude určo helicobater, že ho měla taky a že jsem si zničila žaludek svými dietami a nejedením a light výrobky. Nabídla mi řízek, že ten kousek strouhanky a mouky, i kdyby to lepek byl, mi uškodit nemůže a ať to nepřeháním.
Dotaz zní - měli jste někdy v minulosti potíže podobného rázu, než vám přišli na problém s lepkem? Nebo to fakt přeháním???( Omlouvám se, je to možná lehce zmatené, ale lépe to popsat neumím. ) Děkuji.
P. S. prosím o zachování anonymity.
Napiš mi sz - prošla jsem si tím nějakých asi deset let dozadu a byl to horor, právě i díky nepochopení z rodiny a tak podobně.. - to bylo snad to nejhorší..
Při intoleranci lepku ti bude vadit i mikromnožství lepku ve zmrzlině či pár kapek sojové omáčky v jídle, natož strouhanka na řízku ![]()
@BellinkaX Jsem po krvi i po vyšetření na gastru a čekám na výsledky biopsie. Právě až po vyšetření na gastru mi dr. doporučil lepku se vyvarovat, takže změny na stěně střeva zřejmě jsou.
Nešlo mi o to, abyste mi řekli, zda mám nebo nemám - to mi řekne až dr., to vím. Ptala jsem se, zda a jaké jste měli problémy a v kolika letech vám to bylo zjištěno.
@Anonymní píše:
Nakonec jsem doslova donutila doktora, aby mě poslal na gastro, kde zatím čekám na výsledky. Ještě mě čeká alergo na potravinové alergie. Nicméně, po vyšetření mi lékař na gastro doporučil lepku se vyvarovat, že tam nějaká pravděpodobnost dle příznaků je.
soudím dle tohoto, že vyšetření na gastro má za sebou, tj. asi i endoskopii?? když ten dr. doporučil s dietou začít??
ale těžko říct.. v jakém stadiu dg. je…
rozhodně ale souhlasim, že předčasně aplikovaná dieta je pro dg. kontraproduktivní..
jj, takový dráždivý tračník.. to je svinstvo
a kolik ji je..
U kamarádky se přišlo na celiakii v 38 letech a to teprve potom, co byla zjieštěna celiakie její 5 leté dcerce. Pak se udělala vyšetření a celiakii má i kamarádka a její maminka taky. Do té doby neměly žádné velké potíže.
@Anonymní píše:
Nešlo mi o to, abyste mi řekli, zda mám nebo nemám - to mi řekne až dr., to vím. Ptala jsem se, zda a jaké jste měli problémy a v kolika letech vám to bylo zjištěno.
sama zkušenost osobní nemám, ale znám rodinu, kde mají celiakii všichni, a přišlo se n a ní díky celiakii nejmladšího, poté absolvovali testy maminka, starší sourozenec a babička a všichni pozitivní. sourozenec bez příznaků, maminka občas nadýmání, problémy se zácpou, babička totéž, ale nic tragického, vůbec je to nenapadlo a na nápad dr. si klepali rukou na čelo, že je to blbost.. a ejhle.
od nasazení diety se cítí celkově vitálnější,..
příznaky mohou být ve vyšším věku dost nespecifické..vím i o případu nespecifických problémů všeho druhu, vč. psychiatrické dg., na základě toho, že dotyčná furt chodila k dr. a ti nemohli nic najít..tak jí poslali k psychiatrovi a ten jí přesvědčil, že její problémy jsou psychosomatické.. mno, a pak, v 45, náhodou, bác ho. celiakie, střevo dost postižené, a i když byla při těle, byla podvyživená (bílkoviny, některé vitamíny).. jen díky tomu, že dr. byl větší šťoura, než ti předchozí a že ho tohle napadlo..
Tak to jo. Uvidis podle biopsie, pri potvrzeni muze mamka strouhanku schovat…
Ja celiakii nemam, ma neter, od 7mi let, sousedka od 50ti, nedavnu tu psala nejaka uzivatelka, ze mela jen dlouho afty a z toho dg celiakie… to mas ruzne, celiakie je takovy chameleon, zejmena u dospelych.
Me konecne celiakii diagnostikovali na zacatku min.roku. par let predtim jsem mela zdravotni problemy, vsichni si mysleli, ze si vymyslim, byla jsem i u dr v praze, ktery mi diagnostikoval celiakii a naridil kontrolu za rok. po roce opet ten stejny dr mi rekl, ze teda zadnou celiakii nemam at prestanu drzet dietu, tak jsem prestala a za rok uz jsem zvracela krev, mela bolesti, krece atd a sla jsem do nemocnice na pohotovost, tam mi rekli, ze si vymyslim, ze mi nic neni. nakonec jsem se dostala zase po par mesicich na gastro primo do nemocnice a tam uz pri vysetreni mi rekli, ze tam je celiakie a jen podle biopsie se urci uz jen stupen, ale at okamzite zacnu drzet dietu. od te doby to prisne dodrzuji
btw. ten prvni dr i u druhych vysledku mel potvrzene, ze mam celiakii a proc mi rekl, ze ji nemam netusim (predtim nez jsem navstivila nemocnici, jsem si vyzadala od neho prave materialy ze vsech vysetreni, ze zacatku se cukal, nakonec mi je dal a pak se zjistilo, ze i pres potvreni biopsie mi tvrdil, ze celiakii nemam )
@gyffy Díky moc. Já jsem si vyšetření vydupala na základě dlouhodobých zdravotních problémů, kdy mi prostě také „nic nebylo“ a následně před rokem zjistili celiakii synovci a pár měsíců zpět sestřence, takže až pak mě napadlo, jestli to nemůže být i u mě. No, přiznávám, že bych se nechtěla dostat do stadia, kdy to bude ještě horší. Už teď to není prostě ok a docela dost to omezuje.
Mrzí mě, že se najde dr., který vyvrátí vlastní diagnozu a tím Ti to zhoršil. Ale teď už je snad dobře.
Intoleranci na lepek má hodně lidí, jen o tom třeba ani neví…
Hezký den všem.
Měla bych dotaz na vás, kterým zjistili intoleranci lepku ( alergii, celiakii ) v pozdějším věku ( nikoli v dětství ). Je mi 27 a dlouho ( cca 5 let ) trpím zažívacími obtížemi ( průjmy, občas zácpa, nadýmání, apod., přidali se i potíže se spánkem ). Nejdříve jsem to přikládala stresu, špatným stravovacím návykům a nedostatku pohybu - došlo ke změně, ale změna trávení se moc nekonala. Byla jsem na několika vyšetřeních, kde nic nenašli. Nakonec jsem doslova donutila doktora, aby mě poslal na gastro, kde zatím čekám na výsledky. Ještě mě čeká alergo na potravinové alergie. Nicméně, po vyšetření mi lékař na gastro doporučil lepku se vyvarovat, že tam nějaká pravděpodobnost dle příznaků je. No a když jsem to oznámila mámě, tak mi bylo řečeno, že to lepek nebude, protože už by se to muselo projevit dávno a že to bude určo helicobater, že ho měla taky a že jsem si zničila žaludek svými dietami a nejedením a light výrobky. Nabídla mi řízek, že ten kousek strouhanky a mouky, i kdyby to lepek byl, mi uškodit nemůže a ať to nepřeháním.
Dotaz zní - měli jste někdy v minulosti potíže podobného rázu, než vám přišli na problém s lepkem? Nebo to fakt přeháním???
( Omlouvám se, je to možná lehce zmatené, ale lépe to popsat neumím. ) Děkuji.
P. S. prosím o zachování anonymity.