Invalidní důchod a pracovní poměr

Anonymní
27.1.12 05:01

Invalidní důchod a pracovní poměr

Zdravím, neví někdo jak to je? Manžel je zaměstnán a stal se mu pracovní úraz. Nyní to bude už rok, co je v pracovní neschopnosti, je po těžké operaci a zatím se neví, zda bude schopen se do práce vrátit :,( Jenomže po roce se mu přestane vyplácet nemocenská, tak byl nucen, zažádat si o invalidní důchod, který mu bude 100% schválen… Má být zatím dočasný, ale když mu ho přiznají, neskončí mu tím pracovní poměr ve firmě, kde je zaměstnán? :think:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2640
27.1.12 07:35

Tohle teď řešil manžel v práci se svou zaměstnankyní, která je dlouhodobě nemocná. Aby dostala ten invalidní důchod (který jí byl taky zatím na rok přisouzen), tak musela z práce odejít. Takže sepsali dohodu o ukončení a vlastně tam skončila. Nárok na to se vrátit už nemá :-(
Takhle s tím ale přišla ona, že jí to řekli na sociálce či kde, že prostě musí ukončit práci
To jsem tě asi moc nepotěšila
:think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.1.12 07:50
scai píše:
Tohle teď řešil manžel v práci se svou zaměstnankyní, která je dlouhodobě nemocná. Aby dostala ten invalidní důchod (který jí byl taky zatím na rok přisouzen), tak musela z práce odejít. Takže sepsali dohodu o ukončení a vlastně tam skončila. Nárok na to se vrátit už nemá :-(
Takhle s tím ale přišla ona, že jí to řekli na sociálce či kde, že prostě musí ukončit práci
To jsem tě asi moc nepotěšila :think:

No o vrácení ani by nešlo, to oni by ho chtěli zpět, už mu volalo vedení, ale když je to takhle, tak to si snad raději zažádat o prodloužení neschopnosti, protože oddělaných 20let je oddělaných 20let. Je to děs. Je to stejné i v případě pracovního úrazu? Asi jo že.

• Citovat
  • Upravit
8935
27.1.12 08:16

A víte určitě,že manžel by měl nárok na plný invalidní důchod?Nechci brát iluze,ale i z vlastní zkušenosti z rodiny vím,že může být nemoc navenek evidentní k tomu,že dotyčný nemůže pracovat a přesto tabulky hlásají něco jiného. :,( A jak říkal lékař u komise,tak tabulky jsou pro ně směrodatný.
Jinak pokud je šance,že se třeba za měsíc či dva manželův stav upraví tak,že by byl schopen nastoupit do práce,tak mu prodlouží neschopenku.Pokud je léčení na delší dobu,tak jí neprodlouží a zažádáte si o invalidní důchod.
O invalidní důchod si můžete zažádat i v době pracovní neschopnosti,není potřeba jí ukončovat,pokud přiznají 1.nebo 2.stupeň,tak může manžel mít pracovní neshcopnost tak dlouho jako lidé bez ID,bude brát součastně důchod + nemocenskou.Pokud přiznají 3.stupeň,tak smí mít souběžně neschpnost 75 dní v roce.
Nevím co má manžel za zaměstnání,ale běžně není nutné při přiznání ID končit pracovní poměr.Snad jedině mě napadá,pokud dělá fyzicky hodně náročnou práci,tak by asi neuhájil plný ID a k tomu pracovní smlouvu na plný úvazek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
105
27.1.12 08:34

Tak to, že by invalidní důchod byl vázán na pracovní poměr není pravda. V zaměstnání může zůstat, akorát si ho zaměstnavatel na čas dá jako neaktivní. Ale na druhou stranu, pro zaměstnavatele je takto jednodušší zbavit se zaměstnance. A jinak na komisi na OSSZ (dělá posudkový lékař), se dá nemocenská prodloužit. Dělají to sice po třech měsících, ale snad se tak dá prodloužit až na další 1 rok. V případě, že by mu nepřiznali invalidní důchod. Ale tohle všechno by ti měli říct na OSSZ nebo PSSZ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2640
27.1.12 08:56

Bessi tak jí blbě poradili. Dostala invalidní důchod 3 stupně a prostě jí řekli, že aby jí ho mohli dát, musí mít skončený pracovní poměr.
Je mi ale jasné, že na každé OSSZ můžou říct něco jiného…ten bordel mě nepřekvapuju, tady to je normální

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.1.12 10:53
lasička1 píše:
A víte určitě,že manžel by měl nárok na plný invalidní důchod?Nechci brát iluze,ale i z vlastní zkušenosti z rodiny vím,že může být nemoc navenek evidentní k tomu,že dotyčný nemůže pracovat a přesto tabulky hlásají něco jiného. :,( A jak říkal lékař u komise,tak tabulky jsou pro ně směrodatný.
Jinak pokud je šance,že se třeba za měsíc či dva manželův stav upraví tak,že by byl schopen nastoupit do práce,tak mu prodlouží neschopenku.Pokud je léčení na delší dobu,tak jí neprodlouží a zažádáte si o invalidní důchod.
O invalidní důchod si můžete zažádat i v době pracovní neschopnosti,není potřeba jí ukončovat,pokud přiznají 1.nebo 2.stupeň,tak může manžel mít pracovní neshcopnost tak dlouho jako lidé bez ID,bude brát součastně důchod + nemocenskou.Pokud přiznají 3.stupeň,tak smí mít souběžně neschpnost 75 dní v roce.
Nevím co má manžel za zaměstnání,ale běžně není nutné při přiznání ID končit pracovní poměr.Snad jedině mě napadá,pokud dělá fyzicky hodně náročnou práci,tak by asi neuhájil plný ID a k tomu pracovní smlouvu na plný úvazek.

Odkud máš, že není gtřeba ukončovat pracovní neschopnost? Mě právě teď na ČSSZ řekly, že neschopnost ukončit musí, že není možné pobírat ID v neschopnosti :think: Jo, víme jistě, že na jeho diagnozu co má, dostane nyní minimálně na 6 měsíců plný invalidní důchod… Proč mi tvrdí, že není možné být na neschopence, když ty píšeš toto, což se mi zdá rozumné :think: Prý jde neschopnost prodloužit na rok… Nedělá fyzicky nějak náročnou práci, ale když se nemůže hýbat a nemůže nyní chodit, nemůže pracovat, ale je velká pravděpodobnost, že za těch půl roku to může být jinak. Jinak když mu přiznají ID stejně mu již neschopnost vyplácena být nemůže, protože je v neschopnosti v březnu rok a tím pádem mu od dubna přestanou peníze vyplácet. Nyní hlavně řeším to, jestli není lepší tedy prodloužení neschopenky, aby jejím ukončením nemusel dát výpověď, protože nebude moci prostě do práce chodit.

• Citovat
  • Upravit
8935
27.1.12 18:56

Anonymní-manžel to tak měl,takže to vím s jistotou.Manžel měl pracovní neschopnost,v polovině srpna podal žádost o inv. důchod,nejprve ho ke komisi pozvali začáítkem září,ale v té době byl zrovna na třetí operaci mozku,takže mu termín odložili na začátek října.Tam lékař rozhodnul o inv. důchodu třetího stupně a dostal ho přiznaný od 31.7.To byl den,kdy měl manžel zrpávu o tom,že se rozhodlo o další operaci.A neschopenku mu obvoďák ukončil za 75 dní od toho 31.7. odkdy měl přiznaný důchod.
Myslím,že manžel by to měl jednodušší s inv. důchodem-75 dní byste pobírali i důchod,i neschopenku-ono pokud manžel těžce marodí,tak náklady na lékaře,dojíždění,léky…nejsou malé.A potom by měl už jen důchod-přiznává se na rok,ne na 6 měsíců.A v té době,pokud na tom bude zdravotně lépe,tak může začít zkoušet chodit do práce-jde tady o psychiku,která mu jistě pomůže.Pokud by měl neschopenku,tak by do práce nesměl chodit vůbec a po jejím ukončení by jistě nezvládal najednou najet na určité tempo.Takto by pro manžela byla práce jako léčba psychiky-co si budeme říkat,takové okamžiky v životě nejsou lehké.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.3.12 21:15

nevím jak to funguje

Ahoj já mám manžela,kterému je 21let.Má problémy s páteří vyhřezlé plotýnky,artrozu,osteoropozu,zužené kanálky no prostě vše co se dá,na posudkové mu paní napsal,že nesmí dlouho leže,ani sedět ani chodit dokonce ani stát,nesmí nosit víc než 10kg,a napsala mu že omezení je jen 20%. :nevim: no řekněte není to divné???duchod dají jen tomu,kdo má omezení nejmín 35%,takže tím pádem nemá nárok navíc je tet čerstvě po operaci tlustého a slepého střeva,no tak příjde mi to uhozené do hlavy. :think:

• Citovat
  • Upravit
8935
19.3.12 21:37
Anonymní píše:
Ahoj já mám manžela,kterému je 21let.Má problémy s páteří vyhřezlé plotýnky,artrozu,osteoropozu,zužené kanálky no prostě vše co se dá,na posudkové mu paní napsal,že nesmí dlouho leže,ani sedět ani chodit dokonce ani stát,nesmí nosit víc než 10kg,a napsala mu že omezení je jen 20%. :nevim: no řekněte není to divné???duchod dají jen tomu,kdo má omezení nejmín 35%,takže tím pádem nemá nárok navíc je tet čerstvě po operaci tlustého a slepého střeva,no tak příjde mi to uhozené do hlavy. :think:

Bohužel záleží jak která dg. je ohodnocená.Není to moc logicky rozložené,ale bohužel na posudkové komisi s tím lékař nic nezmůže,musí posuzovat dle tabulek.Např. když lezeš po čtyřech,nemůžeš chodit,tak je to pořád jako zdravý,ale psychiatrické choroby jsou hodnoceny velice dobře,tam je důchod téměř jistý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
19.3.12 21:45

tak to snad aby ani nedýchal,nebo byl jak vyšinutý 8o jinak nevím no

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8935
19.3.12 21:50

Ideální by bylo se „zbláznit“ z toho že je nemocný-a důchod bude.Bohužel i odeberou řidičák,napořád.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
71
30.10.12 11:57

Dobrý den,

jsem po úrazu se zády, chytají mě bolesti, mám závratě, nemůžu v noci spát, mám omezenou pohyblivost o 1/3 krku, vyhřezlý jeden krční obratel, často mě chytá bolest hlavy či zamotání, několikrát jsem i omdlela, ležela jsem v nemocnici, chodím na rehabilitace, stav setrvává, jelikož marodím víc než půl roku, doktor mi doporučil zažádat o invalidní důchod. Nepočítám, že bych ho mohla dostat, ale jak se postupuje v případě, že mě ho nedají? to okamžitě nastupuji do práce? i v takovémhle stavu? předem děkuji za odpovědi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.10.12 12:49

No dle nových podmínek se snad o důchod smí požádat až po 12měsících, ne dřív. Dřív ti ho zamítnou určitě. ať si doktorka nastuduje nové pravidla od 1.1.2013. manžel to tak měl, taky ho hnala do žádosti a zamítli nmu ho z tohoto důvodu. musel si zažádat až po roce. Pokud ti ho zamítnou můžeš dál marodit a do práce se vrátit po ukončení neschopenky

• Citovat
  • Upravit
71
30.10.12 16:50

Moc děkuji za reakci! Můj doktor mě snad považuje za simulanta či co :( já beru x prášků, chodím po rehabilitacích a on mě pošle sem na tu komisi, už mám i datum a vůbec nevím co si myslet :( mám strach, že mě v takovém stavu pošlou do práce.. a můžu se zeptat, Vašemu muži, byl před komisí? a oni mu ho zamítli a pak žádal znovu nebo jak to funguje? nebo pokud mi ho zamítnou můžu marodit dál? promintě za tolik dotazů, jsem z toho zoufalá, děkuji moc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat