Car Brno 2023

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
16.1.23 14:14

Car Brno 2023

Ahoj všem,
Název je asi všeříkající. Ráda bych se zkušenějších zeptala, který brněnský CAR by mi doporučily.
Skoro rok se se snoubencem snažíme o miminko a stále se nedaří. Je mi 32 a příteli je 40. V květnu se bereme. Mám skvělou obvodní gynekoložku, udělala mi tento měsíc hormonální profil 3DC, dnes jsem byla na folikulometrii a příští týden ještě jdu na náběr progesteronu. Plán byl sledovat ovulaci, poslat přítele na SPG a podle výsledků se uvidí. Jenže přišly výsledky testů a mám hodně zvýšený prolaktin (3× více než je norma). Ostatní hormony (estradiol, testosteron, TSH, LH a FSH v pořádku). Výsledek se jí nelíbil a říkala, že mě chce radši svěřit do péče CARu, kde mi můžou poskytnout komplexnější péči.
Musím říct, že mě to celkem vzalo. Čekala jsem, že budu chodit k ní pár měsíců na folikulometrii, brát Clostil a třeba se zadaří jen s ní.. Jsem 14DC a na pravém vaječníku mám dva malé folikuly, jeden má myslím 11mm, ale nechci kecat, byla jsem hrozně nervózní. Levý vaječník se jí zdá nějaký spavý, vždy když jsem u ní na kontrole, nic se na něm neděje.. Sliznice v obou dělohách prý krásná (ano, mám dvě). Máme se teď snažit ob den, ale výsledek kdoví. Bohužel tedy musíme do CARu, nedá se nic dělat.
Projela jsem už dříve hodně diskuzí ohledně brněnských klinik a spíše mi to ještě více zamotalo hlavu. Asi se budeme rozhodovat mezi Repromedou a Heliosem. K oběma mám ale bohužel výhrady.. na Heliosu se mi líbí, že udělají hned všechna potřebná vyšetření ( nebo alespoň to pan primář všude tvrdí). V Repromede se zase prý střídají lékaři jako apoštolové na orloji. Pro mě jsou při výběru dvě zásadní věci: za prvé abych měla lékaře, kterému věřím a ze kterého cítím, že má opravdu zájem mi pomoci a za druhé nechci žádnou léčbu pokus/omyl. Omlouvám se za dlouhý příspěvek ale jsem toho teď opravdu plná. Přeji krásné pondělí :)

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
16
16.1.23 14:34
@Anonymní píše: … Pro mě jsou při výběru dvě zásadní věci: za prvé abych měla lékaře, kterému věřím a ze kterého cítím, že má opravdu zájem mi pomoci a za druhé nechci žádnou léčbu pokus/omyl. …

První požadavek je zásadní. Asistovaná reprodukce je dost intimní věc, dost možná budete v péči lékaře/týmu několik měsíců a je důležité se s nimi cítit dobře a uvolněně (v rámci možností :) ) a důvěřovat jim. Z toho důvodu bych se nebála objednat se i do vícero center a pak s partnerem uvidíte, kdo na vás bude působit nejlépe.

My byli v Repromedě a tam právě narazili na dost nepříjemného doktora. Ale to byl jeden člověk, nechci mluvit za celé centrum. Pak jsme byli na CARu při fakultní nemocnici a tam jsme i zůstali, jak kvůli doktorům, tak sestrám. Helios byl další v pořadí, ale tam už jsme ani nešli.

Druhý požadavek mi přijde naopak nereálný :( I naprosto zdravý pár má pravděpodobnost cca 20% na otěhotnění při jedné ovulaci ženy. Stejně tak i pár s nejrůznějšími diagnózami má šanci otěhotnět přirozeně, protože zrovna se potká zdravé vajíčko a zdravá spermie. Samozřejmě že v případě častějších diagnóz jsou obvyklé postupy, které „typicky“ fungují. Ale jak přirozené, tak asistované početí jsou série pokusů a pak to třeba jednou či vícekrát vyjde.

Není tedy vůbec neobvyklé, že vám v CARu doporučí vícero metod, které můžou a nemusí ve vašem konkrétním případě zafungovat a bude i na vás, které z nich, příp. v jakém pořadí budete chtít absolvovat.

(Edit: Oprava pravděpodobnosti početí)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.1.23 15:09

Moc děkuji za odpověď :srdce: Nad Obilňákem jsem také přemýšlela a říkám si, že by mi tam bylo sympatické, že je to státní CAR, nepotřebuju supermoderní neosobní prostředí soukromých klinik. Jenže zase na druhou stranu si říkám, že je spojený s porodnicí a jestli by mě trochu nebolelo potkávat všude těhotné.. S tím pokus/omyl jsem to měla více rozvést. Myslela jsme to tak, že bych ráda, aby mi udělali všechna možná vyšetření, a až pak navrhovali nějaké postupy (IUI, IVF..). Nerada bych třeba podstoupila několik IVF, aby se pak až udělalo nějaké celkem zásadní vyšetření, které by odhalilo něco, co by bylo řešitelné ještě před celým IVF. Přece jen, mám vývojovou vadou dělohy a už s tím se bojím, že bude problém..

• Citovat
  • Upravit
837
17.1.23 07:37

My dochazeli do Repromedy, chteli jsme postupne dve deti a oba pokusy dopadly vzdy napoprve (takze v ramci 1 IVF cyklu probehly dva uspesne KETy).
Dostali jsme prideleneho jednoho lekare pri druhem pokusu (MUDr. Maderka) a s nim jsme resili vse az do transferu, ten delala jina lekarka. U prvniho ditete vim, ze tam se ti lekari trochu stridali, ale tam taky probihalo vice vysetreni, hlavne ze strany manzela.
S vysledkem v Repromede jsme spokojeni, jejich zasahy a pripravy na OPU a transfery hodne pomohly k tomu, aby se nam zadarilo. Nicmene po lidske strance se od roku 2019, kdy jsme tam byli pro prvni dite, zhorsili, necitila jsem se tam nekdy prijemne (netyka se pana doktora, ten byl super).
Do Heliosu ani na Obilnak bych nesla, zname tam mely problem otehotnet a pomohla jim casto az zmena nebo az nekolikaty pokus.
Kdybych si mohla vybirat, jdu za MUDr. Tokarevou do Reprofitu (ale to pisu jen kvuli ni, je skvela, jinak Reprofit kliniku neznam).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17.1.23 10:35

Taky moc děkuji za odpověď :srdce: Myslím, že paní doktorka mě pošle právě do Repromedy, hormonální profil mi dělali v jejich laboratoři. Na paní doktorku Tokarevu jsem četla chválu, odešla právě z Repromedy.. Možná se tedy objednáme k ní, plus do Repromedy, abychom měli srovnání. Vůbec jsem nečekala, že to půjde takto rychle. Upřímně jsem myslela že se nám buď podaří do svatby nebo to začneme řešit až po ní. Ale asi už není moc na co čekat :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16
17.1.23 11:30

Na Obilňáku je i gynekologická ambulance a chirurgie. Těhotných tam zas tolik není :D Mě osobně spíš vadily maminy s malými dětmi v přilehlém parku :( Ale to máme každá jinak.

Neinvazivních vyšetření vám můžou dělat spoustu. Některá jsou placená (např. hladina AMH), jiná zase dělají jiná pracoviště - např. genetiku myslím v Brně dělá akorát Prenatal nebo v Dětské nemocnici a může se na ně čekat. Zase genetika není vždy nutná, když pro ni není indikace v osobní nebo rodinné anamnéze. Ale občas může odhalit něco, co se v jiných vyšetřeních neukáže. Takže i tam je to na doporučení a vaší úvaze, co budete chtít využít a jak dlouho případně čekat. Případně se to dá kombinovat, např. zkusit IUI zatímco čekáte na genetiku.

Pak jsou invazivní diagnostické zákroky, např. diagnostická laparoskopie. Ty se typicky indikují až když neinvazivní metody nevysvětlují, proč se pořád nedaří.

Ale to vám všechno řeknou na CARu :) Nebojte se jich ptát a zajímat se. To byl jeden z mých problémů s doktorem v Repromedě. Že to vypadalo, že má jeden univerzální postup, který aplikuje na všechny a nebere v potaz naší situaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18.1.23 09:43

Moc děkuji oběma :kytka: příští středu jdu ještě na progesteron, a pak si mě paní doktorka pozve, zhodnotí výsledky a vystaví mi žádanku do CARu. Pak si do alespoň dvou center zavolám a uvidíme. Holky, a vy jste se třeba rodině a blízkým kamarádům svěřili, že navštěvujete CAR? Přítel v tom nevidí problém, ale já bych to radši držela, aspoň zatím, pod pokličkou. Nechci se o tom s nikým bavit, připadám si jako vadná trošku. Přítelovi se s tím nechci moc svěřit, byl by z toho smutný, že se tak cítím. On to bere sportovně, dva jeho blízcí kamarádi mají děti z IVF. Dokonce to bere jako samozřejmost, že nám tam pomohou. Ale já jsem asi od přírody celkem pesimista :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16
18.1.23 11:14

Ze začátku jsem to nikomu neříkala. Jak se pak začaly věci táhnout, začali jsme se o tom postupně s lidmi bavit. V rodině se spíš divili a nebo nevěděli, jak na to reagovat. Ale mezi kamarády jsme zjistili, že dost lidí bylo v podobné situaci, a bylo příjemné sdílet zkušenosti s někým, kdo aspoň trochu tuší, čím si procházíme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.1.23 13:36

@katerinka12
Za sebe tedy Helios nedoporucuji, Texl se ve sve poradne prezentuje jako nejlepsi ze vsech, ale realita dost spatna. My u nej meli nejhorsi vysledek, pouziva jeden typ stimulace pro kazdeho, vice holek tady si na jeho postupy stehovalo.

Repromeda je draha a ja tam ani nesla, kdyz jsem v diskuzich zde cetla jak silene vysoke davky hormonu predepisuji a efekt nic moc.

• Citovat
  • Upravit
18.1.23 15:18

No já se přiznám, že Helios jsem favorizovala hlavně podle toho, že všude tvrdí, jak udělají prvně všechna potřebná vyšetření. Ale zrovna pan primář je mi dle sebeprezentace dost nepříjemný. To je ale samozřejmě jen můj subjektivní pocit :D Dost mě tam odrazuje, že nedělají ET. Takže tam asi nepůjdeme… Ještě jsem četla, že je skvělý pan doktor Štelcl v Reprogenesis. Ale centrum nemá obecně moc dobré hodnocení. Vlastně jediné centrum, které jsem hned vyškrtla byla UNICA, ta se mi nějak nezdá. Achjo, jsem čím dál zmatenější 😁 Ale strašně moc děkuji za každý příspěvek a doufám, že každá z vás už má doma svůj uzlíček štěstí :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
837
18.1.23 19:55

Mne na Heliosu nesedi, ze podle te jejich poradny transferuji do 6mm sliznice, coz v Repromede odmitli, ze je moc nizka a nemusi se zadarit. Tohle je mi takove nesympaticke. Kamaradka mela 6 pokusu v Heliosu a nic a pak se ji zadaril 2.pokus v Reprogenesis.

Jinak nasi i manzelovi rodice o tom vedeli od zacatku, nasi nam pak 2/3 ceny v Repromede platili, coz nam dost pomohlo, protoze jsme platili hodne hodne moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
415
19.1.23 01:56
@katerinka12 píše:
Moc děkuji oběma :kytka: příští středu jdu ještě na progesteron, a pak si mě paní doktorka pozve, zhodnotí výsledky a vystaví mi žádanku do CARu. Pak si do alespoň dvou center zavolám a uvidíme. Holky, a vy jste se třeba rodině a blízkým kamarádům svěřili, že navštěvujete CAR? Přítel v tom nevidí problém, ale já bych to radši držela, aspoň zatím, pod pokličkou. Nechci se o tom s nikým bavit, připadám si jako vadná trošku. Přítelovi se s tím nechci moc svěřit, byl by z toho smutný, že se tak cítím. On to bere sportovně, dva jeho blízcí kamarádi mají děti z IVF. Dokonce to bere jako samozřejmost, že nám tam pomohou. Ale já jsem asi od přírody celkem pesimista :(

Ten Váš přítel musí být poklad, když to tak čtu.🤔 S ním zvládnete všechno na světě. Gratuluji.🌹

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1040
19.1.23 08:57

Ahoj, rozhodně doporučuji Reprofit a Mudr. Irenu Tokarevu. My u ní hned na první pokus úspěch, nyní jsem ve 22tt. Před tím 3× IVF a nikdy nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19.1.23 15:08

Moc děkuji všem za příspěvky :kytka: Ano, pritel je úžasňák, velmi podporující a prostě po všech stránkách ten největší poklad co jsem mohla najit :)
Víceméně už jsem asi rozhodnutá jít na konzultace do Repromedy a Reprofitu (tam nás objednám přímo k MUDr. Tokarevě). Případně jestli bude čas a síla, tak možná ještě jedno centrum, a pak se rozhodneme. Ted před svatbou je samozřejmě náš rozpočet omezený, ale cítíme, že to nemůžeme odkládat.
Všechny rešerše teď přednesu pritelovi a domluvíme se. @nenala moc gratuluji k mimču :srdce: na paní doktorku jsem četla pouze chválu. Avšak vždycky jsem četla, že byla jen na úvodní konzultaci a pak se doktoři střídali. Nevím jak tomu mám rozumět. S paní doktorkou se tedy něco domluví a pak se jen jede podle jejího plánu? Četla jsem, že odepisuje obratem. Mám to chápat tak, že s ní pak mohu konzultovat další kroky? Snad to nezní zmateně :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1040
19.1.23 16:48

@katerinka12 Děkuji, chodila jsem pouze k ní. Ano, komunikuje přes e-mail a opravdu odpovídá obratem. Je opravdu super.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Recenze center asistované reprodukce na eMiminu

Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?

Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.

Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku

Ikona - Kateřina Veselá

MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.