Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
No kouření se fakt nedoporučuje. Někde jsem četla, že kuřačkám se tím snižuje nějaký hormon, myslím estrogen a u chlapů je to podobně. ![]()
To je dlouhodobě nebo něco ovlivním když přestanu ve stimulovaném cyklu? O to mi jde. Že je to blbý obecně to vím.
Nevím, jak je to vědecky a statisticky, asi kouření úspěšnosti moc nepřidá, ale mně vyšlo 1. IVF a kouřila jsem normálně, tj cca 10 cigaret. Asi to bude znít trochu alibisticky, ale i když přestaneš, to prohulený prostředí je v tobě i několik let, takže si moc nepomůžeš. Já trochu kouřím i v těhu, stydím se, ale nejde to jinak ![]()
Katka
Ahoj já jsem silný kuřák ,kouřím od 12 let a je mi třicet mám dvě děti a to druhé po IVF. Samo ,že je kouření škodlivé to víme všechny,jenže jak s tým přestat ,když to nejde,vím o čem mluvím ,zkusila jsem toho dost.Po prvním pokusu jsem se držela trápila a fakt nekouřila a nevyšlo to,tak jsem to obrečela a šla na druhý pokus a tak nějak jsem otupěla a dala si tři denně,s tym že se budu držet a vyšlo to,rada jednoho doktora byla snížit co nejvíce.Prý to taky nejni dobré přestat ze dne na den ,ale to už platí při těhu.Moje rada snaž se nekouřit,co to jde.ale pokud jsi ve stresu je lepší si jednu dát než se trápit.
Dík za zkušenosti. Kdybych kouřila dvacet denně, tak bych to asi řešila, ale ta sedmička a ještě dělená dny volna… říkám si, že to není snad až taková hrůza.
Já když nechodím do práce, tak vydržím nekouřit klidně týden, v práci prostě nějak musím. Navíc si to fakt užívám a přestat a být naštvaná, že nemůžu, to by stálo za to fakt jen v případě, že bych věděla, že to bude mít vliv a to mi zatím nikdo nedokáže potvrdit ![]()
Hlavně buď v klidu a nestresuj se k tomu všemu ještě s kouřením… Jak už tady zaznělo, omezit co nejvíc, ale když musíš, tak musíš, lepší si zapálit než aby se ti třepaly ruce a bylas na nervy. S tou prací rozumím, jak jsem doma, stačí mi 1,2,3, jak jsem v práci, kouřila bych co chvíli. Ale udělala jsem to tak, že si třeba jen dvakrát potáhnu a típám, tělo má pocit, že si pěkně pokouřilo a svinstva se moc nenadýcháš..
Držím palečky, každopádně ![]()
Anonymní píše:
To je dlouhodobě nebo něco ovlivním když přestanu ve stimulovaném cyklu? O to mi jde. Že je to blbý obecně to vím.
Myslím, že to můžeš ovlivnit, když přestaneš kouřit teď při stimulaci. Třeba po různých operacích by se nemělo kouřit, aby se tělo rychleji hojilo, tak myslím, že čím dřív přestaneš, tím líp.
No jo… „myslím že“ já hledám nějaký seriozní něčím podložený názor, třeba „doktor v caru říkal že… protože…“
Ale i tak děkuju za názor ![]()
Ahoj ,mě dr v car říkal že se má přestat kouřit tři měsíce před stimulací ,jsou pak prý kvalitnější vajíčka. Nevím zda je to pravda ,ale on na tom trval já si myslím že jak jednou kouříš tak to trvá dýl než se tělo vyčistí od toho .
Tady je to z webu chcidite.cz: kouření – ohrožuje plodnost u žen i mužů, nikotin a další chemikálie mohou navíc ovlinňovat ovulaci tím, že snižují produkci estrogenu, u ženy schopnost dělohy přijmout vajíčko a mužů se snižuje kvalita spermií.
O tomto vím u delší dobu a četla jsem to ve více zdrojích.
tak já jsem taky kuřačka, před těhu tak 10-15denně, ve stimulovaném cyklu jsem kouřila těch 10 a vyšlo to napoprvé. Kouřím i teď a to jsem už v 7.měsíci, samozřejmě ne tolik, někdy si dám jednu, někdy tři, některej den to vydržím a nezapálím si, ale když mám chuť tak si ji neodepřu. Miminko je v naprostém pořádku a dokonce roste lépe než podle tabulek ![]()
Anonymní píše:
tak já jsem taky kuřačka, před těhu tak 10-15denně, ve stimulovaném cyklu jsem kouřila těch 10 a vyšlo to napoprvé. Kouřím i teď a to jsem už v 7.měsíci, samozřejmě ne tolik, někdy si dám jednu, někdy tři, některej den to vydržím a nezapálím si, ale když mám chuť tak si ji neodepřu. Miminko je v naprostém pořádku a dokonce roste lépe než podle tabulek
Jasně, že miminko je teď v naprostém pořádku, ale pak se na něm v dalších letech mohou objevit známky kouření, jako astma, alergie atd..
Četla jsem kauzu z Británie, kdy mladá Britka věřila, že když bude kouřit 20 denně, tak posílí srdce a cévy mimika, že pak bude odolnější. Bohužel byla pak překvapená, když měl pár týdnů po porodu prolémy s dýcháním a myslím i srdcem.
Ale to jen tak na okraj, jinak ať si každý kouří co chce, je to jeho dítě. ![]()
http://ona.idnes.cz/…/zdravi.aspx?…
tady píšou že kouřící ani jedna při ivf neotěhotněla
Ahoj,
stimuluju na první IVF a jsem kuřák. Kouřím 7 cigaret denně, jen v práci, o víkendu, svátcích, dovolených… vůbec.
Nevíte jestli má kouření nějaký vliv na stimulaci? Jde mi to zda máte nějakou informaci od doktora, že přímo ovlivňuje proces stimulace.
Že je blbý kouřit vím. Od ET nebudu, to je jasné. Teď se ale asi nenamotivuju přestat.