Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Inzulínová rezistence se dává do souvislosti s neplodností hlavně z toho důvodu, že jejím důsledkem často bývá právě PCOS a v jeho důsledku je porušena hormonální rovnováha. Díky ní nejen že nemusí docházet k ovulaci, ale je problém i s přijetím embrya při IVF.
Dává se na to Metformin, který by měl zvyšovat citlivost k inzulínu a tím rezistenci tlumit.
@histep
Dakujem za odpoved.
Ja prave pco nemam, hormony sa zdaju byt v poriadku.. Som zvedava, ci mi nieco zistia. Rada by som sa po rokoch konecne dozvedela diagnozu.
Zdravím holky, chtěla bych se zeptat ohledně inzulínové rezistence, mate někdo tuto diagnózu? Jak jste měnily stravu, aby se diagnóza nevyvíjela třeba v cukrovku?
Znamená to ze si třeba přes Vánoce nemohu dat ani nic sladkého, nebo stačí jen zlepšení zivotospravy? Dekuju za odpovědi ![]()
@Anonymní píše:
Zdravím holky, chtěla bych se zeptat ohledně inzulínové rezistence, mate někdo tuto diagnózu? Jak jste měnily stravu, aby se diagnóza nevyvíjela třeba v cukrovku?Znamená to ze si třeba přes Vánoce nemohu dat ani nic sladkého, nebo stačí jen zlepšení zivotospravy? Dekuju za odpovědi
Potřebuješ radikálně na nějakou dobu omezit sacharidy jako takové, vynechat špatné tuky, mít dostatek zdravých tuků a bílkovin a hlavně dostatek vlákniny. Nejenom nejíst sladké sladké. Může pomoci i třeba pár týdnů přirozené ketogenní diety.
Výhodou je, že když to vydržíš v přísném režimu řekněme půl roku, že se funkce slinivky obnoví a budeš moci se vrátit k běžnější stravě - teda bez toho, abys vyloženě prasila…
Mrkni do téhle knihy - je to dost praktický návod na první měsíc takové změny režimu a právě na metabolický syndrom to pomáhá.
https://www.melvil.cz/…rvnim-miste/
Je super, že se na to přišlo dostatečně včas, jen je potřeba být na sebe chvíli přísná a opravdu si špatným jídlem, jakkoliv je chutné, dál neubližovat. POkud by ti tohle hodně nešlo, zvaž pár návštěv psychoterapeuta/ky - pomůže pročistit motivace a vztah k sobě samé.
@Anonymní píše:
Zdravím holky, chtěla bych se zeptat ohledně inzulínové rezistence, mate někdo tuto diagnózu? Jak jste měnily stravu, aby se diagnóza nevyvíjela třeba v cukrovku?Znamená to ze si třeba přes Vánoce nemohu dat ani nic sladkého, nebo stačí jen zlepšení zivotospravy? Dekuju za odpovědi
Ještě doporučuju hormonální jógu, se kterou mám dobré zkušenosti. A taky bych zašla na gyndu a endokrinologii, často to u žen bývá spojeno se syndromem polycystických ovarií. Není se čeho bát, jen je potřeba vědět, co ti je a česká medicína bohužel často věci neřeší komplexně.
@Ou děkuji za tipy :th @DeeSocialWorker umbsup:
@DeeSocialWorker joo, přes pco jsem byla diagnostikována, respektive prave na gynde mi to lékařka oznámila, pco i tu rezistenci ![]()
Lékařka mi ale rekla pouze ať omezim sacharidy a změním životospravu, hubeňour nejsem ale obézní rozhodne také ne
@Anonymní píše:
Lékařka mi ale rekla pouze ať omezim sacharidy a změním životospravu, hubeňour nejsem ale obézní rozhodne také ne
Ono je to vlastně projev té jedné věci - PCO je metabolický syndrom. Pokud umíš anglicky tak kouknu na zahraniční zdroje (vygoogli si třeba PCOS cysters), u nás mi to fakt přijde i mezi lékaři takové neznámé a moc neví co s tím. Existuje několik typů pco podle příčiny, je fajn zjistit, jaký máš ty (zase v aj se dají najít různé zdroje a testy k tomu) a následně k tomu pak různé přístupy jak to zvládnout. Hodně se doporučuje vysadit lepek a laktózu, snížit sacharidy (i když ne nutně keto) a nasadit výživové doplňky - doporučuju hlavně inositol (koukni na myprotein kde ho mají ve velkém balení) a vitamin D, fakt to u mě udělalo hodně plus ta hormonální jóga podle Dinah Rodriguez.
Zdravim, chcem sa opytat, ci ma niektora z vas diagnozu s nazvom inzulinova rezistencia.
Mam zvysene hodnoty enzymov v pankrease, planujem ist na odborne vysetrenie ku diabetologovi.
Nemam nadvahu ani pco, len pankreas ma zlobi a vraj to moze sposobit neplodnost resp neuchytenie sa embrya pri ivf.
Mala som dve neuspesne.
Mate s takou diagnozou skusenosti alebo ste o nej poculi? Dakujem.