Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Melody 4 píše:
@Jana.ban Nám ho doporučil logoped, trénuje jemnou motoriku, takže ano nevidím v tom problém, já ho dávám synovi když je na nočníku a nočník se stal oblíbeným místem![]()
U nás na logopedii ho používají taky jako doplněk ![]()
@mc.ellinka píše:
Toto jsem o tom četla a dost mě to vylekalo proto už se snažím Ipad schovávat
http://www.novinky.cz/…tronice.html
U nás to je teda tak, že čím víc ho maj děti k dispozici, tím míň je zajímá…
Dva dny na táboře bez něj bez problémů vydrželi…
Staršího nezajímá v podstatě vůbec, jen když mu ho vyloženě nacpu, aby se tam na něco kouknul…
Mladšího o něco víc… ale taky to moc neřeší… ![]()
@mc.ellinka píše:
Toto jsem o tom četla a dost mě to vylekalo proto už se snažím Ipad schovávat
http://www.novinky.cz/…tronice.html
Clanek dobrej, ale podle me ta zavislost muze byt na cemkoliv, elektronika je jen nesvar posledni doby.
Jinak nas maly je fascinovan technikou, urcite ho nebudu pred tim nijak ochranovat, protoze stejne drive nebo pozdeji mu to nekdo ukaze. Na iPadu nevidim nic spatnyho, ale jen pod dohledem rodice, ne aby se tim dite zabavilo a rodice meli klid!
Ahoj, vždyť je to skvělá pomůcka
náš dvouleťák si hraje s mým smartphonem, kouká na videa, mám tam stažený i pohádky (třeba na cesty), pexeso, takovou myšku co opakuje zvuky a jiné aplikace, a baví ho to
trénuje prstíky ![]()
@valkil píše:
No, kdybyste viděli, kolik her tam má staženejch… plný 2 nebo 3 stránky. A běda, jak mu to zpřeházím
Puzzle, pexeso, malování, závody, jo to mluvení a opakování, zásadně říká svoje jméno.
mně to přehazujou kluci
a pak nemůžu najít nic…
![]()
Já chápu, že je to skvělý pozorovat, jak takhle malé dítě zachází s tabletem a říkat si, jak se pěkně učí a jak je super šikovný. NIcméně máme hodně kamarádů, kteří jsou vytížení a jejich děti tráví hodně času s tabletem - u oběda, když rodiče něco řeší, večer, kdy chtějí mít od dětí klid…Ty situace, kdy chceme mít klid asi každá z nás zná. Bohužel z těhle dětí a teď jim je asi od 5-9 (děti různých rodičů, z různých rodin) vyrostly děti, které si nedokáží hrát s ostatními, komunikace mizerná, i v kolektivu si hrají prostřednictvím tabletu (jeden hraje ostatní na něj čumí), nedokáží se moc prosadit a neumějí se zabavit jinak než tabletem. Moje téměř 11 letá dcera je nazvala závislejma „chudákama“. A ty reakce, když dítěti tablet vezmete je až děsivá…Moje holky se teď našetřily na tablety, takže si je koupí a nemám problém s tím, aby si s ním dělaly co chtějí, ale už mám jistotu, že umí komunikovat, mají sociální schopnosti a navíc tím, že znají děti, jejichž nejlepším přítelem je tablet, tak už jsou i poučené, že takhle by dopadnout nechtěly. Av okolí opravdu vidím, že děti, co byly od mala srostlé s tabletem jsou divné. Takže za mě určitě ne, tak půl hodiny denně max. A i když je to úžasná pomůcka atd., tak není lepší aby si dítě malovalo na papír tužkou než do tabletu??? pak se není co divit, že děti ani neumějí držet tužku, pexeso je super, ale ta zábava spočívá v tom, že se hraje ve 2, ne sám…že to rozvíjí jemnou motoriku? tak maximálně ukazováčku…to je lepší navlíkat korále…Asi mě možná ukamenujete, ale mě se to prostě nelíbí. Dítěti patří do ruky tužka a stavebnice, ne tablet, ten mu neuteče…
@Bubina
Jsem učitelka. Vstoupili jsme se školou do jednoho projektu, který nám po IT stránce maximálně vybavil školu. Jenže jsme se zavázali k tomu, že tyto technologie budeme muset ve výuce maximálně využívat, a to už od 1. třídy. Děti u nás nepíší klasické písemky, ale vyplňují testy ve speciálním systému. Pracují s notebooky a tablety. Byl pro nás fakt problém naučit děti s touchpadem. Proto budu u své dcery počítačovou gramotnost podporovat. Vždyť už ve školkách mají smartboardy a pracují s nimi! Až přijde čas, budeme navlékat i korále a cvičit úchop, ale teď by mi je maximálně spolykala a tužku okusovala. Pět minut na tabletu jí neublíží ani v těch devíti měsících. TV třeba do dnešní doby neviděla zapnutou a nemíním to měnit, ta jí nedá vůbec nic. Každý máme jiné představy…
Tak tablet, smartfone ani ipad nemám (ani manžel), takže naše děti to neznají. Myslím, že jim to nechybí, nejstarší dcerce teda pustím občas nějaké výukové hry na internetu. Ale kdybychom to doma měli, tak bych to rozhodně holkám nezakazovala, některé aplikace jsou určitě přínosné. Ale zatím koupi těchto přístrojů neplánujeme. ![]()
Někdo psal, že se rozvíjí motoricky nanejvýš ukazováček! Tak musím odporovat…Malá, když vidí, že si pejsek (Talking Tyler) hraje s míčem, tak vzala svůj míč a kopala do něj, vyhazovala jej a zkoušela si ho jako Tyler dát na hlavu
!!!Dále, když začne hrošík (Max Hippo) tancovat, tak si dá ručičky nad hlavu a dělá otočky, kroutí se apod.
!Což dělá prakticky pokaždé, když se ozve u jakékoliv aplikace muzika a že se ozývá u každé!!!No a dnes si vzala na „pomoc“ i pejska od FP a ukazovala mu nejen iPad, ale hlavně s ním mluvila, nechala ho mluvit a pak ho pejsek Ben (Talking Ben) opakoval, tancovala s ním, když se ozvala muzika - dalo by se říct, že zapojovala i „své kamarády“ do komunikace s pejskem z iPadu
!
@katsha píše:
Tak tablet, smartfone ani ipad nemám (ani manžel), takže naše děti to neznají. Myslím, že jim to nechybí, nejstarší dcerce teda pustím občas nějaké výukové hry na internetu. Ale kdybychom to doma měli, tak bych to rozhodně holkám nezakazovala, některé aplikace jsou určitě přínosné. Ale zatím koupi těchto přístrojů neplánujeme.
Tak extra bych to asi taky nekupoala
!
@KriJona píše:tak já mám tedy zaostalé obě děti
a nehodlám to měnit
Ve 20 měsících je to běžné. Nedávno jsem tu narazila na diskuzi, jestli 14 lete dítě nutně potřebuje pocitac, kvůli škole. No malem jsem se pocurala smíchy ![]()
@Bubina píše:
Já chápu, že je to skvělý pozorovat, jak takhle malé dítě zachází s tabletem a říkat si, jak se pěkně učí a jak je super šikovný. NIcméně máme hodně kamarádů, kteří jsou vytížení a jejich děti tráví hodně času s tabletem - u oběda, když rodiče něco řeší, večer, kdy chtějí mít od dětí klid…Ty situace, kdy chceme mít klid asi každá z nás zná. Bohužel z těhle dětí a teď jim je asi od 5-9 (děti různých rodičů, z různých rodin) vyrostly děti, které si nedokáží hrát s ostatními, komunikace mizerná, i v kolektivu si hrají prostřednictvím tabletu (jeden hraje ostatní na něj čumí), nedokáží se moc prosadit a neumějí se zabavit jinak než tabletem. Moje téměř 11 letá dcera je nazvala závislejma „chudákama“. A ty reakce, když dítěti tablet vezmete je až děsivá…Moje holky se teď našetřily na tablety, takže si je koupí a nemám problém s tím, aby si s ním dělaly co chtějí, ale už mám jistotu, že umí komunikovat, mají sociální schopnosti a navíc tím, že znají děti, jejichž nejlepším přítelem je tablet, tak už jsou i poučené, že takhle by dopadnout nechtěly. Av okolí opravdu vidím, že děti, co byly od mala srostlé s tabletem jsou divné. Takže za mě určitě ne, tak půl hodiny denně max. A i když je to úžasná pomůcka atd., tak není lepší aby si dítě malovalo na papír tužkou než do tabletu??? pak se není co divit, že děti ani neumějí držet tužku, pexeso je super, ale ta zábava spočívá v tom, že se hraje ve 2, ne sám…že to rozvíjí jemnou motoriku? tak maximálně ukazováčku…to je lepší navlíkat korále…Asi mě možná ukamenujete, ale mě se to prostě nelíbí. Dítěti patří do ruky tužka a stavebnice, ne tablet, ten mu neuteče…
Tohle je ale o dítěti… Starší prcek si stokrát radši hraje s Legem, než s iPadem…
iPad je schopnej mi „hodit na hlavu“ když uvidí krabičku lega…
O tom to fakt není…
Pokud má dítě dost jinejch hraček a podnětů, nikdy se iPad nestane pro něj středobodem světa…