Intolerance masozel příkrmu
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
intolerance masozel prikrmu
Ahoj maminky,
Hledam nekoho, kdo ma zkusenosti s problemy pri zavadeni prikrmu. Dcera ma 7m, v 5m jsem zacala obcas davat kasicku, tyden pred 6m jsme zacaly se zeleninou. Nejdriv mrkev, po te mela totalni brichabol, prujem, hlen. Dala jsem ji dva dny po sobe, pak nekolik dni jen kojeni a zkusila jsem dyni. Po te mi cely den hrozne zvracela. Tak jsem udelala zase pauzu, asi tyden a poradila se s dr., ta mi rekla, at zkusim brambor a do nej postupne michat zeleninu. Tak jsem dala ciste brambor, pak brambor s brokolici a brambor s mrkvi. Vse ok, tuhy bobecek, brisko v pohode. Dnes jsem tedy poprve udelala maso, 1 brambora, 1 mrkev a asi 3cm nudlicka kureciho. A mala dvakrat prujem a nekolikrat zvracela.
Kde muze byt chyba? Co delat? odsunout prikrmy uplne? Nespechat a davat jen zeleninu a s masem to zkusit treba za mesic? Napadlo me, zda ji treba nedrazdi kousky, nemixuji uplne do hladka, nicmene ji davam do rucicky banan, varenou zeleninu, rohlik, krupky, susenky a vse ji uplne v pohode a s kousky problem nema.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@LadyTommy Z kousků by max. zvracela, ale neprůjmovala. Bylo to kuřecí ok, co se týká kvality?
Jinak být to moje dítě, tak jednotlivé potraviny zavádím hodně opatrně a beze spěchu. Asi bude mít citlivější trávení.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mě malá příkrmy moc nebaští, v podstatě jí jen jogurt či přesnídávku (má 10M)… Mohu pouze poradit, jak jsme postupovali my, ale takovýto problém jsme neměli. Trošku by mě to děsilo, aby měla takovýto průjem a zvracela…
- zatím bych nedávala maso, ale pouze zeleninové směsi. S masem máte ještě čas. Mě ho malá jí až od nedávna a nedostatek železa neměla, takže pohoda

- zkus mixovat víc do hladka. malá má 10M, vím, že by už měla jíst kousky, ale ona se po nich dáví… tak mixujeme. Ono to přijde časem… trpělivost růže přináší

Mě např. malá zvrací z kaší. Zkus je vysadit, kdo ví… hodně dětiček kaše fakt moc nemusí…
Držim palce!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Přímo s tímhle zkušenost nemám, ale dceři trvalo hodně dlouho než se rozjedla s příkrmy, zavedli jsme je v půl roce a zeleninu začala pořádně jíst až v roce, ovoce, kaši a jogurt teda dřív. Maso nejedla doteď (18 měsíců), až před pár týdny ho začala trochu jíst. V případě takovýhle reakcí bych na to šla fakt pomalu a maso zkusila třeba za měsíc a dávala bych jen tu zeleninu, kterou snáší dobře. Pokud kojíš, tak bych se nebála, že bude mít málo živin nebo železa.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@LadyTommy píše:
Ahoj maminky,Hledam nekoho, kdo ma zkusenosti s problemy pri zavadeni prikrmu. Dcera ma 7m, v 5m jsem zacala obcas davat kasicku, tyden pred 6m jsme zacaly se zeleninou. Nejdriv mrkev, po te mela totalni brichabol, prujem, hlen. Dala jsem ji dva dny po sobe, pak nekolik dni jen kojeni a zkusila jsem dyni. Po te mi cely den hrozne zvracela. Tak jsem udelala zase pauzu, asi tyden a poradila se s dr., ta mi rekla, at zkusim brambor a do nej postupne michat zeleninu. Tak jsem dala ciste brambor, pak brambor s brokolici a brambor s mrkvi. Vse ok, tuhy bobecek, brisko v pohode. Dnes jsem tedy poprve udelala maso, 1 brambora, 1 mrkev a asi 3cm nudlicka kureciho. A mala dvakrat prujem a nekolikrat zvracela.
Kde muze byt chyba? Co delat? odsunout prikrmy uplne? Nespechat a davat jen zeleninu a s masem to zkusit treba za mesic? Napadlo me, zda ji treba nedrazdi kousky, nemixuji uplne do hladka, nicmene ji davam do rucicky banan, varenou zeleninu, rohlik, krupky, susenky a vse ji uplne v pohode a s kousky problem nema.
Po mrkvi měla už při prvním ochutnání problém a hlen. Nedávej jí mrkev znova dříve než za tři měsíce. Stejně tak jí nedávej tu dýni po které měla problémy. Znovu zkus za 3 - 6 měsíců. Piš si co jí dáváš a jednu potravinu zaváděj týden. Brambora týden, kuřecí týden, brokolice týden… piš si co jí vadí a co snáší dobře. Na příkrmy se nevykašli, jen musíš být opatrná. Je velká šance, že časem ty potraviny, které jí teď vadí bude snášet dobře.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A je ten průjem opravdu průjmem? tedy ve smyslu vodnatý nevydatný? náš prcek jak začal trošku jíst a říkám trošku páč i teď po 10. měsíci někdy nesní k obědu ani porci ve velikosti cca malé sklenky tedy těch 125g a přitom sklenkové jídlo od 8.m má 220g ![]()
no ale proč to píšu - jak začal jíst tak začal děsně kadit, 7× za den nebylo neobvyklé a stoličku měl pořád celkem tekutou a má dodnes, doktorka mi řekla, že některé děti prostě zeleninka spíše projímá a že pokud prospívá nevadí to, ono ruku na srdce já zapít masozel teplým mlíkem tak taky asi běžím ![]()
jo akorát ráno míval tužší bobek zřejmě díky večerní kaši bez zeleniny (menším množstvím tekutin v noci to asi není, kojím po 2-3hod i v noci)
ublinkávání jsme taky řešili, ale to měl nejspíš hlavně z intolerance BKM takže jsem na dietě já
občas mi blil víc a měla jsem pocit že to je po žloutku a tak jsem příště dala jen kousíček a pak trošku víc a mám dojem že u synka je vše o koncentracích, jak je nového moc, tak na to reaguje
takže zkoušet, ale opatrně, držím palce
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky díky, už se jí bojím dát cokoli jiného než prso… takže zvolníme tempo a maso odsuneme. U starší tohle neznám, ta jedla málo, ale s ničím neměla problém, mladší zatím byla taky ok, i při kojení jím cokoli, i zelí, čočku a snáší vše a najednou je ta zelenina takový problém, achjo
@Ketule007 kaši dávám, ale minimálně, tak jednou dvakrát za týden, zkoušela jsem ji, jestli by po ní líp nespala, ale je to spíš horší, takže ji má jen na chuť občas
@meduzza pak čistě jen s bramborem ta mrkev byla ok, jí to tak už asi 14 dní a v pohodě, až dnes zase to maso
maso bylo ok, pytlíkovala jsem ho čerstvé do mrazáku
@hrnoulek byla to žlutá voda a sem tam kousek příkrmu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Až začnete opět přidávat maso, zkuste králičí a nebo telecí. Naše Mudr. doporučovala, pokud by špatně snášel syn maso, tak nahradit vařeným žloutkem. Bílky prý tihle drobci špatně tráví (to jsem nevěděla a to mám třetí dítě
). Syn ale není kojený a tak mám pocit že přechod na normál stravu zvládal v pohodě. Z mléčných výrobků jsem začínala radši tučným tvarohem, než pacholíkama on je totiž malý nenasyta a asi by mu jeden kelímek nestačil
.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@LadyTommy píše:
Holky díky, už se jí bojím dát cokoli jiného než prso… takže zvolníme tempo a maso odsuneme. U starší tohle neznám, ta jedla málo, ale s ničím neměla problém, mladší zatím byla taky ok, i při kojení jím cokoli, i zelí, čočku a snáší vše a najednou je ta zelenina takový problém, achjo
@meduzza pak čistě jen s bramborem ta mrkev byla ok, jí to tak už asi 14 dní a v pohodě, až dnes zase to maso.Maso bylo ok, pytlíkovala jsem ho čerstvé do mrazáku
Já bych se masa jako takového nebála, ale vynechala bych to kuřecí. Je fajn, že při tvém kojení jí nic nevadí. Zkoušej to dál, jen pomalu a opatrně. Když má po něčem problém, dej jí čas ať se zase srovná, než zkusíš něco nového. Držím palce
- načítám...
- Citovat
- Zmínit