Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Dobry den, momentalne jsem podstoupila OPU, odebrano 8 vajicek, dnes telefon, ze zustali 4 z toho jedno oplodnene, druhe oplodnene 2× spermiema coz je pry nepouzitelne a zbyle dve zatim nic, nepodstoupili jsme ISCI takze to bylo tak, ze spermie dali do blizkosti vajicek aby se sami zavrtali. Otazka zni mohou se jeste zbyle dve vajicka oplodnit? Dekuji.
Ne, je to velmi, velmi nepravděpodobné. Den po odběru už jsou zcela jasně zřetelná dvě prvojádra. Někdy se to tak blbě sejde, mně se jednou oplodnilo jedno jediné z mnoha - i s ICSI - ale i to jediné stačilo na těhotenství a porod. Kupodivu bez ICSI se mi jich vždy oplodňovalo více,
@Hajglish píše:
Dobry den, momentalne jsem podstoupila OPU, odebrano 8 vajicek, dnes telefon, ze zustali 4 z toho jedno oplodnene, druhe oplodnene 2× spermiema coz je pry nepouzitelne a zbyle dve zatim nic, nepodstoupili jsme ISCI takze to bylo tak, ze spermie dali do blizkosti vajicek aby se sami zavrtali. Otazka zni mohou se jeste zbyle dve vajicka oplodnit? Dekuji.
Je mi líto, ale moc bych s tím nepočítala ![]()
Dekuji, takze ted cekat tda ten jeden bojovnicek to vybojuje achjoo 😔
@Hajglish píše:
Držím palce ![]()
@Hajglish píše:
Z mýho jednoho bojovníka je osmiletá holka….. ![]()
@Janli píše:
Z mýho jednoho bojovníka je osmiletá holka…..
Z mýho jedenáctiletá ![]()
@Hajglish Mám toho svýho jedinyho bojovníka aktualně v břiše
Držím palce.
Ahoj holky, rada bych se poradila ![]()
Volala jsem si teď na stav embryí po OPU..a jsem z toho nějaká rozhozená, odebrali 19 folikulů (všechny k oplodnění), ale oplodnilo se jen 8! Teď 3 den se jich dělí 5 z těch 8. To je docela divné..ne? Ze 12 se jich vůbec neoplodnilo a to bylo metodou vpraveni spermie přímo do vajíčka.
I MUDr v telefonu říkal, ze to je mnohem méně než čekal..ze uvidíme kolik se jich dodeli dále do toho 5/6 dne.
Poté následuje genetika, protože je předpoklad nějaké odchylky dle dr z hlediska anamnezy.
Oba jste zdraví, po 30citce, nic se nám nenašlo včetně genetiky atd..spermio na výbornou i genetika spermii. Proto MUDr říkal, ze se patrně něco prokáže na genetice embryí, jinak už bych byla dávno těhotná..
Moc prosím o zkušenosti..IVF absolvujeme poprvé..třeba to tak funguje bezne, nevim, sám MUDr byl ale nemile překvapený ![]()
No, ten „odpad“ je sice vyšší, ale ne až tak, aby to bylo něco zcela neobvyklého, občas se to prostě blbě sejde. Jak jsem psala vše, nám se jednou oplodnilo jedno jediné vajíčko. To, že „někde něco najdou“, protože jinak už bys dávno byla těhotná, taky rozhodně nemusí být pravidlem, velmi často nenajdou nikdy nic, ono i při sebepečlivějším vyšetření zkoumají hlavně ty nejčastější vady a nedkážou testovat naprosto všecko. To, že ale bude část (dost dobře možná i velká část) testovaných embryí nějak vadná, je bohužel taky realita. A nemusí to být spojeno s neplodností, ono i zcela zdravé páry mají při přirozeném početí mnoho embryí vadných. Zklamání zcela chápu, ale moc držím palce, ono nakonec stačí jedno jediné embryo, když je to to pravé ![]()
@ugluk ahoj,moc děkuji za odpověď, vše co píšeš zní rozumně..jen jsem asi proste nečekala/netušila, ze je “normální” neoplodneni tolika vajíček..a najednou si člověk říká, jestli zbyde vůbec něco ![]()
Děkuji ![]()
@kamaradka32 je tam hodně proměnných, nemusela být ideální stimulace. Neházela bych flintu do žita. Já měla z 11 vajíček, jen 6 oplodněných. Taky mě to dost prekvapilo. Ale pokud bude 5 embryí, je to pěkné číslo. Budete dělat genetiku všech? Nebo ET a genetiku jen u zbylých?
@Rubii Ahoj,děkuji za reakci
MUDr říkal ze “zatím” se dělí embryí a tak nějak jsem pochopila tady z diskuzi, ze jich ještě do toho 5/6 dne muže hodně odpadnout, ze ten 5 den bývá kriticky
takže to víš..jsem nedockava a bojím se.. ![]()
Ahojte, minulý rok jsem podstoupila IVF ale přítel měl jen 1sp živou já otěhotněla ale pak to byl zamlklý potrat 🤦♀️ přítel bral agapurin,(měl imunitní problém) a fertilan.. po roce jsme šli na druhý pokus
Já byla na odběrech vajíček
35 oocytů z toho 29 zralých a 18 oplozených na štěstí 🙂 sám embryolog, řekl že to nečekal že to bude takové zlepšení. a ze všech 18 se krásně dělí tak snad nám to teď vyjde ✊ Ale k věci chtěla bych se zeptat kolik z těch 18 mám nechat zmrazit? Poradíte mi nějaká třeba z vlastní zkušenosti? Děkuji za každou odpověď..🫂
@happyend405 píše:
Ahojte, minulý rok jsem podstoupila IVF ale přítel měl jen 1sp živou já otěhotněla ale pak to byl zamlklý potrat 🤦♀️ přítel bral agapurin,(měl imunitní problém) a fertilan.. po roce jsme šli na druhý pokus
Já byla na odběrech vajíček
35 oocytů z toho 29 zralých a 18 oplozených na štěstí 🙂 sám embryolog, řekl že to nečekal že to bude takové zlepšení. a ze všech 18 se krásně dělí tak snad nám to teď vyjde ✊ Ale k věci chtěla bych se zeptat kolik z těch 18 mám nechat zmrazit? Poradíte mi nějaká třeba z vlastní zkušenosti? Děkuji za každou odpověď..🫂
Ahoj, ze vsech 18 nebudou kvalitni blastocysty. Nejvetsi „odpad“ bude po tretim dni v laboratori, kdy vyvoj zacne vice ovlivnovat spermie. Prumerne jich nakonec zustane jedna tretina. Ja osobne bych mrazila vsechno, i kdyby jich zustalo opravdu 18
Nikdy nevis, ktery pokus vyjde a v mrazaku budes mit dost pojistek na dalsi transfery bez zbytecne zateze dalsiho IVF. Hodne stesti ![]()
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.