Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Alergie na lepek se může objevit v jakémkoliv věku. Stejně tak, jako jakákoliv jiná alergie.
Každý člověk má jiné příznaky. alergie na lepek není celiakie
propuknout může v každém věku, velkou roly hraje taky psychika. dr. doporučil lepku se vyvarovat
jak vyvarovat!!!
nám řekli den před biopsii tak poslední jídlo lepkové
a po biopsii hned bzl. dieta
za měsíc výsledky biopsie které celiakii potvrdili ![]()
Drž se a doufej že to celiakie nebude ![]()
@Anonymní píše:
Hezký den všem.
Měla bych dotaz na vás, kterým zjistili intoleranci lepku ( alergii, celiakii ) v pozdějším věku ( nikoli v dětství ). Je mi 27 a dlouho ( cca 5 let ) trpím zažívacími obtížemi ( průjmy, občas zácpa, nadýmání, apod., přidali se i potíže se spánkem ). Nejdříve jsem to přikládala stresu, špatným stravovacím návykům a nedostatku pohybu - došlo ke změně, ale změna trávení se moc nekonala. Byla jsem na několika vyšetřeních, kde nic nenašli. Nakonec jsem doslova donutila doktora, aby mě poslal na gastro, kde zatím čekám na výsledky. Ještě mě čeká alergo na potravinové alergie. Nicméně, po vyšetření mi lékař na gastro doporučil lepku se vyvarovat, že tam nějaká pravděpodobnost dle příznaků je. No a když jsem to oznámila mámě, tak mi bylo řečeno, že to lepek nebude, protože už by se to muselo projevit dávno a že to bude určo helicobater, že ho měla taky a že jsem si zničila žaludek svými dietami a nejedením a light výrobky. Nabídla mi řízek, že ten kousek strouhanky a mouky, i kdyby to lepek byl, mi uškodit nemůže a ať to nepřeháním.
Dotaz zní - měli jste někdy v minulosti potíže podobného rázu, než vám přišli na problém s lepkem? Nebo to fakt přeháním???( Omlouvám se, je to možná lehce zmatené, ale lépe to popsat neumím. ) Děkuji.
P. S. prosím o zachování anonymity.
Pokud se ti potvrdí, určitě dietu dodržuj co nejpřísněji. Dneska už to není problém. Celiakie způsobuje mnoho potíží mimo zažívací-například neplodnost… na mámu nedej, jsi dospělá tak tě prostě musí respektovat.