Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Při chronické nemoci, vrozené vadě atd. neplatí, že musíš být rok v pracovní neschopnosti.
Nebývalo to tak ani dřív. Mám ID k vůli vrozené orgánové vadě už 16 let, je mi 36 let. Dostala jsem ID hned po první žádosti po maturitě, nejprve částečný, po reformě v roce 2011 mám první stupeň.
Pracuji ve školství na zkrácený úvazek. Žádný problém s tím nemám. Naopak. Jsou rádi. Tyto lidi zaměstnávat musí, mají za mě menší odvody.
Jediné, na co bych si dala pozor, pokud není ID trvale, nemakat nikde na plný úvazek. Při kontrole bys o něj mohla přijít, že práci zvládáš.
Otázka je jestli na to důchod dostaneš, oni jsou dneska dost přísní, jinak si nemaluj že z toho vyžiješ důchod prvního stupně je pár korun budeš si k tomu muset najít nějakou práci
@Anonymní píše:
Ahoj, chtěla bych se zeptat, jak to funguje s invalidním důchodem. Teď budu poprvé nastupovat do práce, inv. důchod jsem nechtěla, protože jsem se bála nevýhod, které by mi z toho mohli plynout. Takže na začátku chci začít pracovat bez ind. důchodu a kdyby to nešlo, zkusila bych si o něj zažádat.
Každopádně jde o to, že mám 7 let problémy s neustálými chronickými záněty ledvin, pálení močového měchýře atd… Pro mě rozhodně horší než bolesti zubů a ještě psychické problémy, ale o nich se nechci zmiňovat. Důchod mi byl tedy doporučen obvodním doktorem, protože člověk nemůže zůstávat doma, když ho to chytne. Jedna z otázek zní, když bych v budoucnu nad tímhle uvažovala, musela bych zůstat rok doma, nebo nemusím? Dřív to prej takhle bývalo, ale nevím jestli se od té doby třeba i něco nezměnilo. Ani nevím jestli bych to psychicky zvládla, jsem zvyklá pořád makat. Hlavně by mi bylo trapné, že by rodiče šli do práce a já nic nedělala
. Když je mi dvacet, tak o důchod můžu zažádat až po jednom pracovním dnu nebo až po roce? Omlouvám se, že mám tolik otázek, ale popravdě se v tom moc nevyznám.
https://www.naseduchody.cz/…-duchod.html
Doporučuji Vám velmi přesně si vše dopředu zjistit, protože stačí udělat nějakou chybu a už to je jinak (potřebná doba, nárok atd.)
Vy se domníváte, že byste dostala 3. stupeň? Jinak stejně musíte pracovat.
@ka2ka píše:
Otázka je jestli na to důchod dostaneš, oni jsou dneska dost přísní, jinak si nemaluj že z toho vyžiješ důchod prvního stupně je pár korun budeš si k tomu muset najít nějakou práci
Pracovat se nemusí jen při 3.stupni.
1.ani 2. stupeň nejsou náhradní dobou pojištění na starobní a dotyčný do práce musí.
Já díky ID mohu trvale pracovat na částečný úvazek a mám dost času postarat se i o svoje děti, mám rozumnou pracovní dobu, nejsem uhoněná, vyčerpaná ani vyhořelá z práce.
@Anonymní píše:
Pracovat se nemusí jen při 3.stupni.1.ani 2. stupeň nejsou náhradní dobou pojištění na starobní a dotyčný do práce musí.
Já díky ID mohu trvale pracovat na částečný úvazek a mám dost času postarat se i o svoje děti, mám rozumnou pracovní dobu, nejsem uhoněná, vyčerpaná ani vyhořelá z práce.
Přesně tak, bohužel řada lidí se domnívá, že to je náhradní doba, nepracují, nic si neplatí a pak už jen smutně koukají.
3. stupeň dostává jen ten kdo objektivně pracovat nemůže kdo nemá žádný zbývající potenciál, který by mohl využít. Posudkový lékař může podle vlastního uvážení ubrat nebo přidat až 10 procentních bodů každým směrem, podle toho, jaké má dotyčný vzdělání, zkušenosti. To he škála 20 procentních bodů.
Zakladatelka téměř jistě 3. stupeň nedostane.
Ale i kdyby dostala 1.stupeň, dost to pomůže.
Vím, že i tak budu muset chodit do práce
, to se nebojte a vím, že bych dostala maximálně 1.stupeň. Opravdu nejsem člověk co by něčeho chtěl zneužívat, akorát si myslím, že by mi to trochu mohlo usnadnit život. Jsem vůbec ráda, že jsem zvládla maturitu, když ten zánět mívám jednou za měsíc, tak to je celkem brutální.
@Anonymní píše:
Pracovat se nemusí jen při 3.stupni.1.ani 2. stupeň nejsou náhradní dobou pojištění na starobní a dotyčný do práce musí.
však píšu že si musí stejně najít práci ![]()
@Anonymní píše:
Vím, že i tak budu muset chodit do práce, to se nebojte a vím, že bych dostala maximálně 1.stupeň. Opravdu nejsem člověk co by něčeho chtěl zneužívat, akorát si myslím, že by mi to trochu mohlo usnadnit život. Jsem vůbec ráda, že jsem zvládla maturitu, když ten zánět mívám jednou za měsíc, tak to je celkem brutální.
najdi si ty jejich tabulky a body a uvidíš jestli máš šanci
@Anonymní píše:
Vím, že i tak budu muset chodit do práce, to se nebojte a vím, že bych dostala maximálně 1.stupeň. Opravdu nejsem člověk co by něčeho chtěl zneužívat, akorát si myslím, že by mi to trochu mohlo usnadnit život. Jsem vůbec ráda, že jsem zvládla maturitu, když ten zánět mívám jednou za měsíc, tak to je celkem brutální.
https://www.cssz.cz/…lidni-duchod
někde se tam dají najít i Dg. a nárok na ID
a nedala by se najít lepší lékařská péče? To je dost drsný, to co píšete
Zakladatelko-přesně jak uvádějí holky nade mnou, ID není podmíněn pracovní neschopností. Tato informace se datuje z dob několik desítek starých-kdo marodil rok, tak s největší pravděpodobností dostal ID. I když třeba tak nemocný nebyl, ale dlouhodobě marodil.Ale tenkrát uhrát rok neschopenky nebylo jednoduché, u delších PN byla posudková komise, kam se chodilo a ta mohla PN ukončit s tím, že není potřebná. Takže to nebylo jako dnes, kdy se dá dlouhodobě marodit.
Je tu ale ještě jedna zásadní informace. Pokud nastoupíš do zaměstnání, tak se ID bude vypočítávat z této výplaty. Která samozřejmě nebývá tak vysoká. Ale když požádáš ještě před nástupem do zaměstnání, tak dostaneš ID vypočítaný z nějakého průměru a ten bývá znatelně vyšší. A dál se už nikdy nepřepočítává dle výše výplaty, jen se nevyšuje tak jako ostatním. Takže požádej okamžitě o posouzení zdravotního stavu, dříve, než nastoupíš do prvního zaměstnání.
@lasička1 píše:
Zakladatelko-přesně jak uvádějí holky nade mnou, ID není podmíněn pracovní neschopností. Tato informace se datuje z dob několik desítek starých-kdo marodil rok, tak s největší pravděpodobností dostal ID. I když třeba tak nemocný nebyl, ale dlouhodobě marodil.Ale tenkrát uhrát rok neschopenky nebylo jednoduché, u delších PN byla posudková komise, kam se chodilo a ta mohla PN ukončit s tím, že není potřebná. Takže to nebylo jako dnes, kdy se dá dlouhodobě marodit.Je tu ale ještě jedna zásadní informace. Pokud nastoupíš do zaměstnání, tak se ID bude vypočítávat z této výplaty. Která samozřejmě nebývá tak vysoká. Ale když požádáš ještě před nástupem do zaměstnání, tak dostaneš ID vypočítaný z nějakého průměru a ten bývá znatelně vyšší. A dál se už nikdy nepřepočítává dle výše výplaty, jen se nevyšuje tak jako ostatním. Takže požádej okamžitě o posouzení zdravotního stavu, dříve, než nastoupíš do prvního zaměstnání.
Ano, také bych postupovala takto. To je to, co píšu výše, nejdřív si vše zjistit. Tam opravdu stačí udělat malou chybu.
@šklíbakočka Všechno jsem zkoušela, bohužel se s tím nedá už nic dělat.
Mohla jsem být zdravá, ale sestřičky mi to zdraví doj**ly. Ve třinácti jsem byla v psychiatrické léčebně, kvůli těm psychickým problémům. Byly tam i různý programy, jako cvičení, keramika vyrábění atd… Mezitím byl i program masáže a masážní vana s takovýma bublinkama. Samozřejmě to bylo povinné, takže jsem tam musela. No a po té vaně, v největší zimě jsem měla jít zpátky do budovy, neměla jsem ani bundu. Jenže sestřičky na mě začli řvát, že se kvůli mě nebudou vracet a půjdu na procházku s ostatníma. Bylo to tam dost přísné a já jako třináctka jsem z nich měla strach, možná tu někdo zná staré dobré DPN Opařany
. Každopádně jedno prochladnutí venku, mi způsobilo záněty na celý život.
Jinak moc děkuji všem, jsem hodný
. Raději jsem se zeptala tady, protože rodiče znají u Inv. důchodu jenom ty zastaralé postupy, takže jsem si potřebovala zjistit co se změnilo.
Tohle mi hodně pomohlo. ![]()
Ahoj, chtěla bych se zeptat, jak to funguje s invalidním důchodem. Teď budu poprvé nastupovat do práce, inv. důchod jsem nechtěla, protože jsem se bála nevýhod, které by mi z toho mohli plynout. Takže na začátku chci začít pracovat bez ind. důchodu a kdyby to nešlo, zkusila bych si o něj zažádat.
. Hlavně by mi bylo trapné, že by rodiče šli do práce a já nic nedělala
. Když je mi dvacet, tak o důchod můžu zažádat až po jednom pracovním dnu nebo až po roce? Omlouvám se, že mám tolik otázek, ale popravdě se v tom moc nevyznám. 
Každopádně jde o to, že mám 7 let problémy s neustálými chronickými záněty ledvin, pálení močového měchýře atd… Pro mě rozhodně horší než bolesti zubů a ještě psychické problémy, ale o nich se nechci zmiňovat. Důchod mi byl tedy doporučen obvodním doktorem, protože člověk nemůže zůstávat doma, když ho to chytne. Jedna z otázek zní, když bych v budoucnu nad tímhle uvažovala, musela bych zůstat rok doma, nebo nemusím? Dřív to prej takhle bývalo, ale nevím jestli se od té doby třeba i něco nezměnilo. Ani nevím jestli bych to psychicky zvládla, jsem zvyklá pořád makat