Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dcera ho má asi od 10ti let, má toho od Applu tedy více ale to máme doma všichni a to byl vlastně ten důvod proč ho dostala. Má ale jen to SE, zase ji nehodlám kupovat nejnovější modely, na to má dost času
Syn má taky iPhone ve čtvrté tride, predtim měl xiaomi, ale chtěl proste tohle. Koupili jsme k narozeninám a pry to ve škole měla už většina.
Za vysvědčení bych se asi cukala, případně se zeptala, jestli si je ochotný něco přispět. Bych se bála spis toho, co bude chtít příště. ![]()
Pokud už má starý mobil a potřebuje nový, tak bych mu ho koupila. ALE určitě ne nějaký nejnovější typ, to by byl hooodně drahý dárek a dost vysoko nastavená laťka. Pak by za maturitu mohl chtít auto a za VŠ byt/dům ![]()
U syna ve třídě (5.třída) ho mají dvě děti typicky sociálně slabších rodin, paradox co? Koupí Iphone, aby bylo dítě cool a zapadlo do kolektivu
Já děti odmala učím, že telefon je spíš spotřební zboží, že je hlavně na volání a komunikaci s námi a kamarády, nic k chlubení. Zatím to berou v pohodě. Kdyby ale tohle přání projevili, tak bych se s nimi dohodla, že buď starší do cca 5k, nebo si na něj přidají. Obě děti ještě neměly na vysvědčení dvojku a takhle drahé dárky opravdu nedáváme.
Ano je to přesně tak, doteď ji to bylo fuk a teď už chce iPhone. Taky ji bude 12. Za vysvědčení to rozhodne nepůjde
takže ho dostane k narozeninám nebo Vánocům.
IPhone není žádný výjimečný telefon, je to standart, má ho kdeko. Pokud chcete synovi udělat radost kupte mu to co do přeje.
Naše děti s tím nepřišly ani jeden. Sedmá a osmá třída, výběrová škola, takže spíš jsou tam děti všeobecně bohatších rodičů. Rodičovskou kontrolu mají, ale starší to hodně špatně nesl, takže o tom už moc nemluvím. Aplikace si můžou stáhnout, kromě placených. Vidím to, ale nezasahuji, nebylo třeba. Kontrolu mám hlavně proto, že tam vidím polohu..
Jinak motivaci za známky neberu, starší je nadprůměrně inteligentní, samé jedničky, všude nejlepší. Na to žádná odměna není, leda bych mu k 15 dala už Ferrari.
Hlavně tedy beru, že učí se pro sebe. Dostávaly za vysvědčení knížky apod. a spíš je oslava.
Tvoje dítě doteď nemělo mobil žádný?
Moje dítko dostalo první telefon až koncem 5. třídy, teď má druhý. Jablko chtělo, ale má krkavčí matku, co tuhle firmu nemá ráda
Ale zas ho ve skutečnosti nechtělo tak moc a navíc přístup, protože všichni ostatní mě spíš zasekne, než přesvědčí
Bylo to o dohodách, co jsem ochotná, a pokud jabko, tak co jiného nezaplatím. Rodičovskou kontrolu nemělo ani ve školce na tabletu.
Dávat dítku něco „hodnotného“ za známky a vysvědčení, tak už jsem švorc, mám uvědomělého šprta ![]()
@Anonymní píše:
@ProfZavne, cílíme na dobré vysvědčení. zamaká, když chce a největí dárky se u nás kupují za dobré známky, bohužel se nám neosvědčila lepší motivace. koupíme ho určitě, jen mě zajímalo jak moc důležitý fenomén to je
Tak super a tu rodičovskou kontrolu mu ta teda dám, když to není vysloveně mezi dětmi ostuda
pak se to v 15 dá přensatavit, že
Já jsem myslela jako za pět tisíc, ne za pětku na vysvědčení. Blbá formulace, když jsem si to teď po sobě četla, došlo mi to.
Asi taky záleží, jak se dítě ke svým věcem chová, my máme třeťáka, iphone by strašně chtěl, ale jen za poslední měsíc mu spadly dva starší mobily tak, že to odnesl displej, takže on teda rozhodně ještě hodně dlouho nic takovýho nedostane.
V dnešní době i děti v 1.třídě mají mobil a troufám si tvrdit, že se mezi nimi najde i několik jedinců co Iphone mají. Na jeho věk je to normální, nijak překvapující přání.
Nevim, moje dite (13 let) melo na vyber, a vybralo si Samsung ze Iphone nechce…tak asi to nefrci vsude ![]()
@freeport píše:
Moje deti měly tento telefon, nejnovější typ, jako první ve třídě.
Rikaly mi, ze byly na nej vždy moc pysne
Ale bylo to vždy, něco za něco.
Pokud měly hezke známky a chovaly se tak, jak měly.
Snažila jsem se dětem udělat hezke dětství, aby měly na co vzpomínat.
Teda ve 40 se dozvím, že jsem dětem podělala život a neměli hezké dětství
![]()
@Anonymní píše:
Naše děti s tím nepřišly ani jeden. Sedmá a osmá třída, výběrová škola, takže spíš jsou tam děti všeobecně bohatších rodičů. Rodičovskou kontrolu mají, ale starší to hodně špatně nesl, takže o tom už moc nemluvím. Aplikace si můžou stáhnout, kromě placených. Vidím to, ale nezasahuji, nebylo třeba. Kontrolu mám hlavně proto, že tam vidím polohu..
Jinak motivaci za známky neberu, starší je nadprůměrně inteligentní, samé jedničky, všude nejlepší. Na to žádná odměna není, leda bych mu k 15 dala už Ferrari.Hlavně tedy beru, že učí se pro sebe. Dostávaly za vysvědčení knížky apod. a spíš je oslava.
Tvoje dítě doteď nemělo mobil žádný?
13, 15 a 17. Taky nikdo z nich Iphone nemá. Žijeme v Praze a pohybujeme se taktéž v oblasti spíš bohatších rodin. Utrácíme spíš za sportovní pomůcky a obecně věci, které mají hodnotu odpovídající ceně, a to, když je potřebují. Za vysvědčení dostávají zmrzlinu a společně slavíme, že skončil školí rok. Rodičovskou kontrolu na mobiu jsme nikdy nepraktikovala. Své děti vedu k odpovědnosti a věřím jim.
Dcera má také, je to moderní…, dostala k Vánocům 2021 starší XR a nic jiného jsem ji už nekupovala. A minulé Vánoce dostala Apple Watch, také starší a také jediný dárek, tak si to přála. Jediné co, tak jsem ji odmítla financovat opravy, telefon jak má pořád v ruce, tak už 2× měla rozbitý displej a opravu ke 3 tis. si platila sama z toho, co ušetřila od babiček atd. plus si to musela sama oběhat. Je ji 12 let, zvládla to, ale nepřijde mi, že by si na něj teď dávala víc pozor
. Po mě může mít celkem kvalitní Samsung, ale raději chodí s rozbitým jabkem
. Takže záleží, jak to máte nastavené, já beru dceru za výzo na zmrzlinu nebo na výlet, dárky dostává jen k narozeninám, svátku a na Vánoce…
Moje dcera je ve 3.třídě a je poslední, co nemá mobil..má teď narozky, tak jí asi překvapim, i když jsem jí řekla, že až v 10letech (má totiž tablet i hodinky)..Včera taky mluvila o tom, že hodně dětí má ten malej iphone, že by ho jednou chtěla, tak uvidíme, ale spíš jsem koukala na repasované ![]()