Invalidní důchod a ukončení zaměstnání
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
invalidní důchod a ukončení zaměstnání
Dobrý den, potřebovala bych poradit, jsem zaměstnaná na dobu neurčitou, v červnu 2015 jsem prodělala mozkovou příhodu (je i 53), od té doby jsem v pracovní neschopnosti. Teď budu žádat o invalidní důchod. Práci už vykonávat nemůžu, jak to tedy bude po skončení pracovní neschopnosti? Musím dát výpověď nebo mi ji dá zaměstnavatel? A pokud nedostanu invalidní důchod budu mít podporu na pracáku?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@ahink
Prozatím si zažádejte o prodloužení pracovní neschopnosti do vydání rozhodnutí o ID. Pokud bude ID schválen tak dat výpověď v práci. Pokud nebude schválen tak hledat jinou práci nebo UP. Ve 53 letech bohužel není řešení být x let na ÚP. Samozřejmě vše záleží na vašem zdravotním stavu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ahink píše:
Dobrý den, potřebovala bych poradit, jsem zaměstnaná na dobu neurčitou, v červnu 2015 jsem prodělala mozkovou příhodu (je i 53), od té doby jsem v pracovní neschopnosti. Teď budu žádat o invalidní důchod. Práci už vykonávat nemůžu, jak to tedy bude po skončení pracovní neschopnosti? Musím dát výpověď nebo mi ji dá zaměstnavatel? A pokud nedostanu invalidní důchod budu mít podporu na pracáku?
Myslím že musíš být v PN min rok než si lze zažádat o invalidní důchod
nevím jestli se ti to stalo v práci, nebo následkem práce, pokud ano tak by měl zaměstnavatel nabídnout místo které nebude tak náročné, pokud ho pro tebe nebude mít tak výpověĎ a měla bys mít nárok na odstupné. Každopádně s důchodem radši nepočítej, jen tak ti ho nedají, takže asi ÚP a uvidíš jak dál, můžeš si zažádat o osobu zdravotně znevýhodněnou OZZ a uvidíš co ti ÚP nabídne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@arinecka Žádat o ID může dříve a je to dokonce i víc než vhodné, protože to řízení o ID nějakou dobu trvá, většinou se to začíná řešit po půl roce.
@ahink Nepředpokládám, že by se jednalo o nemoc z povolání a tedy to bude bez odstupného, výpověď můžeš dát jak ty, tak zaměstnavatel.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 píše:
@arinecka Žádat o ID může dříve a je to dokonce i víc než vhodné, protože to řízení o ID nějakou dobu trvá, většinou se to začíná řešit po půl roce.@ahink Nepředpokládám, že by se jednalo o nemoc z povolání a tedy to bude bez odstupného, výpověď můžeš dát jak ty, tak zaměstnavatel.
Tak to jedině požádat o ID a zaměstnavateli podat výpověď, pokud ale ID nebude uznán tak bohužel ÚP ale po půl roce pracovní neschopnosti se ID neřeší, řeší se prodloužení PN a až po tom roce žádost o ID. Ono po půl roce je to dost brzy a dnes se bohužel ID jen tak nedává
Řízení o ID zase tak dloho netrvá, stejně se první prodlužuje PN a posuzuje se zdravotní stav takže záleží na tom prodloužení, pokud neprodlouí PN tak se ani nemusí snažit o ID. Bohužel je to tak.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pracovní neschopnost se po roce prodlužuje jen tam, kde je předpoklad, že po prodloužení se dotyčný zařadí zpět do pracovního procesu. Např. kamarádka byla po operaci kyčle a ještě jí čekala operace žlučníku. Tam jí neschopenku prodloužili. Ale kdyby to byla jen kyčel s tím, že by stejně nebyla šance nastoupit do práce, tak jí neprodloužili.
Další nesmysl-že se může žádat o invalidní důchod až po nějaké době pracovní neschopnosti. Pracovní neschopnost není podmínkou přiznání invalidního důchodu. Tzn. když má dotyčný pocit, že by měl nárok na ID, tak si požádá o přezkoumání svého zdravotního stavu ma OSSZ.Ti zašlou lékaři tiskopis, aby vypsal zdravotní stav. A u komise dotyčnému sdělí, zda má či nemá nárok na ID a jakého stupně.
Vyřízení invalidního důchodu netrvá půl roku.Po podání žádosti se odešle k obvodnímu lékaři dotazník, ten má měsíc na vyplnění. Většina ho odesílá během pár dní. A do cca měsíce od obdržení dotazníku zpět bývá komise.
Invalidní důchod se přiznává až po ustálení nemoci. Takže nemá význam hned po závažné operaci žádat o důchod, když není jasné, jak stav bude vypadat za pár měsíců. Naopak-pokud se objeví např. zhoubný nádor a člověk by v tu danou chvíli měl plný invalidní důchod vyšší než nemocenskou/třeba má zrovna málo placenou práci, nebo žádnou/,tak si může podat žádost hned po zjisštění nemoci.Nebo když úrazem ochrne, přijde o nohy-tak se invalidní důchod může přiznat hned.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Děkuji, úraz z povolání to není, mozková mrtvice mě postihla doma a bohužel zůstaly následky v podobě špatné hybnosti levé strany, fyzicky náročné zaměstnání už nezvládnu tak jako předtím (práce ve výškách) a navíc je tu problém s dojížděním, přímo v místě bydliště žádné pracovní možnosti nejsou, tak tedy uvidíme jestli bude aspoň ten nejnižší invalidní důchod přiznán, žádat už mám teď, přišly mi na to papíry
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ahink Bohužel první i druhý stupeň invalidity nic neřeší. Jen peníze navíc a možnost dělat lehčí práci za méně peněz, nebo zkrácený úvazek. Ale pokud nemůžeš dojíždět a v místě bydliště nic není, tak je to problém. Protože se ti nepočítají roky do důchodu. A jelikož máš ještě hodně let, tak nevím jak to vyřešit dál.
Jen pokud by byl přiznán invalidní důchod třetího stupně, tak u toho pracovat nemusíš a roky se započítávají.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lasička1 píše:
Co konkrétně myslíš?
To vsechno. Neni pravda ze si muze zadat o prodlouzeni Pn jen za predpokladu ze se opet zaradi do pracovniho procesu. Vzdyt to nemuze nikdo vedet jak to bude dal. Posuzuje se zdravotni stav.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@arinecka Vše co jsem psala je zkušenost vlastní či mých blízkých.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lasička1 tak asi jak kde, taky mam prave zkusenost a bylo to jinak, kazdopadne dnes je posudkova komise dost prisna a pochybuji ze pani ID priznaji, nevim od kud je lae tadyu nas jedou podle 100 let starych tabulek a jak clovek nesplnuje jejich body tak smula, tak snad to dobre dopadne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@arinecka Tabulky jsou všude stejné. Kdyby to u vás posuzovali podle starých tabulek, tak by to bylo super.Ty byly oproti dnešním hodně benevolentní. Kdo měl tenkrát plný invalidní důchod, tak nyní beze změny stavu může mít jen první stupeň. Každopádně komise přihlíží i k dosaženému vzdělání-jasně že člověk se základním vzděláním je více omezený v práci, než třeba vysokoškolák, ekonom, který svojí práci může částečně zvládat i s více nemocemi.
Opravdu je to tak, že je to striktně o bodech. I když někdy tam leccos chybí, tak posudkový lékař nic neudělá. Např. po operaci nezhoubného nádoru mozku není nárok na invalidní důchod třetího stupně. A pokud po operaci byly těžké komlikace, místo předpokládaného léčení měsíc to bylo víc jak rok, s následnými reoperacemi, tak přesto nelze dát třetí stupeň. V tabulce chybí kolonka nezhoubný nádor s komplikacemi. I když ty komplikace dotyčného plně vyřadili z běžného života. Vše zapomněl a musel se učit vše znova.Od jídla, pití i třeba čištění zubů. Takže nezvládal ani kompletní péči o sebe, ale nárok na třetí stupeň nebyl. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lasička1 no a o ton to prave je. Znam lidi kterym nic neni a duchod maji, pak ty co si myslim ze by ho dostat meli ale bohuzel nemaji narok. No je je proste bordel a nechapu to. Vazne si myslis ze ty tabulky jsou oproti dnesnim lepsi? Nevim jake jsou dnesni ale podle starych plati - nemas jednu ruku, nohu? No a? Mas jeste druhou tak mazej do prace a neotravuj. Takze asi tak.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit